HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2175011
Η "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ (24-30/1/2011)
30.01.11

  

 

 1.  Εικόνα από την «Επανάσταση του Γιασεμιού» στην Τυνησία.

Χτες (29-1-2011) στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ανεβάσαμε σχετικό κείμενο   

   

  2. Συγκινητική η σκηνή του σκύλου από τη Βραζιλία. Αρνείται εδώ και μέρες να εγκαταλείψει τον τάφο που είναι θαμμένη η «κυρία» του. Η άτυχη γυναίκα πνίγηκε στις πρόσφατες φοβερές πλημμύρες και της κατολισθήσεις στη χώρα που στοίχισαν τη ζωή σε 640 ανθρώπους μέχρι τώρα.

 

 

                                                     

 

                             

 Β.  «ΔΡΩΜΕΝΑ» ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ :

        "ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΥΛΗ».

  

  

  

  

  

  


1.ΟΟΣΑ: ΄Ισως χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους ης Ελλάδας

«Υπάρχει μία χώρα που πιθανόν να χρειαστεί αναδιάρθρωση και αυτή είναι η Ελλάδα. Δεν ανησυχώ για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η μεταχείριση των χωρών αυτών από τις αγορές είναι άδικη», δήλωσε ο κ. Γκουρία στην τηλεόραση του Reuters, στο περιθώριο του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.


β. Τζορτζ Σόρος:

«Στον κατάλληλο χρόνο, μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, θα χρειαστεί η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει το χρέος της…Υπάρχει η πολιτική δέσμευση να διατηρηθεί το ευρώ αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη δοκιμασία στις χώρες με χρέη, που είναι στην αργή ταχύτητα της Ευρώπης, ώστε μπορεί μετά από χρόνια να οδηγήσει στην πολιτική διάλυση της Ευρώπης».

 

 γ. ΄Εξοδο μιας  χώρας από την ΟΝΕ «βλέπουν» οι περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg, το 75% των 1.000 ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών έως το 2016, ενώ το 53% θεωρεί ότι τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ιρλανδία.

δ. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν δήλωσε:«Η επαναγορά του ελληνικού χρέους αποτελεί μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των ανεπίσημων συζητήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη».  

ε. Ο Γιώργος Παπανδρέου, µιλώντας στο Νταβός , διαβεβαίωσε ότι « η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα µέτρα και η  Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει ούτε κινείται προς την αναδιάρθρωση του χρέους της». Ο Πρωθυπουργός,μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βγούµε στις αγορές τέλος του 2011 .

Κύριε πρωθυπουργέ, «΄Η στραβός είν΄ ο γυαλός ή στραβά αρμενίζεις» .Εδώ « ο κόσμος το χει τούμπανο κι εσύ  κρυφό καμάρι». Δεν πείθετε κανέναν πια. 

2. Στις 3.30 το πρωί της 28ης Ιανουαρίου , άρχισαν να αναχωρούν από το κτίριο της Νομικής σχολής  οι  250 μετανάστες που έκαναν απεργία πείνας ,για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο . Είχε προηγηθεί η  δήλωση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνη προς τις εισαγγελικές αρχές για άρση του πανεπιστημιακού  ασύλου. Αυτό στην ουσία σήμαινε εισβολή της  αστυνομίας στο κτίριο και βίαιη απομάκρυνση των μεταναστών. Ο ίδιος ο πρύτανης αυτές τις ημέρες της κατάληψης είχε δηλώσει:

 «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το πανεπιστήμιο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».Δυο σχόλια μόνο:

α. Δυο φορές από ιδρύσεώς της η Νομική σχολή πρόσφερε κάτι ουσιαστικό στα «δίκαια του ανθρώπου» . Η πρώτη ήταν το Φεβρουάριο του 1972 με την κατάληψη του κτιρίου από τους φοιτητές εν μέσηΧούντα. Και η δεύτερη αυτές τις  ημέρες που «παραχώρησε» το κτίριό της για να στεγάσουν τη διαμαρτυρία τους 250 εξαθλιωμένοι συνάνθρωποι-σκουπίδια που ζητούν το αυτονόητο:Να μην τους στείλουν πίσω στο «στόμα του λύκου».

β. Τι μας λέει ο πρύτανης Μπελεγρίνης ; Για να γελάσουμε, μάλλον, δήλωσε το απίστευτα θρασύτατο   πως «το πανεπιστήμιο δε θα γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης». Τι τσαμπουνάει  ο άνθρωπος; Και τα μικρά παιδιά ξέρουν πως ΟΛΑ είναι κομματικά στα ΑΕΙ  και ειδικά ο τρόπος εκλογής των πανεπιστημιακών .Μη μας δουλεύεις ψιλό γαζί, κύριε πρύτανη.     

3. Παρουσιάζοντας χθες το πλαίσιο αρχών που θέτει το υπουργείο Παιδείας σε διαβούλευση με στόχο την ψήφιση του νέου νόμου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά, η Φώφη Γεννηματά κατήγγειλε τα εξής:

1. Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν σε 38 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους 2.350 και η συνολική δαπάνη ανήλθε σε 46 εκατομμύρια ευρώ. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι η μεγάλη έκρηξη του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών έγινε το 2008. Αν συνυπολογιστεί και το κόστος της μισθοδοσίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αντικατέστησαν τους αποσπασμένους, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού το έτος 2009 σε σχέση με το 2004, έφτασε τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

2. Συντονιστής εκπαίδευσης το 2007-2008 σε ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων (100.000 περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά) με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά 100.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ίδιος συντονιστής το 2005 ανέθεσε την επισκευή ελληνικού σχολείου ύψους 110.000 ευρώ σε αμφιλεγόμενες εταιρείες της περιοχής ευθύνης του με απευθείας ανάθεση, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ανάθεσης δημοσίων έργων. Η υπόθεση ερευνάται.

3. Το 2007 αγοράστηκε σε ευρωπαϊκή πόλη με ευθύνη του ΟΣΚ κτήριο για ελληνικό σχολείο που κόστισε 1.300.000 ευρώ και στη συνέχεια, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω ύπαρξης αμιάντου.

