HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2247128
ΑΡΧΕΙΟ ΜΕΧΡΙ 16-8-2010
18.08.10

                   

                                                                       16-8-2010                                    

  Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΕΛΓΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΟΧΙ, ΟΜΩΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ.

 ____________________________________________________________                                       

                                  

Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει από εδώ το μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη για τις ακροδεξιές-εθνικιστικές απόψεις που κατά καιρούς διατυπώνει και εκ των οποίων κάποιες εγγίζουν τα όρια του φασισμού-ρατσισμού (π.χ στάση απέναντι στους Εβραίους, Τούρκους, Σκοπιανούς).΄Εχουμε επίσης υποστηρίξει πως η πάλαι ποτέ ένταξή του στο στρατόπεδο των αριστερών  δεν τον απαλλάσσει από την ευθύνη των πράξεών του και των λόγων του (π.χ δεν αγκαλιάζεις τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο το 1990 στο Τόκιο,όταν  οι βασιλείς της Ελλάδας στα χρόνια της παντοδυναμίας τους,ευθύνονται για τον αφανισμό και την ταλαιπωρία χιλιάδων αριστερών αγωνιστών). 

Τελευταία, ο Θεοδωράκης "ξαναχτύπησε" με επιστολή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (τη δημοσιεύουμε ολόκληρη στη συνέχεια) στην οποία, ξεπερνώντας ακόμα και τους πλέον ακραιφνείς ακροδεξιούς-εθνικιστές, διατυπώνει όχι μόνο επικίνδυνες αλλά και ανιστόρητες για τη χώρα απόψεις .Βεβαίως,ο μουσικοσυνθέτης δεν είναι ιστορικός,αλλά αυτό ακριβώς, θα έπρεπε να τον κάνει πιο συνεσταλμένο και λιγότερο αλαζόνα και δοκισήσοφο.

Και όσον αφορά τον πολιτικό-ιδεολογικό του εκτραχηλισμό, δικαίωμά του είναι να υπερακοντίζει σε ακροδεξιές-εθνικιστικές κορώνες ακόμα και τον Καρατζαφέρη.΄Οσον αφορά, όμως, την Ιστορία,δε θα του επιτρέψουμε για λόγους καθαρά επιστημονικούς,όντας μη ειδικός και ως εκ τούτου ανιστόρητος, να τη διακορεύει,να τη διασύρει,να "παίζει εν ου παικτοίς" , εν ολίγοις.

 Ας συγκεντρωθεί,αν θέλει, στα μουσικοσυνθετικά του καθήκοντα ή ας αδιαφορήσει γι΄αυτά (προσωπική του υπόθεση).Ας ασχοληθεί τέλος πάντων με ΟΛΑ τα άλλα,όπως έκανε πάντα, ακόμα και με εκείνα που δεν είχε ούτε αρμοδιότητα ούτε γνώση ή εμπειρία. Αλλά και ιστορικός δε θα επιτρέψουμε στο Θεοδωράκη να αναγορευτεί ούτε να  κάνει μαθήματα σε αντικείμενα που αγνοεί παντελώς.Είναι γνωστό το ματαιόδοξο πάθος του για δημοσιότητα και υστεροφημία. Την Ιστορία ας μην την εμπλέκει,όμως, σ΄αυτά τα καμώματά του.

 Γράφει,λοιπόν,συγκεκριμένα στην επιστολή του:

 "Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας τη θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε “για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου “παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας””.

Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη; ".

Στις 27-10-2007, παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, γράφαμε σε αυτό εδώ το site:


 

ΓΙΑΤΙ Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΙΤΑΛΙΑ (ΩΣ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΟΧΙ ΩΣ ΛΑΟΣ)  ΕΙΣΕΒΑΛΕ  ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΥΤΗ ΜΕΣΩ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ;    

 ΟΠΩΣ… ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ (ΓΙΑΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ) ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 800.000 ΒΛΑΧΟΙ (ΑΡΟΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ), ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ (ΑΡΟΜΑΝΙΚΗ) ΗΘΗ, ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΖΟΥΝ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ «ΕΛΛΑΔΑΣ» (ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΤΟΣ 146 Π.Π.Χ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ. ΟΙ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΣΛΑΥΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, π.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.   

   ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ (ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ), ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ  ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕ ΜΑΝΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΜΙΛΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΑΤΙΝΟΓΕΝΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΠΟΥ  ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΡΟΜΑΝΙΚΗ  ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ.      ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ (ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1850), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ (ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΦΡΟΝΕΣ ΜΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ»), ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ (ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ) ΑΔΕΡΦΙΑ  ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ. ΓΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.  ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΡΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ, ΕΙΧΕ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΙΤΑΛΙΑ, ΑΛΛΑ  ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ  ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗΝ ΙΔΕΑ. (ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΟΧΙ).

  Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ  ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ (1913 ) ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΩΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΝΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΣΤΙΣ ΒΛΑΧΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΑ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 1940. ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΑΥΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ,  ΑΣ ΔΟΥΜΕ, ΛΟΙΠΟΝ, ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ   ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940. *

     ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΕΙΧΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΘΕΤΑΝ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΠΩΣ, ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ΜΙΛΑΕΙ ΛΑΤΙΝΟΓΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΛΟΙ.(ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΩΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ) .      

  ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΙΕΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΜΟΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΩΣ  ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ  «ΟΧΙ».     Η ΠΙΕΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ ΟΛΟ ΤΟ 1939 ΜΕ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΠΩΣ, ΑΝ ΔΕ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΘΑ  ΓΙΝΕΙ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ «ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ». Ο  ΤΟΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, ΦΙΛΑ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΟΣ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΜΕ ΔΕΛΕΑΡ ΤΗ ΣΥΓΓΕΝΗ  ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΧΡΟΝΟ, ΑΛΛΑ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ. 

  ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1940 Η ΙΤΑΛΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ, ΑΦΗΣΕ ΣΚΟΠΙΜΑ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ…ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΝΗΣΙ. Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΑΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΤΗΝ ΤΗΝΟ, ΑΛΛΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΙ ΤΟ  «ΕΛΛΗ» ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΒΟΡΑ  ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗΣ  ΜΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ. ΑΝΗΜΕΡΑ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΤΟΡΠΙΛΛΙΣΑΝ  ΤΗΝ ΕΛΛΗ.

  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, Ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΗ  ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ, ΟΠΩΣ ΕΙΠΑΜΕ, ΤΟ ΒΛΑΧΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ ΝΑ ΙΔΡΥΣΕΙ  ΤΟ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ». Ο ΜΕΤΑΞΑΣ (ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ «ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ»), ΜΑΖΕΨΕ ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ ΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ  ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΡΑΚΕΝΔΥΤΑ ΚΑΙ ΑΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΙΔΕΡΟΦΡΑΚΤΟΥΣ ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝΕΣ.

  ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Ο ΝΤΟΥΤΣΕ ΟΥΤΕ Ο ΜΕΤΑΞΑΣ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. ΑΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΟΠΛΑ ΤΑ ΦΑΝΤΑΡΑΚΙΑ-ΕΥΖΩΝΑΚΙΑ ΕΔΩΣΑΝ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ  ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΟ-ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΒΟΥΝΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΠΟΣ.

   

   * Το θέμα της καταγωγής των Βλάχων των Βαλκανίων είναι από τα σοβαρότερα   της ιστορικής έρευνας,  την οποία απασχολεί για περισσότερα από 150 χρόνια.  Κατά καιρούς, μάλιστα, οδήγησε σε σφοδρές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, εξαιτίας  της εμπλοκής κάποιων ερευνητών σε πολιτικά και διπλωματικά «παιχνίδια», ιδιαίτερα από τις αρχές και ως τα μέσα του περασμένου αιώνα.   Ρουμάνοι, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ούγγροι, Βούλγαροι, ΄Ελληνες και άλλων εθνικοτήτων  συγγραφείς, κάποιοι από αυτούς χωρίς τα εχέγγυα και τον εξοπλισμό του ιστορικού ερευνητή, ενέπλεξαν το ζήτημα της καταγωγής των Βαλκάνιων Βλάχων σε εθνικιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα, το δύσκολο   από τη φύση του ιστορικό αυτό πρόβλημα, να περιπλακεί έτσι περισσότερο.

 

    Για την καταγωγή των Βλάχων των Βαλκανίων στη διδακτορική μας διατριβή, υποστηρίξαμε συνοπτικά την ακόλουθη θεωρία: 

1. Η κατάκτηση της Βαλκανικής από τους Ρωμαίους είχε ως αποτέλεσμα τον εκλατινισμό και εκρωμαϊσμό μεγάλων αυτόχθονων πληθυσμιακών τμημάτων της Χερσονήσου.  Ιδιαίτερα στα Βόρεια της Βαλκανικής και πέρα από το Δούναβη, στις περιοχές που έζησαν οι αρχαίοι Δάκες, παρατηρήθηκε ολοκληρωτικός εκρωμαϊσμός των ντόπιων κατοίκων.

2.  Στα νότια της Χερσονήσου, ο εκλατινισμός υπήρξε ασθενέστερος και ειδικά στη νότια Ελλάδα και τα μεγάλα αρχαία ελληνικά κέντρα, ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.  Στις περιοχές της Ηπείρου, Δ.  Μακεδονίας και Θεσσαλίας, σε μικρά αυτόχθονα και απομονωμένα πληθυσμιακά τμήματα, παρατηρήθηκε και εδώ εκλατινισμός.

3.     Η Λατινική, που επικράτησε στη Βαλκανική, δεν ήταν η επίσημη Λατινική της Ρώμης, αλλά μια νέα μορφή της αρχαίας αυτής γλώσσας με σοβαρές αλλαγές στη μορφολογία της και το λεξιλόγιό της.  Η νέα αυτή γλώσσα αποκαλείται «Νεολατινική» των Βαλκανίων και επικράτησε σε όλη σχεδόν την έκταση της Χερσονήσου.

4.       Τα παλαιά φύλα των Γερμανών, πρώτα αυτά αποκάλεσαν Βλάχους όλους τους λατινόφωνους, όρος που επικράτησε στη συνέχεια και με αυτόν αναγνωρίζονταν από τους ιστορικούς συγγραφείς τα λατινόφωνα πληθυσμιακά τμήματα της Χερσονήσου.

5.    Μετά την οριστική στροφή από τη Λατινική στην Ελληνική, την επικράτηση από τον 7ο μ.  χ αιώνα  της Ελληνικής γλώσσας και την αναγόρευσή της, ως επίσημης γλώσσας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, μικρές αυτόχθονες ελληνικές πληθυσμιακές ομάδες συνέχισαν τη λατινοφωνία τους, ιδιαίτερα στον ορεινό όγκο της Πίνδου και σε άλλες απομονωμένες περιοχές της Δ.  Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Οι λατινόφωνοι αυτόχθονες αυτοί ΄Ελληνες αποκαλούνται από πολλές ιστορικές πηγές Βλάχοι.

6.       Μετά τον 6ο μ.  χ αιώνα, αρχές 7ου, «Βάρβαρα» φύλα έσπασαν  το σύνορο του Δούναβη και διασκορπίστηκαν νότια, εντός των εδαφών της αυτοκρατορίας.  Κύρια τέτοια φύλα ήταν οι Σλαύοι και άλλες λατινόφωνες ομάδες.  Οι λατινόφωνες αυτές ομάδες, ανάμεικτες με άλλες σλαυικές, που διείσδυσαν στη Μακεδονία, εγκαταστάθηκαν αρχικά στις περιοχές του ΄Αθω. Λίγο μετά, η Κωνσταντινούπολη θα εκδιώξει τους εισβολείς, οι οποίοι θα διασκορπιστούν και θα εγκατασταθούν αρχικά στην ευρύτερη περιοχή και αργότερα σε μια μεγαλύτερη έκταση.

7.      Η άποψη, ιδιαίτερα Ρουμάνων ερευνητών, ότι οι λατινόφωνες αυτές ομάδες των Βόρειων μεταναστών είναι  οι μόνες, που μιλούσαν τη Νεολατινική  στα νότια και αποτέλεσαν το βασικό βλάχικο πυρήνα στις ελληνικές περιοχές, δεν ευσταθεί, αφού, όπως είπαμε, αυτόχθονοι ελληνικοί πληθυσμοί, ήταν ήδη λατινόφωνοι, πολλά χρόνια πριν, και μάλιστα η Νεολατινική γλώσσα τους είχε εμπλουτιστεί τώρα με την είσοδο πολλών αρχαίων και νεότερων ελληνικών λέξεων. Αντίθετα, στη Νεολατινική, που μιλήθηκε στα βόρεια της Χερσονήσου, είχε εισχωρήσει ένας μεγάλος αριθμός σλαυικών λέξεων.  Εδώ, ακριβώς, εντοπίζονται και οι διαφορές, που είναι εμφανείς και αναμφισβήτητες μεταξύ της «Αρωμουνικής» και της Ρουμανικής γλώσσας, διαφορές, που  καθιστούν πλέον την Αρωμουνική στα Νότια και τη Ρουμανική στα Βόρεια, σχεδόν δύο διαφορετικές διαλέκτους.

8.     Εντελώς ανυπόστατες είναι και οι θεωρίες των ελάχιστων Ελλήνων ερευνητών, που αρνούνται εντελώς την κάθοδο λατινόφωνων πληθυσμών από τα βόρεια και την ανάμειξή τους με τους αυτόχθονες ομόγλωσσους.

