HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2332139
Η "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" 21/2-27/2/2011
21.02.11

 

                                                A. "...ΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ"

ΣΙΓΑ, ΠΟΥ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΚΚΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΝΙΚΟ ΠΛΟΥΜΙΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΚΚΕ  ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ.

 ΄Αδικη η κατηγορία της  καθοδήγησης του ΚΚΕ κατά του ηγετικού στελέχους του κόμματος Νίκου Πλουμπίδη, λέει η Αλέκα Παπαρήγα.

Παπαρήγα: αυτοκριτική για Πλουμπίδη, Ζαχαριάδη

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ, η Αλέκα  Παπαρήγα είπε ότι «ο κομμουνιστής ήρωας και μάρτυρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη και το εκτελεστικό απόσπασμα, με το βάρος μιας «άδικης κατηγορίας  από την καθοδήγηση του ίδιου του κόμματος για το οποίο έδινε και τη ζωή του».

Ο Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη το 1952, καταδικάστηκε δις εις θάνατο  και εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954 με τη κατηγορία της κατασκοπείας. Μέχρι το τέλος της ζωής του δήλωνε ότι «θα παραμείνει και θα πεθάνει κομμουνιστής». Η αποκατάστασή του  από το ΚΚΕ έγινε τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1958, από την 9η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής.

Παπαρήγα: αυτοκριτική για Πλουμπίδη, Ζαχαριάδη 

 

 «Το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται αργότερα με αντίστοιχη κατηγορία εναντίον του Ζαχαριάδη», παραδέχτηκε η Γραμματέας του ΚΚΕ και τόνισε  ότι «δεν είναι παραδεκτό να ταυτίζονται οι διαφορετικές απόψεις  με τον ταξικό εχθρό, γιατί αυτού του τύπου η διαπάλη όχι μόνο δεν βγάζει πουθενά, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε φοβερή αδικία, αλλά συγκαλύπτει το πολιτικό περιεχόμενο των διαφορών και τις υποκαθιστά με προσωπικές διαμάχες».

«Μια τέτοια τάση», πρόσθεσε ,«υπήρξε δυστυχώς και στις γραμμές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και το θίγουμε όχι για να βρούμε μια εύκολη δικαιολογία, αλλά για να αντλήσουμε πιο ουσιαστικά διδάγματα».

 

 

 

 

____________________________________________________________________________________________________--

 

 Ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκέπτεται τον Καντάφι στην Τρίπολη το 1984. Τότε υπογράφτηκε συµφωνία για επενδύσεις ύψους ενός δισ. δολαρίων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________

Η Ελβετία «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι

                          ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ

 

                                     ΣΤΙΣ ΜΑΝΤΗΛΕΣ ΤΩΝ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΩΝ

                                          Ο... ΑΛΛΑΧ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!

 

 

ΛΙΒΥΗ ΣΗΜΕΡΑ,24-11-2011

Σε 10.000 ανεβάζουν τους νεκρούς και σε 50.000 τους τραυματίες τα πρακτορεία ειδήσεων από τα πυρά των στρατιωτών και των μισθοφόρων του παρανοϊκού Καντάφι,που πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές.

 Στο μεταξύ,ο Σαρκοζί,ο Μπερλουσκόνι,ο Παπανδρέου ...ξαφνικά θυμήθηκαν πως ο Λίβυος ηγέτης δε θα διστάσει να "ισοπεδώσει" τη χώρα και ζητούν την επέμβαση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.   

 

________________________________________________________________________________________________________

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (αριστερά) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά), γόνοι και οι δύο µεγάλων πολιτικών οικογενειών της Κεντροδεξιάς, εµφανίζονται επιφυλακτικοί για την τακτική που ακολουθεί η Ν.∆. καταλήγοντας στο κοινό συµπέρασµα ότι η δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στη γραµµή της λεγόµενης Λαϊκής ∆εξιάς που εκφράζεται από συνεργάτες του Αντώνη Σαµαρά. Η φωτογραφία αρχείου από εκδήλωση της Γραµµατείας Παραγωγικών Τάξεων του κόµµατος 22-2-11

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, ΘΕΣΕΩΝ, ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ Κ.ΛΠ  "ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ" . ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ,ΣΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ,ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ,ΣΤΑ ΜΜΕ, ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ..ΠΑΝΤΟΥ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΩΤΟ: 

(Κυριάκος Μητσοτάκης και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αντάμα στα έδρανα της Βουλής. Οι δύο πολιτικοί γόνοι φαίνεται εδώ να χαριεντίζονται. Με τί άραγε;Μήπως ,γιατί προσπαθούν να λύσουν το...μέγα μυστήριο,αν οι ΄Ελληνες είναι αφελείς ή καιροσκόποι ;

 

 

 

                                                         Β. "ΔΡΩΜΕΝΑ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ.

