Επίθεση Παπαρήγα για τα οικονομικά των κομμάτων

 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων.

 

Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει απορρίψει τις προτάσεις του ΚΚΕ, που πολλές φορές έχει παρουσιάσει και έχει καταθέσει και στο κοινοβούλιο. Αναφερόμενη στη σχετική δημόσια συζήτηση, η κα Παπαρήγα, είπε ότι «η συζήτηση που χρόνια γίνεται για την «ηθικοποίηση» και τον «εξαγνισμό» του απαξιωμένου, σε ένα μεγάλο μέρος του λαού, πολιτικού συστήματος, είναι υποκριτική και επιφανειακή», ενώ στοχεύει, όπως είπε, «στην επιβολή κατασταλτικού πλαισίου δράσης για το κίνημα και τα πολιτικά κόμματα, που έχουν στόχο την ρήξη και συντελεί στον αποπροσανατολισμό, την χειραγώγηση και την αντιδραστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης».

 

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι τελικά η σχετική συζήτηση φθάνει εκεί που θέλει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα, δηλαδή να γίνεται διαφανής η χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρηματίες. «Ουσιαστικά πάμε ολοταχώς στο αμερικανικό σύστημα» είπε και υποστήριξε ότι κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε τίμιο, από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

 

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων, που με κουπόνια δίνουν την συνδρομή τους στο κόμμα, ενώ αναφερόμενη στην κρατική επιχορήγηση σημείωσε ότι είναι ένα βοήθημα για το ΚΚΕ , αλλά όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αν θέλουν ας την καταργήσουν».

 

Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα από όλη αυτή τη συζήτηση, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων, από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

 

Η κα Παπαρήγα, επανέλαβε τις θέσεις του ΚΚΕ για ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών, των τίτλων του δημοσίου και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, πρότεινε να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα, ενώ τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί το φορολογικό, το τραπεζικό, το εμπορικό και το επιχειρηματικό απόρρητο.

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η κα Παπαρήγα, είπε ότι τα προβλήματα οξύνονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι είναι πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα, πρόσθεσε, δεν είναι οι εκλογές, που μπορεί να γίνουν, αλλά μια άλλη εξουσία με αλλαγή συσχετισμού των δυνάμεων.

 

Σε άλλη ερώτηση, για τις συνομιλίες του πρωθυπουργού στην Τουρκία, η κα Παπαρήγα, απάντησε ότι αυτά που συζητούνται ιδιαίτερα δεν βγαίνουν στη δημοσιότητα. Τέλος, η κα Παπαρήγα επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ εξέφρασε την απορία της, γιατί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, μέσω του υφυπουργού κ. Γ. Μανιάτη, κάνει λόγο για γεωτρήσεις στο Ιόνιο ή το βόρειο Αιγαίο και δεν μιλάει για το νότιο Αιγαίο, όπου πιθανολογείται ότι υπάρχουν κοιτάσματα.