9     Οι λατινόφωνοι, επομένως, της Ελλάδας είναι οι αυτόχθονες εκείνες εκλατινισμένες πληθυσμιακές ομάδες, που μιλούν τη Νεολατινική και η οποία δέχτηκε έντονες επιδράσεις από την Ελληνική. Αυτή, ακριβώς, η μορφή,  διαφοροποιεί την «Αρωμουνική» από τη Ρουμανική. Πολλοί, όμως, λατινόφωνοι πληθυσμοί  που μετακινήθηκαν από τα βόρεια προς την Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε  περιοχές αυτοχθόνων λατινόφωνων αναμείχθηκαν με αυτούς και έτσι διαμορφώθηκε και υφίσταται μέχρι σήμερα ο βλάχικος πληθυσμός της Ελλάδας.

10.   Οι ακραίες εθνικιστικές παρεμβάσεις Ελλήνων και Ρουμάνων ερευνητών και οι σφοδρές συγκρούσεις τους,καθστούν αυτή τη μερίδα των εθνικιστών ερευνητών εντελώς αναξιόπιστη και η στάση της ζημίωσε ποικιλοτρόπως τον βλάχικο πληθυσμό της Ελλάδας. 

  

  Επομένως, κύριε Θεοδωράκη, ούτε ξύπνησε ένα πρωί ο δικτάτορας της Ιταλίας και είπε...ας ζητήσω από το συνάδελφο Μεταξά κανα 2 λιμένες και τίποτα στρέμματα από τη Ελλάδα και αν μου τα  δώσει, έχει καλώς.Αν αρνηθεί, στέλνω στα κακοτράχαλα όρη και βουνά της Αλβανίας στρατό και  του δίνω ένα καλό μάθημα.

Αν ήθελε ο Μουσολίνι να καταλάβει τότε χωρίς προσχήματα την Ελλάδα,είχε χίλιες μεριές με άριστη πρόσβαση να το κάνει.Δε θα διάλεγε να επιτεθεί  από την Αλβανία και την ΄Ηπειρο, για να καταλάβει την...Πελοπόννησο.

Οι αιτίες και οι αφορμές εκείνου του πολέμου,λοιπόν, ήταν άλλες. Τις αναπτύξαμε παραπάνω. Γι΄αυτό, τονίσαμε από την αρχή πως δεν είναι δουλειά σας να ασχολείστε με την Ιστορία και μάλιστα με τον τρόπο που ασχολείστε.Η Ιστορία είναι επιστήμη και φυσικά τον πραγματικό ιστορικό του εξοπλισμό ένας ιστορικός τον αποκτά με κόπο,σκληρή μελέτη και ειδίκευση.Ιστορία δεν είναι αυτά που σας δίδαξαν στο σχολείο,ειδικά για το Μεταξά και το "΄Οχι".

Σταματήστε,λοιπόν,να κάνετε πως τα γνωρίζετε ΟΛΑ.Κανείς δεν μπορεί να τα ξέρει όλα. Ειδκά την Ιστορία ,η οποία δεν είναι ούτε χόμπυ ούτε ερασιτεχνική ενασχόληση και προπαντός παιχνίδι στα χέρια εθνικιστών σαν την αφεντιά σας.

Να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα. 

 

 Εκτύπωση
                            

 

                                 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΝΕΑ
                                                  (13-8-2010)

«Στην εορταστική συναυλία στον Λυκαβηττό δεν είπα μόνο τη λέξη “Κατοχή” αλλά και απηύθυνα προς κάθε κατεύθυνση την προειδοποίηση ότι με βάση την ιστορική πείρα “ο Έλληνας όταν στριμώχνεται, καθώς είναι πολυμήχανος, υποχωρεί, με τη σκέψη ότι τελικά κάτι θα γίνει για να αποφύγει το κόστος της αναμέτρησης. Υποχωρεί, υποχωρεί λοιπόν έως ότου τον αναγκάσουν να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Τότε μη έχοντας άλλη διαφυγή, θα γίνει είτε ήρωας είτε ραγιάς”.

Είναι λοιπόν φρόνιμο, για τους εκάστοτε δυνατούς, να μην ξεγελιώνται από την υπομονή, την παθητικότητα και την υποχωρητικότητα του ελληνικού λαού αγνοώντας είτε υποτιμώντας το γεγονός ότι .........

ο ίδιος έχει θέσει λόγω της ιδιομορφίας του χαρακτήρα του την κόκκινη γραμμή, όπου η “σύνεση” μεταβάλλεται σε κείνο το γνωστό ΟΧΙ, χάρη στο οποίο άλλωστε η έννοια “ελληνικότητα” από αρχαιοτάτων χρόνων είναι συνυφασμένη με υπεράνθρωπες θυσίες με καταστροφικές για τον ίδιο συνέπειες, που όμως τελικά μας χαλυβδώνουν το ήθος και μας επιτρέπουν να βαδίζουμε όρθιοι με το κεφάλι ψηλά... Κι αυτός είναι ο λόγος που αγάπησα με τόσο πάθος την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ πρέπει να ομολογήσω ότι η καθημερινότητά τους με απωθεί σε σημείο που να αποζητώ την απομόνωση. Γνωρίζω όμως και κάτι άλλο: ότι ο Έλληνας με τους καλούς γίνεται καλύτερος, ενώ με τους κακούς χειρότερος. Γι΄ αυτό και το σύνθημα “η Ελλάδα στους Έλληνες” τον ομόρφυνε και τον συστράτευσε, γιατί πίσω απ΄ αυτό έβλεπε ότι κάποιοι δυνατοί θέλουν να παλέψουν μαζί του για κείνο που αγαπά περισσότερο: την εθνική ανεξαρτησία!

Κοίταξε όμως πόσο παράξενος σκηνοθέτης είναι η ζωή, ώστε ύστερα από τριάντα χρόνια να βρεθεί ένας “κλώνος” εκείνου που ανέμισε το σύνθημα αυτό πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων, να πει το ακριβώς αντίθετο! Ότι δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε ένα μέρος από την εθνική μας ανεξαρτησία... Υποχρεωμένοι από ποιους; Και τι είναι η εθνική ανεξαρτησία για να την παραχωρείς και μάλιστα εθελοντικά πιστεύοντας και διαλαλώντας ότι έτσι σώζεις τον λαό;


Όμως η εθνική ανεξαρτησία είναι η ψυχή, η πνοή, η ίδια η ζωή ενός ελεύθερου λαού. Χωρίς αυτήν ο λαός είναι ουσιαστικά νεκρός. Μιας και η ψυχή δεν είναι ένα φτηνό πανί που το κόβεις για να δώσεις ένα κομμάτι εδώ κι ένα κομμάτι εκεί. Είναι ένα ΟΛΟΝ, ομοούσιο και αδιαίρετο... Και μου προκαλεί αληθινό πόνο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί και αξιόλογοι, ξεκινώντας από τον Γιώργο Παπανδρέου, λησμόνησαν τις θυσίες αυτού του λαού για την υπεράσπιση της εθνικής του ανεξαρτησίας.


Θα ΄θελα εδώ να υπενθυμίσω ότι ο Ιταλός πρεσβευτής στις 28 Οκτωβρίου του 1940 ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά την άδεια να χρησιμοποιήσουν οι Ιταλοί ορισμένα λιμάνια και αεροδρόμια. Και εκείνος είπε ΟΧΙ εκφράζοντας τη θέληση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Δεν δήλωσε “για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή ενός ενδεχομένου πολέμου “παραχώρησα ένα μέρος της εθνικής μας ακεραιότητας””.


Και ρωτώ: συγκριτικά ποια παραχώρηση είναι πιο σημαντική για την ανεξαρτησία ενός λαού; Ο έλεγχος 2-3 λιμανιών ή η καθολική υποταγή της οικονομίας; Με άλλα λόγια ποια θα ήταν βαρύτερη μορφή ξένης κατοχής; Η πρώτη ή η δεύτερη;


Και κάτι ακόμη: Πιστεύω και μπορώ να το αποδείξω, ότι δεν είναι η οικονομική μας κρίση που οδήγησε την Τρόικα στη χώρα μας αλλά ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνωμοσίας με όργανα τρεις Τράπεζες, μια Αμερικανική και δυο Ευρωπαϊκές. Το πώς και το γιατί, όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός θα το δει μόνο όταν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Και τότε θα πονέσει πολύ. Πάρα πολύ.


Όσο για τον ρόλο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θέλω να εκφράσω μόνο μια ευχή: Ότι έχουν πέσει θύματα της πρωτοφανούς συκοφαντικής εκστρατείας που κάποιοι ενορχήστρωσαν κατά της χώρας και του λαού μας με καταστροφικές βλέψεις για το μέλλον μας, που άλλωστε δεν τις κρύβουν και που για ανεξήγητους λόγους δεν φαίνεται να τις έχουν αντιληφθεί ακόμα τόσοι και τόσοι αξιόλογοι άνθρωποι, των οποίων την ευθύνη και τον πατριωτισμό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.


Όμως και μόνο το γεγονός αυτό αποτελεί κατά την ταπεινή μου γνώμη μέγιστη τραγωδία, δεδομένου ότι γίνονται έτσι άθελά τους ο καλύτερος αγωγός- σε σχέση με την κομματική γεωγραφία της χώρας μας- για να επιβληθεί η πιο σατανική και καταστρεπτική επίθεση από όσες έχει δεχθεί ο ελληνικός λαός μέχρι σήμερα. Γιατί χτυπούν ταυτόχρονα το σώμα και την ψυχή μας αποβλέποντας στην ολοκληρωτική μας διάλυση».


Με θερμούς χαιρετισμούς, Μίκης Θεοδωράκης 9.8.2010


  

           