                                                              "ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΥΛΗ"

  __________________________________________________________________

                                                                                       

                                                                                                                           24-2-2011

2.«Σε αδιέξοδο οδηγείται η κατάσταση στο Μέγαρο Υπατία µετά την απόφαση των απεργών πείνας - παράνοµων  µεταναστών και των υποστηρικτών τους να συνεχίσουν την απεργία, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να τους επιτρέψει την παραµονή στην Ελλάδα µε καθεστώς «ανοχής». Θα παραµείνουν εκεί µέχρι την πλήρη νοµιµοποίηση ή τον θάνατο δήλωναν χθες µέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης. Σε σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών τη ∆ευτέρα είχε συζητηθεί ότι εφόσον οι 237 µετανάστες σταµατήσουν τη διαµαρτυρία τους, θα εφαρµοσθεί ο Νόµος 3907 που αναβάλλει την απέλαση προσωρινά για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις νόµιµης παραµονής στηχώρα» (ΜΜΕ)

 Αυτός είναι θανάσιμος αγώνας και μόνο οι εντελώς απελπισμένοι μπορούν να το διεξάγουν ,βάζοντας  τη ζωή τους αμανάτι. Κι αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για να τους βοηθήσουμε εμείς οι «απ΄έξω», τουλάχιστον ας είμαστε με τη σκέψη και με «κομμένη» την ανάσα δίπλα τους.

Κρατάτε,αδέρφια.

                                                                                                                             22-2-11

“Στη Μάλτα βρήκαν καταφύγιο δύο πιλότοι της λιβυκής πολεµικής αεροπορίας για να µην ανοίξουν πυρ κατά των αµάχων στη βεγγάζη, όπως δήλωσαν οι ίδιοι. οι δύο πιλότοι, σµήναρχοι στον βαθµό, προσγειώθηκαν χθες το απόγευµα στο αεροδρόµιο της βαλέτας µε τα µαχητικά τους αεροσκάφη, ενώ είχαν απογειωθεί από στρατιωτική βάση κοντά στην Τρίπολη. ο ένας από τους δύο πιλότους ζήτησε πολιτικό άσυλο από την κυβέρνηση του νησιωτικού κράτους.Στο αεροδρόµιο της βαλέτας προσγειώθηκαν επίσης δύο πολιτικά ελικόπτερα, στα οποία επέβαιναν επτά άνθρωποι. ο ένας εξ αυτών είχε γαλλικό διαβατήριο». (ΜΜΕ)

Σε αυτούς τους "χαλεπούς καιρούς" που ζούμε,τέτοιες ατομικές πράξεις, καταξιώνουν την έννοια άνθρωπος και "πολίτης".

 Μπράβο,παλικάρια.

 2.«Το χαµηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τα σοβαρά προβλήµατα στις υποδοµές –ειδικότερα στο οδικό δίκτυο – ευθύνονται για τον χαρακτηρισµό της Αθήνας ως της πόλης µε τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη∆υτική Ευρώπη, σύµφωνα  µε την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάµεσα σε 140 πόλεις του κόσµου για λογαριασµό του βρετανικού περιοδικού «Economist».» (ΜΜΕ)

Πάλι την πρωτιά πήραμε και δω;Τί να τις κάνουμε  τόσες επιβραβρεύσεις από την…ανάποδη, βρε παιδιά;  Για... βαστάτε και σταματήστε λίγο τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες στο σβέρκο αυτής της χώρας. Ούτε ο Καραγκιόζης  να ήτανε.

3.«Καθηµερινά οι υπηρεσίες του ΙΚΑ εντοπίζουν κοµπίνες µε πεθαµένους που εξακολουθούν να εισπράττουν συντάξεις, εκατοµµυριούχους που παίρνουν ΕΚΑΣ και παράνοµες συντάξεις σε αλλοδαπούς… Χιλιάδες οι αναπηρικές συντάξεις-µαϊµού. Εκτιµάται ότι 60.000 µε 70.000 άτοµα παίρνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν δικαιούνται ενώ οι έρευνες οδηγούν σε κυκλώµατα που εκδίδουν παρόµοιες συντάξεις.  Εκατοντάδες γιατροί  βρέθηκαν ύστερα από ελέγχους του ΙΚΑ να υπερσυνταγογραφούν φάρµακα, ζηµιώνοντας το Ιδρυµα µε εκατοµµύρια ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγµα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν – µε τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σε συνεργασία µε την Ελληνική Αστυνοµία – 321 άτοµα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει» (ΜΜΕ).

Αν αυτό τώρα θεωρείται είδηση στη  Ελλάδα, θα με κάνετε να νομίζω πως ζω στην Αγγλία.

Αφήστε μας κάτω, εξυπνάκηδες. Μας λέτε, δηλαδή, ότι το σύνηθες, το...αυτονόητο, το καθεστώς είναι είδηση στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;

΄Όπως δείχνουν τα πράγματα  η Λιβύη θα πληρώσει το πιο σκληρό τίμημα μάλλον και όχι μόνο σε αίμα απ΄όλες τις χώρες της Μ.Ανατολής και της Αφρικής που πρόσφατα αντιμετωπίζουν τις λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον  των καθεστωτικών δυνάμεων που τις κυβερνούν.