4. Πέντε διευθυντές σε ελληνικά σχολεία ευρωπαϊκών χωρών δήλωναν ψευδώς αυξημένο αριθμό μαθητών, συνολικά 250, με αποτέλεσμα την αποστολή περισσότερων βιβλίων και την απόσπαση περισσότερων εκπαιδευτικών.

΄Οπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι σχολικές μονάδες του εξωτερικού λειτουργούν χωρίς έλεγχο και χωρίς ορθολογική αξιοποίηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.

Ενα παράδειγμα χαρακτηριστικό: Σε μια ευρωπαϊκή χώρα με 3 λύκεια και ένα γυμνάσιο δυναμικότητας συνολικά 89 μαθητών, απασχολούνται 43 καθηγητές. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους (αποδοχές εκπαιδευτικών, ενοίκια και λειτουργικά έξοδα) ανέρχεται σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

                                                  Κυρία Γεννηματά,

Το 2005 καταθέσαμε αγωγή στις αρμόδιες  δικαστικές αρχές  και στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και είχαμε καταγγείλει με στοιχεία (θα σας τα στείλουμε) πολλές από τις πρόσφατες διαπιστώσεις σας για το χορό των σκανδάλων, που σέρνει  η ελληνόγλωσση εκπαίδευση της Διασποράς. Μάλιστα, το 2006,όπως και στην αγωγή μας και εδώ στο HOMO NATURALIS είχαμε αποκαλύψει, η  ελληνο-ρωσική  μαφία στην Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν) δολοφόνησε  τον καθηγητή Γιώργο Τριάρχη, που έφερε στο φως τα οικονομικά σκάνδαλα της ομογένειας εκεί.

Το δικαστήριο της Αθήνας έκλεισε τα αυτιά του στις καταγγελίες τις αγωγής (το αντίθετο θα ήταν περίεργο).Τώρα, η υπόθεση θα προχωρήσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και ελπίζουμε να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του: Δολοφόνοι, καταχραστές και δικαστές. Θα επανέλθουμε αναλυτικά σε αυτό το ζήτημα.

4.Στη χημικοί σύσταση των ρύπων στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, σύμφωνα με έρευνα, διαπιστώθηκε ΑΡΣΕΝΙΚΟ χωρίς προσμείξεις, που ως γνωστό είναι το πιο επικίνδυνο τοξικό δηλητήριο. Η μεταπολεμική Αθήνα της αστυφιλίας  του Καραμανλικού φαταουλισμού, που την έστησε στο πόδι  για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των ανθρώπων, οι οποίοι τον έκαναν πρωθυπουργό, πληρώνει μέχρι σήμερα  την άφρονα και εγκληματική πολιτική-προδοσία του…Εθνάρχη. 

Δε μας λέτε,κύριε Κ. Σβολόπουλε, πρόεδρε του ιδρύματος Καραμανλή,πρόεδρε του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας , πρόεδρε της Ακαδημίας... (ουφ,λαχάνιασα) στα αξιόλογα έργα του πατριάρχη Καραμανλή για τα οποία του στήσατε ανδριάντα,λάβατε υπόψη σας και τη συμβολή του στο...αρσενικό;

5. Προειλημμένη χαρακτηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την απόφαση της αρμόδιας διεθνούς επιτροπής να αφαιρέσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 από τη χώρα μας, επισημαίνοντας πως δεν έγινε δεκτός ο εξορθολογισμένος προϋπολογισμός για τους αγώνες.

Και ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη :

«Ντροπή και μόνο ντροπή για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση της ΔΕΜΑ να αφαιρέσει από τη χώρα μας τους Μεσογειακούς Αγώνες 2013».

«Σιγά τα ωά». Ευτυχώς να λέμε που μας τους πήρανε. Αν έπαιρναν και τους Ολυμπιακούς, ίσως να είχαμε γλιτώσει το σημερινό κατάντημα. Εκείνη η παρωδία, αυτό το κιτς  των Ολυμπιακών  αγώνων της κυρίας Αγγελοπούλου, θυμάται κανείς πόσα στοίχισαν ;Μια ξεβράκωτη χώρα να «κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»! Καταστροφή σχέτη.

Ο «κούκος αηδόνι» μας στοίχισαν  εκείνα τα πανηγύρια με τους παλαβούς συμπατριώτες μας να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν για τη δόξα και την τιμή που …εισέπραττε η πατρίδα. Τρομάρα τους! Τους έκραζε πολύς κόσμος, βέβαια, ,εχέφρονες, μυαλωμένοι: «Πού πάμε, ρε παιδιά, ξυπόλυτοι στα αγκάθια»; Πού να ακουστούν οι φωνές μέσα στις ιαχές του θριάμβου των Ελληνάρων.

Τόσο ψωνισμένο λαό στην πλειοψηφία του, δύσκολα συναντάς αλλού. Τουλάχιστον στην Ευρώπη.

 

6.Εδώ και χρόνια είναι φανερό πως πολλοί  καλλιτέχνες από την Αθήνα (τραγουδιστές ,ηθοποιοί  κυρίως), δηλώνουν πως…λατρεύουν τη Θεσσαλονίκη  και τους Θεσσαλονικείς και «πίνουν νερό στο όνομά» τους. -Και τι κόσμος, και πώς γλεντάνε και τι ζεστασιά και τι πολιτισμός…Όλα αυτά η Θεσσαλονίκη. Λες και η πολύπαθη  πόλη διαφέρει από τις υπόλοιπες ελληνικές.  Βέβαια, το μυστικό είναι απλό. Η Θεσσαλονίκη είναι πράγματι μια όμορφη πόλη, αλλά όχι για τους λόγους που αραδιάζουν οι θεσσαλονικόπληκτοι. Η συμπρωτεύουσα είναι η δεύτερη, μετά την Αθήνα , πληθυσμιακά, μεγαλύτερη ελληνική πόλη. Και όταν τα αθηναϊκά "μπουλούκια" ανεβαίνουν για καμιά αρπαχτή κατά πάνου, αναλογίζονται πως  -είναι πολλά τα …εισιτήρια Άρη! Και δεν κρατιούνται ούτε φείδονται «πιασιάρικων» δηλώσεων για την ταλαιπωρημένη από τους λογής Ψωμιάδηδες, Παπανικολάου, Ζουράριδες (και μόνο από την παρουσία τους εκεί)  "νύφη του Θερμαϊκού".