                                                      15-8-2010

1.ΣΕ 12.000 (ΠΕΡΙΠΟΥ) ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ) ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Υπηρέτησα επί συναπτά έτη στη δημόσια εκπαίδευση .Είδαν... και τί δεν είδαν τα μάτια μου.΄Εχουμε ξαναγράψει πως οι εκπαιδευτικοί στην πλειοψηφία τους είναι ανεπαρκείς, ως επιστήμονες και παιδαγωγοί. Πάμπολοι δεν ανοίγουν βιβλίο να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα της ειδικότητάς τους. Η συντριπτική πλειοψηφία δε γνωρίζει πώς πρέπει να συμπεριφερθεί σε ένα παιδί ή έφηβο.Το σχολείο ήταν και είναι  χώρος-πάρκινγκ και όχι,όπως θα έπρεπε, "εργαστήρι" του μυαλού και της ψυχής.
Αν φτάσαμε στον 21ο αιώνα και όλοι οι δείκτες του ανθρώπινου πολιτισμού παραμένουν απελπιστικά χαμηλοί,αυτό δεν οφείλεται ούτε στους πολιτικούς ούτε στους... μπάτσους ή τους γιατρούς.Την κύρια ευθύνη  φέρουν ΠΡΩΤΑ οι δάσκαλοι. Αυτοί είναι τα κανάλια μέσα από τα οποία διοχετεύει το "φασισμό΄" της η εκάστοτε εξουσία. ΄Ανθρωποι μικροί, λίγοι  οι δάσκαλοι, γαλουχούν (διάβαζε στρεβλώνουν) τις γενιές και τις προετοιμάζουν να γίνουν κακοί ΠΟΛΙΤΕΣ και καλοί υπήκοοι.
Με την έξοδο τόσων χιλιάδων εκπαιδευτικών φέτος από τα σχολεία, θα ήταν μια καλή ευκαιρία ο χώρος της εκπαίδευσης να στελεχωθεί από νέους, διαφορετικούς από τους παλιούς, "δασκάλους". Θα ήταν, αλλά δε βλέπουμε πώς.Με τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ και τα κολυβογράμματα των πανεπιστημιακών σχολών, δεν μπορεί να γίνει κανείς σωστός εκπαιδευτικός.
Επομένως, όπως πάντα,κι αυτό...επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.Είναι προσωπική επιλογή να γίνει κάποιος καλός ή κακός δάσκαλος. Οι περισσότεροι επιλέγουν τη δεύτερη κατηγορία, γιατί βολεύει. Είναι κοπιαστικό να δίνεις καθημερινά "εξετάσεις" καλού δασκάλου στους μαθητές σου. Το πιο δύσκολο μάθημα στη ζωή σου. Γι΄αυτό και παλιά και σήμερα και αύριο, ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ δασκάλους θα θυμούνται οι μαθητές τους με νοσταλγία και σεβασμό. Και θα ξεκουράζονται, ακουμπώντας πάνω τους, στις δύσκολες στιγμές τους.
2.ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ) ΝΑ ΨΑΡΕΥΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ "ΘΟΛΑ ΝΕΡΑ".
Γράφαμε προ ημερών για την αγωνία των αφεντικών και των δημοσιογράφων-υπαλλήλων της εφημερίδας να κρατήσουν τους  αναγνώστες εκείνους, που "ηδύνονται" με τις επιλογές και τα κατορθώματα των (αποκαλούμενων) "ανταρτών πόλεων". Και για να το επιτύχουν, τους επιδαψιλεύουν ικανό ,για φτιάξιμο, "χόρτο". Οι διάφοροι "ιοί" της εφημερίδας με προεξάρχουσα τη στήλη του Ιού, δίνουν ρεσιτάλ κίτρινης δημοσιογραφίας σε επίπεδο ενημέρωσης και αρθογραφίας στο συγκεκριμένο θέμα.
Σήμερα, ένα άλλο επίλεκτο μέλος της οικογένειας της εφημερίδας του μακαρίτη Κίτσου Τεγόπουλου, ο Γιώργης Ρούσης ,καθηγητής στο Πάντειο, δίνει άριστες εξετάσεις κι αυτός  στους εργοδότες του και γράφει στην κυριακάτικη  στήλη του για τη δράση των μελών του "αντάρτικου πόλεων".Επιλέγουμε κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα: "...Εν προκειμένω συμβαίνει κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στον Ριγολέτο στην ομώνυμη όπερα του Βέρντι,οπότε και αναφωνεί απευθυνόμενος στους αυλικούς:"Ω άνθρωποι!..Εσείς με κάνατε κάθαρμα!Αν κακόβουλος είμαι μόνο εσείς είστε η αιτία"...Μια κοινωνία στην οποία κυριαρχούν τα καθάρματα,μια κοινωνία που λειτουργεί στη βάση των κίτρινων εκβιασμών,μια κοινωνία στην οποία έχουν ανοίξει οι οχετοί και επιπλέουν οι κουράδες,δεν μπορεί να εξανίσταται όταν κάποιοι την απαρνούνται κάθετα και αντιδρούν σε αυτήν με τα ίδια μέτρα και σταθμά που χρησιμοποιεί η ίδια".
Τώρα, μετά απ΄αυτά που διαβάσατε από τον κύριο Γιώργο Ρούση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβετε ποιοι είναι οι οχετοί και οι κουράδες. ΄Εχει ο άνθρωπος αυτογνωσία,αν μη τι άλλο.
3. "ΕΙΣΑΣΤΕ ΘΥΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΠΑΤΗΣ", λέει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και φίλος του πρωθυπουργού κ. James K. Galbraith στην ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ της Κ.Ε. "Είναι ψευδής ο ισχυρισμός πως τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν από υπερβολικές κρατικές δαπάνες".
Αφήστε αυτά τα... σοσιαλδημοκρατικά αστειεύματα αγαπητέ. Ρώτα καλύτερα κι  εμάς τους ΄Ελληνες να σου πούμε ποιος φταίει.  Θα μάθεις, λοιπόν, πως για ΟΛΑ  φταίει η πελατειακή σχέση κομμάτων-οπαδών τους, που εκτίναξε τις κρατικές δαπάνες  (από τα δανεικά) στα ύψη.
"΄Οσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος", λέμε εμείς εδώ στην Ελλαδίτσα. Και μπορεί να έχουμε 100 ελαττώματα και μόλις 50 αρετές,στις σοφές παροιμίες, όμως, ερχόμαστε παγκοσμίως πρώτοι. Τι απόγονοι σοφών προγόνων θα είμαστε άλλωστε, αν σε αυτά (και όχι στα άλλα που πρέπει) δεν είμαστε μανούλες;
4. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΟΥΜΕΛΑ, 88 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, κάνουν ΤΑ ΝΕΑ στο Παρασκευο-σαββατο-κυριακάτικο φύλλο τους.
Μπορεί οι Καψήδες (πατήρ), Λιάνηδες, Σκιαδόπουλοι και λοιποί "αρχαίοι" να μην ακολούθησαν τη μετακόμιση της γηραιάς εφημερίδας από τη Χρ.Λαδά στη Δημητρακοπούλου,το πνεύμα τους, όμως,ζει και βασιλεύει και εκεί.
Τί μίρλα έχουν ρίξει τόσα χρόνια για τις χαμένες πατρίδες οι "καλοί καγαθοί" αυτοί άντρες, δεν περιγράφεται. Τελειωμό δεν έχουν τα μοιρολόγια κάθε τόσο στις σελίδες ΤΩΝ ΝΕΩΝ εκείνων των εποχών. Και τόσα χρόνια μετά, όπως βλέπετε, συνεχίζουν την...παράδοση.
Δεν ξέρω,αλλά μου φαίνεται πως έχουν  κουράσει πια όλα αυτά με την καταστροφή της Μικρασίας, τους πρόσφυγες,τους χαμένους τόπους, τις μνήμες από τις ανατολίτικες κουζίνες, τα σμυρναίκα ταξίμια και τα..σουτζουκάκια. Κάπου άρχισαν να μυρίζουν μούχλα και οι νέες γενιές δε βολεύονται πια παρά σε καθαρό αέρα και ξάστερους ορίζοντες.
Γεννιέται ο HOMO NATURALIS,ο παλιός άνθρωπος φεύγει μέρα με τη μέρα. Ας το πάρουν, επιτέλους, είδηση και οι δημοσιογράφοι.
5.ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΣΤΑ ΜΜΕ (Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ):
Φίλιππος Σαχινίδης,υφυπουργός Οικονομικών: Το 2012 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα επστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. (Καλά, ή άσχετο είναι το άτομο ή μας δουλεύει ψιλό γαζί).


                                            13-8-2010

  ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ 387 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟ ΥΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
ΓΙΑΤΙ, κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ; ΓΙΑΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΝΕΑ,ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΧΡΕΗ; "ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΣΗ,ΝΑ Σ΄ΕΙΧΑ ΠΡΩΤΑ".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1.ΤΑ ΜΜΕ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ,ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ "ΚΑΚΕΣ" ΕΙΔΗΣΕΙΣ.΄Ο,τι προκαλεί τρόμο,φόβο,πανικό,φρίκη,αηδία κ.λπ,είναι προσφιλές ("λουκούμι") στους φορείς του τύπου και το διαδίδουν ευχαρίστως στη μάζα,που διακρίνεται για τα συγκινησιακά, υστερικά και τρομολαγνικά της σύνδρομα.
Χτες,για παράδειγμα,ο ΑΝΤΕΝΑ,στο μεταμεσονύχτιο δελτίο ειδήσεων,κατά τη 1,έβγαλε εκείνη την ανέκφραστη,αυστηρή,"ντελάλι" του καναλιού και είπε όλες και όλες 2 ειδήσεις.Η πρώτη για τις συμφορές που πλησιάζουν μια και η κυβέρνηση ψάχνει να βρει κάτι δισεκατομμύρια το φθινόπωρο και αν δεν τα βρει ,θα γίνουν όλα λίμπα και για τους ανέργους που θα πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο στο τέλος του χρόνου.Η δεύτερη αφορούσε έναν καινούριο ιό (σούπερ-ιός),που ήρθε στην Αγγλία από την Ινδία και που μπροστά του οι άλλοι (υ)ιοί είναι...παιδάκια.
Στις σημερινές εφημερίδες το ίδιο τρομολάγνο σκηνικό:Τα δάνεια που χρειαζόμαστε για τα επόμενα χρόνια και εγγίζουν τα 400 δισ.Τα σκληρά μέτρα του 2011,που τελικά θα εφαρμοστούν΄το 2010.Η Ρωσία που καίγεται,το Πακιστάν που βουλιάζει,ο κόλπος του Μεξικού που καταστράφηκε,ο καύσωνας, το κλίμα,που άλλαξε,που,που,που...Η αρχή των κακών της Αποκάλυψης προφητεύουν οι νέοι Ιωάννηδες-δημοσιογράφοι.

΄Εχουμε γράψει στις ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ πως  "καλός" δημοσιογράφος είναι εκείνος που ταϊζει τον αναγνώστη,ακροατή,θεατή του με το φαϊ, που λιγουρεύονται εκείνοι. Εν προκειμένω,η μάζα θέλει αίμα,βία,φόβο,σύγκρυο.Αλλιώς,δεν μπορεί,έτσι που την εθίσανε,να την πάρει ύπνος τη γριά,αν δεν πάρει τη δόση της από τα τρομολάγνα δελτία ειδήσεων των καναλιών.
΄Αξιος ο μισθός των μεν,καλά να πάθει η δε.Δεν τη λυπάμαι καθόλου τη γιαγιά, έτσι όπως κατάντησε.

2.ΔΗΛΩΜΕΝΟΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ,ΔΕΝ "ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ" ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TA NEA.Μετά  τον Καραμανλή, το Μητσοτάκη, τον τέως βασιλιά στο Τόκιο το 1990, αγκαλιάζει τώρα και το δικτάτορα Μεταξά.

Καλά,εκεί στην οικογένεια Θεοδωράκη, δεν υπάρχει κάποιος να τον κρατήσει μακριά από τη δημοσιότητα;΄Εχει γίνει ρεντίκολο πια, όνειδος και σιχασιά ο πάλαι ποτέ αρχηγός των Λαμπράκηδων.Αίσχος΅
(Θα ανεβάσουμε αργότερα στα ΔΡΩΜΕΝΑ σχετικό κείμενο).

3.Ο Σμηναγός ε.α Μιχαήλ Γκρίλλας επισημαίνει σήμερα με επιστολή του στα ΝΕΑ πως "μια μικρή χώρα των 11.000.000 κατοίκων είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη,παρά τη δεινή και οικτρή οικονομική κρίση που διέρχεται,να ξοδεύει 3,5 δισ ευρώ το χρόνο για εξοπλισμούς..." Και καταλήγει:"Είναι καιρός να αντιληφθούμε εμείς οι ΄Ελληνες ότι τα προβλήματα με την Τουρκία δεν μπορούν να λυθούν με αλόγιστους εξοπλισμούς,αλλά με διαπραγματεύσεις και διάλογο, και μόνο, με τη γείτονα Τουρκία,διαφορετικά θα είμαστε σε μόνιμη χρεοκοπία".
Γεια στο στόμα σου, Σμηναγέ.Στην Ελλάδα,όπως λέει κα ο Γ.Παπανδρέου, χρειαζόμαστε την επανάσταση του αυτονόητου.Αυτά που γράφει ο αεροπόρος είναι αυτονόητα και όμως τόσο δύσκολο να τα αντιληφθούν κάποιοι.Πάντως,είναι πολύ "εύηχα",όταν τα ακούς  από ένα στρατιωτικό.

Μπράβο,κύριε Γκρίλλα.Το σώμα της Αεροπορίας ανέκαθεν -και σε δύσκολα χρόνια- στελεχωνόταν στην πλειοψηφία του από΄"δημοκρατικό" προσωπικό.Είναι αλήθεια.

4.ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟ ΒΛΑΚΩΔΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΥΠΟ:
Προέχει η διαπίστωση του Μίκη πως ο Μεταξάς ήταν καλύτερος ...πατριώτης από το σημερινό πρωθυπουργό. Ακολουθούν:
1.Μαρίνα Λιτβίνοβα (η φυλακισμένη για ναρκωτικά κοπελιά,η οποία-προς τιμήν της-πέρασε στη Νομική). Αυτό, όμως, δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να μη λέει χαζοκουβεντούλες σαν κι αυτές: "Ο Πούσκιν είναι πιο σημαντικός για τους Ρώσους και όχι ο Ντοστογιέφσκι..."Ο Πούσκιν ήταν μεγάλος ποιητής, αναμφισβήτητα. Αλλά ο Ντοστογιέφσκυ είναι...Ντοστογιέφσκι. Σαν το παλιό κρασί.Δεν αλλάζει αυτό.
2.Ο Μάικ Λαζαρίδης  ο "πατέρας" του Blackberry είπε:"Αν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να διαχειριστούν το ιντερνέτ,τότε πρέπε να το κλείσουν".

Τι μας λες,βρε συνέλληνα της διασποράς;Αλήθεια,να το κλείσουμε το ιντερνέτ αν οι Καραμανλήδες της εξουσίας δεν καταφέρουν να το διαχειριστούν- ελέγξουν; "Πονάει κεφάλι,κόβει κεφάλι",δηλαδή; ΄Ασε μας κάτω,κύριε δικτάτορα-μπίζνεμαν.

3.Ο παπάς Σπυρίδων Λίγκος,εφημέριος της εκκλησίας της Λίνδου,στο προαύλιο της οποίας γίνονται κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες πολιτικοί γάμοι (Ξένων και Ελλήνων) ,ζητάει "από τον επόμενο χρόνο να σταματήσει η τέλεση γάμων στο προαύλιο του Αγίου Παύλου,γιατί προκαλείται το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών ορθοδόξων χριστιανών".

Το μόνο που προκαλείται-απειλείται,παπούλη,είναι η τσέπη σου και το παγκάρι της εκκλησιάς.Αν αυτά γεμίζανε,δε θα είχες πρόβλημα.Τα "τυχερά" σου κινδυνεύουν,"μη χτυπάς το σαμάρι, να ακούσει ο γάιδαρος".

(ακολουθούν και άλλες...κοτσάνες)          

  

                                ΕΛΕΟΣ, ΠΛΗΚΤΡΟ-ΔΑΧΤΥΛΟ-ΓΡΑΦΕ ΜΑΣ!

12 λάθη (παραλείψεις, ορθογραφικά, διαστρεβλώσεις λέξεων, "άλλα αντί άλλων") διόρθωσα στις σημερινές "Ειδήσεις". Το χειρότερο  ημαρτημένο: Η "Σοβιετική" Ρωσ(σ)ία,στα "χρυσά"δάχτυλα της Πέπης μας,έγινε ..."Σουβλετική"Ρωσ(σ)ία!

Αμάν,βρε,Πέπη.΄Εκθεση δεν έγραψες ποτέ στο σχολείο;Φιλόλογο δεν είχες να σου κοκινίζει το γραπτό;

___________________________________________________________________________________________________

                           

                                         12-8-2010

  

1.ΣΕ 300 .000 EYΡΩ ΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΓΓΥΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟΥ(Δ/ντής του γαφείου του τ.πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή) ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ. Η προηγούμενη ανερχόταν στο ποσό των 400.000.

Η ζημιά από τις κομπίνες και τις λαμογιές των καλογήρων και του καραμανλικού περίγυρου στην υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν περίπου 20-30 εκατομύρια ευρώ. Στην ουσία, δηλαδή, ανύπαρκτη για τα... ελληνικά δεδομένα.Το "σκάνδαλο" Βατοπεδίου το δημιούργησαν τα  ΜΜΕ και οι λοιπές αντιπολιτευόμενες την τότε κυβέρνηση κομματικές παρατάξεις. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία,που την έχουμε γράψει εδώ.

Και ερωτάμε εμείς τώρα: Αν για τον Αγγέλου που κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ορίστηκε εγγυοδοσία 300 χιλιάρικα (ένδεικτικό το ύψος του βαθμού εμπλοκής του κατηγορουμένου στο "σκάνδαλο"),τότε για τον Κ.Καραμανλή, που είναι ο αυτουργός του εγκλήματος της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, τί εγγυοδοσία θα πρέπει να του επιβληθεί,όταν αργότερα διωχθεί(και θα διωχθεί)  ποινικά , για να μην την κοπανήσει σε καμιά Λατινική Αμερική;Μπροστά σε αυτή,τα ακίνητα στην Πολιτεία και τη Ραφήνα θα είναι ψίχουλα.

"Αν είσαι και παπάς,με την αράδα σου θα πας",κύριε Κωστάκη μας.Μπες στη σειρά και ανάμενε!

2  "ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΡΟΜΟ" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

Κοντά 30 και περισσότερα χρόνια κάναμε να... βγούμε από τον "τρίτο δρόμο",που μας έβαλε (ή θα μας έβαζε)  ο Α.Παπανδρέου  με εκείνες τις μπαλκονάτες φανφάρες  που ξεφούρνιζε κάθε τόσο,παραμονές εκλογών .

Ο νυν πρωθυπουργός και γιος του "Αντρέα",πρόσφατα εξαγγέλλει σε συνέντευξή του, τον..."τέταρτο δρόμο" για την παγκόσμια οικονομία.

Τι να πούμε;Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε αλλιώτικος απο τον πατέρα του. Αλλά,το "αίμα νερό δε γίνεται",δεν αλλάζει το παπανδρεϊκό DNA.΄Ετσι φαίνεται.

3.ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΜΕ ΡΑΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΥΟ ΙΡΑΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ.

Καλά,έχουν ίχνος τσίπας οι γραφειοκράτες της εξουσίας; ΄Οχι,δεν έχουν λέμε εμείς.Επειδή, όμως, συμβαίνει αυτούς τους ΚΥΡΙΟΥΣ να τους πληρώνουμε εμείς και με τα δικά μας λεφτά να ξεσαλώνουν,  τους λέμε, λοιπόν,να τσακιστούν και να χορηγήσουν άσυλο στα δύο παλικάρια,που κινδυνεύουν.Κα μην τολμήσουν να τα στείλουν πίσω στο στόμα του λύκου (του παρανοϊκού Ιρανού προέδρου-Ταλιμπάν),γιατί θα έρθει ημέρα που θα δικαστούν γι΄αυτό το έγκλημα.

Ο κόσμος ξεχνά,η Ιστορία ποτέ!

4.ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΣΕΙΣ.

Λέγαμε και χτες και προχτές για την αλαζονεία του Ρώσου δικτάτορα Πούτιν,που προτίμησε να σκοτώσει χιλιάδες άνθρώπους με τα τοξικά των πυρκαγιών,παρά να ζητήσει βοήθεια από την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΄Ενωση, να σπεύσουν ειδικές δυνάμεις που έχουν εμπειρία, να σταματήσουν τις φωτιές.

Το γεγονός πως απειλούνται ακόμα  και περιοχές με πυρηνικά και μεγάλες εκτάσεις   έχουν ήδη μολυνθεί, δείχνει το μέγεθος της καταστροφής .Ακόμα και κοντά στο Τσερνομπίλ έφτασαν οι φωτιές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα σταματήσουν και με τί περιβαλλοντικό -και όχι μόνο- κόστος.

Αλλά,βλέπετε ο εθνικισμός,η αλαζονεία, ο φασισμός των ανθρώπων που κυβερνούν σήμερα τη Ρωσία προέχουν .Μπροστά σε αυτά, "γαία πυρί μιχθήτω", μεταφορικά και κυριολεκτικά.΄Αμοιροι Ρώσοι!

 

5.ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΤΣΕ το 1964 ΓΙΑ ΝΑ "ΤΑ ΒΡΕΙ" Η ΚΟΥΒΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

Ευτυχώς,Τσε που "εσύ σκοτώθηκες νωρίς" και δεν πρόφτασες να μεταλλαγείς σε Φιντέλ Κάστρο. Ευτυχώς,παλικάρι μου ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ,ήρωα της ζεματισμένης νιότης μας.

 

6.ΚΑΠΟΥ 3.000.000 ΠΙΣΤΟΙ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΣE 8 MHNEΣ ΤΗΝ ΤΗΝΟ,ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ,ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΣEBAΣMATA.

΄Αφησαν μάλιστα και ανεκτίμητης αξίας (πολύτιμα) αφιερώματα-τάματα (διάβαζε μπαξίσια) για να τους βοηθήσουν οι... αρμόδιοι από τους ουρανούς να έχουν υγεία,να πιάσουν καμια θεσούλα στο δημόσιο,να βρουν κανα καλό γαμπρό για την κόρη. Στο μεταξύ, 10.000 προσκυνητές θα επισκεφτούν την Τραπεζούντα το δεκαπενταύγουστο, για να παραστούν στη λειτουργία της εκεί Παναγίας Σουμερλά.

Τι σιχαμένοι άνθρωποι! Δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτα.Μέχρι και αλισβερίσι κάνουν με το θεό."Σου δίνω, να μου δώσεις. ΄Ερχομαι να  προσκυνήσω,να μου ανταποδώσεις".Παντού μπαξίσι, φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του ο  Ελληνάρας.΄Αθλιος, και γίνεται  τρισάθλιος  ως πιστός. Θυμηθείτε τους  τότε, που οι Χριστόδουλοι τους κατέβαζαν στους δρόμους (με λάβαρα και σημαίες),μπουλούκια, για τα..σκοπιανά, τις ταυτότητες και τα άλλα ...μεγάλα εθνικά θέματα.

Ανατριχιαστικοί καιροί.Ξορκισμένοι να΄ναι, να μην ξανάρθουν.

 

                                         11-8-2010

 1. 286 ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΛΑΒΕ προεκλογικά με συμβάσεις  στο Μετρό η τότε κυβέρνηση της Δεξιάς. (Φυσικά εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ.Αυτό έλειπε. Τότε,πώς θα μπαίναν τα "δικά μας παιδιά", αν είχαν ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία;)

 Εν πάση περιπτώσει, πάει στα κομμάτια, τους πήραν τότε.Κάποτε,όμως,η σύμβαση τελείωσε και οι οπαδοί,που έγιναν  καλομισθοδοτούμενοι υπάλληλοι εν μιά νυκτί, έπρεπε να πάνε στα σπίτια τους. Εμ,δε. Τα γαλαζόπαιδα θεωρούν "τσιφλίκι" τους τις θέσεις,που τους δώρισαν και κατεβαίνουν σε απεργία, για να συνεχίσουν,λέει, να παραμένουν σε δουλειά που δεν την κέρδισαν με τα προσόντα τους,αλλά τους τη χάρισε ο "μπάρμπας στην Κορώνη".
Το έχουμε γράψει άπειρες φορές.Τα κόμματα εξουσίας ΜΟΝΟ με πελατειακές σχέσεις μπορούν να ελπίζουν σε εκλογή και άσκηση εξουσίας.Αυτό έκαναν κατά κόρον και οι πασόκοι και οι δεξιοί.Βόλευαν, όπου και όπως μπορούσαν, τους πρασινο-γαλαζο-φρουρούς τους και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν.Με αυτά τα ρουσφέτια, τίναξαν και την οικονομία στον αέρα.΄Ετσι κατάντησαν την Ελλάδα ζήτουλα.
Κι αντί αυτά τα λαμόγια-οπαδοί (των οποίων τα μιστά εμείς πληρώνουμε στην τελική) να απολυθούν πάραυτα και να κληθούν μάλιστα να φέρουν πίσω τα λεφτά, που πήραν-χάρισμα, κακομαθημένοι κλέφτες και εκβιαστές, όπως είναι,χωρίς ίχνος τσίπας (ποιος την έχασε να τη βρουν αυτοί),κατεβαίνουν και σε απεργία-εκβιασμό,για να διεκδικήσουν τη συνέχιση της λαμογιάς.Αθάνατοι Ελληνάρες!

Τελικά,η μόνη ελπίδα των ΠΟΛΙΤΩΝ αυτής της χώρας είναι η Τρόικα και η Ευρώπη. Αλλιώς, είναι χαμένη από χέρι.


2.ΤΗΝ ΑΡΛΟΥΜΠΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (μπορεί και του μήνα),την είπε ο Στάθης Κουτμερίδης ,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΑ-ΝΕΤ:"...Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μνημονοποιήσουμε την πολιτική,αλλά να πολιτικοποιήσουμε το Μνημόνιο".Μάλιστα.
Τι θέλει να πει ο εν λόγω με αυτούς τους νεολογισμούς του,ουδείς γνωρίζει.Γι΄αυτό μην το ψάχνετε.

Αλλά η πολιτική και η επαγγελματική "διανόηση" στην Ελλάδα, ανέκαθεν επιβίωναν με την αμφισημία, και τα "ήξεις- αφήξεις": Από τους γραφικούς,καθαρευουσιάνικους "δεκάρικους" των Μαυρογιαλούρων και τις σύγχρονες "ατάκες"-εξυπνακισμούς των Πάγκαλων (Φούφουτοι κλπ), μέχρι τον ακατάληπτο-αφασικό  λόγο των...διανοουμένων Βέλτσων και των Ράμφων. Και οι δύο κατηγορίες χρησιμοποιούν το αφασικό λόγο από την ίδια αιτία :Την "τρικυμία εν τω κρανίω".΄Οταν ζεις "έτσι" και μιλάς "αλλιώς", όταν είσαι "αυτό" και δείχνεις "άλλο", τότε η διάσταση στην προσωπικότητα, ο διχασμός,  είναι βέβαιο πως θα αναδειχτούν   πρώτα μέσα από το λόγο. Ο λόγος είναι ο καθρέπτης της προσωπικότητας.Ο φυσικός λόγος είναι καθαρός,που σημαίνει μεστός, απλός και κατανοητός.Αλλιώς, αν είναι ο λόγος φτιασιδωμένος, κρύβει γύμνια,αντίφαση,υποκρισία,ελλειματικό νου εν ολίγοις.Τα έχουν πει και άλλοι.Γνωστά αυτά.


3.ΤΆ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ,λένε οι ειδικοί . Οκτώ νέα κρούσματα εγκεφαλίτιδας καταγράφηκαν στη Β. Ελλάδα,ενώ ήδη 3 έχουν πεθάνει (με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό).

Εν τάξει, τα κουνούπια είναι  πρόλημα.΄Ομως, προσωπκά, περισσότερο και από τα θανατηφόρα τσιμπήματά τους ,με ανησυχεί η διαβεβαίωση  του νομάρχη Θεσσαλονίκης Πανίκα Ψωμιάδη πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προληπτικές ενέργειες και δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος.

Ξέρετε τι σημαίνει να είναι νομάρχης ολόκληρης Θεσσαλονίκης ένα μπουζουκόβιο άτομο της νύχτας, ο οποίος ελέω Ρωσοποντιακών ρουσφετών, έφτασε να  γίνει νομάρχης; Πώς να εμπιστευτείς τα λόγια (και μάλιστα σε θέματα υγείας) ενός που "όταν τη νύχτα περπατάει, λάσπες και κακά πατάει";

΄Οχι,δεν τον εμπιστεύεται,αν έχει κανείς, έστω και κουκούτσι μυαλό.

4.Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ των θυμάτων από τον καύσωνα και τα τοξικά των πυρκαγιών στη Ρωσία, ανέρχεται σε 15.000 λένε όσοι γνωρίζουν καλά τη ρωσική πραγματικότητα αυτών των ημερών. Αλλά οι επίσημες  αρχές μέχρι χτες έδιναν...52 νεκρούς.

Αθάνατη "Σοβιετική"Ρω(σ)σία.Ποτέ δεν πεθαίνεις.Κουβαλάς το DNA του Στάλιν στο αίμα σου.Κρίμα τους ανθρώπους!


5"ΠΛΑΚΩΣΑΝ",ΛΕΕΙ κάτι οπαδοί το γνωστό προπονητή Ντούσαν Μπάγιεβιτς και μάλιστα του έδωσαν ξύλο μέχρι λυποθυμίας.

Και πού ειναι το πρόβλημα ,βρε παιδιά;΄Ανθρωποι των γηπέδων δεν είναι όλοι τους; Τι περιμένατε,δηλαδή,να ραίνουν οι δράστες όσους δε χωνεύουν, με...ρόδα;΄Αλλωστε,ο κύριος Ντούσαν οφείλει να γνωρίζει την ελληνική...ατάκα πως "όπως στρώνει κανείς κοιμάται".Ποδόσφαιρο διδάσκει.Λίγο πολύ, οι περισσότεροι οπαδοί των ομάδων ποδοσφαίρου,  ως χούλιγκανς συμπεριφέρονται.Και το μπουνίδι είναι το κατ' εξοχήν... άθλημα αυτών των τύπων.Τι διαμαρτύρεται τώρα;

 6.           ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ (11-8-2010)

    ΓΙΑΤΙ ΣΑΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ(αποσπάσματα)

    Το lifestyle που θερίζει τις Ευρωπαίες

Πιο ευάλωτες στην ασθένεια λόγω τρόπου ζωής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

  


Αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις Ευρωπαίες, η οποία είναι έως και τέσσερις φορές υψηλότερη σε σχέση με εκείνες που καταγράφονται στην Ανατολική Αφρική και στην Ασία.