΄Όπως, έχουμε ξαναγράψει το κακό με αυτές τις εξεγέρσεις είναι πως δεν πραγματοποιούνται αμιγώς από τις ευρύτερες λαϊκές μάζες που αγωνίζονται για τη διασφάλιση  καλύτερων ανθρώπινων δικαιωμάτων και συνθηκών ζωής. Υποκινούνται και από μια μεγάλη μερίδα φονταμενταλιστών μουσουλμάνων, ορκισμένων εχθρών του Ισραήλ και δηλωμένων συμμάχων των παρανοϊκών αγιοταλάχ του Ιράν.

Σ΄αυτό πάνω διαφαίνεται ο μεγάλος κίνδυνος.

 

 

  2.ΜΙΖΕΣ  ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 4 ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ.

Το περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε πως ο ΄Ακης Τζοχατζόπουλος ,υπουργός ΄Αμυνας το 2000, έπαιρνε τις παραπάνω μίζες μέσω του «κολλητού» του συνεργάτη Γιάννη Μπλέτσιου.

 Ο "γόης" του ΠΑΣΟΚ και υιός... πτωχής οικογενείας Θεσσαλονικέων, ο περίφημος "γιες σερ" του Ανδρέα Παπανδρέου (ποιος δε θυμάται το "τί ώρα είναι,΄Ακη;΄Ο,τι πεις εσύ,πρόεδρε),υπήρξε από τους πιο πιστούς μαθητές του "μεγάλου".Είναι γνωστό πως  ο "δάσκαλος" στις δόξες του, παρότρυνε τους υπουργούς του να τα "παίρνουν", αλλά  όχι ως μίζα, αλλά ως...μπόνους. Πώς ,δηλαδή, οι καλόγεροι του Μεσαίωνα στις νηστείες τους ευλογούσαν το κοτόπουλο, το μετέτρεπαν σε καυκαλίθρες και καταβρόχιζαν το κρέας ως νηστήσιμο χορταρικό;

Απ΄όπου κι αν πιάσεις αυτή τη χώρα λερώνεσαι. Ένα απέραντο μπάχαλο σε όλα.

  

4.Για 27 ολόκληρες ημέρες συνεχίζουν  οι μετανάστες την απεργία πείνας στο κτίριο «Υπατία».΄Ενας απεργός μεταφέρθηκε µε σοβαρή καρδιοπάθεια στον «Ευαγγελισµό» και άλλοι τρεις στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας µε βαριά αφυδάτωση. Καθημερινό είναι το φαινόμενο της κατάρρευσης απεργών από την αδυναμία.Οι γιατροί,που επιβλέπουν την εξέλιξη της υγείας των απεργών, προειδοποιούν πως οι περισσότεροι έχουν φτάσει στα όρια κι από δω και πέρα ρισκάρουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό τους.

 

 

 

                                                                     Γ.  ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΛΛΟΙ

____________________________________________________________

                                                                                            24-2-2011

                      

                                           Η σεξουαλικότητα δεν έχει ηλικία

                                «Με την πάροδο των χρόνων το σεξ γίνεται καλύτερο» λέει η ψυχολόγος Μαρί ντε Ενεζέλ
                                                                                                                                       ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 
                                             ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Είναι µάταιο ναπροσπαθείς να µείνεις νέος, σύµφωνα µε το νέο δόγµα νεότητας που βρίσκει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στη Γαλλία. Οι Γάλλοι που τώρα διαβαίνουν το κατώφλι της τρίτης ηλικίας δεν αποδέχονται απλώς την ηλικία τους, αλλά διατηρούνται σε φόρµα και σφύζουν από υγεία απολαµβάνοντας το σεξ. «Οπως όλες οι φίλες µου, έχω έναν εραστή που µε ικανοποιεί», λέει η 64χρονη Κατρίν εξηγώντας πώς διατηρείται τόσο νέα στην καρδιά. «Το θέµα είναι να παραµένεις γοητευτικός και αυτόσυµβαίνει κυρίως στο µυαλό και όχιστο σώµα. Εάν αισθάνεσαι ποθητός, µπορείς να αντιµετωπίσεις τη φθορά του χρόνου», προσθέτει. Η Κατρίν µπορεί να µην αποτελείτον κανόνα στη Γαλλία, όµως φωνές σαν και τη δική της πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό. Οπως στη Βρετανία και την Αµερική, η γενιά του µπέιµπι µπουµ της Γαλλίας ανησυχεί ιδιαιτέρως για τα χρόνια που περνούν και γι’ αυτό αναπτύσσει µία νέα θεωρία, βάσει της οποίας τα γηρατειά είναι δυνατό να φέρουν χαρά και να σηµατοδοτήσουν την ολοκλήρωση και όχι την «κατάρρευση», όπως συνήθιζε να λέει ο Σαρλ ντε Γκολ.

