HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2175020
H "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" (7/2-13/2/2011
13.02.11

 

                                    Α."...ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ" 

 

                    Η συγκλονιστική φωτογραφία της χρονιάς

Είναι η Αφγανή Μπίμπι Αϊσά,που ο σύζυγός της κατόπιν εντολής του τοπικού ηγέτη των Ταλιμπάν, της έκοψε μύτη και αυτιά,για να τη τιμωρήσει.Η φωτογραφία πήρε το πρώτο βραβείο στα World Press Photo Awards .

΄Ενοχοι γι΄αυτό το έγκλημα δεν είναι μόνο οι παρανοϊκοί Ταλιμπάν του Αφγανιστάν. Είναι και εκατομμύρια άλλοι τυφλωμένοι από φανατισμό και λύσσα μουσουλμάνοι απανταχού της γης,που έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του ανθρώπου.

Και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα! Ποιος θα το πίστευε μερικά χρόνια πριν, πως στους ιστότοπους του νετ θα ανέβαιναν φωτογραφίες σαν αυτή της ακρωτηριασμένης από τη θρησκευτική παράνοια Αισά?

Συγγνώμη, Αϊσά! 

 

 

 

Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε, και μάλιστα άμεσα από τη ΓΑΔΑ, σε βάρος αστυνομικού της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης,διότι φαίνεται σε φωτογραφία να έχει χαράξει στο κράνος του τα σύμβολα του ναζιστικού σώματος SS.

΄Αλλος "Ταλιμπάν" εδώ και μάλιστα δίπλα μας.

 

 

 

 

                                 Β."ΔΡΩΜΕΝΑ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ:

                                     "ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΥΛΗ".

_____________________________________________________________  

Στο Αρκαλοχώρι Κρήτης η μείωση των αδέσποτων σκυλιών από τους δρόμους, έστρεψε τις υποψίες σε μια οικογένεια  Κινέζων που έμεναν στην περιοχή. Η αστυνομία μετά από παρακολούθηση, αποκάλυψε το φρικαλέο μυστικό: Τα σκυλιά κατέληγαν στην... κατσαρόλα της οικογένειας!

_________________________________________________________________________________________________________

 

1.  Στην «ιστορική» πλατεία Ταχρίρ πανηγυρίζουν οι διαδηλωτές μετά την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ. Την εξουσία πλέον ασκεί  στην Αίγυπτο ο στρατός.Ο κόσμος χειροκροτεί τους στρατιώτες, που βρίσκονται στα τανκς όλες αυτές τις δύο εβδομάδες, όσο διήρκεσε,δηλαδή, η εξέγερση και φωνάζουν «Το πρωϊ της Νίκης».

Συμπέρασμα: Ο δικτάτορας έπεσε, ζήτωσαν οι…δικτάτορες.

   

2."Ηλίθιος όποιος πιστεύει πως θα πτωχεύσει η Ελλάδα»,δήλωσε ο  Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ( Eurogroup).Το γιατί το καταλαβαίνουμε, βέβαια, διαβάζοντας την παρακάτω είδηση :

«∆έσµευση για συνέχιση της αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής τουλάχιστον έως και το 2015 θα αναλάβει η κυβέρνηση, παρατείνοντας για ακόµη έναν χρόνο τη διάρκεια του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος οικονοµικής πολιτικής που σχεδιάζει αυτήν την περίοδο. Αυτό σηµαίνει ότι θα απαιτηθούν επιπλέον µέτρα 1,8 δισ.ευρώ, πέραν των 12 δισ. ευρώ που είχαν προγραµµατιστεί για την περίοδο 2012-2014, έτσι ώστε το έλλειµµα να πέσει το 2015 κάτω από 2% του ΑΕΠ, από 7,4% του ΑΕΠ φέτος. ΄Αρα, τα απαιτούµενα µέτρα για το σύνολο της τετραετίας πλησιάζουν τα 14 δισ. Ευρώ».

 Πιο απλά,ο κύριος  Γιούνκερ εννοεί (αλλά δεν το ξεστομίζει στα ίσια) το εξής: Δε θα έχετε μεν θεαματική πτώχευση, αλλά συνεχή φτώχεια, που θα αναγκαστούν να υποστούν  γενεές Ελλήνων.Η κυβέρνηση Παπανδρέου, δυστυχώς, υπακούει πλέον χωρίς καμιά αντίσταση ακόμα και στις πιο παράλογες  εντολές των δανειστών μας. Φορτώνουν με δυσβάσταχτα χρέη τις μελλοντικές γενιές και δεν έκαναν εκείνο που η λογική και οι σώφρονες ειδικοί είχαν προτείνει από την αρχή ως μοναδική σωτηρία: Πρόσκαιρη πτώχευση  και όχι η διηνεκής  φτώχεια εξαιτίας του υπέρογκου δανεισμού.

3.  Ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απάντησε ως εξής στις υποδείξεις που έγιναν από τους εκπροσώπους της τρόικας στη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής, όταν οι τελευταίοι ζήτησαν να γίνου άμεσες αποκρατικοποιήσεις για να πληρωθούν τα χρέη:

«Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη συνέντευξή τους, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανέναν να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό…Η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη, αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ' αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξ ίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση».

 

Σίγουρα σοβαρότερα παίρνει κανείς τις δηλώσεις του Καραγκιόζη, παρά του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οι άνθρωποι που μεταβίβασαν "βουνά" από χρέη στα παιδιά και τα εγγόνια μας  και  υπέταξαν  γενεές Ελλήνων στη βούληση «αφεντικών», μιλούν για αξιοπρέπεια και αδιαπραγμάτευτα όρια.

Αλλά, όλοι  ξέρουν πως στην  Ελλάδα μόνο  η γελοιότητα και η υποκρισία δεν έχουν όρια.

  

4. "Τσακάλια",οι  μετανάστες, απεργοί πείνας,που τους έπεισαν να φύγουν από τη Νομική.

Ποια η διαφορά, αν μένατε και σας σπάζανε στο ξύλο τα ΜΑΤ στο κτίριο της Νομικής από το να λειώνετε ένας-ένας από βασανιστική πείνα στο μέγαρο «Υπατία»;

 ΄Ετσι κι αλλιώς,βέβαια, για τους περισσότερους στην Ελλάδα (και όχι μόνο τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους),είσαστε άνθρωποι τρίτης κατηγορίας  μια και προέρχεστε από …τριτοκοσμικές χώρες. Τουλάχιστον η "θυσία" σας στη Νομική θα έκανε σαματά. Τώρα, ούτε που σας θυμάται κανείς.

5. Το77,8%των συνταξιούχων του ΙΚΑ παίρνει κύρια σύνταξη κάτω από 750 ευρώ!

΄Αντε και σε καλή μεριά.

 6.Μεγάλες οι πιθανότητες για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα, λένε οι γεωλόγοι. Οι ενδείξεις φαίνεται πως είναι αυξημένες .  Οι νέοι «Πρίνοι» εντοπίζονται  στη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο, Ζάκυνθος, Ήπειρος, Ακαρνανία), τα Γρεβενά, τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Θρακικό πέλαγος, τη Δυτική Θράκη και τη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων.

΄Αντε με το καλό, να τα φέρει «δεξιά» η τύχη και σ΄αυτή τη χώρα. (Κι αν πιάσει η ευχή, θα είναι η πρώτη φορά που το «δεξιά» θα έχει κάνει και κάτι καλό σ΄αυτό τον τόπο).

  

7. Προφυλακίστηκε η γερμανίδα Φαίη Μαρί Μάγιερ, ύστερα από το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που έλυσε τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως για την ποινική της μεταχείριση. Η Μάγιερ κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Εκείνο που φαίνεται πως μέτρησε στην απόφαση του δικαστικού συμβουλίου για την προφυλάκισή της ,σύμφωνα με τους δικηγόρους της, ήταν πως «κατείχε και διάβαζε δηµοσιευµένα  κείµενα ατόµων που η ίδια χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούµενους».

Αναλογίζομαι πως θα μπορούσα κι εγώ από το 1986 κιόλας μέχρι σήμερα, να είμαι κάποια στιγμή  προφυλακισμένος, δοθέντος ότι το ιστορικό μου αρχείο (χαρτομάνι παλιότερα, «σκληροί δίσκοι» σήμερα) περιλαμβάνει εκατοντάδες τέτοια κείμενα οργανώσεων.

Στην Ελλάδα της φαιδράς πορτοκαλέας, το γεγονός πως δεν είσαι κατηγορούμενος ή και προφυλακισμένος για ό,τι πιο απίθανο μπορεί κανείς να φανταστεί, είναι απλώς μια σύμπτωση.

8.Βρέθηκε, λέει το αποτύπωμα του Β. Παλαιοκώστα  στο πακέτο-βόμβα κατά του Μ. Χρυσοχοϊδη.Ο άνθρωπος που φαίνεται πως σχεδίασε τις θεαματικές αποδράσεις του ίδιου και του αδερφού του. Που έχει ξεφύγει με τρόπο αριστοτεχνικό από τα μπλόκα της αστυνομίας. Αυτός ο αντικειμενικά πανέξυπνος παράνομος, δεν του έκοψε να σκουπίσει το πακέτο και τους έστειλε πεσκέσι την… ταυτότητά του.

Δεν ξέρω, αλλά εμένα μου ακούγεται κομμάτι…κουφό. ΄Η «βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε-δέκα»;

9. 6μιση χιλιάρικα θα εισπράξει ο κρατούμενος Βασίλης Στεφανάκος από το ελληνικό δημόσιο ταμείο ,γιατί η χώρα μας καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης.13 ολόκληρα χρόνια κρατούν υπόδικο το Στεφανάκο για μια υπόθεση "βύθισης σκάφους"(;) και ακόμα να τον δικάσουν.

 Τώρα η παραπάνω απόφαση  αποτελεί δεδικασμένο. Αυτό σημαίνει κατά το δικηγόρο Βασίλη Χειρδάρη, που κέρδισε αυτή την υπόθεση πως η "τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανοίγει το δρόμο,για να γίνουν προσφυγές στο Στρασβούργο όχι μόνο για τις καθυστερήσεις από τις διαδικασίες στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και για το στάδιο της προδικασίας. Μπορεί μάλιστα να λειτουργήσει ως δεδικασμένο δίνοντας  το έναυσμα στους πολίτες που οι υποθέσεις τους καθυστερούν πάνω από δύο χρόνια ,να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και να εισπράττουν αποζημιώσεις».

Αυτή πια η ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα συναγωνίζεται επάξια εκείνη της χελώνας. 

 10.Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ( ΙΝΚΑ)  κατέθεσε από κοινού με άλλες Ενώσεις Καταναλωτών αγωγή (συνολική) κατά των κοινοπραξιών για το καθεστώς των διοδίων .

 Σε ανακοίνωσή  της η Ομοσπονδία αναφέρει: ''Η νομική αυτή παρέμβαση του ΙΝΚΑ εντάσσεται στον αγώνα των πολιτών εναντίον του μέτρου μέχρι την οριστική κατάργησή του, όπως παλαιότερα έγινε με τις παρασιτικές παρκοεταιρείες…την ώρα που όλος ο λαός μαστίζεται από την άγρια κρίση, το κλείσιμο της παραγωγικής επιχείρησης, την ανεργία, το βούλιαγμα της αγροτικής παραγωγής, τη φτώχεια και την υπερχρέωση, κάποιοι εργολάβοι, φαίνεται έχουν τον τρόπο, να διατηρούν την ασυλία για τα υπερκέρδη τους, σε βάρος όλου του Ελληνικού Λαού. Απειλούν μάλιστα να αλλάξουν και τον ΚΟΚ για να μετατρέψουν την Αστυνομία σε εισπρακτική εταιρεία των εργολάβων''.

 

Καλή κίνηση ,που έπρεπε να έχει  γίνει εδώ και πολύ καιρό. Για να δούμε, θα τολμήσουν  οι δικαστές, που θα χειριστούν την υπόθεση να τα βάλουν με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;  Χλωμό.

   

11.Κηδεύτηκε χτες ο πολιτικός της Δεξιάς Μιλτιάδης ΄Εβερτ. Ο εκλιπών διετέλεσε δήμαρχος της Αθήνας (1986-1989 και αρχηγός της Ν.Δ (1993-1997).

΄Ηταν γιος του δοσίλογου ΄Αγγελου ΄Εβερτ (βαυαρικής καταγωγής),ο οποίος ήταν διοικητής της  Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ενώ από το 1951-1955 διετέλεσε Αρχηγός της Αστυνομίας. Ο πατέρας του βαρύνεται με σωρεία κατηγοριών και εγκλημάτων. Η εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτών του ΕΑΜ  (4 Δεκέμβρη 1944) με εντολή του, σηματοδότησε την έναρξη των «Δεκεμβριανών» στην Αθήνα. Μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό είχαν στήσει «βιομηχανία» έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών βάπτισης  πλούσιων Εβραίων, έναντι αδράς αμοιβής. Σώθηκαν πάντως , έστω και έτσι,  από τη ναζιστική θηριωδία δεκάδες ΄Ελληνες Εβραίοι.

 Ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ, χωρίς ιδιαίτερη παιδεία ή  άλλες πολιτικές αρετές ,με μόνο εφόδιο τις «υποθήκες» του   πατέρα του, κατάφερε, όπως είπαμε, να αναδειχθεί σε «υψηλά» αξιώματα, όπως εκείνο του αρχηγού του κόμματος της Δεξιάς. Συνέβη με άλλα λόγια και στην περίπτωση ΄Εβερτ το...σύνηθες σε αυτόν τον τόπο. 

 12. 315 εκατομμύρια ντόλαρς πούλησε το δημοσιογραφικό της μπλογκ-ταμπλόιντ  μια κωλοπετσομένη ελληνο-αμερικανίδα ονόματι Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον. Την επιχείρηση  «Ενημέρωση από το διαδίκτυο" με χρωματιστά δημοσιεύματα, πιασάρικους τίτλους,κατάχρηση σημείων στίξης και άλλα τέτοια γνωστά "πονηρά" , την έστησε το 2005, επενδύοντας 1 εκατομμύριο δολάρια! Μέχρι σήμερα, εκτός από το ποσό της πώλησης του μπλογκ, έχει εισπράξει και εκατομμύρια επί πλέον από τις διαφημίσεις.

Χριστιανή και μάλιστα… νηστεύουσα, γυναίκα ρεμπουπλικάνου πολιτικού και εκατομμυριούχος  αλλά και... φιλελεύθερων απόψεων δημοσιογράφος, κατάλαβε πόσο εύκολα μπορεί κανείς να βγάλει λεφτά, πουλώντας φούμαρα και "φύκια για μεταξωτές κορδέλες".  Γάτα η κυρία,το έχει πιάσει το νόημα.΄Οσο υπάρχει "ανθρωπόμαζα"  που κάνουν κλικ σε οτιδήποτε "γυαλίζει", οι Αριάνες θα κονομάνε τρελά.

 Σε καλή μεριά, κυρία Στασινοπούλου μας. Ειλικρινά, καθόλου δε σας ζηλεύουμε.  Έλα,όμως, που δεν μπορείς να το πιστέψεις. Αλλά, αυτό είναι και το χειρότερο, απ΄όσα έχεις πάθει μέχρι τώρα.

                     

                                              Γ. ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΛΛΟΙ.

                                    

           1.Μια άλι πρότασι για τιν ελινικί γλόσα

                                                           Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ
                                                                   ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ: 12 Φεβρουαρίου 2011

Ζησαμε να το ακούσουµε κι αυτό! Ο κύπριος γιατρός και ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ζήτησε την «απλοποίηση» της ελληνικής γλώσσας µε σχετική εισήγηση που κατέθεσε στον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα ∆ηµητρίου. Την ίδια ακριβώς πρόταση ο κύριος Ματσάκης κοινοποίησε σε όλους τους έλληνες ευρωβουλευτές. Και τονίζει ότι πρέπει να συσταθεί µια ολιγοµελής επιτροπή γλωσσολόγων η οποία θα καταθέσει µια πρόταση για τον «εκσυγχρονισµό» και την «απλοποίηση» της ελληνικής γραφής.

Πιο συγκεκριµένα ο κ. Μάριος Ματσάκης προτείνει:

1. Κατάργηση των γραµµάτων «η» και «υ» κι αντικατάσταση από το γράµµα «ι» (π.χ. καθεστικιία τάξι).

2. Κατάργηση του γράµµατος «ω» και αντικατάσταση από το γράµµα «ο» (π.χ.

εγό οργανόνο, εγό πάσχο από κόφοση).

3. Κατάργηση των εξής συνδυασµών γραµµάτων κι αντικατάσταση ως εξής:

«αι» σε «ε», «ει» σε «ι», «οι» σε «ι», «υι» σε «ι», «αυ» σε «αβ», «ευ» σε «εβ» (π.χ. ερετικός, εξέρεσι, εξικίοσι, αβγό, εβαρέσκια).

4. Κατάργηση της χρήσης του «γγ» κι αντικατάσταση από το «γκ» (π.χ. αγκούρι, γάγκρενα).

5. Κατάργηση του τελικού γράµµατος «ς» και αντικατάσταση από το γράµµα «σ» (π.χ. ο κύριοσ).

Ως αποτέλεσµα, η ελληνική γλώσσα θα έχει µόνο 21 γράµµατα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, µ, ν, ξ, ο, π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα µόνο δίψηφο (ου)... Στο λιµάνι του αποχωρισµού θα κουνήσουµε το µαντίλι στα γράµµατα «η», «υ», «ω»!

Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι «η απλοποίηση της ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία µέσα στα πλαίσια µιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επιπλέον, µια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση
ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση µε µεγάλο αριθµό ατόµων που έχουν διάφορες µορφές δυσλεξίας».

ερωτημα ΠΡΩΤΟ: Υπάρχει η λέξη «κώλυµα» και η λέξη «κόλληµα». Αν τις γράψουµε και τις δύο «κόλιµα», τι µέλλει γενέσθαι… (ουπς, συγγνώµη, τι µέλι γενέσθε, ίθελα να γράψο!).

ερωτημα ΔΕΎΤΕΡΟ: Αντε, κι εµείς να καταστρέψουµε τη γλώσσα για τα όµορφα µάτια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι και λοιπές δηµοκρατικές δυνάµεις θα καταστρέψουν κι εκείνοι τις δικές τους; Ή µόνο εµείς θα περάσουµε τα ελληνικά από στεγνό καθάρισµα;

ερωτημα ΤΡΙΤΟ: «Η απλοποίηση θα βοηθήσει τα άτοµα µε δυσλεξία». Πάµε καλά, κύριε ευρωβουλευτά µου; Εχοντας δυσλεκτικό άτοµο στο περιβάλλον µου, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό που θα βοηθήσει δεν είναι η καταστροφή της ελληνικής γλώσσας! Αυτό που θα τα βοηθήσει πραγµατικά είναι η σωστή ενηµέρωση των εκπαιδευτικών, οι σοβαροί φορείς διάγνωσης, κατανόησης και στήριξης, η αποδαιµονοποίηση του δυσλεκτικού ατόµου, η κατανόηση – κάποτε – ότι η δυσλεξία δεν είναι παρά µια διαφορετική λειτουργία του εγκεφάλου!

Ολα αυτά βέβαια δεν είναι καινούργια.

Στην «Ιστορία του Γλωσσικού µας Ζητήµατος» του Κορδάτου, αποτυπώνονται οι προτάσεις του Μένου Φιλήντα το 1923:

α) Κατάργηση τ~ων η, υ, ει, οι, υι· ’ αντ ` ις γι’ α ’ υτ ` α τ ` ο ι ε~ ’ ιναι ’ αρκετό. β) Κάτω τ ` ο ω, δ ` ε χρειάζεται· ‘` ενα ο φτάνει. γ) Τ ` ο υ τ~ ων αρχαίων διφθόγγων γράφεται όπως προφέρεται φ ’` η β = αφτός, άβριο, εφτ ` ις κ.λπ. δ) Τ ` ο αι δ ` ε χρειάζεται, τ ` ο ε φτάνει. ε) Τ ` ο ξ κα ` ι τ ` ο ψ σήµερα ε~ ’ ιναι ’` αχρηεχουµε στα, ν ` α τ ` α ’ αντικαταστήσουµε µ ` ε τ ` ο κς κα ` ι πς. στ) Ν ` α λείψουν τ ` α δίψηφα ου, τς, τζ (γι ` α τ ` ο ου ’` εχουµε τ ` ο φθόγγο u). ζ) Ν ` α καταργηθε~ι τ ` ο διπλο γράψιµο το~υ σ (σ κα ` ι ς), ‘` ενα ε~ ’ ιναι ’ αρκετό. Κα ` ι η) ν ` α καταργηθο~ υν τ ` α πνεύµατα κα ` ι ο ‘ ι τόνοι (δασεία, ψιλή, περισπωµένη, ’ οξεία, βαρεία).

Κλείνοντας, ας θυµηθούµε τη ρήση του Χένρι Κίσινγκερ:

«Ο ελληνικός λαός δεν κυβερνιέται εύκολα! Γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουµε βαθιά στις πολιτισµικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετιστεί».

σε απλα ελληνικα (δικά µας, όχι του κυρίου Ματσάκη), να εξουδετερώσουµε τον ελληνισµό πλήττοντας τη γλώσσα, τη θρησκεία, την ιστορία και την πνευµατική του κληρονοµιά!

Κι έτσι θα έχουµε µια Ελλάδα «φιλική προς το περιβάλλον». Κε µια ίδι ριµαγµένι ελινικί γλόσα εκσιγχρονισµένι! Σιγχαριτίρια, κίριε εβροβουλεφτά!

 Αυτής της… πανάρχαιης κυρίας , τί της λες τώρα; Η απλοποίηση της ελληνικής γλώσσας έπρεπε να έχει γίνει  έδώ και καιρό. Και μάλιστα η αντικατάσταση της ελληνικής με τη λατινική γαφή. Ο κόσμος πάει μπροστά. ΄Οσοι δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στο τρένο, ας μη λαχανιάζουν. ΄Εχει και αραμπά πίσω.       

  

2.               ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ Θα προχωρήσει η Ευρώπη;

       Τα βαθύτερα µηνύµατα που έστειλε η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής
                                                 ΤΗΣ ΕΛΙΖΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
                                                                ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

 

Η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της 2ας Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες ίσως να ανοίγει µια νέα ιστορική φάση σε αυτό που από τη δεκαετία του 1950 ονοµάζουµε «ευρωπαϊκή οικοδόµηση». Μεγαλόστοµο ακούγεται και χρειάζεται να είµαστε επιφυλακτικοί: αποφάσεις ακόµα δεν πάρθηκαν, έχουν παραπεµφθεί για τις 24-25 Μαρτίου. Οµως, πρώτη φορά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), οι ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν στο τραπέζι προτάσεις για την ενοποίηση οικονοµικών πολιτικών που ακολουθεί χωριστά κάθε χώρα, µαζί µε έναν µηχανισµό για την αντιµετώπιση κρίσεων, ο οποίος ελπίζεται επιτέλους να αποδειχτεί επαρκής. Εφόσον τις επεξεργαστούν καλά και τις προωθήσουν, µπορεί να θέσουν σε κίνηση µια διαδικασία για να ξεπεραστεί η αναπηρία από την οποία πάσχει εκ γενετής το ευρώ: ότι είναι το ενιαίο νόµισµα µιας µεγάλης αγοράς 300 εκατοµµυρίων κατοίκων, χωρίς ενιαίο προϋπολογισµό, µε οικονοµικές, φορολογικές, κοινωνικές πολιτικές που διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Πάνω στην αναπηρία αυτή απέκλιναν επικίνδυνα την πρώτη δεκαετία του οι εθνικές οικονοµίες της ευρωζώνης: παγιώθηκαν διαφορές πληθωρισµού, οπότε τα εξωτερικά ελλείµµατα διογκώνονταν στην Ελλάδα αλλά και στην Ισπανία π.χ., µε τη Γερµανία να σωρεύει ολοένα µεγαλύτερα πλεονάσµατα. Και εκεί πάνω ξέσπασε πέρυσι η κρίση του δηµόσιου χρέους της – µικρής – Ελλάδας, η οποία έφτασε να απειλήσει συνολικά τη νοµισµατική ένωση.

Για αναποφασιστικότητα και κωλυσιεργία στην Ευρώπη κατηγορήθηκε επανειληµµένα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, πρόσφατα και από τον προκάτοχό της Βόλφγκανγκ Σρέντερ, ο οποίος υποστήριξε ότι αν είχε αντιδράσει εγκαίρως στην ελληνική κρίση το κόστος αντιµετώπισής της θα ήταν πολύ µικρότερο. Εν µέσω γερµανικών αµφιταλαντεύσεων, ο προσωρινός µηχανισµός (το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας) ήρθε αργά, χρησιµοποιήθηκε για τη διάσωση της Ιρλανδίας, αλλά γρήγορα αµφισβητήθηκε η επάρκειά του, µε το κόστος δανεισµού να ανεβαίνει ανησυχητικά στις ασθενέστερες χώρες. Σε µιαν εντυπωσιακή µεταστροφή, η γερµανική κυβέρνηση φάνηκε τώρα διατεθειµένη να υποστηρίξει την ενίσχυση του Ταµείου µε πόρους και δυνατότητες να παρεµβαίνει, εφόσον ταυτόχρονα προωθηθεί ένα «Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης» στην ευρωζώνη. Με δεδοµένο ότι µια οµοσπονδία µε αντίστοιχο προϋπολογισµό είναι εκτός πολιτικής πραγµατικότητας στη σηµερινή Ευρώπη, η επάρκεια µέσων του µηχανισµού, του προσωρινού και του µόνιµου από το 2013, δεν διασφαλίζει µόνον οµαλές συνθήκες χρηµατοδότησης σε όσες χώρες αντιµετωπίζουν δυσκολίες· παράλληλα θεσµοθετεί την αλληλεγγύη που έλειπε από την ευρωζώνη προς όποια χώρα - µέλος κινδυνεύσει. Από την άλλη πλευρά, ο πιο στενός συντονισµός ή και ενοποίηση των οικονοµικών πολιτικών επιδιώκεται να αντιστρέψει τις έως τώρα αποκλίσεις.

Στην Ελλάδα η κοινή γνώµη είδε µε δυσπιστία τη γερµανικήπρωτοβουλία, µε τον φόβο ότι φέρνει πρόσθετα βάρη και πιέσεις. Οµως, οι πραγµατικά µεγάλες δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστούν σηµαντικά από το προτεινόµενο Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας. Ιδιαίτερα έχει σκανδαλίσει, π.χ., η ιδέα να τεθούν στα εθνικά συντάγµατα όρια για το δηµόσιο έλλειµµα. Τι θα αλλάξουν σ’ εµάς ταόποια όρια, όταν επείγει να πετύχουµε πλεονάσµατα και κατόπιν να τα διατηρήσουµε επί χρόνια, ώσπου να φέρουµε το χρέος σε επίπεδο ελέγξιµο; Μαζί µε τον διευθυντή του Bruegel Ζαν Πιζανί-Φερί µπορεί άλλωστε να τη δει κανείς σαν αποκέντρωση της πειθαρχίας, την οποία αποδείχθηκε απότο 2000 έως τώρα ανίκανη να επιβάλει η Επιτροπή («φρουρός» της συνθήκης!). Το ότι οι όροι συνταξιοδότησης πρέπει να παρακολουθούν τις δηµογραφικές εξελίξεις δεν περιµέναµε τηνκ. Μέρκελ για να το µάθουµε· µας το είχε εξηγήσει από το 1997 ο Γιάννης Σπράος, η δεπορτογαλική κυβέρνηση Σόκρατες περιέλαβε σχετική πρόβλεψη στον νόµοπου ψήφισε προ τριετίας. Ενιαία φορολόγηση των εταιρειών θα έπρεπε να θέλουµε κι εµείς, όσοι ενδιαφερόµαστε για ένα δικαιότερο σύστηµα και δεν θεωρούµε θεµιτό τον ανταγωνισµό από «φορολογικούς παραδείσους». Υπέρ µας θα απέβαινε η θέσπιση µεριδίου δηµοσίων δαπανών για την παιδεία και την έρευνα, όπου πάγια ερχόµαστε τελευταίοι. Τοίδιο και η ενιαία αναγνώριση προσόντων των εργαζοµένων.

Ωστόσο οι ιδέες που παρουσίασε στους «27» η κ. Μέρκελ, στηριζόµενηαπό τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί,είναι µονόπλευρες –σε συνθήκεςτόσο υψηλής ανεργίας πολιτικές για την απασχόληση δεν αναφέρθηκαν – και απηχούν γερµανικά συµφέροντα. Η ενιαία φορολογία εταιρειών είναι παλιό αίτηµατης χώρας. ∆εναγγίζεται το γερµανικό εξωτερικόπλεόνασµα – η άλλη όψη των δικών µας ελλειµµάτων. Προσέκρουσαν έτσι σε πλήθος αντιρρήσεων, µε πιο ηχηρές των πρωθυπουργών του Βελγίου και του Λουξεµβούργου, Λετέρµ και Γιούνκερ, οι οποίοι αρνούνται να καταργήσουν την αυτόµατη τιµαριθµικήαναπροσαρµογή τωνµισθών στις χώρες τους. Παρ’ όλα αυτά, άνοιξαν νέους δρόµους. Τις επόµενες εβδοµάδες, στις διαπραγµατεύσεις µεταξύ των «17» της ευρωζώνης ιδίως, θα φανεί αν θα προχωρήσει η Ευρώπη.

Ενιαία φορολόγηση των εταιρειών θα έπρεπε να θέλουµε κι εµείς, όσοι ενδιαφερόµαστε για ένα δικαιότερο σύστηµα και δεν θεωρούµε θεµιτό τον ανταγωνισµό από «φορολογικούς παραδείσους» .

 

Μεστές μας ακούγονται οι περισσότερς από τις παραπάνω διαπιστώσεις-προτάσεις.

          

                         3.ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ Είµαστε όλοι Κερατέοι

                                                       ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ
                                                             ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

 

Στην Κερατεα θριαµβεύει τελευταίαη ελληνική ψυχή. Ψυχωµένοι αγωνιστές υπερασπίζονται το δικαίωµά τους στην ξέφραγη χωµατερή. Υπερασπίζονται το «δίκιο» τους κόντρα στο δίκαιο της Πολιτείας, κόντρα στις δικαστικές αποφάσεις. Και η Πολιτεία τούς αντιµετωπίζει φοβικά, σχεδόν ενοχικά, συντελώντας έτσι στην αποχαλίνωσή τους.

Η Κερατέα δεν είναι ένα αποµονωµένο, µακρινό χωριό που εκδηλώνει τώρα ξαφνικά τα πρωτόγονα ήθη του. Η εξέγερση, που µαίνεται µήνες, δεν είναι µια τυχαία κρίση συλλογικής παραφροσύνης. Είναι η κλιµάκωση του ελληνικού υποδείγµατος, ο υπερθετικός της ενστικτώδους απέχθειας προς τους κανόνες.

Εκεί, στην Κερατέα, τελειούται η παράδοση της αυθαιρεσίας:των µπλόκων, των καταλήψεων, του τσαµπουκά.

Εκεί οι αγανακτισµένοι νοικοκυραίοι στρατεύονται δίπλα στους µπαχαλάκηδες. Αυτή η συνύπαρξη αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα οι αντιεξουσιαστές δεν είναι µια περιθωριακή φράξια. Η αναρχία – ως τυφλή αποστροφή προς ό,τι συγκροτεί την κοινωνία – διακατέχει και τις συνειδήσεις των µικροαστών. Ο χούλιγκαν που πετάει τη µολότοφ και ο νοικοκύρης που πετάει τα σκουπίδια από το µπαλκόνι ήταν φυσικό να συναντηθούν και στο πεζοδρόµιο. Αµφότεροι ζουν σε µία χώρα όπου η καταστροφή της δηµόσιας περιουσίας καθαγιάζεται και ενθαρρύνεται ως πολιτική ανυπακοή. Σε µια χώρα, όπου µέχρικαι οι περιλάλητοι Ολυµπιονίκες εξαντλούν τα δικονοµικά τερτίπια προκειµένου να µη λογοδοτήσουν ποτέ στη ∆ικαιοσύνη...

∆εν είναι νέα όλα αυτά. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε µια µεγάλη Κερατέα. Απλώς, τώρα που οι συνθήκες είναι ασφυκτικές, το κακό παροξύνεται. Η κοινότητα –αν υπήρξεποτέ ως τέτοια – κατακερµατίζεται σε συντεχνίες, χωριά και φαµίλιες. Επιστρέφει – αν έφυγε ποτέ – στην αγελαία περιχαράκωση. Επιστρέφει στη βία. Η διαφορά µε την προµνηµονιακή Ελλάδα – µε τα «άσυλα» που µάθαµε να ανεχόµαστε ως αυτονόητα – είναι µόνον διαφορά κλίµακας. ∆εν είχε ακόµη βρει αφορµή να βγει στην έξω ζωή µε τέτοια ένταση και τέτοια συχνότητα ο Κερατέος που κρύβαµε µέσα µας.

Ο Τσιντσίνης (το έχουμε ξαναγράψει) έχει και καλές απόψεις και γλαφυρό, γραπτό λόγο.

                                

  

                            4.Ερχονται τα τροφοφάρµακα

      Τροφές µε στοχευµένα συστατικά ανάλογα µε το πρόβληµα υγείας του καταναλωτή
                                        ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Δ                                                        ΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

 

Σιτηρά και ρύζι χωρίς γλουτένη για όσους έχουν δυσανεξία στη συγκεκριµένη πρωτεΐνη, φακές µε αυξηµένη περιεκτικότητα σιδήρου για τους πάσχοντες από αναιµία, ντοµάτες µε χαµηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φώσφορο, που µπορούν να περιορίσουν τις αιµοκαθά ρσεις των νεφροπαθών. Αυτές είναι µόνοµερικές απότις «εξειδικευµένες» τροφές, που φιλοδοξεί να βγάλει στην παραγωγή το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ), κάτω από την «οµπρέλα» ενός δικτύου (cluster), στο οποίο συµµετέχουν ερευνητικές µονάδες, παραγωγοί και επιχειρήσεις.

Η παραγωγή τροφίµων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες συγκεκριµένων οµάδων καταναλωτών, όπως είναι οι νεφροπαθείς, οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, οι υπερήλικοι, ακόµα και οι καρκινοπαθείς, που αποτελούν συνολικά µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού, είναι πλέον εφικτή µε τη χρήση της γονιδιωµατικής τεχνολογίας. Μέσα από την αποκρυπτογράφηση του γονιδιώµατος των φυτών οι επιστήµονες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιες ποικιλίες σπόρων έχουν αυξηµένη ή περιορισµένη περιεκτικότητα σε ωφέλιµες ή επιβλαβείς αντίστοιχα ουσίες, γεγονός που µπορεί να αποδειχτεί σωτήριο για χιλιάδες ανθρώπους µε συγκεκριµένα ιατρικά προβλήµατα. Η λογική αυτή αντικατοπτρίζει και τη στροφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην πολιτική της παραγωγής από το «from farm to fork» (από τo χωράφι µέχρι το πιρούνι) στο αντίστροφο «from fork to farm». «Μέχρι πρότινος όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής διαδικασίας σχεδίαζαν χωρίς να λαµβάνουν υπόψη τούς τελικούς καταναλωτές. Τώρα η φιλοσοφία έχει αλλάξει, δηλαδή οι καταναλωτές καθοδηγούν όλους τους εµπλεκοµένους στην παραγωγή εξειδικευµένων ποιοτικών προϊόντων. ∆εν µιλάµε δηλαδή για αλλαγή, αλλά ανασυνδυασµό της παραγωγής. Κι αυτό δεν γίνεται µε µεταλλαγµένα τρόφιµα, αλλά µε τη σωστή αξιοποίηση των ποικιλιών που ήδη υπάρχουν», εξηγεί ο διευθυντής του ΙΝΑ, καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

ΤΑ ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑΤΑ Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα των ασθενών που πάσχουν από κοιλιοκάκη, οι οποίοι δεν µπορούν να αφοµοιώσουν τη γλουτένηπου υπάρχει στο σιτάρι και άρα δεν µπορούν να καταναλώσουν αρτοσκευάσµατα και τροφές από αλεύρι που την περιέχουν.

«Υπάρχει ποικιλία σιταριού µε χαµηλή γλουτένη, η οποία καλλιεργείται εδώ και χρόνια. Ωστόσο, ανακατεύεται τυχαία µε τις υπόλοιπες, µε αποτέλεσµα η ποιότητα και η συγκεκριµένη αξία της να χάνεται στο τυχαίο µείγµα. Οµως, για τη συγκεκριµένη οµάδα των καταναλωτών, που αποτελούν περίπου το 5% του πληθυσµού, είναι εξαιρετικά σηµαντική. Και είναι διατεθειµένοι να την πληρώσουν ακριβότερα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα παράγωγα τρόφιµα», τονίζει ο κ. Τσαυτάρης.

Το Ινστιτούτο Αγροβιοτεχνολογίας του ΑΠΘ ετοιµάζει δίκτυο παραγωγής


ΤΙ Ε∆ΕΙΞΕ Η ΕΡΕΥΝΑ

ΣΟΥΠΕΡ ΤΡΟΦΕΣ
Σιτάρι
µε χαµηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη για πάσχοντες από κοιλιοκάκη Φακή
µε αυξηµένη βιοδιαθεσιµότητα σιδήρου για αναιµικούς Ντοµάτα
µε χαµηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φωσφόρο, για νεφροπαθείς Σταµναγκάθι
πλούσιο σε φολικό οξύ για εγκύους Σταυρανθή
όπως κουνουπίδι, ρεπάνι και ρόκα, για πρόληψη από τον καρκίνο
Ντοµάτα για νεφροπαθείς

Η έρευνα έχει αναδείξει σε «χρυσές» ορισµένες ποικιλίες, όπως αυτήν της ντοµάτας η οποία έχει χαµηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και φωσφόρο και µπορεί να µειώσει σηµαντικά τη συχνότητα αιµοκαθάρσεων των νεφροπαθών. Η ύπαρξη, εξάλλου, µιας ποικιλίας φακής µε πολύ χαµηλά ποσοστά φυτικού οξέος αυξάνει στο τριπλάσιο τη βιοδιαθεσιµότητα του σιδήρου, κάτι εξαιρετικά σηµαντικό για ειδικές οµάδες καταναλωτών, όπως οι αναιµικοί.


Ευκαιρία και για βιογεωργία

ΟΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ αγροτικές καλλιέργειες, εκτός από τα αυτονότητα πλεονεκτήµατα για τους καταναλωτές, εκτιµάται ότι θα έχουν σηµαντικά οφέλη και για τους γεωργούς, αφού θα αυξηθεί το εισόδηµά τους, ενώ θα διασφαλίζουν τη διάθεση της παραγωγής τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση, όµως, για την επιτυχία του εγχειρήµατος εί ναι οισυνεργασίακαι ο συντονισµός όλωντων εµπλεκόµενων φορέων, από την παραγωγή και διάθεση των σπόρων µέχρι τη µεταποίηση, πάντα µε τησυνδροµή της επιστηµονικής κοινότητας.

Αυτό τοκενό έρχεται νακαλύψει το ελληνικό cluster βιοαγροδιατροφής, πουσυγκροτήθηκεπριν από δύο χρόνια και αναµένει ναλάβει ευρωπαϊκήχρηµατοδότησή µέσω του ΕΣΠΑ.

Στον λεγόµενο «συνεργατικό σχηµατισµό» συµµετέχουν επιστηµονικοί φορείς και 30 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, που σε πρώτη φάση καλούνται να οµαδοποιήσουν τις οµάδες καταναλωτών µε ειδικές διατροφικέςανάγκες.

 ΄Αμποτε! Η Φύση (εκτός των άλλων) είναι από μόνη της και ένα "BIO" φαρμακείο.

Τελευταία ανανέωση ( 13.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2023 HOMO NATURALIS