Oι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως το δυτικό lifestyle κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες: η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ, η απομάκρυνση από τη μεσογειακή διατροφή αλλά και η καθυστέρηση της μητρότητας αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες μεγαλώνοντας το κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού χτυπά κάθε χρόνο 4.500 γυναίκες και περίπου 1.600 ετησίως χάνουν τη ζωή τους.

Σε ολόκληρο το κόσμο το 2008 καταγράφηκαν περισσότερες από 1,4 εκατομμύρια διαγνώσεις, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Παγκόσμιου Ιδρύματος Αντικαρκινικής Ερευνας (World Cancer Research Fund). Ο αντίστοιχος αριθμός πριν από περίπου 35 χρόνια δεν ξεπερνούσε τις 500.000.

Οι επιστήμονες ωστόσο, δεν σταμάτησαν στην καταγραφή των παγκόσμιων στατιστικών στοιχείων. Εκαναν ένα βήμα παραπέρα καταγράφοντας τη «γεωγραφία» του καρκίνου του μαστού. Και αυτό που διαπίστωσαν είναι πως η συγκεκριμένη νόσος χτυπάει κυρίως τις γυναίκες που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής.

Οπως επισημαίνουν οι έλληνες επιστήμονες, η συχνότητα του καρκίνου του μαστού αυξάνεται και γι΄ αυτό είναι πιθανόν να ευθύνεται το lifestyle.

«Η παχυσαρκία αλλά και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα έχουν ενοχοποιηθεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού. Και στην πλειονότητά τους οι Ελληνίδες, όπως και οι υπόλοιπες Ευρωπαίες, απομακρύνονται χρόνο με τον χρόνο από τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, η δυναμική τους είσοδο στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς τις κρατά καθηλωμένες επί ώρες σε μια καρέκλα, αποφεύγοντας ακόμη και την ήπια άσκηση όπως είναι το περπάτημα», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Μελέτιος- Αθανάσιος Δημόπουλος, διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».

Μάλιστα, όπως λέει ο καθηγητής Θεραπευτικής αναφορικά με την παχυσαρκία, από νεώτερα δεδομένα φαίνεται πως ο λιπώδης ιστός παράγει οιστρογόνα, γι΄ αυτό οι ειδικοί εκτιμούν πως είναι πιθανόν να υπάρχει ορμονική συσχέτιση μεταξύ των παραπανίσιων κιλών και του καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την άσκηση, ο προστατευτικός ρόλος της οφείλεται στο γεγονός πως επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, ενώ παράλληλα συμβάλλει και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
 «Μικρές αλλαγές»
Η δρ Rachel Τhompson, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του WCRF, σχολιάζοντας την υψηλή συχνότητα της νόσου στη Βρετανία συγκριτικά με την Ανατολική Αφρική και την Ασία, σημειώνει πως «πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στον γυναικείο πληθυσμό πως εάν κάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, όπως να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούν ένα σωστό σωματικό βάρος, θα μειώσουν αυτομάτως τον κίνδυνο που διατρέχουν». Σημειώνεται πως η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού: γυναίκες που πίνουν 2-5 ποτά την ημέρα κινδυνεύουν μιάμιση φορά παραπάνω να εμφανίσουν τη νόσο σε σύγκριση με αυτές που δεν πίνουν αλκοολούχα ποτά.
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που επιμένουν... μεσογειακά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν υιοθετήσει πιο δυτικό τρόπο διατροφής

  ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, είναι μερικές από τις αιτίες που αυξάνουν τα κρούσματα

Ασπίδα προστασίας η μεσογειακή διατροφή

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ που επιμένουν... μεσογειακά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που έχουν υιοθετήσει πιο δυτικό τρόπο διατροφής.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Επιδημιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ηarvard και το Ελληνικό Τμήμα Υγείας.

Κατά τη 10ετή έρευνα- την οποία υπογράφουν η Αντωνία Τριχοπούλου, η Χριστίνα Μπάμια, η Παγώνα Λάγιου και ο Δημήτριος Τριχόπουλος- οι ερευνητές έβαλαν στο μικροσκόπιο τις διατροφικές συνήθειες 14.807 γυναικών από όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό μελετήθηκε η συχνότητα κατανάλωσης 150 τροφίμων και ποτών που συνηθίζουν να καταναλώνουν οι Ελληνίδες και συνυπολογίστηκαν η διατροφική αξία, η κατανάλωση αλκοόλ και η συνολική ημερήσια λήψη θερμίδων.

Αυτό που φάνηκε ήταν πως η μεσογειακή διατροφή αποτελεί φυσική ασπίδα κατά της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού. Ειδικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου μειώνεται έως και 20% για τις γυναίκες που ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή. Πάντως, οι ερευνητές διευκρινίζουν πως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν κυρίως τις γυναίκες που βρίσκονται στη φάση της εμμηνόπαυσης, ενώ δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης καρκίνου μαστού στις Ελληνίδες που βρίσκονται στην φάση προ της εμμηνόπαυσης.

Οπως υπογραμμίζεται στην ίδια έρευνα, ο προεμμηνοπαυσικός καρκίνος του μαστού έχει συχνά γενετική βάση, σε αντίθεση με τον μετεμμηνοπαυσικό, που είναι συχνότερος και πιθανόν να επηρεάζεται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες.


Οσο πιο αργά έρχεται η μητρότητα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ των γυναικών να αποκτήσουν παιδιά σε συνδυασμό με τον περιορισμό ή ακόμη και την απουσία του θηλασμού αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου. Το παράδειγμα της χώρας μας ειναι ενδεικτικό:

σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, 3.952 γεννήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2008, με ηλικίες μητέρας τα 40 έως τα 44 έτη. Ο αντίστοιχος αριθμός γεννήσεων δύο χρόνια νωρίτερα δεν ξεπερνούσε τις 2.967!

«Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως όσο οι γυναίκες μεταθέτουν για αργότερα την μητρότητα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Ετσι, ο κίνδυνος είναι τριπλάσιος για μια γυναίκα που καθυστερεί την εγκυμοσύνη και τελικά χαίρεται την μητρότητα μετά τα 35 της χρόνια συγκριτικά με μία νεαρή γυναίκα που μένει έγκυος στα 17 της. Θα ήταν ωστόσο λάθος να δώσουμε οδηγίες για την αναπαραγωγική διαδικασία με γνώμονα τις πιθανότητες ανάπτυξης νεοπλασίας.

Παρ΄ όλα αυτά, εξηγεί εν μέρει γιατί το φαινόμενο είναι εντονότερο στις δυτικές κοινωνίες συγκριτικά με την Ασία και την Ανατολική Αφρική», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Καρκίνου στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Δημήτρης Τριχόπουλος. Οι ορμονικές αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές, με σημαντικότερη την αναστολή παραγωγής των οιστρογόνων που επιφέρει μια εγκυμοσύνη, εξηγούν εν μέρει τη συσχέτιση μεταξύ μητρότητας και μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. «Ο μαστός ειναι το μόνο όργανο που καθυστερεί να διαφοροποιηθεί- η τελική ιστολογική διαφοροποίησή του επιτυγχάνεται με την πλήρη εγκυμοσύνη.

Συμπερασματικά, λοιπόν, ο ιστός του μαστού που δεν έχει υποστεί τις μεταβολές που προκαλεί η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός ίσως να είναι πιο ευάλωτος, δεδομένου πως η εξειδίκευση του ιστού εμποδίζει τον καρκίνο», προσθέτει ο κ. Τριχόπουλος.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», ο κίνδυνος να νοσήσει μία γυναίκα μειώνεται κατά 7% για κάθε παιδί που κάνει, ενώ για κάθε χρόνο θηλασμού η μητέρα «κερδίζει»

 

  

                                            10-8-2010

  

1.Η ΜΟΣΧΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ. Ο καπνός πνίγει τη μεγάλη ρωσική πρωτεύουσα.Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τη μολυσμένη από τοξικά πόλη. Η στήλη του καπνού έφτασε σε ύψος τα 12 χιλιόμετρα.Την κατάσταση επιβαρύνει και ο φεβερός καύσωνας που έχει ενσκήψει (τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία κυμαίνεται  από 38 μέχρι 44β.Κ).Οι νεκροί επίσημα είναι 52,αλλά στην πραγματικότητα είναι εκατοντάδες.Τα  νοσοκομεία και οι γιατροί έχουν εντολή να μη γράφουν αιτία θανάτου "τοξικά αέρια ή  καύσωνας" (η παλιά ιστορία στα κράτη του "υπαρκτού σοσιαλισμού",να μη λένε ποτέ και για τίποτα την αλήθεια.Να θυμηθούμε το Τσέρνομπιλ)).Η χώρα ήταν ανέτοιμη,όπως φάνηκε, να αντιμετωπίσει τη φωτιά και την άνοδο της θερμοκρασίας.Οι Ρώσσοι μέχρι σήμερα το χειμώνα  υπολόγιζαν,δεν είχαν προβλήματα  με καύσωνες-πυρκαγιές.Για όλα, όμως, υπάρχει μια αρχή.

2. ΚΙΝΑ ΙΝΔΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝ.Καταστροφικές πλημμύρες πλήττουν τις παραπάνω χώρες.Οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούν τα 13 εκατομμύρια! "΄Οπου φτωχός και η μοίρα του", δηλαδή.Στην Ευρώπη, από καταρρακτώδεις βροχές αυτές τις ημέρες, ύποφέρουν  Τσεχία,Γερμανία και  Πολωνία.

3.΄Ελληνες έβαζαν (και βάζουν) φωτιές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά πρωτοστατούσαν στην κατάσβεση και ζητούσαν να προσληφθούν ως εθελοντές πυροσβέσετες. Φαίνεται πως πολλές από τις  μεγάλες πυρκαγιές στο παρελθόν ήταν έργο τέτοιων εμπρηστών.Μα, καλά.Τόσα χρόνια ακούγαμε πως τις φωτιές τις έβαζαν οι Τούρκοι,οι Σκοπιανοί,οι Πακιστανοί,οι οχθροί μας γενικώς, γιατί μας ζηλεύουν και θέλουν να μας καταστρέψουν.Τώρα μαθαίνουμε πως τη χώρα την έκαιγαν οι Ελληνάρες, για να να παίρνουν κάτι ψίχουλα κάθε σεζόν ως  πυροσβέστες.  Σωπάτε,καλέ,αυτά δε γίνονται στην Ελλάδα,δεν πέφτει τόσο χαμηλά ένας Ελληνάρας.Διαδόσεις είναι!

4. Τα ΝΕΑ σήμερα (10-8-2010),όπως και (σχεδόν) στο σύνολό τους τα παγκόσμια ΜΜΕ,δεν ντρέπονται να παραδεχτούν πως οι ειδήσεις που τους ενδιαφέρουν είναι συγκεκριμένες. Οταν εμείς ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΣΝΕΧΩΣ ΠΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ,ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ, ΛΟΙΠΟΝ.

                            ΤΑ ΝΕΑ, 10-8-2010

«Χάρις στην Κάµπελ τώρα όλοι ασχολούµαστε µε τη Σιέρα Λεόνε

ΕΝΤΑΞΕΙ, η Ναόµι Κάµπελ δεν είναι πολύ ευγενική ούτε πολύ έξυπνη, γράφει στον βρετανικό «Ιντιπέντεντ» η αρθρογράφος Γιασµίν Αλιµπάι - Μπράουν, όµως αυτό δεν σηµαίνει πως αξίζει την περιφρόνηση που τώρα αντιµετωπίζει. Εντάξει, δεν ξέρει πού βρίσκεται η Λιβερία και δεν θα µπορούσε να νοιάζεται λιγότερο για τα αδικήµατα και όλα τα άλλα βαρετά για τα οποία κατηγορείται ο Τσαρλς Τέιλορ. Οµως τι περιµέναµε; Είναι αυτό που είναι, ένα σούπερ µόντελ.

Για τη βρετανίδα αρθρογράφο, αυτό που είναι αληθινά φοβερό δεν είναι η στάση της Κάµπελ, αλλά ο χορός των επικρίσεων που γίνεται τώρα από ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν δείξει κανένα ενδιαφέρον για τη δίκη του Τέιλορ µέχρι που εµφανίσθηκε µια ανόητη καλλονή για να τους διασκεδάσει. Η αρθρογράφος χαρακτηρίζει ρατσισµό τη στάση των περισσοτέρων εξ ηµών να θεωρούµε «φυσικές» ή αναπόφευκτες τις σφαγές στην Αφρική. Οι κατηγορίες εις βάρος του Τέιλορ, επισηµαίνει, απαγγέλθηκαν τον Ιούνιο του 2003. Η δίκη άρχισε τον Ιανουάριο του 2008.

Φρικιαστικές µαρτυρίες ακούστηκαν ξανά και ξανά. Οµως χρειάστηκε η Κάµπελ για να ενθουσιαστούν τα µέσα ενηµέρωσης και να φέρουν επιτέλους τις κάµερές τους στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ετσι η Κάµπελ προσέφερε υπηρεσία στην υπόθεση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων. Τουλάχιστον τώρα εκατοµµύρια άνθρωποι έχουν ακούσει για τη Χάγη, έχουν µάθει λίγα πράγµατα για έναν λιβεριανό πολέµαρχο, έναν Αφροαµερικανό, όπως είναι τα περισσότερα µέλη της ελίτ της Λιβερίας. Μπορεί µάλιστα να έµαθαν ακόµη και για τη Σιέρα Λεόνε και να σηµείωσαν τον όρο «µατωµένα διαµάντια».

Ας το παραδεχθούµε, τονίζει η Γιασµίν Αλιµπάι-Μπράουν. Πριν από την εµφάνιση των διασηµοτήτων ουδείς έδινε δεκάρα για τη δίκη. Και χάρη στην Κάµπελ, όλοι τώρα ασχολούµαστε µ’ αυτήν.

Γιατί λοιπόν τη µεµφόµαστε; "

  

                                     8-8-2010                

 Θρηνολογεί και αναρωτιέται στα χτεσινά ΝΕΑ (7-8/8/2010)  ο Γ.Παπαχρήστου: "Τελικά ποιος κυβερνάει αυτή η χώρα;"(Η πασίγνωστη  φράση-θέατρο του Κ. Καραμανλή μετά τη δολοφονία Λαμπράκη,λες και δεν ήξερε ποιοι σκότωσαν τον αγωνιστή της Αριστεράς).
Ρωτάει,λοιπόν,ρητορικά ο πασόκος δημοσιογράφος, αν τη χώρα  κυβερνάει ο πρωθυπουργός ή η τρόικα.Η τρόικα ( ευτυχώς), λέμε εμείς. Γιατί ο...καλός δημοσιογράφος αναμιμνήσκεται "ημερών αρχαίων",όταν αυτό τον τόπο τον κυβερνούσε το αφεντικό του,ο μακαρίτης πια Χρ.Λαμπράκης,που ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις ενώ ο ίδιος φρόντιζε να θησαυρίζει  με τις επιχειρήσεις-χρυσάφι του ΔΟΛ.  Ο συνεχώς μοιρολογών και στην τσίτα ευρισκόμενος δημοσιογράφος, ας συχωράει μεν τον μακαρίτη,που τους δίνει ακόμα "ψωμί",ας φροντίζει δε  να μη γίνεται προκλητικός.
Του λέμε,πάντως,να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα πως παρήλθον ανεπιστρεπτί οι παλιές... καλές εποχές εκεί στο συγκρότημα και απο δω και μπρος ..."νύφη, όχι όπως ήξερες,όπως βρήκες"!).Τελεία και πάμε αλλού.

2.΄Ηρθε στην παρέα ο κολλητός βλαστημώντας και φτύνοντας. "Ρε,Μεσαίωνας,μιλάμε",έλεγε και ξανάλεγε συνεχώς.Είδαμε και πάθαμε, μέχρι να τον συνεφέρουμε και να μάθουμε τι συνέβη.

Είχε πάει σε κάτι βαπτίσια μιανού ξαδέρφου του της κόρης. "Μπήκαμε στην εκκλησιά, βελόνα δεν έπεφτε,να σου κόβουν την ανάσα τα κεριά και να βράζει ο τόπος. Με τα πολλά, αρχινάει ο παπάς τα δικά του ,οι κυράδες με τις βεντάλιες στα χέρια και το μωρό  να σπαρταράει στο κλάμα από την ασφυξία.Το είχανε το παιδί οι...νονοί  κατακαλόκαιρα φασκιώσει με τις ακριβές φορεσιές,που το πήρανε για επίδειξη και το άμοιρο πλάνταζε να το γλυτώσουν .Κι εκεί που ο ιερέας διάβαζε τα "απετάξω τω Σατανά ;" και η νονά  για λογαριασμό του μωρού διαβεβαίωνε  "απεταξάμην", ξαφνικά σταματάει  και οργισμένος,στρέφεται προς το πλήθος που δυσανασχετούσε και σιγομουρμούριζε από την μπέμπελη και τους κράζει αυστηρά: "Για σταματήστε,δε βλέπετε το παιδί που παλεύει με το Σατανά και σπαράζει στο κλάμα;"Και όλοι συμφώνησαν και σταυροκοπήθηκαν.Τα παίρνω εγώ κρανίο και όπως δεν το βουλώνω, κάνω στον παπά εις επήκοον όλων:-Δε μου λες,παπα μ΄  πως είσαι για δέσιμο; Και σηκώνομαι και φεύγω στη μέση του...μυστηρίου .Μεσαίωνας,παιδάκι μου, μιλάμε,Μεσαίωνας".

Και όλοι με επίνευση κουνήσαμε    τας κεφαλάς ημών.


3.Περιδιαβάζοντας κανείς την Πλάκα στην οδό Κυδαθηναίων 9 ,διαβάζει  σε εντοιχισμένη πλάκα του νεοκλασικού τη φράση"ΕΔΩ ΕΖΗΣΕ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ,1899-1987 ".Μάλλον ο φιλόσοφος της (ΝΕΑΣ) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ έπρεπε να γράψουνε. Εν πάση περιπτώσει...

Ως γνωστόν, στην ελληνική Δεξιά δεν ευδοκιμεί το είδος του διανοούμενου, του στοχαστή. Βέβαια, η συντηρητική παράταξη αναγορεύει κάποιος σε...τοιούτους και τους διεκδικεί ,όπως   το...φιλόσοφο Κωνσταντίνο Τσάτσο ("θου ,κύριε, φυλακήν τω στόματί μου"), τον...ιστορικό Παν.Κανελλόπουλο (ναι, αυτός που χαρακτήρισε  το κολαστήριο των αριστερών στη Μακρόνησο  ως  "Νέο Παρθενώνα") ,τον κοντοχωριανό μου Βύρωνα Πολύδωρα ("θου δις και τρις,κύριε, φυλακήν τω στόματί μου") και κάποιους άλλους...ήσσονες.

Από την Τέχνη,  ο Χατζηδάκης και ο Ξαρχάκος ήταν κατά δήλωσή τους  δεξιοί. Ο Ελύτης δε δήλωνε δεξιός.΄Ομως,σε κάποιες βουλευτικές εκλογές (δε θυμάμαι πια χρονιά), τον είχα δει με τα μάτια μου στο παλιό ζαχαροπλαστείο "Ντούλτσε" δίπλα στον Αγ.Διον.τον Αεροπαγίτη, τυλιγμένο σε μια σημαία της Ν.Δημοκρατίας. Με τα ίδια μου τα μάτια τον είδα.

 4. Σε χωριό στην Εύβοια έδινε χτες Σάββατο (7-8-2010) συναυλία η Χ.Αλεξίου.Η παλιοπαρέα που αυτό τον καιρό ξεσαλώνουμε στα...εδάφη της παλιάς, χαμένης Οιχαλίας, δεν πήγαμε να την ακούσουμε και να τη δούμε. Η αιτία... ιδεολογική Δεν πλησιάζουμε πια άτομα που με την "τέχνη" τους ή τη ζωή τους προπαγανδίζουν  συγκεκριμένο τρόπο ζωής (πάφους,ουσίες κ.λπ).

Κάποιοι από τους γνωστούς που έκαναν το λάθος να πάνε το "φυσάνε και δεν κρυώνει".Από τα λεγόμενα των περισσοτέρων, η συναυλία ήταν μάπα για τους παρακάτω λόγους:

1.Το εισιτήριο κόστιζε 20 ευρώ και η Χαρούλα  τσέπωσε ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (40.000) ΕΥΡΟΠΟΥΛΑ.

2.Η παλιά  τραγουδίστρια δεν υπάρχει πιά. Μια σκιά του παλιού εαυτού της έμεινε και από εμφάνιση (υπέρβαρη) και από φωνή (μπάσα). Το βάρος της συναυλίας έπεφτε στους ώμους της Μάρθας Φριντζήλα  και η Αλεξίου στην ουσία έκανε δεύτερη φωνή. Ψηλές νότες δεν μπορούσε πια να βγάλει και τις"κορώνες" τις ολοκλήρωνε η υψίφωνος Φριντζήλα.

Γράψαμε πάλι για το ίδιο θέμα. Κάποιοι γνωστοί στο πανελλήνιο  "καλλιτέχνες" (τραγουδιστές-συνθέτες,ηθοποιοί)  όπως ο Κηλαϊδόνης,η Αλεξίου,ο Παπακωνσταντίνου, ο Λαζόπουλος,ο μακαρίτης Σεριανόπουλος και πολλοί άλλοι), είτε με τη ζωή τους, είτε με την "τέχνη" τους (φανερά ή με υπονοούμενα) προπαγανδίζουν τις "ουσίες",τα "οινοπνεύματα",τους "πάφους",τη μαστούρα και την εξάρτηση γενικώς.

Αυτοί όλοι,ως πρότυπα,έκαναν μεγάλη ζημιά σε πολύ κόσμο  και για πολλά χρονια. Κακό έκαναν επίσης και στον εαυτό τους, αλλά ο καθένας επιλέγει το δρόμο του.   

Ας μην επιβραβεύουμε τις επιλογές τους .Να μην τους στηρίζουμε πια.

                                                                                           6-8-2010

Σαν χτες, 5-8-1975, διαβάζουμε στα ΝΕΑ,ο Ανδρέας Παπανδρέου κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των χουντικών-πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967. Είπε ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Ελλάδας τότε: "΄Επρεπε να υπάρχει εδώ ένα εδώλιο κενό για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο".Και στη συνέχεια:"Οι συνωμότες ήταν όργανα του ΝΑΤΟ και τις CIA..."

Με αφορμή την παραπάνω "επέτειο",αλλά και την εκφρασμένη εδώ βούλησή μας να μιλήσουμε εκτενώς για το "βίο και την πολιτεία" του Ανδρέα Παπανδρέου,κρίναμε πως ήρθε η ώρα να αποδοθούν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι",ξεκινώντας τη δημοσίευση αποσπασμάτων και περιλήψεων από τη ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, που αργότερα και στο σύνολό της θα δημοσιευτεί ΠΡΩΤΑ στο HOMO NAURALIS. 

1.                                                          
...Ο Α.Παπανδρέου υπήρξε ένας λαοπρόβλητος ηγέτης που γνώριζε πολύ καλά την τέχνη του "δημ-αγωγείν". Το 1975, για παράδειγμα,που διεξάγεται η δίκη των Χουντικών,ο πολιτικός-κομματικός λόγος  απαιτούσε, τουλάχιστον από τους κομματικούς ηγέτες της Αριστεράς, σφοδρό αντιβασιλικό μένος και άκρατο αντιαμερικανισμό.

Και τα δύο αυτά χαρτιά ο Παπανδρέου, τα χρησιμοποίησε εύστοχα και τα έπαιξε επιτυχώς στο πολιτικο-κομματικό παιχνίδι της λεγόμενης μεταπολίτευσης (πολιτικός όρος εντελώς άστοχος και αδόκιμος ),για να μπορέσει το 1981 να εκλεγεί με μια εντυπωσιακή (άνετη) πλειοψηφία  και να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα,ο Ανδρέας Παπαπανδρέου ουδέποτε υπήρξε αντιβασιλικός και αντιαμερικανός, όσο ήταν στην εξουσία. Αντίθετα, είχε πολύ καλές σχέσεις και με τον Κωνσταντίνο, μετά το 1981,αλλά και με τις αμερικανικές κυβερνήσεις την ίδια περίοδο. ΄Ομως,και ως πρωθυπουργός,όταν η περίσταση το απαιτούσε, ο Παπανδρέου δε δίσταζε να μεταμορφωθεί σε ορκισμένο εχθρό και των δύο και να  δίνει "ρεσιτάλ" αντιαμερικανισμού και αντιμοναρχισμού.

Το 1975,όμως,που ο Ανδρέας  έλεγε εκείνες τις "βαριές" κουβέντες στο δικαστήριο για τον Κωνσταντίνο και τους Αμερικανούς,είναι βέβαιο πως   εννοούσε και πίστευε ό,τι έλεγε. Δεν ήταν μόνο που η εποχή "μύριζε μπαρούτι" και απαιτούσε αυστηρό αντιμοναρχισμό-αντιαμερικανισμό,στοιχεία που αποτελούσαν την απαρχή και τη βάση  της λαϊκής επανάστασης,που επαγγελλόταν ο ιδρυτής του άοπλου και ένοπλου  ΠΑΚ. (Μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού πίστευε πως μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε εκείνες τις πολιτικές συνθήκες μια τέτοια επανάσταση και μάλιστα αναίμακτη).H κατάθεση του "Αντρέα" στο δικαστήριο έγινε υπό έντονη συγκινησιακή φόρτηση και λόγω της περιρρέουσας ατμόσφαιρας (παρόντες στην ίδια αιθουσα βασανιστές και βασανισθέντες) αλλά και επειδή ο ίδιος ζούσε τις στιγμές ,μπορούσε να εκπέμπει απεριόριστη θετική ενέργεια και να "βγάζει" πλούσιο συναίσθημα που συνελάμβαναν εύκολα  οι προσλαμβάνουσες του πλήθους γι΄αυτό και το σαγήνευε.