Τα θυμηθήκαμε  αυτά με αφορμή τη χτεσινή -σαββατιάτικη  (πολυέξοδη) εκπομπή  «στην υγειά μας»  του Σπύρου Παπαδόπουλου (αμειβόταν με 12 χιλιάρικα ανά εκπομπή και σήμερα με 9) στη Νετ ,που είχε αφιέρωμα στο κρατικό  θέατρο  Βόρειας Ελλάδας για τα 50 χρόνια ζωής του. Παρόντες  στην πολυπληθή ομήγυρη των –γι΄ αυτό το λόγο- αφιχθέντων εκ Θεσσαλονίκης καλλιτεχνών του θεάτρου και   ο …επίτιμος διδάκτορας-μαϊντανός  κύριος Κώστας Γεωργουσόπουλος και φυσικά από τους πρώτους στην παρέα  ο…πληθωρικός Σταμάτης Κραουνάκης.  «Οι υποκατακλινόμενοι υμίν αυτοίς», όπως  πάντα,  έδωσαν ρέστα… γλειψίματος. -Και τί καλός ο ένας και τί εξαίρετος ο άλλος ,να  γίνεται η γλώσσα…λάστιχο. Μέχρι που δεν αντέξαμε, δοθέντος πως και η  μουσική ήταν χάλια και η πολυλογία των συνδαιτυμόνων ανυπόφορη ,και ... την κάναμε νωρίς. 

 1.Υ.Γ. Κάποια στιγμή  ακούστηκε από το Σωτήρη Χατζάκη πως φέτος έγιναν περικοπές από τις επιδοτήσεις του θεάτρου Βορείου Ελλάδος,1.000.000 ευρώ. Δηλαδή, ρε, καλόπαιδα,  με τι κονδύλιο σας επιδοτούμε τελικά; ΄Ετσι ,να τα ακούσουμε και να τρελαθούμε και μ΄αυτό. 2 Υ.Γ. Το θέατρο Βόρειας Ελλάδας ανεβάζει, ακούμε. τη Λωξάντρα.  Αμάν, πια ,με αυτά  τα εθνικιστικά …ευαγγέλια. Κάνανε τα μυαλά των νεοελλήνων κουρκούτι. Ποιος θα καθαρίσει από το μυαλό τους αυτή την «κόπρο του Αυγεία»;   

7. Σε δημοσκόπηση από τη Metron Analysis,που είχε παραγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, οκτώ στους δέκα ΄Ελληνες  τάσσονται  υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων .

Στα «παλιά τους τα παπούτσια»  των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, φαρμακοποιών και λοιπών αετονύχηδων  τα παραπάνω αποτελέσματα,  βέβαια. Εκείνοι κατέρχονται σε απεργιακούς αγώνες για την… προάσπιση του παντεσπανίου τους σε βάρος όλων ημών των υπόλοιπων.

Τα κεκτημένα μη χάσουν τα λαμόγια και «γαία πυρί μιχθήτω»

   8. Πολύ σκληρά μίλησε για την Επιτροπή της Βουλής που ερεύνησε την υπόθεση των δωροδοκιών της Siemens  ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής.Δε λέμε, καλά τα είπε. Αλλά… «στου κρεμασμένου το σπίτι μιλάνε για σκοινί»;  

 9.Λύσσαξαν στην Ιταλία, όπως έχουμε ξαναγράψει, οι εισαγγελείς και κάτι λελούδια «αριστεροί» να ρίξουν τον Μπερλουσκόνι με αστείες (γελοίες) κατηγορίες . Τον κατηγορούν πως έχει σεξουαλικές επαφές με πόρνες. Καλά, αυτοί οι άνθρωποι όντως δεν έχουν «πέτσα».Το γνωστό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» βρίσκει  σήμερα στην Ιταλία την απόλυτη  εφαρμογή του. Αλλά, ο (για άλλα πολύ σοβαρά  πολιτικά θέματα) «αμαρτωλός» Καβαλιέρο, τους τα ψέλνει καλά σε  τηλεοπτικό του μήνυμα. Τους αδειάζει κανονικά: Το παραθέτουμε:

«Ζούμε σε δημοκρατική χώρα και όχι σε αστυνομοκρατούμενη. Δεν πρέπει να μας επηρεάσουν αρνητικά τα εισαγγελικά έγγραφα, τα οποία, άλλωστε, δεν έγιναν δεκτά από την ειδική επιτροπή της βουλής που τα ανέγνωσε».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, ότι είναι έτοιμος να κριθεί για την υπόθεση «όχι όμως από την εισαγγελία του Μιλάνου, αλλά από το ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς».

Και για τους εισαγγελείς είπε: «Το βουνό λάσπης σε βάρος μου και οι σειρά ανεδαφικών και κωμικών κατηγοριών των τελευταίων δεκαεπτά χρόνων δεν οδήγησαν τους δικαστικούς σε κανέναν απολύτως αποτέλεσμα».

΄Οντως,  στην Ιταλία εδώ και χρόνια παρατηρείται-και όχι μόνο με την υπόθεση Μπερλουσκόνι- μια επικίνδυνη διαφθορά και  εκτροπή της δικαστικής εξουσίας  με σοβαρές (βάρβαρες, κάποτε) παρενέργειες. Οι άνθρωποι που επί τόσα χρόνια δεν μπόρεσαν να εξαρθρώσουν τη χειρότερη μάστιγα (όχι μόνο της χώρας τους, αλλά και του κόσμου), τη Μαφία (πολλοί απ΄αυτούς  μάλιστα συνεργάζονται με τους μαφιόζους), "διαρρηγνύουν τα ιμάτια" για  τα ερωτικά καμώματα του ερωτύλου Ιταλού πρωθυπουργού.  Δε θα ήταν υπερβολή να μιλάμε σήμερα για εισαγγελοκρατία στη γειτονική μας χώρα.

 

10. Μια 13χρονη από την Κροατία που σηκώθηκε από κώμα, μιλούσε γερμανικά, που μάθαινε στο φροντιστήριο ,ενώ είχε ξεχάσει εντελώς τα κροατικά

Μια ελληνίδα επίσης που είχε ζήσει 50 χρόνια στις ΗΠΑ, όταν κι αυτή ξύπνησε από κώμα μιλούσε μόνο αγγλικά και είχε λησμονήσει εντελώς τα ελληνικά της.

 Αυτό σημαίνει πως η γονεϊκές γλώσσες (μητρική είναι άστοχος όρος) είναι καταγραμμένες στον εγκέφαλό μας. Γι΄αυτό και μπορεί εύκολα και γρήγορα "εξ απαλών ονύχων" να τις μάθει και να τις χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος. Η καταγραφή τους, λένε οι ειδικοί, γίνεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου .Οι επίκτητες γλώσσες καταγράφονται στο δεξιό.

Καταπληκτικά  τα«θαύματα» της Φύσης!

 

                              

      Γ.  ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ"ΑΛΛΟΙ

 

1.Παλιός μου φοιτητής, ελληνιστής, από το πανεπιστήμιο Σεβτσένκο του Κιέβου, μου γράφει ανάμεσα στα άλλα: « …Και όσον αφορά το λεξικό Μπαμπινιώτη ,φτάνω να αναρωτιέμαι μήπως ο κύριος αυτός  έγραψε στο πόδι το λεξικό του ή δεν ξέρει τι γράφει; Παράδειγμα: Στη λέξη «χειρουργός» λέει πως στην καθομιλουμένη είναι και χειρούργος!   Εγώ ξέρω, και σεις μας το λέγατε, πως τέτοια λάθη, αν λέγονται και  γράφονται,είναι ασυγχώρητα. Σκέφτομαι πως, αφού στην καθομιλουμένη λέμε και «χειρούργος», κατά Μπαμπινιώτη, γιατί να μη λέμε «παρήγγειλέ μου έναν καφέ», "ως αναφορά» και άλλα τέτοια «κουφά» που τα ακούμε στην καθημερινή γλώσσα…»;

 

Συνυπογράφω τα παραπάνω και έχω πει την άποψή μου εδώ για τον Μπαμπινιώτη. Το λεξικό του είναι ένα εμπορικό βιβλίο, μια συρραφή, την οποία πιθανότατα έκανε μια ομάδα ανθρώπων με ελλιπείς γνώσεις λεξικογραφίας.  Γι΄αυτό και έχει σοβαρά λάθη και απόψεις που πολλές φορές δεν είναι απλά  αντιεπιστημονικές, αλλά και γελοίες. Κι αυτό το αντιλαμβάνεται και ένας μη ειδικός, συγκρίνοντας τη «συρραφή» Μπαμπινιώτη με  λεξικά-αντιλεξικά, όπως  του Δημητράκου, του Κριαρά, του Βοσταντζόγλου, για να περιοριστούμε  σ΄αυτούς τους αξιόλογους γλωσσολόγους-λεξικογράφους.

 

  

2. Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσιο και σχολιασμένο  το παρακάτω κείμενο:

 

 «Απίστευτος διάλογος στο γερμανικό περιοδικό Stern

  


 
Η παρακάτω ανοιχτή επιστολή του Walτer Wuellenweber, προς τους Έλληνες πολίτες, με τίτλο «Αγαπητοί μας Έλληνες», δημοσιεύεται σε πρόσφατο τεύχος του γερμανικού εβδομαδιαίου περιοδικού, Stern. Ο υπέρτιτλος του άρθρου αναφέρει: «Μετά τις τράπεζες, θα πρέπει τώρα οι Γερμανοί να σώσουν και την Ελλάδα. Πρώτα έκαναν αλχημείες οι Έλληνες στο ευρώ και τώρα, αντί να κάνουν οικονομίες, απεργούν».
 
Αγαπητοί Ελληνες, από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που εμείς έχουμε συνεισφέρει, όσο κανείς άλλος στο κοινό ταμείο, δηλαδή γύρω στα 200 δις ?, ενώ εσείς έχετε, αντίθετα, εισπράξει κατά κεφαλήν, όσα κανείς άλλος, δηλαδή σχεδόν 100 δις ?. Ουδέποτε λαός βοήθησε μέχρι τώρα με τη θέλησή του, σε τέτοιο βαθμό, και για τόσο μακρύ διάστημα, άλλον λαό. Είσαστε, κυριολεκτικά, οι πιο ακριβοί μας φίλοι.
 


Το ζήτημα πάντως είναι, ότι τελικά δεν εξαπατάτε μόνο τον εαυτό σας αλλά κι' εμάς. Στην ουσία, ουδέποτε φανήκατε αντάξιοι του ευρώ, μιας και παρά την εισαγωγή του, δεν καταφέρατε μέχρι τώρα να εκπληρώσετε τα κριτήρια σταθερότητας. Στην ΕΕ είσαστε ο λαός που ξοδεύει τα μεγαλύτερα ποσά σε καταναλωτικά αγαθά. Θα θέλαμε, ο πρωθυπουργός σας Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στο πρόγραμμά του, όμως προφανώς αυτό δεν το θέλετε εσείς, αφού συνεχίζετε απτόητοι, ν' απεργείτε. Μη μας λέτε λοιπόν, ότι μόνο οι πολιτικοί ευθύνονται για την καταστροφή.
 
Εσείς έχετε εφεύρει τη Δημοκρατία κι' ως εκ τούτου θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι ο λαός είναι αυτός που κυβερνά κι' επομένως, έχει και την ευθύνη. Κανείς δεν σας αναγκάζει να φοροδιαφεύγετε, να χρηματίζεστε, ν' αντιδράτε σε κάθε συνετή πολιτική και να εκλέγετε διεφθαρμένους πολιτικούς. Σε τελευταία ανάλυση, οι πολιτικοί είναι λαϊκιστές και κάνουν, ότι τους πει ο λαός. Θα μας πείτε, βεβαίως, ότι κι' εμείς οι Γερμανοί δεν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν. Κι' έχετε δίκιο.
 
Οι Έλληνες είναι εκείνοι, που μας είχαν δείξει το δρόμο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, καθώς και τις πρώτες γνώσεις Εθνικής Οικονομίας. Τώρα μας δείχνετε και πάλι το δρόμο. Μόνο που αυτή τη φορά, είναι λάθος δρόμος. Κι' από το σημείο που εσείς έχετε τώρα φτάσει, δεν πάει παραπέρα.
 
===========================================================

 

Και η απάντηση που δόθηκε από ένα συμπατριώτη μας:
 
Αγαπητέ μου Walτer Wuellenweber, ονομάζομαι Γεώργιος Π. Ψωμάς. Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος, όπως κατά κόρον τα ΜΜΕ των «συμπατριωτών» σου (μου) και άλλων «συμπατριωτών» σου (μου) αναφέρουν, ως βρισιά και με περίσσεια χλεύη. Ο μισθός μου είναι 1.000 ?. Το μήνα, όχι την ημέρα, όπως ίσως σ' έχουν παρασύρει, να νομίζεις. Ούτε 1.000 ? λιγότερα από σένα.
 
Από το 1981 ανήκουμε στην ίδια οικογένεια. Μόνο που σας έχουμε παραχωρήσει με αδιαφανείς όρους κι' έναντι αυτών των 200 δις ? που λέτε, ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου. Αν ξεχνώ κάτι, ζητώ να με συγχωρέσεις. Σημειώνω, πως είμαστε από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς στα καταναλωτικά προϊόντα που παράγουν τα εργοστάσιά σας.
 
Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν. Είμαι σίγουρος, ότι εσύ δεν με πιστεύεις ακόμα, αλλά δείξε λίγο υπομονή και περίμενε, διάβασέ με, κι' αν δεν σε πείσω, τότε διώξε με από την Ευρωζώνη, τον τόπο της Αλήθειας και της Ευημερίας, του Δίκαιου και του Σωστού.
 
Λοιπόν Walτer, μισός αιώνας και πάνω πέρασε από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από τότε που η Γερμανία έπρεπε να ξοφλήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα.
 
Οι οφειλές αυτές, που μόνον η Γερμανία αρνείται να ξοφλήσει στην Ελλάδα (η Βουλγαρία και η Ρουμανία, τακτοποίησαν ήδη τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους), συνίστανται:
 
α) Σε χρέη ύψους 80 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων, από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
β) Σε χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας.
 
γ) Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής.
 
δ) Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.
 
ε) Στις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα).
 
στ) Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας.
 
Ξέρω Walτer, σε πειράζουν αυτά που γράφω, αλλά και μένα με πείραξαν, αυτά που έγραψες! Αλλά περισσότερο με πειράζουν, αυτά που σκέφτεσαι και θέλεις να κάνεις για μένα και τους «συμπατριώτες» σου, τους Έλληνες !
 
Walτer, φίλτατε Walτer, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 130 γερμανικές επιχειρήσεις, στις οποίες, περιλαμβάνονται σχεδόν όλοι οι γερμανικοί κολοσσοί, οι οποίες πραγματοποιούν ετήσιο τζίρο της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ.
 
Ξέρεις Walτer, σύντομα δε θα μπορώ ν' αγοράζω Γερμανικά προϊόντα, γιατί δεν θάχω λεφτά. Εγώ Walτer μεγάλωσα στα λίγα, θα τ' αντέξω . και μην ανησυχείς για τους νέους στην Ελλάδα, . είμαστε ακόμα πολλοί παλιοί, για να τους βοηθήσουμε, να εξοικειωθούν στη νέα κατάσταση . αλλά εσείς βρε Walτer, . τους ανέργους σας, που θα δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή στην Ελλάδα, πως θα τους αντιμετωπίσετε μ
 
Πες μου σε παρακαλώ . έχω απορία: εμείς οι Έλληνες πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη, την Ευρωζώνη (κι' απ' όπου αλλού θέλετε, εσείς, οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Ολλανδοί και λοιποί «συμπατριώτες). Πρέπει να φύγουμε, για να σωθούμε από μια Ένωση, κατ' επίφαση. Από μια ομάδα κερδοσκόπων. Από μια ομάδα, στην οποία είμαστε συμπαίκτες, όσο καταναλώναμε τα προϊόντα των συμπαικτών !
 
Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA. Γιατί δε θα μπορούν πια να τ' αγοράσουν αυτά τα προϊόντα, βρε αδερφέ, τι να κάνουμε !
 
Φίλτατε Walτer, θα πρέπει να κανονίσουμε και κάποιες άλλες «λεπτομέρειες» . αν μου επιτρέπεις βέβαια, γιατί εσύ είσαι ο «πιστωτής» της ζωής μου. Ξέρεις βρε φίλε Walτer, θέλω να μου επιστρέψεις τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ μου, που έκλεψες εσύ (όχι ΕΣΥ βεβαίως, αλλά κάποιοι ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ), θέλω τα ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΟΥ, που βρίσκονται στα Μουσεία του Βερολίνου, του Μονάχου, του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης! Τα θέλω τώρα, που μπορεί να πεθάνω, . αλλά θέλω να πεθάνω, κοντά στους πατέρες μου !


 
Ε Κ Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο Σ»

                                                               

                                                              ΛΟΙΠΟΝ

Ας σχολιάσουμε κάποιες… παρλαπίπες ,που φέρνει για επιχειρήματα ο… Γιώργος Ψωμάς, ο Ελληνάρας  με το όνομα. Για το Γερμαναρά δεν έχω να πω κουβέντα Μια χαρά τα λέει ο άνθρωπος και μάλιστα πολύ ευγενικά.

1. «Είμαι δημόσιος λειτουργός κι' όχι υπάλληλος» λέει ο Γιωργάρας.  Καλέ, σιώπα. ΄Ολοι …ιερείς είσατε πια στην Ελλάδα. Δάσκαλοι, γιατροί, εφοριακοί, οδηγοί λεωφορείων δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και λοιποί μη εξαιρετέοι συμπατριώτες μας, όλοι λειτούργημα επιτελούν (με το αζημίωτο βέβαια). Αν  τους θίξεις, όμως, τα κεκτημένα, όπως έγινε πρόσφατα, εν ριπή οφθαλμού ξεχνούν και…λειτούργημα και πατριωτικά αισθήματα και τα κάνουν  «γης Μαδιάμ» στο λεπτό.Λειτούργημα και πατρίδα είναι η πάρτη τους.

 «Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»,παρλαπίπα ,Γιώργο Ψωμά από την Ελλάδα. Αυτή είναι η αλήθεια.

2.«...ότι μας δώσατε, το 40% περίπου των αμυντικών εξοπλισμών μας, το σύνολο σχεδόν των εθνικών τηλεπικοινωνιών μας, την κατασκευή 2 μεγάλων αεροδρομίων καθώς και πολλών χιλιομέτρων εθνικού οδικού δικτύου».

Και γιατί ,ρε Ελληνάρα, δεν τα έφτιαχνε η χώρα μας αυτά τα έργα ,αν ήταν ικανή; Ο Γερμαναράς σας πίεσε να πηγαίνετε και να τα "ακουμπάτε" σ΄αυτούς και τους Αμερικανούς και τους Ρώσους,τόσες γενιές, για  αστρονομικούς εξοπλισμούς; Και τί τους κάνετε: Φυλάτε τα ψάρια του Αιγαίου από τους προαιώνιους εχθρούς σας; Ο Γερμαναράς σας είπε να καλλιεργείτε στο Αιγαίου αυτό το φιλοπολεμικό κλίμα  επί τόσα χρόνια, αντί κύριο μέλημά σας να είναι η φιλία με τους απέναντι και οι καλές σχέσεις; Για όλα τα δεινά της χώρας φταίνε οι Τούρκοι για σένα.  Υφαλοκρηπίδες, ΄Ιμια, παραβιάσεις, Κυπριακό, υπεύθυνοι για όλα είναι οι άλλοι, εμείς «παναγίες».Ποτέ δεν οροθετήσαμε, όπως γουστάραμε,  υφαλοκρηπίδες, αιγιαλίτιδες ζώνες,εναέριους δρόμους  (αντίθετα από τα διεθνή ισχύοντα), ποτέ δεν παραβιάσαμε τουρκικό θαλάσσιο-εναέριο χώρο, ποτέ, ποτέ, ποτέ.  Βρε, άει να κουρεύεσαι,  ανόητε. Με αυτά και τα άλλα παρανοϊκά που τσαμπουνάς, γελάει η Ευρώπη. ΄Εσύ, Ψωμά, έκανες τον ΄Ελληνα "Καραγκιόζη" και ανέκδοτο στο εξωτερικό .

 Σιχτίρ με σας τους ανεγκέφαλους πατριωταράδες. 

 3. «Η αλήθεια είναι, πως δεν ευθύνονται μόνο η πολιτικοί μας γι' αυτή την καταστροφή. Ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης έχει και μια εταιρία γερμανικών κυρίως συμφερόντων, η οποία τους λάδωνε, για ν' αναλαμβάνει, όπως λέω παραπάνω, δημόσια έργα (βλ. C4Ι). Πιθανολογώ, πως φταίνε και τα γερμανικά ναυπηγεία, τα οποία μας πούλησαν κάτι υποβρύχια, που γέρνουν».
Α, ώστε φταίει η Ζήμενς που "τάιζε κόσμο"  και όχι  τα λαμόγια που ψήφισες εσύ, για να σε ταϊζουν με τη σειρά τους κι εκείνοι από τα κλεμμένα.   Γιατί ,άθλιε, Ελληνάρα,  δεν ήξερες πως ο μισθός, που έπαιρνες, η σύνταξη, η επιδοτήση, το μεροκάματο, το κέρδος από το μαγαζί σου ήταν λεφτά ΚΛΕΜΜΕΝΑ από τα ταμεία της Ε.Ε ; ΄Οσο τα ξεκοκάλιζες ήταν καλά, τώρα που σου τα ζητάνε πίσω –και καλά κάνουν-άφρισες. «Μονά-ζυγά δικά σου»,αχρείε, μπαγαπόντη. 

 5. "Εγώ φίλτατε Walτer, πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν Mercedes, BMW, Opel, Ford, Scoda, κλπ. συμμαχικά προϊόντα, γιατί, . δεν μπορούν και δεν πρέπει ! ... Δεν το αξίζουν. Θα πρέπει να σταματήσουν ν' αγοράζουν προϊόντα από το Lidl, το Praktiker και το IKEA".

  Α, ρε Γερμαναράδες ,πονηροί που βγάλατε παρέλαση για πούλημα εκείνες  τις αστραφτερές Μερτσέντες και τα Μπεμβέδια και γυάλισε το μάτι του βλαχαντερού ΄Ελληνα και έτρεξε να βάλει το μοναδικό  σπιτάκι  του παππού αμανάτι στην Τράπεζα, για να ψωνίσει …ψώνιο των 30 και 40 χιλιάδων ευρώ. Εσείς φταίτε, πανάλθλιοι, απόγονοι των Γότθων, που παρασύρατε τον αθώο και αφελή Ελληνοχωριάτη με τα ελκυστικά προϊόντα σας  και του πήραν μετά  οι άλλοι το σπιτάκι που λέγαμε . Για όλα φταίτε εσείς, απόγονοι του Χίτλερ. Εμείς ούτε ξέραμε αν ήταν κλεμμένα τα λεφτά που τρώγαμε, ούτε φανταζόμαστε πως μια…αμημένη Μερτσέντες θα… μας έκλεινε το σπίτι!

 6.« Για τα 80 εκατομμύρια  από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα χρέη από τη διαφορά του κλήριγκ στο μεσοπόλεμο, ύψους 593.873.000 δολαρίων, που ήταν σε βάρος της Γερμανίας. Στα αναγκαστικά δάνεια, τα οποία συνήψε το Γ΄ Ράιχ από την Ελλάδα, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη διάρκεια της κατοχής. Στις επανορθώσεις, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, για τις κατασχέσεις, αρπαγές και καταστροφές, που της προξένησε το Γ' Ράιχ, την περίοδο της κατοχής, ύψους 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επεδίκασαν οι Σύμμαχοι.Τις ανυπολόγιστες υποχρεώσεις της Γερμανίας για την αφαίρεση της ζωής 1.125.960 Ελλήνων (38.960 εκτελεσμένων, 12.000 νεκρών από αδέσποτες, 70.000 σκοτωμένων σε μάχες, 105.000 νεκρών στα στρατόπεδα της Γερμανίας, 600.000 νεκρών από πείνα και 300.000 απωλειών από υπογεννητικότητα). Στην ατίμητη ηθική προσβολή, που προξένησε στον ελληνικό λαό και στις ανθρωπιστικές ιδέες που εκφράζει η ελληνική ιδέα. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ηθικής τάξης, ύψιστης ηθικής αξίας".

Τώρα, εμποράκο Ψωμά, μια και έβγαλες ασυλλόγιστα τα τεφτέρια και το μπακαλόχαρτο για να δεις τι σου χρωστάνε, ως κράτος οι άλλοι και όχι εσύ στους άλλους, άκου να μαθαίνεις: Καλά κάνεις και τα ζητάς αυτά από το επίσημο Γερμανικό κράτος μια και συ και ο Γερμαναράς πιστεύετε στην εθνική συλλογική ευθύνη και όχι στο άτομο. Εγώ, ως ΄Ελληνας και ιστορικός όμως,  δε  θέλω αυτά τα λεφτά, που είναι βαμμένα με αίμα, ούτε τα θυμάμαι τώρα, ως αντίβαρο στην τοκογλυφία  των Γερμανών. Δεν πιστεύω σε έθνη,  κράτη, ράτσες,  διαχωρισμούς των ανθρώπων σε "τέτοιους" και "αλλιώτικους". Ο καθένας είναι υπεύθυνος γι΄αυτό που κάνει εκείνος, όχι γι΄αυτά που έκανε ο παππούς του. Το «Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα» είναι Γιαχβεδίστικη αντίληψη, όχι φωνή της λογικής και της Φύσης. Αν πάει έτσι, όπως το πας εσύ , και αν αρχίσουν και οι άλλοι να βλέπουν την ιστορία, ως… γαλακτερή αγελάδα,  θα τρέχεις και δε θα φτάνεις. Και δε  θα πάω, βέβαια, μακριά στους Αλέξανδρους , τις  Περσίες, τις Ινδίες και όλο το γνωστό τότε κόσμο που σφαγίασε και λεηλάτησε ο στρατηλάτης σου, γιατί πρώτον πάει μακριά η βαλίτσα και δεύτερο  ο ψωνισμένος βασιλιάς ήταν Μακεδόνας όχι ΄Ελληνας με την τότε εθνική σημασία. Αν αρχίσουμε, όμως, να μετράμε, συλλογικές και «νόμιμες» ευθύνες, τότε η μισή  Ελλάδα είναι υπόδικη στην άλλη μισή .Μπορεί και ο ίδος ο παππούς ,να πρέπει να πληρώσει. Τα παιδιά και τα εγγόνια του  βασανισμένου στη Μακρόνησο, του εκτελεσμένου αγωνιστή στις  στημένες δίκες, του εξορισμένου πολιτικού πρόσφυγα που ξεψύχησε στις Τασκένδες και τις Βουδαπέστες πρέπει να ζητήσουν ευθύνες από ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ , ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΚΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΑΝΕ και να αποζημιωθούν. ΄Οσο και αν ο Μητσοτάκης και οι συνεταίροι του…αριστεροί  φρόντισαν να εξαφανίσουν τα ονόματα των υπευθύνων για αυτά τα εγκληματα,καίγοντας την ενοχή και την Ιστορία  στις υψικαμίνους , όλοι γνωρίζουμε χαρτί και καλαμάρι ποιοι ήταν. Θα τους κατονομάσουμε εν καιρώ εδώ. Τώρα δεν είναι καιρός γι΄αυτά.

Βλέπεις ,λοιπόν, πως δε σε «παίρνει». ΄Ετσι,δε βρίσκει κανείς  άκρη. Η Ιστορία δεν είναι λαδόκολλα για να τυλίγεις ντολμάδες. Αυτά και συμμορφώσου, ξεκαβάλα από το καλάμι.      
 
          

3.Ο αστήρ της αγοραίας κομματικής δημοσιογραφίας Χ.Παπαχρήστου και κατά περίπτωση Ελληνάρας ή μη (ό,τι θέλει ο πελάτης) ,ανακάλυψε πως δεν υπάρχει οργανωμένο κράτος, εκτός των άλλων γιατί 250 εξαθλιωμένοι συνάνθρωποί μου (δικοί μου λέω συνάνθρωποι, γιατί αυτός ο "χωροφύλακας" με αυτά που λέει, μάλλον για ζώα τους λογαριάζει) απαίτησαν το δίκιο τους, το δικαιώμά τους για μια θέση στον ήλιο. Και επειδή ο Παπαχρήστου από τα Γιάννενα έτυχε, ελέω παππούδων μου (ο ένας  σκοτώθηκε στα Μπιζάνια και ο άλλος πολέμαγε για  10 ολόκληρα χρόνια να γίνει η ΄Ηπειρος ελληνική) να είναι από την «από δω»  και όχι από την από «κει μεριά», φαντάζεται πως έγινε "κάτι"  και από τη θέση του ισχυρού,  μπορεί να "λύνει και να δένει", να παίζει με τις ζωές  ανθρώπων. Τι άθλιος!

Ποιο οργανωµένο κράτος, όλα είναι «χύµα στο κύµα»

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χρ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

 

Είναι εξωφρενικό αυτό που έγινε στη Νοµική. Οχι µόνο γιατί αποδείχθηκε ότι στην ουσία δεν υπάρχει οργανωµένο κράτος, αλλά ένας µηχανισµός «χύµα στο κύµα». Ούτε γιατί για άλλη µια φορά κατάλαβε και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας ότι από τύχη δεν έχουν συµβεί τα χειρότερα. Οτι πολύ απλάµιλάµε πλέον για ένα κράτος - καρικατούρα, το οποίο δεν µπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα στοιχειώδη καθήκοντα και υποχρεώσεις ενός κράτους που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του. ∆εν υπάρχει αυτό που έγινε. Ξεπερνάει κάθε φαντασία. Οσο τολµηρή και οργιώδης κι αν είναι. Και γεννάει µεγάλες ανησυχίες για το µέλλον, για το τι µας περιµένει...

Η εκστρατεία από την Κρήτη
Υπερβολές; Οχι και τόσο. Σκεφτείτε το λίγο. Τι άλλο από διάλυση του κράτους µπορεί να σηµαίνει όταν στο εσωτερικό µιας χώρας µετακινούνται από ένα νησί, όπως η Κρήτη, στην πρωτεύουσα περίπου 250 παράνοµοι – ανεξάρτητα από τι αισθάνεται κάποιος για τους συγκεκριµένους ανθρώπους, παράνοµοι είναι – χωρίς να τους σταµατήσει κανείς; Που φτάνουν στην Αθήνα, εγκαθίστανται σε ένα πανεπιστηµιακό ίδρυµα στο κέντρο της πόλης και το µεταβάλλουν σε κάστρο. Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο ζήτηµα: αν αυτοί δεν ήταν παράνοµοι µετανάστες, αλλά κοµάντος µιας ξένης δύναµης και έκαναν ακριβώς το ίδιο, µε στόχο όχι να εγκατασταθούν σε ένα πανεπιστηµιακό κτίριο, αλλά να καταλάβουν τη Βουλή, το Μέγαρο Μαξίµου, το υπουργείο Εξωτερικών, τι θα γινόταν;

Θα πληρώσει κανείς για το φιάσκο της κατάληψης;
Ναι το ξέρω, υπερβολές. Αυτά γίνονται µόνο στα έργα, αλλά ποιος αποκλείει ότι µπορεί να συµβούν και στην πραγµατικότητα κάποια στιγµή; Αφού ρε παιδιά δεν υπάρχει τίποτεόρθιο.

Εδώ κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και η κυβέρνηση κουνάει το µαντίλι. ∆ιώχτηκε κανείς γι’ αυτή την ιστορία; Πλήρωσε κανείς το φιάσκο των αστυνοµικών Αρχών να προλάβουν την κατάληψη της Νοµικής; Οχι. Λοιπόν, γιατί να µην ξανασυµβεί και µάλιστα σύντοµα; Εγώ τα περιµένω όλα. Εδώ µας κάνουν πλάκα και οι γείτονες. Μια τουρκική φρεγάτα ξεκίνησε να πάει στον Λίβανο και βρέθηκε να κόβει βόλτεςέξω από την Εύβοια, και κανείς δεν έκανε τίποτε γι’ αυτό. Αν την εποµένη φορά αποφασίσει να «επισκεφθεί» τον Πειραιά, επειδή δίπλα είναι το Τουρκολίµανο, φαντάζεστε ότι θα αναλάβει κανείς την ευθύνη νατους ρωτήσει «πώς από ‘δω παιδιά;». Σιγά".

 

 

4. O Π.Κ. Ιωακειµίδης είναι καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος του ∆.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ . Γράφει κάποια καλά κείμενα στα ΝΕΑ. Δημοσιεύουμε το τελευταίο του στην εφημερίδα:

ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Το άλλοθι των βαρβάρων

ΤΟΥ Π. Κ. ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

 

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό δηλώσεις από (ορισµένους) εκπροσώπους της πολιτικής τάξης, κοινωνικών οµάδων και φορέων επαγγελµατικών και συνδικαλιστικών ενώσεων αλλά και εκπροσώπων της εκπαίδευσης κάθε βαθµίδας, µένει κανείς έκπληκτος από τη χαµηλή ποιότητα του λόγουκαι κυρίως από τον υποκριτικό λόγο. Για ορισµένους, ό,τι συµβαίνει στη χώρα αυτή, για την πολύπλευρη, βαθιά κρίση, φταίει σταθερά και απαρέγκλιτα «κάποιος άλλος», ποτέ οι ίδιοι, όλοι εµείς δηλαδή. Φταίνε κάποιοι άλλοι που συνωµοτούν κρυφά ή φανερά ενάντια στην καλή και ενάρετη κοινωνία και τον λαό. Φταίνε κάποιοι «βάρβαροι», αυτοί είναι πάντοτε το πρόβληµα (και όχι βέβαια η «λύσις», που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός). Ολα αυτά τα απίθανα απλοϊκά, υποκριτικά, συνωµοσιολογικά λέγονται µε την αξίωση να γίνουν πιστευτά (και δυστυχώς, σε κάποια έκταση γίνονται)

και έτσι η ευθύνη για τα όσα κακά συµβαίνουν µετατίθεται «σε κάποιους άλλους», ορατούς ή αόρατους παράγοντες. Το εξόχως θλιβερό είναι ότι όλα αυτά λέγονται και από (ορισµένους) εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, από ανθρώπους δηλαδή που είναι ταγµένοι επαγγελµατικά να µεταδίδουν γνώσεις, απόψεις και δεξιότητες για σωστή κρίση, ορθολογική ανάλυση και υπεύθυνη στάση σε νέους ανθρώπους. Και δικαιολογηµένα διερωτάται κανείς: είναι δυνατόν;

Είναι δυνατόν δηλαδή νέοι άνθρωποι, στο στάδιο διαµόρφωσης της προσωπικότητάς τους, απόκτησης των ικανοτήτων σωστής αναλυτικής σκέψης και κρίσης, να διδάσκονται όλα αυτά τα φαιδρά και γελοία για τα αίτια της κρίσης στην Ελλάδα και για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας; Είναι δυνατόν να διδάσκονται απλοϊκές, µανιχαϊστικές, συνωµοσιολογικές απόψεις που ουσιαστικά εκτρέφουν απέχθεια και µίσος για την ίδια την κοινωνία; Φοβάµαι ότι είναι. Το αποτέλεσµα το βλέπουµε: νέα παιδιά που µισούν τα πάντα και καταφεύγουν στις πιο ακραίες µορφές βίας και εγκληµατικότητας. Η ποιότητα του τι διδάσκεται στην εκπαίδευση είναι η κρίσιµη µεταβλητή για τον εκσυγχρονισµό του εκπαιδευτικού συστήµατος. Ολα τα άλλα, δοµές, οργάνωση κ.λπ., είναι σοβαρά αλλά µάλλον δευτερεύοντα. Ο δάσκαλος/καθηγητής είναι ο παράγων/κλειδί. ∆ιαφορετικά θα αναζητούµε «βάρβαρους» ως το άλλοθι και την εύκολη λύση για τα στραβά µας.

     

 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 31.01.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2023 HOMO NATURALIS