HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2214209
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ:ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ
07.11.12

                                  

 (AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ" ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" (" DROMENA" ΕΔΟ ΚΕ ΠΑΡΠΕΡΑ-OLOS O KOSMOS MIA AVLI)

 

                                                                     3-11-2012

 "Η τραγωδία της Αργεντινής που από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνδέθηκε με τη ζώνη του δολάριου και  κατέρρευσε σταδιακά μέχρις ότου αποδεσμευτεί απ’ αυτήν τον Ιανουάριο του 2002, όταν δεν αποσωσιωπείται, διαστρεβλώνεται  ή και αλλοιώνεται εξωφρενικά από το κυρίαρχο πολιτικοδημοσιογραφικό σύστημα. " (Θ.ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ)

 

O Κατσανέβας,ουδέποτε ήταν σοβαρός ούτε ως πολιτικός ούτε ως καθηγητής. Γράφουμε σε ένα άλλο σημείο εδώ για τον ίδιο, με αφορμή αυτά που υποστηρίζει σήμερα στο μακροσκελές άρθρο του για την Αργεντινή: "Δεν μπορεί να είναι τόσο ανόητος ο άνθρωπος, αλλά τελικά φαίνεται πως είναι . Ο γαμπρός του Παπανδρέου (η μοναδική "ιδιότητα" που τον ανέδειξε) νομίζει πως με αυτούς τους λαϊκισμούς και τη δημαγωγία που διδάχτηκε πολύ καλά από τον πεθερό του, μπορεί να "νεκραναστηθεί" πολιτικά . Δε γίνονται ,όμως,αυτά σήμερα, ανιστόρητε παλαιοκομματικέ. Μείνε στη λήθη. Η μόνη υπηρεσία που μπορείς να προσφέρεις,αν μπορείς ακόμα, είναι να σιωπάς!"  

 

Δε σιωπά, όμως, γι΄αυτό δε λέει μόνο ανοησίες, ερήμην της ιστορίας και της λογικής,αλλά και προτρέπει να ακολουθήσει η χώρα επικίνδυνα μονοπάτια, σαν αυτά που ακολούθησε η Αργεντινή και σήμερα ,εξαιτίας  εκείνης της επιλογής, η χώρα κινδυνεύει να καταποντιστεί και πάλι οικονομικά.  "Αναγκαίο είναι σήμερα,όσο ποτέ άλλοτε να διδαχτούμε από τα διδάγματα της ιστορίας ειδικότερα απ’ αυτό της Αργεντινής",υποστηρίζει ο αμετροεπής οικονομολόγος.

 

Τα ίδια,βέβαια, διακηρύττει και ο άλλος... φωστήρας της πολιτικής, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ,που ευχόταν πριν λίγο καιρό ,εκ βάθους καρδίας ,να γίνουμε Αργεντινή. Για να δούμε,όμως ,με λίγες και σταράτες ιστορικές κουβέντες, αν είναι έτσι τα πράγματα ή και ο μεν και ο δε(ν) εξαπατούν τον κόσμο,όντας   "αρχιερείς" της δημαγωγίας και του παλαιοκομματισμού. Ας "διαχειριστούμε" μια πληροφορία που μας έρχεται από την Αμερική.

 

Μετά από απόφαση Εφετείου της Νέας Υόρκη, λέει η είδηση,  κρίθηκε παράνομη η επιλογή της κυβέρνησης της Αργεντινής να αποπληρώσει το χρέος της χώρας, σπεύδοντας να δώσει  προτεραιότητα στους ομολογιούχους εκείνους που συμμετείχαν στην ανταλλαγή χρέους το 2005 και 2010. Το δικαστήριο δέχτηκε,μετά από προσφυγή άλλων δικαιούχων που  επλήττοντο από αυτή την επιλογή, πως η απόφαση  της κυβέρνης ήταν παράνομη . ΄Επρεπε,έκρινε το Εφετείο, να υπάρχει ισομερής και δίκαιη αποζημίωση των ομολογιούχων. Στο μεταξύ, για τα  ομόλογα που έχουν στα χέρια και χρεοκόπησαν οι δύο δικαιούχοι που προσέφυγαν στο δικαστήριο, ζητούν τεράστιες αποζημιώσεις από την Αργεντινή.

 

΄Υστερα απ΄αυτή την εξέλιξη ,η χώρα βρίσκεται πάλι ένα βήμα πριν τη νέα χρεοκοπία. Είναι σίγουρο πως η παραπάνω απόφαση θα είναι το έναυσμα για να διεκδικήσουν ΟΛΟΙ οι ομολογιούχοι που έχασαν από την επιλογή της τότε κυβέρνησης να γράψει στα "παλαιά της υποδήματα" τους διεθνείς κανόνες της "αγοράς" και να ακολουθήσει το δρόμο της μη τήρησης των υποχρεώσεών της απέναντι στους δανειστές της και της αποδέσμευσης της οικονομίας της από το δολάριο. Αν η σημερινή κυβέρνηση ξεκινήσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδικάζουν τα δικαστήρια των άλλων χωρών (ιλιγγιώδη ποσά), είναι σίγουρο πως πολύ σύντομα η οικονομία της Αργεντινής θα καταρρεύσει. Αν πάλι επιλέξει την ανυπακοή, αγνοήσει, δηλαδή,τις αποφάσεις των δικαστηρίων,τότε κηρύσσει πόλεμο εναντίον της διεθνούς κοινότητας. Και το 2012 δεν είναι 2002. Αυτό το γνωριζει τώρα πολύ καλά η αργεντίνικη κυβέρνηση.

 

Οι "τσαμπουκάδες" στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και οι προειρημένοι ανιστόρητοι ,αυτό το δρόμο προτρέπουν να ακολουθήσει και η Ελλάδα. Μονομερής  άρνηση αποπληρωμής του χρέους,λένε οι άθλιοι. Με λίγα λόγια κάνουμε "επανάσταση". Δε σας πληρώνουμε και άντε και ...πνιγείτε!

 

Αλλά δεν είναι έτσι . Υπάρχουν διεθνείς κανόνες, υπάρχουν συνθήκες, αποφάσεις, συμφωνίες. Δεν μπορεί μια χώρα, επειδή έτσι γουστάρει ,να αρνείται να συμμορφωθεί με ό,τι επιτάσσει το διεθνές δίκαιο.  Αν ήταν τόσο εύκολο, δεκάδες χώρες  (Τουρκία, Ρωσία κ.α),που βρέθηκαν στη δική μας δεινή θέση,θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της Αργεντινής. Δεν το έκαναν όμως και σήμερα  όλες εκείνες οι υπερχρεωμένες τότε χώρες,σχεδόν αποπλήρωσαν τις οφειλές τους και βαδίζουν το δρόμο της οικονομικής  ανάκαμψης ή ήδη ευημερούν.

 

 Αν η χώρα βρεθεί στο έλεος των αποφάσεων μιας ανίδεης και φανατικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθήσει το δρόμο της Αργεντινής, είναι σίγουρο πως το δράμα της Ελλάδας θα κρατήσει πολλές γενεές και δεν είναι σίγουρο πως θα συνέλθη οριστικά ποτέ η χώρα.  Η "λύση”"της Αργεντινής δεν είναι λύση. Είναι καταστροφή, είναι "χαρακίρι". Κανείς από τους υπέρμαχους της προτεινόμενης "αργεντινοποίησης" της Ελλάδας  δε μας λέει τί θα κάνει αύριο μια κυβέρνηση,που θα αποφασίσει να κάνει τη χώρα Αργεντινή, ,όταν θα της κοινοποιούνται σωρηδόν οι αποφάσεις ξένων δικαστηρίων γα την ικανοποίηση των χιλιάδων μικρο-μεγαλο-ομολογιούχων,που θα τους επιδικάζονται ως αποζημίωση οι προϋπολογισμοί της χώρας μας για τα επόμενα εκατό χρόνια. Θα στέλνει στα σύνορα ορδές Νέο-Ναζί και άλλους "πραιτωριανούς" να εμποδίζουν τους ξένους "δικαστικούς επιμελητές" ,που θα καταφθάνουν  ο ένας μετά τον άλλο για κατάσχεση των περιεχομένων των δημοσίων ταμείων της χώρας, να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος;  Θα κηρύξει πόλεμο σε όλη την υφήλιο ή θα αναγκαστεί (το πιθανότερο),όπως τώρα η Αργεντινή ,να αποζημιώνει για τον επόμενο αιώνα τους ομολογιούχους,όπως έκανε πάλι η χώρα με τον ατυχή πόλεμο του 1897,το χρέος της οποίας (από  τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων εκείνης της εποχής) εξοφλήθηκε πριν 15 περίπου χρόνια;  

 

Είμαστε κατά της οικονομίας της “Αγοράς”.Δεν μας εκφράζει ιδεολογικά το παγκόσμιο “Σύστημα” (πολιτικά,οικονομικά,κοινωνικά). Παλεύουμε "με νύχια και με δόντια" να το λυγίσουμε. Προτείνουμε έναν καινούριο κόσμο, εκείνον, όπου κυρίαρχος θα είναι ο ΄Ανθρωπος και όχι οι "μάζες".΄Εχουμε, όμως και λογική και ευθύνη. "Δεν χτυπάς το μαχαίρι ,αν δεν έχεις σιδερένια γροθιά".Κι αυτή τη στιγμή η χώρα "πνέει τα λοίσθα".Δεν έχει δύναμη ούτε στα πόδια της να σταθεί, πόσο μάλλον να εμπλέκεται  σε "τσαμπουκάδες", λεονταρισμούς και περιπέτειες.

 

΄Οσοι προτείνουν την "αργεντινοποίηση" της χώρας, επιθυμούν την "αλβανοποίησή" της. Το κάνουν από αφέλεια,από "ιδιοσυγκρασία",από "ιδεολογία",από ανισορροπία,από έλλειψη γνώσης της Ιστορίας και της πολιτικής;  ΑΠ' Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ, ΤΟ ΣΊΓΟΥΡΟ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ... ΚΑΝΟΥΝ,ΑΦΟΥ  ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗ "ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ" ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΨΥΧΑΕΙ. ΟΙ ΕΜΦΡΟΝΕΕΣ,ΟΙ ΣΥΝΕΤΟΙ,ΟΙ ΝΟΥΝΕΧΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.

 

Τελευταία ανανέωση ( 07.11.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2023 HOMO NATURALIS