Η αντίσταση στην επικρατούσα τάση του νεανίζειν άρχισετα τελευταία χρόνια απότη διάσηµη γαλλίδα κλινική ψυχολόγοΜαρί ντε Ενεζέλ, η οποία έγινε ευρέως γνωστή ως ψυχολόγος - σύµβουλος του πρώην προέδρουΦρανσουά Μιτεράν τούς τελευταίους µήνες τηςθητείας του, το 1995.

Οταν έφθασε τα 60,η Ντε Ενεζέλ έστρεψε το ενδιαφέρον της από τα ζητήµατα που αφορούν τον θάνατο (στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο της «Ο µύχιος θάνατος» από τις Εκδόσεις KΟΑΝ)στην τέχνη της ηλικίας.

Ενα από τα βασικά θέµατα που αναλύονται διεξοδικά στο νέοβιβλίο της, το οποίο θα κυκλοφορήσει τον επόµενο µήνα στα βρετανικά βιβλιοπωλεία – «The warmth of the Heart Prevents your Body from Rusting» –, είναι και η ανάγκη να απολαµβάνει κανείς το σεξ όσο ταχρόνια περνούν. «Με την πάροδο των χρόνων το σεξ γίνεται καλύτερο και διαρκεί περισσότερο. Μπορεί η σεξουαλική ζωή να γίνεται λιγότερο ενεργή, γίνεται όµως και πιο αισθησιακή», γράφει η Ντε Ενεζέλ.

Τη συµπαράστασή του στον Σπύρο Ευαγγελάτο, µετά την απόφασή του ν’ αναστείλει τη λειτουργία του Αµφι - Θεάτρου, εκφράζει ο Πανελλήνιος Επιστηµονικός Σύλλογος Θεατρολόγων σε επιστολή του προς τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο. «Τα τελευταία χρόνιαη σχέση του υπουργείου Πολιτισµού µε το ελληνικόθέατρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη», σηµειώνουν τα µέλη του συλλόγου. «Σύµφωνα µε την ανακοίνωση τουΥΠΠΟΤ οι επιχορηγήσεις για την περίοδο 2010-2011 θα εξετάζονταν τον περασµένο Σεπτέµβριο.Απαντήστε επιτέλους στα θέατρα που έχουν ζητήσει επιχορήγηση», συνεχίζουν. Ενας από τους λόγους που ο Σπύρος Ευαγγελάτος κλείνει το θέατρο στην Πλάκα είναι η διακοπή τηςκρατικής επιχορήγησης. Ανακοίνωση µε αφορµή το Αµφι - Θέατρο, που καταλήγει σε κάλεσµα του καλλιτεχνικού κόσµου στην αυριανή πορεία του ΠΑΜΕ, έστειλε το ΣωµατείοΕλλήνων Ηθοποιών. «Αυτή η εξέλιξη, µε το Αµφι - Θέατρο, µας λυπεί αλλά δεν µας ξαφνιάζει, γιατί η γενικότερητάση στον καπιταλισµό είναι να συγκεντρώνεται ο πλούτος στα µονοπώλια και τις πολυεθνικές», σηµειώνει χαρακτηριστικά.

  Τελικά, είναι αλήθεια πως ΟΛΑ είναι στο μυαλό και όχι μόνο σε ό,τι έχει σχέση με το σεξ.Ακόμα και η αρρώστια του σώματος υποχωρεί,αν το μυαλό κάνει θετικές σκέψεις.

Θυμάμαι την περίπτωση γνωστού μου, πριν κάποια χρόνια. Νίκησε "καλπάζοντα" καρκίνο με τη  χαλύβδινη θέλησή του. ΄Εζησε μετά την αρρώστια πάνω από 20 χρόνια και πέθανε από άλλη αιτία. 

  

  

  

  

 __________________________________________________________ 

                                                                                          

                                                                                 22-2-2011       

           

  

                                                     1. ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΜΑΤΙΕΣ Ο Ρασούλης

                                                ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

 


Ο λόγος στους αναγνώστες Ο γνωστός και εξαίρετος στιχουργός ΜΑΝΏΛΗς ΡΑςούλης γράφει:

«Οι ιθύνοντες έπειτα από έξι χρόνια διαρκούς πραγµατοποίησης της εκποµπής µου “It’s all Greek to me” στο Πρώτο Πρόγραµµα – 105,8 – την έκοψαν την ώρα που και µ’ αυτήν υπεράσπιζα κοινωνικές - πολιτιστικές αξίες που τώρα βρίσκονται στη χωµατερή και την εξαφάνισή τους, αλλά είχα και µια οικονοµική υποστήριξη – την υπολόγιζα σαν τησύνταξή µου (είµαι πλέον 65 και... ετών).