Ο Παπανδρέου μπορεί να ήταν πανεπιστημιακός καθηγητής και διαβασμένος,όπως έλεγαν, οικονομολόγος (με τα δεδομένα εκείνης της εποχής), αλλά είχε ρηχή ιστορική γνώση (π.χ ανάλυση-σύνθεση, ειδκά της πολιτικής Ιστορίας, παρατήρηση ιστορικών νόμων και γεγονότων ,που αποτελούν βασικά εργαλεία για τη σωστή διαχείριση της εξουσίας και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων). Από την άλλη, κατατρυχόταν (ίσως  εκ κληρονομικότητας) από έναν υπερβολικό και ανεξέλεγκτο συναισθηματισμό.

 Και τα δύο,όπως καθένας αντιλαμβάνεται, τα δύσκολα εκείνα χρόνια ήταν ισχυρά βαρίδια,ειδικά για έναν πρωθυπουργό σαν τον "Αντρέα",που η πλειοψηφία του ελληνικού λαού  τον λάτρεψε στην κυριολεξία και περίμενε απ΄αυτόν να πραγματοποιήσει τα "οράματα" της ελληνικής Αριστεράς.    Κι αυτό φάνηκε από τους πρώτους κιόλας μήνες της άσκησης των πρωθυπουργικών καθηκόντων του . 
Βέβαια,για την πλημμελή ιστορική γνώση του, μπορεί να ισχυριστεί κανείς πως δεν ευθύνεται απόλυτα ο ίδιος, μια και δεν ήταν επαγγελματίας ιστορικός.Αλλά, ο πολιτικός χρειάζεται συνεχή μελέτη και παρατήρηση της Ιστορίας.Η Ιστορία είναι ο βασικός τροχός,πάνω στον οποίο στηρίζεται και μετακινείται το όχημα της πολιτκής, ειδικά στην παράμετρο της άσκησης εξουσίας. Ως προς τον άκρατο συναισθηματισμό του, επίσης,  είχε ακέραιη την ευθύνη, αφού ποτέ δεν μπόρεσε να κάνει καλή διαχείριση των συναισθημάτων του, ειδικά των περισσότερων ζημιογόνων σε ένα άτομο και ιδιαίτερα σε διαχειριστή εξουσίας.


Μετά,λοιπόν το 1981,όταν πια ο Παπανδρέου δεν ήταν απλά ο "Αντρέας,ο τροτσκιστής,ο αρχηγός του ΠΑΚ,ο ακτιβιστής", αλλά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας,αντελήφθη πως  χωρίς τη σύναρση της οικονομικής ολιγαρχίας και την ένταξή του στο στρατόπεδο της "Δύσης",δεν είχε περιθώρια επιβίωσης.Ο "τρίτος δρόμος",που επαγγελλόταν (ένα κράμα  σοσιαλδημοκρατικών και εθνικών στοιχείων, κυρίως), ήξερε από την αρχή πως ήταν μόνο για λαϊκή κατανάλωση.  Ο Ανδρέας Παπανδρέου για όσους τον ήξεραν καλά, ήταν, περισσότερο από οτ,ιδήποτε άλλο,πραγματιστής και καθόλου αιθεροβάμων.

  ΄Εστι, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της εξουσίας, δε δίστασε να προσεγγίσει και τους δύο. Οι εφοπλιστές ήταν ο πιο ισχυρός βραχίονας της ελληνικής ολιγαρχίας και αυτοί ήταν οι μόνοι που θα μπορούσαν οικονομικά να στηρίξουν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά ο Λάτσης, ο Διαμαντής Πατέρας,ο Νομικός, για να μνημονεύσουμε μόνο αυτούς, ισχυρό εφοπλιστικό-οικονομικό χαρτί και "άρρωστοι" βασιλικοί, σε καμιά περίπτωση δε θα δέχονταν χωρίς βασιλικά ανταλλάγματα να στηρίξουν τον Παπανδρέου. Το ίδιο "ιδεολόγοι" βασιλικοί ήταν και όλο σχεδόν το εφοπλιστικό κατεστημένο του Λονδίνου. Ο Παπανδρέου έπιασε αμέσως το μήνυμα και τους έστειλε το πρώτο δείγμα καλής θέλησης και συνεργασίας :΄Εδωσε "σιωπηρά" εντολή στο ελληνικό προξενείο Λονδίνου να διατηρεί η βασιλική οικογένεια τα ελληνικά της διαβατήρια, να τα ανανεώνει και να χορηγεί τις απαραίτητες θεωρήσεις  στον Κωνσταντίνο,την ΄Αννα Μαρία και τα παιδιά τους με τους τίτλους Βασιλεύς, Βασίλισσα, Διάδοχος,Πρίγκιπες. Οι εφοπλιστές ανταπέδωσαν τη "χάρη" και δεσμεύτηκαν μεταξύ τους να μη προχωρήσουν σε καμιά ατομική ή συλλογική ενέργεια που θα έβλαπτε τα συμφέροντα της νέας ελληνικής κυβέρνησης (π.χ αλλαγή σημαίας στους εμπορικούς στόλους τους κ.λπ).

 Στη συνέχεια,όμως,έγιναν περισσότερο απαιτητικοί. Ζήτησαν τη διατήρηση του Ελληνικού Κολλεγίου Λονδίνου (ελληνικό δημόσιο σχολείο),που φοιτούσαν τα "βασιλόπουλα" (εγγεγραμμένα ως διάδοχοι και πρίγκιπες) και πολλά παιδιά  εφοπλιστών.Απαίτησαν, μάλιστα, να διατηρηθεί ως έχει  το παλιό καθεστώς διοίκησης και λειτουργίας του Κολλεγίου. Ο Παπανδρέου και πάλι δεν είπε όχι. 

Αλλά, δεν υπολόγισε μια απλή λεπτομέρεια: Το πανίσχυρο τότε μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Παιδείας Πέτρος Μόραλης στην προσπάθειά του να "αλώσει" το "βασιλικό" Κολλέγιο, από το Σεπτέμβριο του 1982 είχε  αποσπάσει στο Λονδίνο νέους, "δημοκρατικούς" εκπαιδευτικούς. ΄Απαντες οι παλαιοί και οι περισσότεροι  νέοι, υπακούοντας στις εντολές του πρέσβη και του διευθυντή του Κολλεγίου, συνέχισαν να διατηρούν το παλαιό καθεστώς του σχολείου,όπως για παράδειγμα, να υπογράφουν τα σχολικά έγγραφα των παιδιών του Κωνσταντίνου με τους τίτλος "Διάδοχος-Πρίγκιπες", να προσφωνούν τον Κωνσταντίνο "Μεγαλειότατο",να  προσκαλούν το "βασιλικό" ζεύγος στις εκδηλώσεις του Κολλεγίου, όπως ακριβώς απαιτούσαν οι εφοπλιστές.

 Για να ανταμείψουν οι εφοπλιστές τους... πρόθυμους εκπαιδευτικούς που εκτελούσαν τις εντολές τους, πρόσφεραν σ΄αυτούς πλουσιοπάροχα δώρα,όπως διαμονή σε πανάκριβα σπίτια του Λονδίνου, φαγητό στο Κολλέγιο, "φακελάκια" για οικονομική ενίσχυση και άλλες "διευκολύνσεις". Τρεις ΜΟΝΟ καθηγητές (μεταξύ αυτών και ο γράφων)  αρνηθήκαμε να υπογράφουμε τα σχολικά έγγραφα με  τους τίτλους των "βασιλοπαίδων" και μαζί με άλλο ένα ζευγάρι δασκάλων του Κολλεγίου, απορρίψαμε την πρόταση να μένουμε σε ενοικιασμένα από τους εφοπλιστές σπίτια, να  παίρνουμε φακελάκια και να δεχόμαστε  τις λοιπές "διευκολύνσεις".Αυτή η στάση μας πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο Εληνικό Κολλέγιο ,που κατέληξαν σε "πόλεμο μέχρις εσχάτων",τον οποίο  οι Times του Λονδίνου  χαρακτήριζαν τότε  ως ..."ο τρωικός πόλεμος στο Ελληνικό Κολλέγιο Λονδίνου". 

Η κατάληξη αυτού του πολέμου, χάλασε το "ειδύλλιο" μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και εφοπλιστών, κάτι που ο τότε πρωθυπουργός δεν μπόρεσε ποτέ ούτε να δεχτεί ούτε να ερμηνεύσει,αφού, όπως αναφέραμε,ο "Αντρέας" σε όλη  τη διάρκεια της πολιτικής του ζωής, ήθελε να έχει εκείνος τον απόλυτο έλεγχο ,τον "πρώτο και τον τελευταίο λόγο". Από την άλλη,  δε συγχωρούσε εύκολα όσους είχαν αυτονομηθεί από τις δική του "ιδεολογική"-κομματική γραμμή και προσπαθούσαν να τον αποτρέψουν από τις δεξιόστροφες επιλογές του.Ο ιδρυτής και αρχηγός  του ΠΑΣΟΚ,δε χοράτευε τα χρόνια εκείνα.Η αντιπολίτευση από "συντρόφους" μέσα στο κόμμα ήταν ανεπίτρεπτη και οι φορείς της...ρεβιζιονιστές!

Τα  γεγονότα του Ελληνικού Κολλεγίου Λονδίνου  καταγράφονται αναλυτικά στο βιβλίο μας -μαρτυρία που κυκλοφόρησε το 1993 από τις εκδόσεις Dreyfus με τίτλο "...΄Οταν ήμουν δάσκαλος των παιδιών του Γλύξμπουργκ.

 

                                                                  5-8-2010

        

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (διάβαζε χείριστα κομματικά λαμόγια), απειλούν πως θα βυθίσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι,αν η κυβέρνηση τολμήσει να πουλήσει την (από συστάσεώς της) αμαρτωλή ΔΕΗ .΄Ακουσα  αυτούς τους τσαμπουκάδες και θυμήθηκα το προχτεσινό συναπάντημα.Αλλά πρώτα, να διευκρινίσω:

Κάτι χρόνια πριν,είχα έναν τρομερά αδιάφορο μαθητή σε κάποιο Λύκειο της Αθήνας.Πήρε με το ζόρι απολυτήριο κι αυτό με τα παρακάλια του πατέρα του,που κλαιγότανε πως ήταν ένας φτωχός τεχνικός στη ΔΕΗ και περίμενε πώς και πώς να τελειώσει το σχολείο ο ρεμπεσκές ο γιος του,για να πάει να φέρει κι αυτός κανένα μεροκάματο στη φαμελιά. Παρακάλεσα κι εγώ τους άλλους συναδέλφους -φτωχαδάκι, μεγάλη οικογένεια,αμαρτία είναι να τον κρατάμε-το πήρε τελικά το χαρτί. Στην ουσία τώρα.

Τις προάλλες,  ένας φίλος χρειάστηκε να βάλει στο σπίτι του τριφασικό ρεύμα.Αν και  η ΔΕΗ του απάντησε μετά έναν ολόκληρο χρόνο και του ζητούσε τρελά λεφτά για μια δουλειά της πλάκας, έκανε γαργάρα και την καθυστέρηση και το φέσι (ας έκανε κι αλλιώς,μονοπώλιο βλέπετε) και τους καλεί.Θα του στέλνανε έναν ιδιώτη εργολάβο (σ΄αυτόν πήγαιναν πάνω από τα μισά λεφτά που του ζητούσαν), να κάνει την εγκατάσταση.

Δούλευε το φιλαράκι και με παρακάλεσε να πάω να τους ανοίξω.Φτάνω την καθορισμένη ώρα,μετά από κανα δίωρο αναμονής,  μού έρχονται δύο,κοιτάζω και ποιοι λέτε ήταν; Ο Δεητζής που λέγαμε και ο γιος του -μαθητή μου. Χαιρετούρες το παιδί και "...΄άγιε δάσκαλε,δεν ξεχνάμε το καλό που μας έκανες", μετά στην κουβέντα μαθαίνω πως  ο πατέρας ήταν συνταξιούχος στα 55του και το γιο με το απολυτήριο-χάρισμα, τον είχε βολέψει εργολάβο στη ΔΕΗ.

Ο συνταξιούχος  της λαμόγιας επιχείρησης στο μεταξύ,όσο σκάλιζε τα καλώδια, να βλαστημάει θεούς και δαίμονες:"Ο Γιωργάκης, το κωλόπαιδο το Αμερκανάκι που μας έκοψε τις συντάξεις,που μας τίναξε στον αέρα", ο πήξε, ό δείξε,τέτοια.

-Για να μιλάει έτσι, λέω μέσα μου,του φουκαρά,κανα 500αρικιο σύνταξη θα του αφήσανε. Κι εκεί που έψαχνα να βρω κάτι να του πω, να τον παρηγορήσω,μου κοψε και τον ρωτάω τί σύνταξη έπαιρνε και του την κόψαν. "3.200",μου λέει και παθαίνω επί τόπου εγκεφαλικό. (Πάντως,αν εσείς δεν πάθατε ακόμα,γιατί μάλλον  δεν καταλάβατε τα νούμερα ,ο τύπος , πενήντα πέντε χρόνων,έπαιρνε τρεις χιλιάδες διακόσια ευρώ, λέμε ,ξυπνάτε. Και απ΄αυτά, του κόψανε κάτι κατοστάρικα).

-Και δε μου λες,ρε,μάστορα,τον ρωτάω.- Καλά και τί σχολή έβγαλες ελόγου σου και παίρνεις τέτοια σύνταξη ; "Τον Αρχιμήδη", μου λέει ( μια παλιά μέση τεχνική σχολή), "τότε με τέτοια πτυχία μπαίναμε στις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ".Δεν έμεινα  άλλο κει πέρα.

-Τραβάτε την πόρτα να κλείσει σαν τελειώσετε, τους λέω,πετάω και ένα ξερό "γεια" και έγινα μπουχός.Μέχρι να κάτσω να πιω καφέ να ηρεμήσω,έριχνα  φάσκελα στα μούτρα μου, το ένα μετά το άλλο.Μια για τα παρακάλια του... φτωχού τεχνίτη της ΔΕΗ τότε,μια για τον αδιάφορο μαθητή μου,που πήρε απολυτήριο από ψυχικό. 

-΄Ορσε, φτωχέ τω πνεύματι,...άγιε, δάσκαλε μη στα χρωστάω.Πάρτα...

                                   3-8-2010 

                   ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΩ ΕΓΩ

                   ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΕΙΣ ΕΣΥ

                   ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

   ΠΩΣ ΘΑ ΓΕΝΟΥΝΕ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΛΑΜΨΗ;

                       (Ναζίμ Χικμέτ).

 

                ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

  

  

     

                            3-8-2010          

Ο μακαρίτης πια και πολύ κακός (αδίστακτος) δημοσιογράφος Νίκος Κακαουνάκης,  δεν έχανε ευκαιρία να επαναλαμβάνει τη φράση "ο καλύτερος δημοσιογράφος έχει σκοτώσει  τη μάνα του".Tην ίδια άποψη έχουν κατά καιρούς εκφράσει και άλλοι ("φτασμένοι")δημοσιογράφοι. Πιστεύουμε κι εμείς πως είναι αλήθεια. Το έχουμε, άλλωστε,  επανειλημμένα επισημάνει κι απο δω.

Εξαρτημένοι οικονομικά από αφεντικά και με την καρέκλα τους να τρίζει στην παραμικρή στραβή μετα-κίνηση, διαμορφώνουν εκ των πραγμάτων ένα χαρακτήρα έμπλεο από κάθε μορφής μικρότητα.(Η εργασιακή ανασφάλεια κατά τους ειδικούς, επηρεάζει καταλυτικά την προσωπικότητα του ατόμου και συντελεί αποφασιστικά στη συσσώρευση αρνητικώνσυναισθημάτων και συμπεριφορών).

΄Ενας καθεστωτικός δημοσιογράφος (όπως και κάθε μισθωτός) είναι αναγκασμένος  να δίνει καθημερινά εξετάσεις στον εργοδότη του και να αποδεικνύει πως είναι το πιο καλό (υπάκουο) και απαραίτητο παιδί της επιχείρησης. Σε αυτό πάνω το συνεχές και ανηλεές πάλεμα, τα "δίνει όλα".΄Οποιος φαίνεται να απειλεί πραγματικά ή φαντασιακά το "ψωμί" του,γίνεται στόχος αμείλικτης εξόντωσης από το όποιο "βήμα" διαθέτει και με όποια "κατινιά" μπορεί.

 Κάναμε αυτή την εισαγωγή ,με αφορμή τα όσα έγραψαν και είπαν  τις τελευταίες ημέρες για το δολοφονημένο από τη ΣΕΧΤΑ Σωκράτη Γκιόλα , οι διάφοροι συνάδελφοί του.  

Το "΄Οσκαρ" πάντως αθλιότητας και αλητείας για τη δημοσιογραφική διαχείριση του εν λόγω θέματος, εμείς τουλάχιστον το απονέμουμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ειδικά στους  δημοσιογράφους της Τάσο Κωστόπουλο, Δημήτρη Τρίμη,΄Αντα Ψαρρά, Δημήτρη Ψαρρά,που υπογράφουν, ως φορείς, τα δημοσιεύματα της στήλης ΙΟΣ. Παλιότερα, έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτή την ομάδα των συγκεκριμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι, προσποιούμενοι αριστερή-αντιεξουσιαστική ιδεολογία, όντας μισθοσυντήρητοι υπάλληλοι σε ιδιωτική επιχείρηση, γράφουν (κατά παραγγελία φυσικά) απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένη κατηγορία αναγνωστών-πελατών  της εφημερίδας,που αρέσκεται σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα. Οι κατευθυνόμενοι αυτοί δημοσιογράφοι,όπως έχουμε καταγείλει,δε διστάζουν ακόμα και ιστορικές αλήθειες να διαστρεβλώσουν ή και πηγές να χαλκεύουν και ιστορικά στοιχεία να παραποιούν, για να "ράβουν" δημοσιεύματα  στα μέτρα του κουστουμιού που φορούν  οι αναγνώστες- πελάτες τους.

Αυτοί, λοιπόν, οι κύριοι στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (1 Αυγούστου 2010), ανακάλυψαν ξαφνικά στην στήλη τους ΙΟΣ πως ο Σωκράτης Γκιόλας ήταν ο χειρότερος των δημοσιογράφων και το σύνολο των ελληνικών μπλογ κ είναι ελεεινά σκουπίδια.Σε όλο το κείμενο διακρίνει κανείς φανερά αιχμές και υπονοούμενα  πως ο δολοφονημένος δημοσιογράφος το πήγαινε "φιρί φιρί" τελικά και γι΄αυτό έφαγε το κεφάλι του. Μάλιστα, όχι μόνο επιχαίρουν γι΄αυτό, αλλά επισημαίνουν πως ήρθε η ώρα   να ξε-καθαριστεί  η κόπρος του Αυγεία στο χώρο της μπλογκόσφαιρας και απαιτούν  εδώ και τώρα να συμμορφωθούν οι μπλόγκερ με τη... δημοσιογραφική δεοντολογία (Με τη σύναρση και της ΣΕΧΤΑΣ άραγε; Αυτό,αποφεύγουν να μας το πουν στα ίσια οι πληρωμένοι "στυλοί" της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ). Αλλά,ποιου είδους δεοντολογία ακριβώς να ακολουθήσουν οι μπλόγκερ, δε μας λένε οι "καλοί κάγαθοί" δημοσιογράφοι. Προφανώς εννοούν τη..δική τους.

΄Ετσι, με τούτα και με τ΄άλλα τους,  στο κατάπτυστο κείμενό τους, οι (όντως σε πολλά) κακοί δημοσιογράφοι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος  και ο μαθητής του Σωκράτης Γκιόλας, με τις "αποκαλυπτικές τους έρευνες"  που ανασύρονται από τα "λαγούμια της νέας ενημέρωσης" (sic), αποδεικνύονται τα μαύρα πρόβατα της κίτρινης  ελληνικής δημοσιογραφίας. Βεβαίως, πουθενά στο κείμενο,πέρα από την παλιά ΑΥΡΙΑΝΗ του Κουρή,δεν υπάρχει ίχνος αναφοράς και κατάκρισης στις κουτσομπολίστικες πορνοφυλλάδες,τα ταμπλόιντ ,τα έντυπα των αθλητικών "Ταλιμπάν" ,στις δίκιλες κυριακάτικες εκδόσεις των...σιντιών, που το δικό τους σκουπιδαριό,συγκρινόμενο με εκείνο των Τριανταφυλλόπουλου-Γκιόλα,είναι σχέτη μπόχα και των τελευταίων, τουλάχιστον βρωμάει απλώς...πατσουλί.

Ο "σκουπιδιάρης" Γκιόλας φταίει για όλα, επομένως, αποφασίζει  ο δημοσιογραφικός εισαγγελέας του Ιού και  σςςς(ας μην το σκούζουμε κιόλας) ορθώς εκτελέστηκε ο τύπος. 

Αλλά,γιατί οι Ιοί "παίζουν εν ου παικτοίς" (με πράγματα που δεν παίζει κανείς) τόσο ελεεινά, και ξεδιάντροπα,αλλά και απερίσκεπτα-ανεύθυνα;΄Ηδη στην εισαγωγή αυτού του σημειώματος, το επισημάναμε γενικόλογα.Ας το συγκεκριμενοποιήσουμε κιόλας:

1.Γιατί  οι Τεγόπουλοι ,τα αφεντικά της Ελευθεροτυπίας,  θεωρούσαν ανέκαθεν δημοσιογραφικό "ψαχνό"και ...ιδιοκτησία τους τις δραστηριότητες των οργανώσεων της λεγόμενης"ένοπλης λαϊκής βίας" και για χρόνια είχαν την αποκλειστικότητα δημοσίευσης των προκηρύξεών τους,που εκτίνασσε σε εισπρακτικά  ύψη την εφημερίδα.Οι τελευταίες οργανώσεις, όμως, χάλασαν τη σούπα και μάλιστα η ΣΕΧΤΑ,που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη δημοτικότητά της επέλεξε την πρώτη σε κυκλοφορία ελληνική εφημερίδα, ΤΑ ΝΕΑ, να στείλει την "ανακοίνωσή" της  και όχι τη φθίνουσα  (ειδικά μετά το θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου και την αποχώρηση του Σεραφείμ Φυντανίδη) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

Η εντολή της "οικογένειας" Τεγόπουλου στους ΙΟΥΣ, φαίνεται πως είναι: Να ξανακερδίσουμε τη χαμένη πια στην εφημερίδα μας εμπιστοσύνη των "ένοπλων ομάδων λαϊκής βίας". Καλύψτε...καλυμμένα τη δράση τους.

2.Γιατί, όπως προαναφέραμε, η πλειοψηφία των αναγνωστών- πελατών της συγκεκριμένης εφημερίδας είναι άτομα τα οποία αυτοχαρακτηρίζονται αναρχικοί, αντιεξουσιαστές, αριστεριστές ή άτομα με τρικυμία εν τω κρανίω γενικότερα. Αυτούς πρωτίστως βιάστηκαν να ντοπάρουν  με το δημοσίευμά τους οι Κωστόπολοι-Τρίμηδες και Σια, μόλις λίγες ημέρες μετά  τη δολοφονία Γκιόλα.Το στερητικά σύνδρομα, ως γνωστόν, έχουν παρενέργειες.Και για την εφημερίδα, μια τέτοια παρενέργεια, σημαίνει απώλεια κάμποσων χιλιάδων φύλλων.

3.Γιατί η σύγχρονη ελεύθερη δημοσιογραφία,που γεννιέται   μέσα από τα σάιτ και τα μπλογκ, όσο τουλάχιστον αυτά είναι απαλλαγμένα  από οικονομικές αγκυλώσεις, φαίνεται πως πολύ γρήγορα θα εκτοπίσει την παραδοσιακή,καθεστωτική και εξαρτημένη πληροφόρηση των ΜΜΕ. Οι ενεργοί πια πολίτες-αναγνώστες των νέων μορφών πληροφόρησης (και όχι μόνο των ειδήσεων), έχουν στη διάθεσή τους έναν απέραντο πλουραλισμό .Οι ίδιοι,ανάλογα με το ιδεολογικό,μορφωτικό κ.λπ μπακράουντ τους, διαλέγουν εκείνα τα μέσα ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, που τους εκφράζουν.Η αποκλειστική είδηση,η οποία περνάει σήμερα μέσα από τα φίλτρα της εξουσίας (πολιτικής,οικονομικής, συμφερόντων (οικονομικο-"ιδεολογικών") διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, κ.α), πνέει τα λοίσθια στις ημέρες μας.Πολύ σύντομα οι Χατζηνικολάου,οι Πρετεντέρηδες,οι Κωστόπολοι θα είναι εντελώς άχρηστοι (μουσειακό είδος) και θα αναγκαστούν (όσοι τουλάχιστον δεν μπόρεσαν να θησαυρίσουν από τη χρυσή εποχή του "τύπου"), να μπουν στη ουρά των α(ν)έργων. Αυτό  είναι ό τι χειρότερο για έναν καθεστωτικό δημοσιογράφο, που είχε μάθει να ζει και μάλιστα τρυφηλώς από την  αεριτζίδικη...εργασία του.

4.Γιατί οι Ιοί και όχι μόνο οι συγκεκριμένοι, ζήλεψαν (φθόνησαν) την επισκεψιμότητα του σάιτ του Γκιόλα και την ακροαματικότητα των εκπομπών του Τριανταφυλλόπουλου και... ουκ εά τούτους καθεύδειν το του Μάκη τρόπαιο.

Από κοντά, αυτές τις μέρες ,το πτώμα του Γκιόλα σκύλεψαν και κάμποσοι άλλοι αστέρες της δημοσιογραφίας ,όπως η φοβερή και τρομερή γκόμενα...δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάννη ( γράφει σχόλια-καταπέλτη κατά των σκουπιδιών του "troktiko" (ναι,ναι,καλά θυμηθήκατε. Αυτά τα λέει η Ρίκα,η φετινή παρουσιάστρ...α του απόπατου που ακούει στο όνομα Γιουροβίζιον και φυσικά πού να ντραπεί η άθλια. (Την έχουν και ως...βιβλιογαρφία στο κείμενό τους οι Ιοί). Ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος,ο  Γ Παπαχρίστου,οΓκ. Καπλάνι,για να περιοριστούμε σε αυτούς, ασελγούν επίσης πάνω στο πτώμα του Γκιόλα με μοναδικό άλλοθι το γεγονός πως οι αφεντιές τους δεν... αυριανίζουν εντελώς "αυριανικά" και αφήνουν να εννοηθεί πως τούτοι κάνουν σοβαρή δημοσιογραφία και δεν είναι Γκιόλιδες (πω πω,τι λένε τα άτομα!)

"Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα" σα να λέμε.

 Αλλά,παλιόμουτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΕΧΕΤΕ.Μπορείτε τη "μάζα" να τη γελάτε, αλλά τον πολίτη δεν μπορείτε να τον εξαπατήσετε πια.

Τελειώσανε τα ψέματα.Τα "κεφάλια μέσα" τώρα.

Τελευταία ανανέωση ( 25.12.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS