HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2174863
ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ 16-11 ΜΕΧΡΙ 28-11-2010
02.12.10

                                                                                    28-11-2010

           

1.Λένε πως οι Γερμανοί στα κρυφά προετοιμάζουν την επιστροφή στο παλιό νόμισμά τους. «Μια οµάδα γερµανών αξιωµατούχων έχει αποµονωθεί µε άκρα µυστικότητα σε σουίτα γραφείων στη Φρανκφούρτη και επεξεργάζεται ένα σχέδιο δράσης για το ενδεχόµενο επιστροφής στο γερµανικό µάρκο»,υποστηρίζει το πρακτορείο Ηνωμένος Τύπος. Πρακτικοί οι Γερμανοί σε όλα. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».;  H μήπως

                  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΪΧ ,ΤΟΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΠΛΑ;

 Εμείς εδώ, που βιώνουμε την τραγωδία της κατάρρευσης της οικονομίας, αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και προτιμάμε  να μιμούμαστε τη   στρουθοκάμηλο την ώρα του κινδύνου.

Χίλιες φορές το είπαμε: Η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμησή της, όπως υποστηρίζουν οι σοβαροί οικονομολόγοι, είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα της οικονομίας της χώρας. Σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, χώρες, όπως  η Σουηδία (1990), η Αγγλία (1992), η Ν.Κορέα (1997),η Αργεντινή (2002) ,έκαναν το ίδιο: Υποτίμησαν το νόμισμά τους  και κατάφεραν να βγουν από την κρίση.

Η δικιά μας κυβέρνηση συνεχίζει το χαβά της.  «Παίζει εν ου παικτοίς».  Ακολουθεί την άφρονα πολιτική του δανεισμού, που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά  περνά την αγχόνη πιο σφικτά στο λαιμό της χώρας.

Καλά, ένας λογικός δεν υπάρχει σ΄αυτή την κυβέρνηση; ΄Ενας υπουργός, βρε παιδιά, ένας βουλευτής να παραιτηθεί, έτσι για την τιμή των όπλων…

Δεν έχουν τσίπα, δεν έχουν αιδώ τα άτομα.

 

 2.Οι άθλιοι πανεπιστημιακοί επιστρατεύουν τώρα τη θολούρα του νόμου για τα «προσωπικά δεδομένα»,για να κρύψουν τις πομπές της εκλογής τους από τα "εν διατεταγμένη υπηρεσία" εκλεκτορικά σώματα των σχολών.

Κανένας τους δεν έχει την παλικαριά να προβεί αυτοβούλως στη δημοσίευση των τίτλων του, να παρουσιάσει τις επιστημονικές του εργασίες, τις έρευνές του και να τα αντιπαραθέσει με τα «προσόντα» των συνυποψηφίων του. ΄Οχι τίποτα άλλο, για να δει ο κόσμος πόσες κορούλες και αγοράκια πήραν «έδρες» ελέω «αλλαξοκωλιάς» των γεννητόρων τους.

Α σιχτίρ,μια σιχασιά έχετε καταντήσει.

 

 

3.Στην  κορυφαία ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσιεύεται έρευνα που αναφέρει πως   600.000 άνθρωποι  πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον καπνό των άλλων (παθητικοί καπνιστές) και απ΄αυτούς  οι 165.000 είναι νήπια!

Εκείνος ο καραγκιόζης ο Κραουνάκης και ο…συνάδελφός του Μικρούτσικος,που βγήκαν τις προάλλες, για να υπερασπιστούν τα ...δικαιώματα των δολοφόνων καπνιστών,τι έχουν να μας πουν τώρα για την άθλια καμπάνια τους;

Ανισόρροποι άνθρωποι.Ω,Ελλάς,της φαιδράς πορτοκαλέας!

 

4.Σύμφωνα με άλλη ιατρική έρευνα (δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Immunology), η χρήση κάνναβης βλάπτει το ανοσολογικό σύστημα, κάνοντας τον οργανισμό πιο ευάλωτο στην πνευμονία και τον καρκίνο.

Ξέρω συνομήλικους που κάπνιζαν 20-30 χρόνια "μπάφο" και σήμερα,όσοι από αυτούς δεν είναι στα... θυμαράκια,έχουν καταντήσει ράκη. Τα πόδια τους δεν μπορούν να πάρουν πια. Σέρνονται (και δεν είμαστε  και γέροι).

Ακούτε,εσείς ρε παιδάκια; Δεν είναι μαγκιά ούτε το τσιγάρο ούτε το μπάφο .Φυσικά, ούτε τα οινοπνεύματα και οι ουσίες. Σας γελάνε,σας θέλουν θύματα.

Αν δεν έχεις καθαρό πνευμόνι να τρέξεις, να γυμναστείς, να απολαύσεις τη φύση, να κάνεις σεξ, να πεις κρασάκι του θεού, τότε είσαι ζωντανός νεκρός. Μισερή ζωή, σάπια, ανάπηρη.

Πέτα τα ,όσο είναι καιρός και σε παίρνει.

 

5.Και για να πούμε και τίποτα φαιδρό:

Μεταξύ «ψαροφαγίας και οινοποσίας», συζητούσαμε σήμερα με τον κολλητό  περί  ύπαρξης θεού και μεταθανάτιας ζωής και… καταλήξαμε στα ακόλουθα ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ:

1.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.

2.ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.

Μέχρι εδώ «λογικά», ακούγονται. ΄Όμως, εγώ λέω και τούτο (και πολύ θα με ευχαριστούσε, αν ίσχυε, γιατί θα τα έπαιρναν κρανίο με το θεό τους οι θρησκευάμενοι πασών των θρησκειών):

3.ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.

Ο κολλητός…κόλλησε προς στιγμήν από τον εξυπνακισμό, αλλά μέγας ετοιμολογάκιας όπως είναι, τον ολοκλήρωσε ως εξής:

4. ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.

ΚΟΥΦΟΤΑΤΟΝ;

                                                                                 

 ________________________________________________________________________________________________

 

Το... ακολουθούν  από-σπασμα από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ του Πλάτωνα, ΑΦΙΕΡΟΥΤΑΙ στη χτεσινοβραδινή εκλεκτήν ομήγυριν της εκπομπής  ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ,ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ του (εκατομμυριούχου) ηθοποιού Σπυρίδωνα Παπαδόπουλου και ειδικώς εις τους εκλεκτούς καλεσμένους του ,κυρίους κυρίους Μίκην Θεοδωράκην, Διονύσιον Σαββόπουλον, Κώσταν Γεω(ο)ργουσόπουλον και  (τί ήθελες εσύ εκεί,βρε,πουλάκι μου); Κώστα Χατζή.

 

"Θρασύμαχος πολλάκις μεν,και διαλεγομένων ημών μεταξύ,ώρμα αντιλαμβάνεσθαι του λόγου...ουκέτι ησυχίαν ήγεν,αλλά ξυστρέψας εαυτόν,ώσπερ θηρίον,ήκεν εφ΄ημάς,ως διαρπασάμενος...Τίς,έφη,υμάς πάλαι φλυαρία έχει,ω Σώκρατες,και τι ευηθίζεσθε προς αλλήλους,ΥΠΟΚΑΤΑΚΛΙΝΟΜΕΝΟΙ ΥΜΙΝ ΑΥΤΟΙΣ;αλλ΄είπερ ως αληθώς (βούλεσθε) ειδέναι (τι λέγουσιν περί υμών) μη μόνον (μεταξύ υμών λέγετε)...αλλά (και αυτούς  ερωτάτε)..."

                                  Τούτ΄αυτό σε ελευθεριάζουσα μετάφραση δηλοί:

 

Και ο Θρασύμαχος,που τον είχαμε φιμώσει όλη τούτη την ώρα,πολλές φορές, ενώ εμείς φλυαρούσαμε μεταξύ μας,ορμούσε να πάρει το λόγο και αντί να βγάλει το σκασμό,έκανε σα θηρίο στο κλουβί και κάποια στιγμή πήδησε πάνω μας να μας ξεσκίσει.Τι μαλακίες λέτε πάλι,ρε Σωκράτη ,και το παίζετε καλοί και γλείφετε ο ένας τον άλλο; Αν πράγματι θέλετε να μάθετε την πραγματική αλήθεια για σας, ρωτάτε και τον κόσμο έξω κ.λπ κ.λπ

 

________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

                                                                                                    25-11-2010

36,8 δις ευρώ χρωστούν οι φοροκλέφτες συμπατριώτες μας! Το ποσό αυτό καλύπτει  κατά μιάμιση φορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 και λύνει μια κι έξω το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι πελάτες-ψηφοφόροι των κομμάτων (οι περισσότεροι απ΄αυτούς είναι φοροφυγάδες),ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, τα κόμματα, τα ΜΜΕ, οι δικαστές στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης. ΄Ολοι,όμως, εξαντλούν την ευθύνη τους  στην υπενθύμιση της ανάγκης είσπραξης των κλεμμένων, αλλά κανείς δε φροντίζει να τα φέρει στο "ταμείο".

Στο μεταξύ, η χώρα συνεχίζει να δανείζεται ποσά με τρομακτικά επιτόκια, τα οποία, εκτός από εμάς τους ζώντες, γενεές γενεών Ελλήνων θα κληθούν να εξοφλούν.

Γι΄αυτό εμείς εδώ στο HOMO, μιλάμε για έγκλημα "ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ» που έχουν διαπράξει ΟΛΟΙ οι παραπάνω μνημονευόμενοι …μεγαλόσχημοι ΄Ελληνες.

 

1.Πέθανε στο Ιπποκράτειο  ο Αιμίλιος Μεταξόπουλος, σε ηλικία 55 χρόνων. Ο  πρώην πρύτανης στο Πάντειο είχε  καταδικαστεί πρωτοδίκως σε συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών για συµµετοχή του στην υπόθεση κακοδιαχείρισης του πανεπιστημίου.  Μετά την καταδίκη του ,ο Μεταξόπουλος είχε οδηγηθεί στη φυλακή, παρά το γεγονός ότι από τότε  είχε προσβληθεί από καρκίνο του ήπατος. Εμείς από το HOMO,είχαμε καταγγείλει το  έγκλημα του εγκλεισμού του άρρωστου καθηγητή στη φυλακή και ζητούσαμε να αφεθεί ελεύθερος.

 

Ο φυλακισμένος είχε υποβάλει δύο αιτήσεις για αποφυλάκιση, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Τελευταία, κι αφού ήταν πια ετοιμοθάνατος, έκανε και μια  τρίτη αίτηση.  Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, η αίτηση έγινε δεκτή µε οριακή πλειοψηφία (3 έναντι 2) και αποφασίστηκε η αποφυλάκισή του  µε τους περιοριστικούς όρους της καταβολής εγγύησης 100.000 ευρώ, της υποχρεωτικής εµφάνισης στο αστυνοµικό τµήµα και της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.Τον τραγικό καθηγητή  ετοίμαζαν οι δικοί του να πάει  τη Γερμανία,όπου επρόκειτο να υποβληθεί σε εγχείριση μεταμόσχευσης ήπατος.

Όμως, δεν πρόφτασε. ΄Εφυγε στα 55 του χρόνια, θύμα κι αυτός της δικαστικής αυθαιρεσίας και αναλγησίας  αυτής της χώρας, που ταλανίζουν τον τόπο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Καλό ταξίδι ,Αιμίλιε. Μπορεί να μη συμφωνούσαμε σε πολλά, αλλά κανείς δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι και «γράμματα» ήξερες και τις χαρές της ζωής γνώριζες να απολαμβάνεις.

 

2.Στο  τμήμα της κοινωνικής  θεολογίας, ζευγάρι καθηγητών έχει αποκαταστήσει στη σχολή τα τρία παιδιά τους, το σύζυγο της κόρης τους,  τον αδελφό του συζύγου της κόρης τους κ.ά,

Καλά, αυτό τώρα είναι είδηση; Για νέο μας το λένε; «Ο κόσμος το χει τούμπανο…».Υπάρχει (όχι κοσμήτορας και καθηγητής) θυρωρός σε  σχολή που να μην έχει «αποκαταστήσει» τη θυγατέρα, το γαμπρό, τον ανιψιό, την γκόμενα…,  ή, αν δεν έχει τέτοιους, τον ξάδελφο του φίλου του ενοίκου της πολυκατοικίας που μένει;

Αστεία πράγματα.

 

3. «Είναι καλό που συναντιόμαστε σε μια στιγμή που ο ελληνικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη», δήλωσε ο  Κάρολος Παπούλιας στο Μίκη Θεοδωράκη, που συναντήθηκαν προ ημερών στο προεδρικό μέγαρο.

Ο υπόδικος πρόεδρος της δημοκρατίας και ο εθνικιστής μουσικοσυνθέτης σε μια θεατρινίστικη παράσταση, οδύρονται (τάχα μου) για τα δεινά του μέσου ΄Ελληνα. Απόλυτα υπεύθυνοι αμφότεροι  για τη σημερινή δυστυχία του τόπου, προσπαθούν με βαρύγδουπες δηλώσεις να αποκρύψουν και να αποποιηθούν τις ευθύνες τους. 

«Πάρτον έναν και χτύπα τον άλλον», που λέει (ευφυέστατα) η λαϊκή θυμοσοφία.

4. Κόμμα ίδρυσε η Ντόρα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη.

Δε θα σχολιάσουμε το γεγονός, με εξαίρεση τούτο: Χειρότερο το κόμμα της από εκείνο από το οποίο αποχώρησε, σίγουρα δεν είναι.

Όμως, τι θα ήταν η Ντόρα χωρίς την…ευγενή σύναρση της νεότερης 17 Νοέμβρη, που με τη δολοφονία του συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη,της έδωσαν στο «πιάτο» δημοσιότητα και μπόλικη συμπάθεια;

5. 500.000 καυτά χιλιάρικα δώρισε η ΔΕΗ στους καριερίστες  συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για…λειτουργικές ανάγκες!

Εμ, βέβαια, οι πολιτικά ανήθικοι και  καρεκλοκένταυροι αυτοί συνδικαλιστάδες, με τη δαμόκλεια σπάθη «κατεβάζουμε το διακόπτη» πάνω από τα  κεφάλια μας ,όλα αυτά τα χρόνια, τσέπωναν παράνομα  δισεκατομμύρια ευρώ.

Να θυμηθούμε την καταγγελία που έχουμε κάνει από το HOMO πως ένας συνταξιούχος της ΔΕΗ σήμερα ,απόφοιτος τεχνικής σχολής , εισπράττει, εφ΄όρους ζωής, τρία και τριάμιση χιλιάρικα μηνίαιως (3.000-.3.500)!*

Ας γνωρίζουν, όμως, όλοι αυτοί οι απατεώνες πως  τα λεφτά που καταχράστηκαν με τις παράνομες αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος και άλλες τέτοιες κομπίνες, είναι δικά μας και θα έρθει η ημέρα που θα τα επιστρέψουν.

KAΙ ΜΗ ΓΕΛΑΤΕ ΚΑΘΟΛΠΥ,ΑΛΗΤΗΡΙΟΙ.

_________________________________________________________________________________________________

 

                                                   

        

*Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (διάβαζε χείριστα κομματικά λαμόγια), απειλούν πως θα βυθίσουν την Ελλάδα στο σκοτάδι,αν η κυβέρνηση τολμήσει να πουλήσει την (από συστάσεώς της) αμαρτωλή ΔΕΗ .΄Ακουσα  αυτούς τους τσαμπουκάδες και θυμήθηκα το προχτεσινό συναπάντημα.Αλλά πρώτα, να διευκρινίσω:

Κάτι χρόνια πριν,είχα έναν τρομερά αδιάφορο μαθητή σε κάποιο Λύκειο της Αθήνας.Πήρε με το ζόρι απολυτήριο κι αυτό με τα παρακάλια του πατέρα του,που κλαιγότανε πως ήταν ένας φτωχός τεχνικός στη ΔΕΗ και περίμενε πώς και πώς να τελειώσει το σχολείο ο ρεμπεσκές ο γιος του,για να πάει να φέρει κι αυτός κανένα μεροκάματο στη φαμελιά. Παρακάλεσα κι εγώ τους άλλους συναδέλφους -φτωχαδάκι, μεγάλη οικογένεια,αμαρτία είναι να τον κρατάμε-το πήρε τελικά το χαρτί. Στην ουσία τώρα.

Τις προάλλες,  ένας φίλος χρειάστηκε να βάλει στο σπίτι του τριφασικό ρεύμα.Αν και  η ΔΕΗ του απάντησε μετά έναν ολόκληρο χρόνο και του ζητούσε τρελά λεφτά για μια δουλειά της πλάκας, έκανε γαργάρα και την καθυστέρηση και το φέσι (ας έκανε κι αλλιώς,μονοπώλιο βλέπετε) και τους καλεί.Θα του στέλνανε έναν ιδιώτη εργολάβο (σ΄αυτόν πήγαιναν πάνω από τα μισά λεφτά που του ζητούσαν), να κάνει την εγκατάσταση.

Δούλευε το φιλαράκι και με παρακάλεσε να πάω να τους ανοίξω.Φτάνω την καθορισμένη ώρα,μετά από κανα δίωρο αναμονής,  μού έρχονται δύο,κοιτάζω και ποιοι λέτε ήταν; Ο Δεητζής που λέγαμε και ο γιος του -μαθητή μου. Χαιρετούρες το παιδί και "...΄άγιε δάσκαλε,δεν ξεχνάμε το καλό που μας έκανες", μετά στην κουβέντα μαθαίνω πως  ο πατέρας ήταν συνταξιούχος στα 55του και το γιο με το απολυτήριο-χάρισμα, τον είχε βολέψει εργολάβο στη ΔΕΗ.

Ο συνταξιούχος  της λαμόγιας επιχείρησης στο μεταξύ,όσο σκάλιζε τα καλώδια, να βλαστημάει θεούς και δαίμονες:"Ο Γιωργάκης, το κωλόπαιδο το Αμερκανάκι που μας έκοψε τις συντάξεις,που μας τίναξε στον αέρα", ο πήξε, ό δείξε,τέτοια.

-Για να μιλάει έτσι, λέω μέσα μου,του φουκαρά,κανα 500αρικιο σύνταξη θα του αφήσανε. Κι εκεί που έψαχνα να βρω κάτι να του πω, να τον παρηγορήσω,μου κοψε και τον ρωτάω τί σύνταξη έπαιρνε και του την κόψαν. "3.200",μου λέει και παθαίνω επί τόπου εγκεφαλικό. (Πάντως,αν εσείς δεν πάθατε ακόμα,γιατί μάλλον  δεν καταλάβατε τα νούμερα ,ο τύπος , πενήντα πέντε χρόνων,έπαιρνε τρεις χιλιάδες διακόσια ευρώ, λέμε ,ξυπνάτε. Και απ΄αυτά, του κόψανε κάτι κατοστάρικα).

-Και δε μου λες,ρε,μάστορα,τον ρωτάω.- Καλά και τί σχολή έβγαλες ελόγου σου και παίρνεις τέτοια σύνταξη ; "Τον Αρχιμήδη", μου λέει ( μια παλιά μέση τεχνική σχολή), "τότε με τέτοια πτυχία μπαίναμε στις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ".Δεν έμεινα  άλλο κει πέρα.

-Τραβάτε την πόρτα να κλείσει σαν τελειώσετε, τους λέω,πετάω και ένα ξερό "γεια" και έγινα μπουχός.Μέχρι να κάτσω να πιω καφέ να ηρεμήσω,έριχνα  φάσκελα στα μούτρα μου, το ένα μετά το άλλο.Μια για τα παρακάλια του... φτωχού τεχνίτη της ΔΕΗ τότε,μια για τον αδιάφορο μαθητή μου,που πήρε απολυτήριο από ψυχικό. 

-΄Ορσε, φτωχέ τω πνεύματι,...άγιε, δάσκαλε μη στα χρωστάω.Πάρτα... (5-82010 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ)

___________________________________________________________________________________________________


 

6.Πάνω από το 50% των κύριων αποδοχών τους με τη μορφή επιδομάτων και υπερωριών,  παίρνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Αν μη τι άλλο, είναι για γέλια τα επιδόματα που ακούσαμε πως παίρνουν κάποιοι οδηγοί και τεχνικοί των ΗΣΑΠ και της ΕΘΕΛ, όπως…έγκαιρης προσέλευσης ,χορήγησης γάλατος εβαπορέ, παράδοσης-παραλαβής οχήματος και ακόμα  το χιλιομετρικό επίδομα, του ελαφρού γεύματος (=ψωμοτύρι») και τέλος το… «κερατοεπίδομα».Το τελευταίο αφορά τους οδηγούς των τρόλευ, επειδή… κατεβαίνουν από το όχημα για να επαναφέρουν τις ηλεκτρικές κεραίες, όταν φύγουν από τα ηλεκτροφόρα σύρματα.

Ε,τους  κερατάδες. Το θεό τους δεν έχουν.

 

7.Για τελευταία φορά θα κυκλοφορήσει αύριο η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» όπως ανακοίνωσε ο εκδότης της Σταύρος Ψυχάρης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.

΄Ενα προπαγανδιστικό "βήμα" του  Συστήματος έκλεισε.

Βέβαια,"το μοναστήρι να ναι καλά. Κι απέ καλόγεροι..."

 

8."Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

Σπάζει κόκαλα η σατιρική τηλεοπτκή σειρά του MEGA,που προβάλεται κάθε Πέμπτη.

΄Αντε,πάντα τέτοια. Αλλά πού;

 

 9.« Η µη απόδοσή δικαιοσύνης στη µεταπολεµική Ελλάδα είναι ένα λάιτ µοτίφ που επανέρχεται διαρκώς αφήνοντας διάχυτη την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά εδώ», είπε προ ημερών ο Νίκος Θέµελης κατά την παρουσίαση του νέου του µυθιστορήµατος.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη .Για το βιβλίο μίλησαν και το εκθείασαν , ο ΄Αγγελος Δεληβορριάς ,διευθυντής του Μουσείου και ο   Ηλίας Νικολακόπουλος με την Αννα Φραγκουδάκη.

Θαυμάστε τώρα τη ντόπια νομενκλατούρα της «πολιτικής» και του «πολιτισμού»,που παρέστησαν στην εκδήλωση:

 Τηλέµαχος Χυτήρης, Τάσος Γιαννίτσης και Βασίλης Κοντογιαννόπουλος,  Γιώργος Πανταγιάς  Νίκος Αλιβιζάτος, Θάνος Βερέµης, Γιάννης Βούλγαρης, Νίκος Γκιώνης, Αλέξης ∆ηµαράς, Θάλεια ∆ραγώνα, Αλκη Ζέη, Παναγιώτης Ιωακειµίδης, ∆ηµήτρης Καλοκύρης, Κώστας Καρακώτιας, Γιάννης Κοντός, Αντώνης Λιάκος, ∆ηµήτρης Μαρωνίτης, Νίκος Μουζέλης, Χριστίνα Ντουνιά, Βασίλης Πεσµαζόγλου, Ριχάρδος Σωµερίτης, ∆ηµήτρης Φατούρος.

΄Ολοι «επί σκηνής» οι «υποκατακλινόμενοι υμίν αυτοίς»,όπως θα έλεγε  αυτό το συρφετό, ο αρχαίος σοφιστής και θα έφτυνε στον κόρφο του, μην και κολλήσει από τις αρρώστιας της υποκρισίας και της διαπλοκής του.


10.Το πρόσφατο θερμό επεισόδιο με  νεκρούς και τραυματίες μεταξύ Βόρειας και νότιας Κορέας, που σημειώθηκε  σε νησί δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην κίτρινη θάλασσα, είναι το χειρότερο μετά τη λήξη του τελευταίου μεγάλου πολέμου. Αμερικανικό αεροπλανοφόρο ήδη βρίσκεται κοντά στην περιοχή.

 Η Βόρεια Κορέα με ηγέτη το δικτάτορα-  καρικατούρα, που αυτοαποκαλείται … κομμουνιστής και στηρίζεται με "νύχια και δόντια" από τους δικτάτορες του Πεκίνου, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια, να αναδειχτεί σε αξιόλογη πυρηνική δύναμη και  μαζί με τους «Ταλιμπάν» Αγιοταλάχ του Ιράν, αποτελούν σήμερα τον υπ΄αριθ. 1 παγκόσμιο κίνδυνο.

 

11.Οι εκλογές στην Αίγυπτο θα γίνουν στις  28 Νοέµβρη, αλλά λίγοι από την αντιπολίτευση έχουν μείνει έξω από τις φυλακές  του δικτάτορα Μπουμπάρακ,για να συμμετάσχουν στη διαδικασία.Ενας απ΄ αυτούς, ο αντιπολιτευόμενος την αιγυπτιακή εξουσία, μπλόγκερ Αμπντέλ Καρίμ Ναμπίλ,που είχε καταδικαστεί σε 4 χρόνια φυλάκιση,μόλις εξέτισε την ποινή του, συνελήφθη ξανά, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και κλείστηκε πάλι στη φυλακή.

Λίγους μήνες πριν, τον Ιούνιο 2010, όπως είχαμε καταγγείλει, αστυνομικοί µε πολιτικά τράβηξαν έξω από ένα Ιντερνετ καφέ έναν άλλον  µπλόγκερ,τον Χάλεντ Σαΐντ, ο οποίος είχε ανεβάσει  στο Ιντερνετ ένα βίντεο που έδειχνε περιστατικά διαφθοράς της αστυνοµίας και τον ξυλοκόπησαν µέχρι θανάτου στο δρόµο.

Η Δύση δε μιλά,η δικτατορία στην Αίγυπτο του Μπουμπάρακ καλά κρατεί.

 

12.Αστυνομική αυθαιρεσία στην Αμερική καταγγέλουν δύο δημοσιογράφοι.(Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας το δημοσιεύσαμε  στην αγγλική vesrsion). Αξιοπρόσεκτο είναι πως οι δημοσιογράφοι κάνουν στο κείμενό τους εκτενή αναφορά στην αστυνομική βία στην Ελλάδα ,αναφέρουν περιστατικά τέτοιας βίας στη χώρα μας και καταλήγουν πως η 6η Δεκέμβρη ,ημέρα της δολοφονίας του μικρού Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι ημέρα καταδίκης της αστυνομικής αυθαιρεσίας  σε όλο τον κόσμο.


 13.΄Αρον άρον έδιωξαν  την Ατζελίνα Ζολί οι γυναίκες της Βοσνίας από τη χώρα τους. Η  ηθοποιός που δε διστάζει (μαζί με το γλυκανάλατο σύζυγό της) να εκμεταλλεύεται ακόμα και τη δυστυχία των παιδιών, υιοθετώντας ένα τσούρμο άμοιρων ορφανών  γα καθαρά διαφημιστικούς λόγους ,ήθελε τώρα να τα κονομήσει και ως σκηνοθέτης,αναπαριστώντας τους βιασμούς και τα βασανιστήρια των Βόσνιων γυναικών από τους Σέρβους εθνικιστές (1992 και 1995).Το διάστημα αυτό, φαίνεται να βιάστηκαν στην περιοχή κοντά στις 50.000 γυναίκες κι όχι μόνο Βόσνιες.

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ερμηνεύει, όπως θέλει  την ιστορία και να αναπαριστάνει τη δική μας ταλαιπωρία για ωφελιμιστικούς λόγους», μήνυσαν στην Ατζελίνα οι κάτοικοι της Βοσνίας και της ζήτησαν να εγκαταλείψει τη χώρα και το κινηματογραφικό της εγχείρημα.

Και εις άλλα με υγεία ,κυρία Ζολί μας.

Ο δικός μας εδώ Σοφοκλής είχε πει κάποτε :«ουκ ἐξ άπαντος δει το κερδαίνειν φιλείν.εκ των γαρ αισχρῶν ληµµάτων τοὺς πλείονας ατωµένους ίδοις αν ή σεσωσµένους». (= (σε ελεύθερη μετάφραση)Για να μάθετε πως δεν μπορείτε να τα κονομάτε από παντού. Γιατί «ανεμομαζώματα,διαβολοσκορπίσματα».

 

 14.«Το να είσαι υπουργός ∆ικαιοσύνης είναι εύκολη δουλειά, αφού το µόνο που πρέπει να κάνω είναι να θυµάµαι δύο φράσεις, τις οποίες χρησιµοποιώ στο Κοινοβούλιο,όταν δεν ξέρω τι να απαντήσω», παραδέχθηκε ο ιάπωνας υπουργός Μινόρου Γιαναγκίντα σε ομιλία  στους οπαδούς του στις 14 Νοέμβρη 2010. Οι φράσεις αυτές είναι:«1.∆ε θα σχολιάσω ειδικές περιπτώσεις» και 2.«εξετάζουµε το ζήτηµα βάσει του νόµου και των τεκµηρίων που διαθέτουµε».Λίγο μετά,ο πρωθυπουργός του τον… σχόλασε.

Το να λες τέτοιες αλήθειες, όντας σκληρό γρανάζι εξουσίας, ή είσαι τρελός-αφελής ή η αηδία ξεχείλισε.


                                                                                                   23-11-2010


ΕΡΙΚ ΚΑΝΤΟΝΑ, ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ

στην εφημερίδα PRESSE OCEAN:

«Για να μιλήσουμε για επανάσταση, δεν θα πάρουμε τα όπλα, δεν θα σκοτώσουμε ανθρώπους. Μπορούμε να κάνουμε κάτι απλό (...) Το σύστημα είναι δομημένο πάνω στη δύναμη των τραπεζών. Οπότε μπορεί να καταστραφεί μέσω των τραπεζών.Αντί να βγεις στους δρόμους και να διανύσεις χιλιόμετρα (για να διαμαρτυρηθείς), πήγαινε στην τράπεζά σου και απόσυρε τις καταθέσεις σου. Αν υπάρξουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι που αποσύρουν τις καταθέσεις τους το σύστημα θα καταρρεύσει χωρίς όπλα, χωρίς αίμα, τίποτα. Τρία εκατομμύρια, δέκα εκατομμύρια και τότε θα υπάρξει πραγματική απειλή. Και τότε θα γίνει η πραγματική επανάσταση. Η επανάσταση θα γίνει μέσω των τραπεζών».

 

 ΑΡΑ, κ. ΚΑΝΤΟΝΑ

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΕΝΟΧΟΣ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η "ΛΑΪΚΗ ΜΑΖΑ".

 

 -ΑΝ Ο "ΚΟΣΜΟΣ" ΔΕΝ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ.

 

 

   22-11-2010

 1.Το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου της χώρας, μαζί με τους  πολιτικούς και το σώμα των ψηφοφόρων τους, είναι υπεύθυνοι για το κατάντημα αυτού του τόπου.Εξαρτημένοι απόλυτα από το Σύστημα,αφού το στηρίζουν και συντηρούνται απ΄αυτό,δε διστάζουν να κάνουν το "μαύρο άσπρο",να αποπροσανατολίσουν,να ψευστούν ασύστολα,να λασπολογήσουν,να εξοντώσουν,να παίζουν θέατρο πολέμου με την εξουσία.

Δείτε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πώς η στρεβλή και στρατευμένη δημοσιογραφική πένα, δε διστάζει να ασελγήσει ακόμα και στην απλή λογική,στα οφθαλμοφανή και τα αυτονόητα,γράφοντας για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και την ΑΠΟΧΗ:

 

1.Παντελής Μπουκάλας («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»):


« Για να θυµηθούµε τον Καβάφη, η αποχή «είναι κι αυτή µια στάσις. Νιώθεται». Το πρώτο ερώτηµα, ωστόσο, είναι αν αυτή η εκούσια ή εξαναγκασµένη απόσυρση σηµαίνει και µερική έστω αυτοκατάργηση του πολίτη. Και το δεύτερο, αν, εκτός από τη µάλλον παροδική ικανοποίηση που προσφέρει σε όσους την αποφασίζουν, διαθέτει πολιτική αποτελεσµατικότητα. Μέσα στη στενοχώρια ή την ψηφανασφάλειά τους, κάµποσοι υποψήφιοι δήµαρχοι και περιφερειάρχες και τα κόµµατά τους διακινούν λογοπαικτικές ταυτότητες του είδους αποχή = ανοχή ή αποχή = συνενοχή. Ολα τούτα, καθώς και πάµπολλα άλλα µπορεί να είναι η αποχή, µε τη χαοτική ανοµοιογένεια, την αντιφατική πολυµορφία και την ανύπαρκτη συνοχή της. Το να την πούµε, πάντως, «νέα αντίσταση» ή «νέα επανάσταση», όπως βιάστηκαν να τη βαφτίσουν ορισµένοι, το να δώσουµε δηλαδή το ίδιο όνοµα σε µυριάδες παιδιά µυριάδων γονέων, είναι ένα επιπλέον δείγµα λαϊκισµού – οπότε το ήδη δεκάκις αναγγελθέν «τέλος της µεταπολίτευσης» αναβάλλεται για µία ακόµα φορά».

 

Ναι,τόσο ΑΙΣΧΡΟΣ, τόσο ΑΝΗΘΙΚΟΣ ο τύπος.

 

2. Ριχάρδος Σωμερίτης («ΒΗΜΑ»):

 "Πρέπει να γίνει σοβαρή κουβέντα για την αποχή ώστε να ακολουθήσει µια συλλογική προσπάθεια της Πολιτείας µε στόχο να κατανοήσει ο κάθε πολίτης ότι αν θεωρήσει, όπως µερικοί αριστεριστές του Μάη του ‘68, ότι «οι εκλογές είναι παγίδα για ηλίθιους», αυτόµατα οδηγείται είτε σε λύσεις µονήρους αυτοϊκανοποίησης είτε σε αδιέξοδες δήθεν επαναστατικές πρακτικές. Σε τελευταία ανάλυση οι χούντες κάθε χρώµατος που µισούν τις ελεύθερες εκλογές, οι µεν αποκλείοντάς τες και οι δε µετατρέποντάς τες σε προσβλητική φάρσα, είναι πιο ειλικρινείς. Και τώρα; Απάντηση πρώτη: να καταλάβει η κυβέρνηση ότι πέρα από το Μνηµόνιο πολλά δεν πάνε καλά και να τα διορθώσει. Απάντηση δεύτερη:

ξεπροβάλλουν µερικές νέες θετικές δυνάµεις σε όλους τους χώρους, όπως η ∆ηµοκρατική Αριστερά. Απάντηση τρίτη (µερικών): η συναίνεση όλων µε όλους. Αν αυτή η προτροπή δεν είναι αφόρητα αφελής, τότε είναι πονηρή! Ετσι;"

Απόλυτα «καθαρός» μέσα στη βρωμιά της προπαγάνδας του ο αργυρώνητος δημοσιογράφος, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και υπονοούμενα, για να χαρακτηρίσει το κίνημα της ΑΠΟΧΗΣ "μαλακία" («λύσεις μονήρους αυτοϊκανοποίησης»!).΄Αξιος ο μισθός του αλητήριου.

 

2.Το ξέρατε πως η…ακαδημαϊκός Κική Δημουλά (ναι, εκείνη με τα …βαθυστόχαστα στιχάκια) και ο επίσης… μέγας ποιητής- πανελο-γυρίστρας  Μάνος Ελευθερίου με δήλωσή τους στις τελευταίες εκλογές στήριξαν την υποψηφιότητα του αστέρα- σούργελου της ελληνικής τηλεοπτικής σκουπιδοπαραγωγής, κυρίου Ηλία Ψινάκη;

Αλλά ,ας μην απορούμε. ΟΛΟΙ τους στο ίδιο στρατόπεδο υπηρετούν. Απλά, για να εξαπατούν τους αφελείς , χαράσσουν τάχα  διαχωριστικές γραμμές ανάμεσά τους. Στην ουσία, στον ίδιο βρωμερό οχετό  τσαλαπατούν  ΑΠΑΝΤΕΣ οι αρουραίοι του Συστήματος .

 

3.Η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς (CPT) στην έκθεσή της για το 2009, κατηγορεί την Ελλάδα για σωρεία περιστατικών βασανισμού ,ακόμα και εικονικού  βιασμού κρατουμένων, αλλά οι αρμόδιες ελληνικές  αρχές  αδιαφορούν για τα περιστατικά και  φυσικά  οι δράστες μένουν ατιμώρητοι.

Αυτή η χώρα όλο…πρωτιές έχει. Παντού και πάντα το κατάντημά της σε πληγώνει.

 

4.Bασίλης Παναγιωτόπουλος ,οµότιµος διευθυντής του Εθνικού Ιδρύµατος Ερευνών στα ΝΕΑ (17-11-2010) για την εξέγεσρη του Πολυτεχνείου:

 

«Το οξύ ερώτηµα που ζητάει απάντηση είναι το ακόλουθο: Μπορούµε να δούµε σήµερα, 37 χρόνια µετά τα γεγονότα, το Πολυτεχνείο ιστορικά; … Η απάντηση, φοβάµαι, στο ερώτηµα της ιστορικοποίησης του συµβάντος δεν είναι ενθαρρυντική. Παρά τη θεαµατική ανάπτυξη των σπουδών σύγχρονης ιστορίας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, πέρα από τη δηµοκρατική της τελετουργία και την ανάλογη ρητορεία που την ακολουθεί, βρίσκεται ακόµη ιστοριογραφικά στο παµπάλαιο στάδιο της χρονογραφίας …».

 

Ο καθεστωτικός και παχυλώς αμειβόμενος διευθυντής  (κατά πάσα πιθανότητα «απών» από το Πολυτεχνείο το 1973), γνωματεύει με την ...ιστορική του ατσιδοσύνη  πως η ηρωική εξέγερση των φοιτητών είναι ακόμα στο στάδιο της… χρονογραφίας.

 

Ε,ναι. Όπως και τα άλλα κορυφαία ιστορικά γεγονότα αυτού του τόπου (ανταρτοπόλεμος, χούντα, πτώχευση της χώρας), πρέπει να θαφτούν ιστορικά για κάμποσα χρόνια. Τώρα είναι ακόμα νωπές οι μνήμες και εύκολα προσβάσιμες οι πληροφορίες στον καθένα και δεν μπορούν να καλύπτουν οι υπεύθυνοι τις πομπές και τα εγκλήματά τους ατιμωρητί. Γι΄αυτό και επιστρατεύουν αργυρώνητους,καθεστωτικούς "ιστορικούς," σαν τον εν λόγω κύριο Διευθυντή, για να λέει ως..ειδικός αυτές τις  επιστημονικοφανείς μπαρούφες . Αλλά, η μπαρούφα είναι μπαρούφα, όποιος και αν την πει και με όποιο παλιόπανο  και αν την ντύσει.

 

 

5. Μαθητές λυκείου, µε τα χέρια περασµένα σταυρωτά µε του διπλανού τους στην φετινή πορεία της 17ης Νοέμβρη φώναζαν:

 «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά»,οι µπροσινοί.

 

«Εργάτη µπορείς χωρίς αφεντικά», απαντούσε η ουρά.

Απίστευτη κατάντια: Να είσαι 17-18 χρόνων, να είσαι  «φύτουλας» της  ΚΝΕ και να φωνάζεις σε πορείες τέτοια παλιομοδίτικα συνθήματα. Θα μου πεις, εδώ οι Γάλοι μαθητές-φοιτητές βγήκαν στους δρόμους και τα έκαναν λίμπα, αγωνιζόμενοι για τις…συντάξεις τους.

Ο tempora o mores!

 

6.«Ουσιαστικά φάνηκε ότι «διογκώσαµε ένα θέµα κι έτσι ενώ οι πολίτες πίστευαν ότι οι Ρουσόπουλος και Βουλγαράκης είναι αναµεµειγµένοι στο σκάνδαλο» το αποτέλεσµα της ψηφοφορίας έδειξε ότι «ούτε οι ίδιοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πίστεψαν ποτέ στη συµµετοχή τους». Επιπλέον, αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, εάν δεν έπαιρναν µέρος στην ψηφοφορία τα κόµµατα της Αριστεράς δεν θα περνούσε καµία από τις συνολικά13 κατηγορίες. Ως εκ τούτου σηµειώνουν «χάσαµε ως προς τις εντυπώσεις την ώρα που δηµιουργήθηκαν προσδοκίες στην κοινωνία ότι θα υπάρξει τιµωρία συγκεκριµένων πολιτικών προσώπων».(«ΤΑ ΝΕΑ,19-11-2010)».

 

΄Αθλιοι εντελώς οι άνθρωποι των ΜΜΕ. Αφού χόρτασαν ψέματα τον κόσμο με τη σκανδαλολογία του Βατοπεδίου που εξυπηρέτησε κομματικές σκοπιμότητες και φυσικά τις κυκλοφορίες των εντύπων και τις τηλεθεάσεις των δελτίων τους  (γέμιζαν,δηλαδή, τα ταμεία τους) ,τώρα «ανακρούουν πρύμνα» και  λένε «ντάξει,μωρέ,δεν τρέχει και τίποτα».

 

Κύριε, Χατζηνικολάου, κύριε Πρετεντέρη,  κυρία Στάη, κυρία Τρέμη, κύριοι Καμπουράκη, Οικονομέα και λοιποί τηλεοπτικοί αστέρες-σκουπιδοπαραγωγοί, γνωρίζετε πως η θέση σας είναι πίσω από τα κάγκελα και όχι μόνο για τα σκάνδαλα  της… σκανδαλολογίας ,αλλά και για άλλα σοβαρότερα ,όπως είναι  τα εγκλήματα εσχάτης προδοσίας για την οικονομική καταβαράθρωση της χώρας; Η απόκρυψη και η παραχάραξη της αλήθειας,ειδικά όταν αφορά σε μια ολόκληρη χώρα ,είναι έγκλημα "καθοσίωσης".

 

 

7.Μέρκελ και πρώην καγκελάριος Σρέντερ είναι στα μαχαίρια, γιατί η πρώτη κατηγορεί το δεύτερο πως ενήργησε επιπόλαια με την απόφασή του να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην ευρωζώνη.

Η αλήθεια είναι αυτή. Σίγουρα η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη και η τότε ελληνική κυβέρνηση «χάλκευσε» στοιχεία ,για να μπει στο ευρώ. Αυτή είναι η μια πραγματικότητα. Η άλλη (έστω και άσχετη με την παρούσα ιστορική πια αλήθεια) είναι πως η Γερμανία, εκμεταλλευόμενη ασύστολα το διεθνές σύστημα της «ελεύθερης αγοράς», έχει εξελιχθεί (και όχι μόνο αυτή) σε πρώτη τάξεως τοκογλύφο για τις φτωχές χώρες. Στο εσωτερικό της ,βέβαια,η τοκογλυφία διώκεται ως ποινικό έγκλημα.

Το σύστημα είναι παρανοϊκό, το γνωρίζουν οι «νουν έχοντες».Το ίδιο όμως καμώνεται πως  το αγνοεί.

 8.Τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο  Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks,  πρόκειται  να συλληφθεί µε κατηγορίες για βιασµό που είχαν διατυπωθεί εις βάρος του πριν από µήνες. Ένα  σουηδικό δικαστήριο ενέκρινε χθες ένταλµα για τη σύλληψή του, ανοίγοντας το δρόµο για την έκδοση διεθνούς εντάλµατος εις βάρος του 39χρονου Αυστραλού.

Το περασμένο καλοκαίρι, ο Wikileaks δηµοσιοποίησε 77.000 απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου για τον πόλεµο στο Αφγανιστάν. Τον Οκτώβριο 2010 , δημοσίευσε και άλλα 400.000 έγγραφα για τον πόλεµο στο Ιράκ.  Το πεντάγωνο και το υπουργείο δικαιοσύνης  εξετάζουν  µεταξύ άλλων το ενδεχόµενο να ασκηθούν διώξεις κατά του Ασάνζ και των συνεργατών του, βάσει ενός νόµου του 1917 περί κατασκοπείας.

 «Δεν είναι δίωξη, αλλά διωγµός», δήλωσε ο δικηγόρος του Ασάνζ στη Βρετανία Μαρκ Στίβενς. «Τον κατηγορούν για σεξ χωρίς προφυλάξεις». Αλλά, τι συνέβη συγκεκριμένα;

 

Οι 2 γυναίκες που κατηγορούν τον Ασάνζ ,εθελόντριες  στο Wikileaks, είπαν στην αστυνοµία  πως είχαν με τη θέλησή τους  σεξουαλικές σχέσεις µε τον Ασάνζ.Αλλά,η µία γυναίκα είπε πως έσπασε το προφυλακτικό και ο Ασάνζ  συνέχιζε να…εκσπερματώνει.Η άλλη υποστήριξε  πως αρχικά έκαναν σεξ με προφυλακτικό, αλλά αργότερα ο Ασάνζ…αρνήθηκε να το βάλει.

 

  Όλα αυτά τα…εγκλήματα έγιναν μετά τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων του πενταγώνου,το καλοκαίρι 2010  και …εντελώς συμπτωματικά, συνέπεσαν να πάνε οι καταγγέλουσες κοπελιές,εθελόντριες στον ιστότοπο τον Αύγουστο, να την πέσουν στον Ασάνζ, να κάνουν σεξ μαζί του,να…  μπαίνουν, να βγαίνουν και να σπάζουν προφυλακτικά,να αναλαμβάνουν οι... παρθένες μετά να καταγγέλουν τον άνθρωπο που αποκάλυψε τις εγκληματικές τακτικές των Αμερικανών πως τις…βίασε και δε συμμαζεύεται.

Καλά, η εξουσία είναι από θέση και φύση ανήθικη. Για όσους όμως δεν το γνωρίζουν, είναι και αστεία και επί το …κυριολεκτικότερο  γελοία, ειδικά η αμερικανική.

Δεν πείθουν όμως κανέναν πια. Κάτι κινείται. Οι  λαοί-μάζες σιγά-σιγά εξελίσσονται σε ενεργούς πολίτες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Και τότε, «αυτό το βόδι τo μανό...θα σπάσει το καρίκι..Τότε πουλί το σερπετό,ποιος ξέρει που θα φτάσει", για να θυμηθούμε και το Φωτεινό του Α.Βαλαωρίτη.

΄Εχει ο καιρός γυρίσματα!

17-11-2010

  ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, 1973:                                                                                                                                           

΄Αγγελος , αγνώστων λοιπών στοιχείων .Αθάνατος!

 

 

 

(Κ. Τσάτσος ,ακαδημαϊκός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τα έτη 1974-1980) στο βιβλίο του «Λογοδοσία μιας ζωής»:

«Όταν έγινε το Πολυτεχνείο, ούτε πήγα επί τόπου, ούτε συγκινήθηκα. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι αυτά τα πεζοδρομιακά ξεσπάσματα δεν κλόνιζαν την δικτατορία και ότι όπως στα χρόνια της κατοχής, υποκρύπτανε κομμουνιστικές επιδιώξεις επικίνδυνες για το μέλλον.

Έχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι δεν συνήργησα στην κατασκευή του μύθου του Πολυτεχνείου. Λυπάμαι τα 5-6 παιδιά που σκοτώθησαν έξω και μακριά, διότι μέσα στο Πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς»).

                                             ****

Η φετινή επέτειος της εξέγερσης  του Πολυτεχνείου το 1973 συμπίπτει με το θάνατο του δικτάτορα Δημήτρη Ιωαννίδη ,που πέθανε στις 16 Αυγούστου 2010 σε ηλικία 87 χρόνων. Ο σφαγέας των  εξεγερμένων φοιτητών,  αμετανόητος μέχρι το τέλος της ζωής του ,υποστήριζε με πάθος,όπως και ο ...φιλόσοφος και πρόεδρος της δημοκρατίας Κων. Τσάτσος, πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι ένας μύθος, που πλάστηκε  για να ηρωοποιηθεί το κίνημα των φοιτητών  εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών και σε καμιά περίπτωση, ισχυριζόταν, δεν έδωσε εντολή ο ίδιος στους υφισταμένους του να γίνει χρήση όπλων . Στην αίτηση για την αποφυλάκισή του αναφέρει συγκεκριμένα:

" από την ειδική δικαστική έρευνα που διενήργησε ο τότε εισαγγελέας Τσεβάς και τη σχετική ειδική έκθεση που συνέταξε και υπέβαλε,προκύπτει ότι

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΟΥΔΕΙΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ".

 

 Ο περίφημος αυτός  επίσημος κατάλογος των νεκρών που δίνει ο τότε εισαγγελέας Τσεβάς,που έκανε την ειδική δικαστική έρευνας περιλαμβάνει τα παρακάτω 15 ονόματα:

 Επισήμως ανακοινωθέντες νεκροί είναι οι ακόλουθοι:

1. Διομήδης Ιωάννου Κομνηνός, ετών 17, μαθητής. Εφονεύθη έξωθιτου Πολυτεχνείου περί ώρα 22.15' της 16.11.73. Βασίμως πιθανολογείται ότι δράστης του φόνου τούτου είναι ο προεκτεθείς Συνταγματάρχης.

2. Βασίλειος Παναγιώτου Φαμέλλος, ετών 26. Εφονεύθη εγγύς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως περί ώρα 22.30' της 16.11.73, βληθείς προφανώς υπό τίνος των εκ του υπουργείου πυροβολούντων.

3. Toril Engelend, σπουδάστρια, Νορβηγίς. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώρα 23.30'της 16.11.1973 παρ' αγνώστου δράστου.

4. Γεώργιος Ανδρέου Σαμούρης, σπουδαστής, ετών 22. Εφονεύθη υπ' αγνώστου εις άγνωστον σημείον εξ επαφής περί το μεσονύκτιον της 16.11.1973 και το πτώμα του μετεφέρθη και απερρίφθη εις την διασταύρωσιν των οδών Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων (Κατάθεσις υπ' αριθμ. 137).

5. Αλέξανδρος Ευστρατίου Σπαρτίδης, ετών 16, μαθητής. Εφονεύθη επί της οδού Κότσικα (παρόδου Πατησίων) την 10.20 ώραν της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

6. Μάρκος Δημητρίου Καραμάνης, ετών 23. Εφονεύθη ευρισκόμενος εις την επί της οδού Πατησίων και Αιγύπτου 1 πολυκατοικίαν την 10.30 ώραν της 17.11.1973, βληθείς ομοίως υπό στρατιωτών εκ του κτιρίου του ΟΤΕ.

7. Βασίλειος Καράκας, Τούρκος υπήκοος, ετών 43. Εφονεύθη εις την πλατείαν Αιγύπτου περί ώραν 13.00' της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.

8. Δημήτριος Θεοφ. Θεοδώρας, ετών 6. Εφονεύθη επί της οδού Ορεινής Ταξιαρχίας Ζωγράφου περί ώραν 13.30 της 17.11.1973, βληθείς υπό στρατιώτου ευρισκομένου έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Θεράποντος.

9. Βασιλική Φωτίου Μπεκιάρη, ετών 17. Εφονεύθη ευρισκομένη εις την ταράτσα της επί της οδού Μεταγένους 8 - Νέος Κόσμος οικίας της περί ώρα 12.30' της 17.11.1973, δεχθείσα εις την κεφαλήν της βλήμα αδέσποτον άρματος.

10. Γεώργιος Αλεξάνδρου Γεριτσίδης, ετών 48, εφοριακός υπάλληλος. Εφονεύθη ευρισκόμενος εν Ν. Λιοσίοις προς εκτέλεσιν υπηρεσίας περί ώραν 12.15' της 17.11.1973 δεχθείς ομοίως βλήμα αδέσποτον άρματος μάχης εις την κεφαλήν.

11. Νικόλαος Πέτρου Μαρκουλής, ετών 25. Εφονεύθη παρά την πλατείαν Βάθης περί ώραν 11.00'της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος μάχης.

12. Στυλιανός Αγαμ. Καραγεώργης, ετών 19, εργάτης. Ετραυματίσθη θανασίμως επί της οδού Πατησίων, έμπροσθεν του κινηματογράφου ΕΛΛΗΝΙΣ, περί ώρα 10.00'της 17.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσεν εις το ΚΑΤ την 30.11.1973.

13. Ανδρέας Στεργίου Κουμπος, ετών 63. Ετραυματίσθη σοβαρώς διερχόμενος την οδό Καποδιστρίου περί ώρα 14.00' της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου άρματος και απεβίωσε την 30.1.1974.

14. Μιχαήλ Δημήτριου Μυρογιάννης, ετών 20. Εφονεύθη εις την διασταύρωσιν των οδών Πατησίων και Στουρνάρα περί ώραν 13.30' της 18.11.73, βληθείς δια περιστρόφου εις την κεφαλήν και

15. Κυριάκος Δημητρίου Παντελάκης, ετών 45, δικηγόρος. Ετραυματίσθη σοβαρώς επί της οδού Γλάδστωνος περί ώραν 12.40' της 18.11.1973, βληθείς εκ διερχομένου επί της οδού Πατησίων άρματος και απεβίωσεν την 18.12.1973.

Είναι όμως ο επίσημος αυτός κατάλογος ο πραγματικός κατάλογος των νεκρών των ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  ή δε θα μάθουμε ποτέ πόσοι και από ποιους σκοτώθηκαν ;

Ο «κατάλογος Τσεβά» σε καμιά περίπτωση δεν είναι πλήρης. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τους λόγους, αντικειμενικούς ή όχι, που ο εν λόγω εισαγγελέας  δεν κατάφερε με την έρευνά του να βρει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών και να τους ταυτοποιήσει Αλλά ούτε και άλλες, δημοσιογραφικές κυρίως ,έρευνες, κατάφεραν να συμπεριλάβουν στις λίστες τους ΟΛΟΥΣ τους νεκρούς.

Σε μια  άλλη  έρευνα για το Πολυτεχνείο που  πραγματοποιήθηκε το 2003 από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την  παρουσίασε το περιοδικό Ταχυδρόμος, οι επώνυμοι νεκροί ανέρχονται σε 23, ενώ υπάρχουν και άλλοι 16 των οποίων τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα. Στην έρευνα του διευθυντή του Ιδρύματος Λεωνίδα Καλλιβρετάκη γίνεται για πρώτη φορά προσπάθεια καταγραφής του χώρου και των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα θύματα της εξέγερσης.(Οι πρώτες ,δημοσιογραφικές, προσπάθειες για την καταγραφή των γεγονότων μιλούσαν για 59 νεκρούς ή και 79 θύματα, με βάση τον κατάλογο Γεωργούλα).


Σύμφωνα μ’ αυτή την έρευνα Καλλιβρετάκη  οι νεκροί είναι οι εξής:

16 Νοεμβρίου 1973

1. Σπυρίδων Κοντομάρης (ετών 57, 20.30)

2. Διομίδης Κομνηνός (ετών 17, 21.30)

3. Σωκράτης Μιχαήλ (ετών 57, μεταξύ 22.30 & 23.00)

4. Βασίλειος Φάμελλος (ετών 26, 23.30)

5. Torill Engeland Magrette (ετών 22, 23.30)

6. Γεώργιος Σαμούρης (ετών 22, 24.00)

7. Δημήτριος Κυριακόπουλος (βραδυνή ώρα – κατέληξε 19/11/73)

8. Σπύρος Μαρίνος (Γεωργαράς) (ετών 35, βραδυνή ώρα)

17 Νοεμβρίου 1973

9. Νικόλαος Μαρκούλης (ετών 24 , πρωινή ώρα, κατέληξε 19/11/73)

10. Αικατερίνη Αργυροπούλου (ετών 76, 10.00, κατέληξε Μάιο ’74)

11. Στυλιανός Καραγεωργής (ετών 19, 10.15)

12. Μάρκος Καραμανής (ετών 23, 10.30)

13. Αλέξανδρος Σπαρτίδης (ετών 16, 10.30-11.00)

14. Δημήτριος Παπαϊωάννου (ετών 60, 11.30)

15. Γεώργιος Γερτζίδης (ετών 48, 11.30)

16. Βασιλική Μπεκιάρη (ετών 17, 12.00)

17. Δημήτρης Θεοδωράς (ετών 5 1/2, 13.00)

18. Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας (ετών 43, 13.00)

18 Νοεμβρίου 1973

19. Αλέξανδρος Παπαθανασίου (ετών 59, 10.00)

20. Ανδρέας Κούμπος (ετών 63, 11.00, κατέληξε στις 30/1/1974)

21. Μιχαήλ Μυρογιάννης (ετών 20, 12.00)

22. Κυριάκος Παντελεάκης (ετών 43, 12.00-12.30)

23. Ευστάθιος Κολινιάτης (κατέληξε στις 21/11/73)

Μια ακόμα μαρτυρία από τον χειριστή του τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, Ανδρέα Σκευοφύλακα :

«H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί».

Για το θέμα αυτό, παραθέτουμε στη συνέχεια  ένα απόσπασμα από τη «ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» του ιστορικού Νίκου Αδαμόπουλου. Κι από αυτή την πηγή, σχηματίζουμε την άποψη πως είναι αδύνατον, ειδικά σήμερα, να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό των νεκρών της τριήμερης εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τα στοιχεία της ταυτότητά τους. Είναι επίσης αδύνατο,αλλά προπαντός αδιάφορο,να διερευνηθεί αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου βάφτηκε με το αίμα εκείνων που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο ή έξω απ΄αυτό. Το συγκεκριμένο δίλημμα,όχι μόνο είναι αποπροσανατολιστικό, αλλά αμαυρώνει τη μνήμη των "νεκρών του Πολυτεχνείου".

………………………………………………………………………………………

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 με βρήκε ντυμένο στο χακί. Ένα περίπου χρόνο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 1972 (φοιτητής τότε στο ιστορικό και αρχαιολογικό τμήμα της φιλοσοφικής Αθηνών), ο αλήστου μνήμης καθηγητής των Λατινικών της Φιλοσοφικής Αθηνών Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, μου είχε θέσει ωμά το εκβιαστικό δίλημμα: ‘Ή φεύγεις για φαντάρος και γλιτώνεις τη διαγραφή  ή μένεις και αποβάλεσαι διαπαντός από τη σχολή».

Η κόντρα με τους χουντικούς καθηγητές της σχολής, και ειδικά με τον Ηλιόπουλο και τον  Καρμίρη, είχε κορυφωθεί  το προηγούμενο έτος, όταν ως εκπρόσωποι του…εαυτού μας, ο γράφων και ο φίλος και συμφοιτητής Γιάννης Ζαπάντης, κάναμε έγγραφη αναφορά στον κοσμήτορα της σχολής και ζητούσαμε να επιτραπεί η μεταφορά μεταφερομένου μαθήματος, που δεν ίσχυε τότε. Ηλιόπουλος και Καρμίρης, μόλις διάβασαν την αναφορά, έγιναν έξαλλοι. Μας κάλεσαν και τους δυο στο γραφείο και μας παίδεψαν πάνω από δύο ώρες.: «… Ποιος σας υποκινεί, πόσοι άλλοι συμμετείχαν στην οργάνωση, πότε ιδρύθηκε…»,κανονική ανάκριση, δηλαδή. Μάταια προσπαθούσαμε να τους πείσουμε πως η πρωτοβουλία να συντάξουμε και να στείλουμε την αναφορά-αίτηση ήταν αποκλειστικά δικιά μας, γιατί κινδυνεύαμε να χάσουμε χρονιά εξαιτίας των λατινικών, μάθημα που το είχαμε μεταφερόμενο. Ανένδοτοι εκείνοι, να είναι σίγουροι πως είμαστε ταραχοποιοί και πίσω μας κρύβονταν «κουμμούνια», ζητούσαν, μάλιστα, να τους κατονομάσουμε.

Βέβαια, δεν ήταν μόνο η «απαράδεκτη» σε ύφος και υπονοούμενα αναφορά-αίτηση, που έκανε «Τούρκους» τους αποδέκτες της, όπως το ακόλουθο απόσπασμά της : «…Η μη μεταφορά μεταφερομένου μαθήματος ισοδυναμεί με καταδίκη εκατοντάδων φοιτητών και είναι μια απόφαση, που έχει σκοπό να «στείλει σπίτια τους» εκείνους ακριβώς τους φοιτητές, που σε δύσκολες εποχές τολμούν να αντιστέκονται σε προειλημμένες αποφάσεις, που λαμβάνονται ερήμην εκείνων που τους αφορούν»). ΄Ηταν πρωτίστως ο φάκελος από τη αστυνομία της Ανδρίτσαινας που έγραφε πως «..ο εν λόγω φαίνεται να εμφορήται από την κομμουνιστικήν ιδεολογίαν,…και παρά το νεαρόν της ηλικίας του, συνχρωτίζεται (sic)  καθημερινώς με τον γνωστόν κομμουνιστήν Παναγιώτην Κορκολήν…» .

΄Ετσι, όταν τέθηκε το δίλημμα-απειλή από τον Ηλιόπουλο να πάω φαντάρος ή να χάσω τη φοιτητική μου  ιδιότητα, δε χρειάστηκε και πολλή σκέψη . Τον Οκτώβριο του 1972, παρουσιάστηκα στην Κόρινθο με την 104 ΕΣΟ, όπου πήρα την ειδικότητα «Γραφεύς-Ανιχνευτής-επισημαντής ΑΡΒΧΠ"(ατομικο-ραδιο-βιοχημικός πόλεμος) και πάραυτα με  εξαπόστειλαν  «κωλοφάνταρο» στο 502 τάγμα εκστρατείας στη Νάουσα (το τάγμα που λίγο μετά  στάλθηκε στην Κύπρο κατά την εισβολή των Τούρκων το 1974 και πολλοί  από τη «σειρά» μου ,από την 105 και την 106 ΕΣΟ, σκοτώθηκαν στις πολεμικές εκείνες επιχειρήσεις).

΄Εμεινα στο τάγμα σχεδόν ένα χρόνο . Για καλή μου τύχη,  στα Λευκάδια Ημαθίας υπηρετούσε αξιωματικός ο αδελφός του «κολλητού» μου Γιάννη Ζαπάντη, γνωστός  του  λοχαγού Κωστόπουλου, επικεφαλής του  Α2 γραφείου του Τάγματος. Ο Ζαπάντης, όντως, δε με γέλασε, όταν μου υποσχέθηκε πως  θα μεσολαβούσε, για να μου «φτιάξουν τα φρονήματα» και να μπορέσω να πάρω μετάθεση  στην Αττική. Το πε και το κανε. Ο Κωστόπουλος με «καθάρισε», μου έδωκε συμβουλές «να αλλάξεις μυαλά,να  πάψεις να είσαι παλιοκουμμούνι, μη με εκθέσεις κάτω...»  και με έστειλε με μετάθεση στην Αθήνα .

Ο Νοέμβρης του 1973,που άρχισαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, με βρήκε στη νέα μου θέση, στο ΤΑΕΔ (Τάγμα Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων). Στο ΑΕΔ, αλλά στο σώμα της Αεροπορίας ,είχε μετατεθεί πάλι με το «βύσμα» του αδελφού του και ο Γιάννης ο Ζαπάντης. Με το Γιάννη δεν είμαστε απλά φίλοι. Είμαστε «αχώριστοι», «μια ψυχή» .Στο ΑΕΔ για πότε …συσκεφτήκαμε για πότε το συναποφασίσαμε, φτιάξαμε οι δυο μας «οργάνωση» και πιάσαμε αμέσως «δουλειά». ΄Οταν εγώ ήμουνα σκοπιά στο διάδρομο («γερμανικό»),εκείνος φρόντιζε να μπαίνει «περιπολία» και για δυο ολόκληρες ώρες  «ξεσκονίζαμε» το Αρχείο στον 5ο όροφο του ΑΕΔ, για να μαζεύουμε απόρρητα στοιχεία, ειδικά για όσους,  τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα,θεωρούσαν «επικίνδυνους αντιφρονούντες» και έστελναν αναφορές στο  «Γραφείο Ασφαλείας» του ΑΕΔ, στο οποίο προϊστατο τότε ο Σπηλιόπουλος, «Ο κουτσός Αντί»,όπως τον λέγαμε, αφού διάβαζε τις αναφορές, τις έστελνε στο "Αρχείο", που ήταν μεν κλειδωμένο, αλλά εύκολα μπορούσε κανείς, αν ήταν σκοπιά στο διάδρομο, να πάρει το κλειδί από το γραφείο του υπασπιστή του αρχηγού, όπου φυλάγονταν  τα κλειδιά  και να «αλωνίσει» στο Αρχείο. ΄Ετσι ,μαθαίναμε  ονόματα  υπόπτων , διευθύνσεις τους , τηλέφωνά τους, αν είχαν, και ανάλογα  οι …«ανώνυμοι  αγωνιστές», τους ειδοποιούσαμε πως είχαν μπει στο στόχαστρο και να λάβουν τα μέτρα τους.

Το απόγευμα της 16ης Νοέμβρη ημέρα Παρασκευή, φρόντισα να πάρω «διανυκτέρευση» και από τις 5 η ώρα  ξεκινήσαμε με την Μπέτη  (πρώην σύζυγό μου, φοιτήτρια τότε της Νομικής) και με μια άλλη συμφοιτήτριά της για το Πολυτεχνείο. Η Πατησίων αδιάβατη από κόσμο,με το ζόρι καταφέραμε και φτάσαμε κοντά στην πύλη. Από το πρωί, στο κτίριο,είχαν μπει σε λειτουργία οι πομποί του ραδιοφωνικού σταθμού, οι οποίοι μετέφεραν το μήνυμα του αγώνα σε όλη την Αθήνα,που παρακολουθεούσε με «κομμένη την ανάσα» τα γεγονότα. ΄Ηδη από τις 9 το πρωί, όπως μας είπανε  άλλα παιδιά, είχαν στηθεί   οδοφράγματα και στην Πανεπιστημίου και στη Σταδίου είχαν αρχίσει να σχηματίζονται διαδηλώσεις. Μάλιστα, από το μεσημέρι, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί για τις  απαλλοτριώσεις της γης τους ,φτάνουν στο Πολυτεχνείο και παρακαλούν τη συντονιστική επιτροπή να μεταδώσει το ακόλουθο μήνυμα: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού… Ο αγώνας είναι κοινός… Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο… Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».Την ίδια στιγμή ,οι συγκεντρωμένοι έξω από το Πολυτεχνείο τραγουδάνε το «πότε θα κάνει ξαστεριά».

Κατά τις 7, στο οδόστρωμα της Πατησίων,όσο έπιανε το μάτι μας, γινόταν χαμός. Μια ομάδα από 40-50  συγκεντρωμένους αποφασίζουμε να μπούμε στην πορεία και να ενισχύσουμε τις γραμμές των διαδηλωτών που κατευθύνονταν από την Ομόνοια στο Πολυτεχνείο. Δεν είχαμε προφτάσει οι τρεις μας να περπατήσουμε με τη διαδήλωση ούτε 100 μέτρα και εμφανίζονται τα τεθωρακισμένα της Αστυνομίας . Γύρω μας αρχίζουν να σφυρίζουν οι πρώτες σφαίρες. Τα χάνουμε, η συμφοιτήτρια της Μπέτης βάζει τα κλάματα, την πιάνει κάτι σαν υστερία. Η Μπέττυ επίσης τρέμει, δεν περιμέναμε  τέτοια εξέλιξη. Μπροστά μας καμιά 50αριά διαδηλωτές, σπάζουν τη γραμμή και φεύγουν κατά την Κάνιγγος. Τους ακολουθούμε. Στην πλατεία, ένας διαδηλωτής, κλαίγοντας, λέει πως  στη Σόλωνος,  στην Αριστοτέλους, στην Αλεξάνδρας, στην πλατεία Αμερικής γίνονται μάχες σώμα με σώμα, πως υπάρχουν νεκροί και πλήθος τραυματιών και μας συμβουλεύει να ανέβουμε την Ακαδημίας προς Σύνταγμα, όπου τα πράγματα ήταν καλύτερα.

Γύρω στις 9.30 είμαστε στην Ιπποκράτους 15, έξω από τη φοιτητική λέσχη και από ένα ραδιόφωνο ακούμε την ανακοίνωση της Αστυνομίας, που απαγόρευε  την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας «μέχρι νεωτέρας διαταγής».  Ο ραδιοσταθμός του Πολυτεχνείου καλεί τον κόσμο να μη φύγει και να κυκλώσει το πολυτεχνείο. Οι τρεις μας, χέρι-χέρι, κατηφορίζουμε πάλι την Ακαδημίας και φτάνουμε στην Πατησίων.  Οι αύρες έχουν κυκλώσει το κτίριο, τα δακρυγόνα, πέφτουν βροχή και μας πνίγουν. Δεν μπορείς να πάρεις ανάσα και οι κρότοι από τους πυροβολισμούς παγώνουν το αίμα. Κάποιος μας δίνει βαζελίνη και nivea,αλλά τα μάτια καίνε,τα δάκρυα στραβώνουν, το πρόσωπο και λαιμός φλέγονται,καμιά ανακούφιση, καμιά  σωτηρία. Ξαναγυρίζουμε Κάνιγγος και ανηφορίζουμε την Ακαδημίας για άλλη μια φορά. Τα πόδια ασήκωτα, λυγίζουν και το κλάμα των κοριτσιών δίπλα, μου κόβει  τα ανάκαρα.

Φτάνουμε στη Λυρική και βλέπουμε μέσα κόσμο. Μπαίνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη και αναζητούμε κάπου νερό. Οι τουαλέτες φίσκα από τον κόσμο, πού να μπεις. Οι απέξω φωνάζουμε να αφήσουν τις βρύσες ανοιχτές να τρέξει το νερό στο πάτωμα ,να κυλιστούμε πάνω του. Πίσω μας κάποιοι φωνάζουν να ανοίξουμε δρόμο, φέρνουν στην τουαλέτα έναν που έχει φάει σφαίρες στην κοιλιά  και είναι ανάγκη να του βρέξουν το πρόσωπο. Τον αποθέτουν πάνω στα βρεγμένο τσιμέντο, ένας φέρνει νερό με τη φούχτα και του ρίχνει στο μέτωπο. Τον κοιτάζω με τρόμο, έτσι όπως είναι κατακίτρινος, σαν πεθαμένος. Είναι ένα παιδί σαν κι εμάς, δεν κουνιέται, δε φαίνεται καν να αναπνέει και το αίμα  τρέχει ασταμάτητα στο πάτωμα και κοκινίζουν τα απόνερα. «΄Αγγελο τον λένε» ,ψιθυρίζει κάποιος, «τον χτύπησαν μπάτσοι με αυτόματα δίπλα στην Όπερα» . Τα κορίτσια δεν αντέχουν το θέαμα και τσιρίζουν υστερικά. Τις πάω έξω στην είσοδο και ξαναγυρίζω στην τουαλέτα. Μια κυρία που λέει πως είναι μαία, πιάνει το σφυγμό του παλικαριού . «΄Εχει πεθάνει»,μουρμουρίζει  και ξεσπάει σε λυγμούς.  ΄Ολοι από πάνω του κλαίμε, άλλος σπαράζει βουβά, άλλος με ουρλιαχτά".

Κανείς, πάντως, δεν έμεινε που να μην κλάψει εκείνη τη νύχτα στη Λυρική για τον ΄Αγγελο,που σκοτώθηκε από τους μπάτσους, ημέρα Παρασκευή,στις 16 Νοέμβρη 1973,στη στοά  ΟΠΕΡΑ της Ακαδημίας, λίγο πριν τα μεσάνυχτα,ξημερώνοντας 17 ΝΟΕΜΒΕΗ 1973.  
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail

 

© 2010 HOMO NATURALIS
AWE & 777.gr web design by ALL WEB ELLAS
Τελευταία ανανέωση ( 02.12.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2023 HOMO NATURALIS