Επειδή ποτέ – εδώ και 50 χρόνια – δεν ζήτησα προτεραιότητα, έκανα αίτηση – ηλεκτρονική – για να µου δοθεί η προϋπόθεση να συνεχίσω. Ο τρόπος µού φάνηκε ως εκκαθάριση. Και είναι αλήθεια ότι η εκποµπή µούδόθηκε επί κυβερνήσεως Ν.∆. Αυτό έχει µια σηµασία: όταν µια συντηρητική κυβέρνηση µου εµπιστεύεται µια εκποµπή στο κρατικό ράδιο επί έξι χρόνια, µε την ελευθερία να κρίνω και να λέω τη γνώµη µου χωρίς να προκύψει κανένα θέµα, το κόψιµο µου µυρίζει σταλινική νοοτροπία.

Το οικονοµικό; Ο µισθός µου ήταν 1.600 ευρώ τον µήνα.

Η Ελλάς µού χρωστά, δεν της χρωστώ. Εχω ζήσει για δεκαετίες µε παπαδιαµαντικήλιτότητα. Τα προϊόντα της δουλειάς µου έχουν παραγάγει αµέτρητο τζίρο και επικοινωνιακά έχωαλγεβρική σχέση µε τους έλληνες πολίτες (στην Αυστραλία που ήµουν πρόσφατα µε πληροφόρησαν ότι το τραγούδι µου “Αχ, Ελλάδα, σ’ αγαπώ” το περιέλαβε το υπουργείο Παιδείας στις εξετάσεις των Ελληνόπουλων εκεί κ.λπ., κ.λπ.).

Τα µισά των χρηµάτων τα ‘δινα για υλικό ποικίλο για να έχει η εκποµπή πρωτοτυπία και για να πηγαίνω σε τόπους του εξωτερικού ώστε να κάνω ανταποκρίσεις και να δίνω πληροφορίες και εντυπώσεις στους ακροατές. Η εκποµπή ήταν καλή και αναγκαία. Τώρα, επειδή δεν ελέγχοµαι από τα απαράτ, ιδίως τα κυβερνητικά, αυτό είναι ένα θέµα.

Οµως το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης.

Οσο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης τόσο και ο Παπαδηµητρίου, ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια τώρα. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό.

Με το ίδιο σκεπτικό µε εξεδίωξαν κι από την τότε ΥΕΝΕ∆, το ‘84, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά.

Με το ίδιο σκεπτικό εξεδίωξαν την κόρη µου Ναταλί από το Κανάλι 1 του Πειραιά. Θα απαντήσει κάποιος υπεύθυνος;».

ΥΓ. Ζητώ κι εγώ µια απάντηση: Ποιος και γιατί έκοψε την εκποµπή του Ρασούλη; Λ.Π.
 

 

Γιατί δε ρωτούσε πρωτύτερα  ο Ρασούλης  τον «αστέρα»-παρουσιαστή  της εκπομπής  «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» της ΝΕΤ, κύριο Παπαδόπουλο Σπυρίδωνα για το πώς αυτός τα καταφέρνει και επιβιώνει  τόσα χρόνια στο άθλιο κρατικοκάναλο με όλες τις κυβερνήσεις; Αυτός  θα του δίδασκε κάλλιστα  την τέχνη του «υποκατακλινόμενου» και  ο όντως  άριστος καλλιτέχνης Ρασούλης (και γι΄αυτό  αδικαιολόγητα το ολίγον εθνικιστής που τελευταία του βγαίνει), θα βρισκόταν ακόμα στη θέση του.

    

                                                                             2. (Αναδημοσίευση,ΤΑ ΝΕΑ,22-2-11)

 Είναι άραγε η κίνα το επόµενο ντόµινο; οπως και το καθεστώς Μουµπάρακ, η κινεζική κυβέρνηση χρησιµοποιεί κατασταλτικά µέτρα για να καταπνίξει τις φωνές για δηµοκρατικές µεταρρυθµίσεις. οπως και η Αίγυπτος, η Κίνα χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο χάσµα µεταξύ πλουσίων και φτωχών, από µια εκτεταµένη διαφθορά, µια υψηλή ανεργία µεταξύ των αποφοίτων και υψηλές τιµές των βασικών αγαθών. Μήπως λοιπόν πρέπει οι εξωτερικές δυνάµεις να ενδιαφερθούν να προωθήσουν τη δηµοκρατία στην Κίνα; οχι ακόµη, απαντά ο Ντάνιελ Μπελ, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήµιο Τσινγκχουά του Πεκίνου και συγγραφέας του βιβλίου «ο Νέος Κοµφουκιανισµός της Κίνας». οπως γράφει, οι οπαδοί της µεταρρύθµισης στην Αίγυπτο θέλουν µια πολυκοµµατική δηµοκρατία και όλες τις ελευθερίες που τη συνοδεύουν. στην Κίνα, όµως, τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά. οι δυνάµεις που υποστηρίζουν τη δηµοκρατία δεν είναι απούσες, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα ισχυρές. Και πολλοί από τους οπαδούς της µεταρρύθµισης δεν πιστεύουν ότι η πολυκοµµατική δηµοκρατία είναι η λύση για τα πολιτικά προβλήµατα της Κίνας.

Είναι σίγουρο πως οι δικτάτορες του Πεκίνου ,θα βρεθούν στη θέση του Μπουμπάρακ και του Καντάφι. Αλλά όχι τόσο σύντομα, όπως φαίνεται να υπονοεί το άρθρο. Από την άλλη, μια λαϊκή εξέγερση στην Κίνα,θα σήμαινε χιλιάδες νεκρούς ,αφού στην καταστολή η «κομμουνιστική» ηγεσία της Κίνας  είναι της σταλινικής σχολής.

____________________________________________________________

                                                                                           21-2-2011  

                                      1. ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΙΚΟ Το περουκίνι του προέδρου

                                                                   ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

                                                                        ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ,Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011
  

Παρακολουθώντας τα τελευταία διαγγέλµατα του Χόσνι Μουµπάρακ, µου φαινόταν σαν να έβλεπα τον Λευτέρη Πανταζή στο «Just the 2 of us». Μα ήταν εικόνα ογδοντάρη αυτή, µε το τσιτωµένο µάγουλο και το µαλλί κοράκου χρώµα; ∆εν ξέρω αν σε αυτό βοηθούσαν τα φαλάφελ ή τα σοφά φωτισµένα πλάνα της αιγυπτιακής τηλεόρασης, η όψη του πάντως µε σκανδάλισε πιο πολύ κι από τους ενισχυµένους πάτους στα παπούτσια του Σαρκοζί ή τις ραφές από τα εµφυτεύµατα µαλλιών στους κροτάφους του Μπερλουσκόνι. Αυτοί τουλάχιστον, και να θέλουν, δεν µπορούν να κρυφτούν από τα ευρωπαϊκά media, ενώ ο εκπεπτωκώς όπως άλλωστε και ο Καντάφι έχουν εξασφαλισµένη την εχεµύθεια των δικών τους.

Θα καλλιεργούσα για πολύ τη νοσηρή περιέργειά µου για τη σχέση ανδρών (επιφανών) µε την εικόνα τους, αν δεν έπεφτε το µάτι µου σε ένα απόσπασµα από το βιβλίο του αντικαθεστωτικού Αλάα Αλ-Ασουάνι «Σικάγο» που διάβαζα αυτές τις ηµέρες παράλληλα µε τα γεγονότα: «Για τα βαµµένα κατάµαυρα µαλλιά του (Μουµπάρακ) υπήρχε η φηµολογία ότι δεν αποτελούσαν παρά – όλα ή ένα µέρος τους – µια από τις καλύτερες περούκες στον κόσµο. Το δέρµα του προσώπου του είχε ξεφτίσει από τις αποφλοιώσεις, τα τριψίµατα και τις κρέµες για την απόκτηση νεανικής όψης. Το πρόσωπό του ήταν σκεπασµένο µε στρώµατα από λεπτό µέικαπ» κ.λπ. κ.λπ... Ως γυναίκα και ως άνθρωπος είµαι σε θέση να γνωρίζω ότι η πιο βαρετή ώρα της ηµέρας είναι το βραδινό ντεµακιγιάζ, λίγο πριν από την κατάκλιση. Παιδιά, χαρά στο κουράγιο σας...

 

 

 

                                            

 

                                                                    2. ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΚΙΝΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ

                                                                                                                                                  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, 21 Φεβρουαρίου 2011

Από πού πάνε για τη βαρβαρότητα; Δυστυχώς από εκεί που θα έπρεπε να αρχίζει η καταπολέµησή της.

Τα ελληνικά ποδοσφαιρικά γήπεδα έχουν µετατραπεί τα τελευταία χρόνιασε σφαγεία του αθλήµατος που φιλοξενούν.

Ενίοτε δε και σε σφαγεία ανθρώπων. Η οργανωµένη βία και ο χουλιγκανισµός έχουν υποκαταστήσει πλήρως το παιχνίδι και έχουν καταστρέψει τη χαρά της παρακολούθησής του.

Ενα ακόµηδείγµα αυτής της αχαλίνωτης βαρβαρότηταςείδαµε το βράδυτου Σαββάτου στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Η αναµέτρηση δύο ιστορικών οµάδων µετατράπηκε σε άθλια επίδειξη µίσουςκαι συµπεριφοράς καταγωγίων.

Ατυχώς σε αυτό συνήργησε και ο πρόεδρος της φιλοξενούσας οµάδας, που είναι επίσης πρόεδρος της Αρχής η οποία διοργανώνει το ποδοσφαιρικό πρωτάθληµα.

Οι δηλώσεις και οι εν γένει αντιδράσεις του, αν και οικοδεσπότηςτου αγώνα, ήταν ένα είδος θυσίας στον φανατισµό. (Ρεπορτάζ στις σελίδες 7-10 και στην ΟΜΑΔΑ 21-24, 36).

Πρακτικά αυτό ισοδυναµεί µε παρακίνηση σε επανάληψη της ίδιας συµπεριφοράς. Αυτή η αντιµετώπιση δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας.

Αυτοί που πυροδοτούν την αναταραχή, η οποία καταστρέφει το ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι πρωτίστως αυτοί που οφείλουν να το προστατεύουν.

Δηλαδή οι παράγοντες των οµάδων - επιχειρήσεων.

Μέσα από ένα πλέγµα οργάνωσης οπαδών σε συλλόγουςστους οποίους κυριαρχούν τα λούµπενστοιχεία, µε κηρύγµατα µισαλλοδοξίας από τις στήλεςοπαδικών εφηµερίδων και µε αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα γήπεδα τροφοδοτούν την ένταση και τη βία.

Στην ουσία αυτό συνιστάπαραλογισµό, καθώς το πρώτο που επιτυγχάνουν είναι να αποµακρύνουν τον κόσµο απότα γήπεδα και σταδιακά να τα µετατρέπουν σε κακόφηµους χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, για πολλά χρόνια τώρα παρακολουθούµε το φαιό πρόσωπο του ποδοσφαίρου να παραµένει κυρίαρχο και κατ’ ουσίαν χωρίς έλεγχο και κυρώσεις.

Για παράδειγµα, η απειλήτης Πολιτείας για διακοπήτης χρηµατοδότησης µιας ΠΑΕ από τον ΟΠΑΠόταν προκαλούνται επεισόδια οπαδών της έµεινε στα λόγια. Οι οργανωτές της βίας όµως περνούν κάθε Κυριακή στα έργα. Ταοποία δυστυχώς αρκετές φορές στο παρελθόν βάφτηκαν µε αίµα.

Θα ακολουθήσουν τα ίδιακαι χειρότερα στο µέλλον αν δεν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους εδώ και τώρα.

  

Να γράφουμε και να ξαναγράφουμε τα ίδια και τα ίδια για το ποδόσφαιρο και τον πρωταθλητισμό καταντά βαρετό. Μια λέξη τους χαρακτηρίζει όλους τους εμπλεκομένους με οποιονδήποτε τρόπο σ΄ αυτά:  Ανεγκέφαλοι. Απαξάπαντες, οπαδοί και παράγοντες. 

.                                                          3. ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ. Οχι άλλες κολακείες

                                   Ο λαός που έχει – πάντα – δίκιο, οι πολιτικοί και οι δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου

                                                                                     ΘΑΝΑΣΗ ΧΕΙΜΩΝΑ

                                                                                                                                    ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Οι έλληνες πολιτικοί έχουν (και πάντα είχαν) µια στάνταρ συµπεριφορά. Είτε µιλάµε για τις πιο χαρισµατικές και γενναιόδωρες προσωπικότητες είτε για τους πιο ελεεινούς πολιτικάντηδες, υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν ξεπερνούν ποτέ. Αυτό φυσικά δεν συµβαίνει τυχαία. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται την ψήφο του ελληνικού λαού για να πετύχουν. Και γνωρίζουν πολύ καλά πως ο Νεοέλληνας ψοφάει για κοινοτοπία, για κατ’ επίφαση «αιχµηρά» σχόλια τα οποία στην πραγµατικότητα είναι ό,τι πιο ανώδυνο µπορεί να παραγάγει ο ανθρώπινος νους.

Βεβαίως, πάντα κάποιοι «τα έχωναν». Ο µεγάλος Ανδρέας Παπανδρέου. Ο αγαπηµένος Βαγγέλης Γιαννόπουλος. Η «Κόκκινη» (τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον) Λιάνα Κανέλλη. Αρκετοί «µακεδονοµάχοι» πολιτικοί. Ολοι αυτοί όµως φρόντιζαν οι επιθέσεις τους – όσο σφοδρότατες και αν ήταν – να γίνονται για πολύ συγκεκριµένους σκοπούς, έχοντας πάντα πολύ συγκεκριµένους αποδέκτες.

Ο Θόδωρος Πάγκαλος αποτελεί µια ξεχωριστή και απολύτως µοναδική περίπτωση για τα ελληνικά δεδοµένα. Και αυτός «τα έχωνε». Στον Αβραµόπουλο, στους Τούρκους, στο ΚΚΕ. Τους τελευταίους µήνες όµως, µε µια συνεχή αλυσίδα αφοριστικών σχολίων, έχει κατορθώσει να ανοίξει µέτωπο µε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης. Από µια άποψη, η αντιπαράθεση αυτή προκαλεί απορίες. Κάποιες από τις πολυσυζητηµένες τοποθετήσεις του Πάγκαλου είναι απολύτως αληθείς. Οντως, π.χ., οι αγωνιστές του 1821 ήταν παντελώς αµόρφωτοι και αγράµµατοι – αυτός άλλωστε ήταν κι ένας από τους λόγους που η Ελληνική Επανάσταση εντυπωσίασε και κέρδισε τη συµπάθεια της ευρωπαϊκής κοινής γνώµης. Ακόµα όµως και οι δηλώσεις του που συνοδεύονται από ακραίους χαρακτηρισµούς ή ισοπεδωτικές λογικές διαθέτουν γερές δόσεις αλήθειας.

Ασφαλώς και οι δηµόσιοι υπάλληλοι δεν είναι «κοπρίτες». Ορισµένοι αργόµισθοι, κρατικοδίαιτοι («κοµµατόσκυλα») τους οποίους και φωτογραφίζει ο Πάγκαλος, µπορούν άνετα να χαρακτηριστούν έτσι – έστω εν βρασµώ ψυχής. Ασφαλώς και δεν «τα φάγαµε µαζί». Οχι όλοι µας, αλλά ο Πάγκαλος δεν απευθύνεται στο σύνολο του λαού. Απευθύνεται σε πολύ συγκεκριµένο κοµµάτι του – αρκετά πολυπληθές, γνωστό τοις πάσι – που πράγµατι επωφελήθηκε τα µέγιστα από τον χορό ασυδοσίας και ρεµούλας τον οποίο σέρνει η Πολιτεία χρόνια τώρα.

Ενα άλλο µεγάλο ερώτηµα είναι και το εξής: Γιατί κάνειο Θεόδωρος Πάγκαλος όλες αυτές τις κινήσεις; Ποιος ο λόγος για έναν πολύπειρο και ευφυέστατο πολιτικό να προκαλεί ασύστολα σε µια εποχή πολύ παράξενη και επικίνδυνη, όπου η βία αποθεώνεται σε µόνιµη βάση και όπου οι πολιτικοί είναι στην µπούκα περισσότερο από ποτέ;

Κάποιοι έχουν πει πως θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσµο και να τον κάνει να ξεχάσει τα πραγµατικά προβλήµατα. Μάλλον αφελής θεωρία. ∆εν νοµίζω πως µια κυβέρνηση που βάλλεται από παντού θα αποκόµιζε όφελος µε το να βάζει τον νούµερο δύο της (θεωρητικά τουλάχιστον) να µπινελικώνει τον κοσµάκη.

Αλλοι λένε πως θέλει απλώς να προκαλέσει. Μου φαίνεται όµως απίθανο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να την είδεSex Pistols στα γεράµατά του.

Ο ίδιος ο Πάγκαλος υποστηρίζει πως εκφράζεται µε αυτόν τον τρόπο για να «ταρακουνήσει» την κοινή γνώµη. Αυτό ίσως και να έχει βάση, αλλά ο υπερβολικόςτρόπος µε τον οποίο το κάνει αναγκάζει τον κόσµο να κοιτάει το δάχτυλο, όχι το φεγγάρι.

Οι δηλώσεις του Πάγκαλου µπορεί να εντυπωσιάζουν, δεν θα περάσουν όµως στην Ιστορία όπως έγινε π.χ. µε το «∆υστυχώς επτωχεύσαµεν» ή το «Ανήκοµεν εις την ∆ύσιν». Ο ίδιος όµως – κατά την ταπεινή µου άποψη – θα το κάνει. Καθώς επιχείρησε κάτι που κανείς δεν τόλµησε ποτέ στην νεοελληνική Ιστορία: να γίνει ο πρώτος – mainstream – πολιτικός που επιτέθηκε στα ίσια στον λαό! Αµφιβάλλω αν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσµο όπου να ακούγεται τόσο συχνά τούτη η λέξη:

«λαός». Πρόκειται για λέξη ιερή, για έννοια που αποθεώνεται από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ο Ανδρέας έλεγε: «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία». Το ΚΚΕ µιλάει για «λαοκρατία». Ο Καρατζαφέρης έφτασε στο σηµείο να ονοµάσει το ίδιο του το κόµµα «ΛΑΟΣ»! Από συστάσεως ελληνικού κράτους οι πολιτικοί υµνούν χωρίς σταµατηµό τον «κυρίαρχο λαό», πείθοντάς τον πως αυτός δεν ευθύνεται για τίποτα, πως έχει το αλάθητο του Πάπα και πως θα είναι πάντα στο απυρόβλητο γιατί οι ίδιοι θα τον προστατέψουν από τους «άλλους». Πολλά από τα κακά αυτού του τόπου ξεκίνησαν από αυτή τη συνεχή θεοποίηση του λαού του. Και σήµερα, ξαφνικά, βγαίνει ένας πολιτικός που επιχειρεί να τον προσγειώσει, έστω και ανώµαλα. Αυτόν τον υπέροχο και παντοδύναµο λαό.

Οσο και αν κάποιες φορές έχω διαφωνήσει µε τις θέσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, µόνο γι’ αυτό τον λόγο τον γουστάρω…

Από συστάσεως ελληνικού κράτους οι πολιτικοί υµνούν χωρίς σταµατηµό τον «κυρίαρχο λαό», πείθοντάς τον πως αυτός δεν ευθύνεται για τίποτα, πως έχει το αλάθητο του Πάπα
Ο Θανάσης Χειµωνάς είναι συγγραφέας

 

 Από τα καλά κείμενα που διαβάσαμε τελευταία στον καθεστωτικό τύπο.


 

Τελευταία ανανέωση ( 28.02.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS