HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2332108
ΟΙΚΟΝΟΜΙEΣ..."VIVERE PERICOLOSAMENTE"
27.03.13

 Iρλανδία , Κύπρος, Λουξεμβούργο στην Ευρώπη, εδώ και πολλά χρόνια (η Κύπρος από το 1974) , επέλεξαν να κτίσουν μια γιγάντια τραπεζική βιομηχανία με τραπεζικούς-φορολογικούς παραδείσους κυρίως για το  "ακάθαρτο" χρήμα από όλο τον κόσμο. Οι τραπεζικές καταθέσεις ιδωτών στις χώρες αυτές ήταν-είναι υπερβολικά δυσανάλογες με το ΑΕΠ τους, κάτι που σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δε συμβαίνει. Το "Μεγάλο Δουκάτο", για παράδειγμα, παρουσιάζει μέγεθος καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, η αναλογία των οποίων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%(!) ,πολύ μεγαλύτερη από της Κύπρου.

 

Στην Ευρώπη, η παλιά "ανθούσα" ιταλική μαφία, έχει πολύ καιρό τώρα παραδώσει τα σκήπτρα στη Ρώσους...συναδέλφους της που, ως γνωστόν, είναι πιο σκληροί και αδίστακτοι.  Ειδικότητά των Ρώσων μαφιόζων (μεταξύ αυτών πολλοί φίλοι του Πούτιν) είναι οι πωλήσες όπλων, πάσης ...φύσεως και τεχνολογίας, ακόμα και διάθεση στην "αγορά" πυρηνικού υλικού (π.χ εμπλουτισμένου ουρανίου),ειδικά μετά τη διάλυση του πανίσχυρου σοβιετικού στρατού. Τέτοιοι πελάτες είναι κυρίως φανατικοί Ισλαμιστές,αλλά και αιμοσταγείς δικτάτορες στην αφρικανική (περισσότερο) ήπειρο,που πληρώνουν αδρά και απλόχερα να αποκτήσουν ό,τι δεν μπορούν από τη "νόμιμη"  αγορά. Η ρώσικη μαφία,βέβαια, δε λέει όχι κα σε οποιαδήποτε άλλη κερδοφόρα "επιχείρηση" , όσο εγκληματική και παράνομη κι αν είναι, όπως "συμβόλαια θανάτου",ναρκωτικά, απαγωγές κ.α. Γνωστά τοις πάσι όλα αυτά.

 

΄Ολο, όμως, αυτό το μαφιόζικο χρήμα πρέπει από τη μια να "καθαριστεί" (να αποκτήσει νομιμότητα) και από την άλλη να μείνε μακριά από το "αδηφάγο στόμα"  του δικτάτορα της Ρωσίας, ο οποίος, άγριος και άφιλος όπως είναι ,δε θα δίσταζε , αν το δικό του συμφέρον το απαιτούσε ,ακόμα και να δεσμεύσει το "ακάθαρτο" αυτό χρήμα ή να του επιβάλει βαριά φορολόγηση. ΄Ετσι, οι μεγιστάνες του "μαύρου"  πλούτου της Ρωσίας επέλεξαν να εμπιστευτούν τον...ιδρώτα τους στον φορολογικό "παράδεισο" της Μεσογείου, στη βαριά τραπεζική βιομηχανία -πλυντήριοτης Κύπρου, οι τράπεζες της οποίας άνοιξαν γι΄αυτό αποκλειστικά το σκοπό, αφού ΚΑΙ καθάριζαν το εγκληματικό χρήμα ΚΑΙ έδιναν υψηλά επιτόκια στις μεγάλους αυτούς καταθέτες. "Με ένα σμπάρο δυο τριγόνια"  για δαύτους.  Και έτσι...ζούσαν  και οι Κύπριοι καλά κι οι μαφιόζοι  καλύτερα!


 

Αυτό το οικονομικό μοντέλο ίσχυε μέχρι χτες και για πολλά χρόνια στη μεγαλόνησο. Η πολιτική της οικονομίας του “υψηλού ρίσκου” λειτούργησε  "επαγγελματικα" στην Κύπρο και εκτίναξε την τεχνητή ευημερία των κατοίκων της στα ύψη. Δάσκαλοι, αστυνομικοί,δικαστές,όλοι οι δημόσιοιοι υπάλληλο, φυσικά και οι άνθρωποι του ιδωτικού τομέα, αμείβονταν με παχυλότατους μισθούς και κέρδη ,που μπροστά τους ωχριούσαν ακόμα και οι π.κ (προ κρίσης) προκλητικότατοι μισθοί των Ελλήνων "Φωτόπουλων -Κωλάδων" ή τα αφορολόγητα υπερ-κέρδη των ιδοκτητών των “σκυλομάγαζων” και των "σκυλάδων" της παραλιακής. Ουδείς ,όμως ,από τους (για πολλούς λόγους) αγαπητούς αδελφούς Κυπρίους επί συναπτά έτη αναρωτήθηκε "από πού στα κομμάτια,ρε παιδιά,  τρώμε με χρυσά κουτάλια", αφού καμιά άλλη βαριά βιομηχανία (πλην της εν λόγω... ανορθόδοξης τραπεζικής) δε διαθέτουμε στο νησί; Ούτε πάλι άλλες πλουτοπαργωγικές πηγές είχαν ανακαλυφθεί ή αξιοποιηθεί ,για να δικαιολογούν τη...ροή τόσου χρήματος , σε σημείο που οι συμπαθείς Κύπριοι όταν τους απηύθυνες  χαιρετισμό  "τί κάνετε;" αντί για το "καλά, ευχαριστώ" , απαντούσαν με υπερηφάνεια περισσή...  " το nhsi(n) ευημερεί"!


 

Κάποια στιγμή, όμως, στην αγορά της ελεύθερης οικονομίας, το "πρωτόκολλο" είναι άκαμπτο. ΄Οταν δεν ακολουθείς τους κανόνες, όταν τα συμφέροντα άλλων βλάπτονται και συνεχίζεις να στηρίζεσαι σε "πήλινα πόδια", είναι επόμενο πως τέτοιου τύπου οικονομίες με το πρώτο φύσημα του ανέμου θα καταρρεύσουν και μάλιστα με πάταγο, όπως και έγινε σήμερα στη Κύπρο.

 

Βέβαια,δεν κατηγορούμε αποκλειστικά και μόνο τους συν-΄Ελληνες Κύπριους γι΄αυτή την "απερισκεψία". Και εμείς εδώ οι Ελλαδίτες, οι "Καλαμαράδες" είναι σίγουρο πως δεν είμαστε καλύτεροι. Το οικονομικό μοντέλο της "μητρός" μπορεί να μην ήταν το ίδιο με εκείνο της "θυγατρός", αλλά δεν απείχε και πολύ απ΄εκείνο. Εμείς εδώ επιλέξαμε (επέλεξαν) το μοντέλο του ...ξετσίπωτου δανεισμού και με τέτοιο χρήμα ευμερούσε και η "μαμά" τόσα χρόνια. Αλλά, το είπαμε, αυτού του είδους οι οικονομίες δεν μπορούν να σταθούν εσαεί σε μια ελεύθερη αγορά, που έχει σκληρούς κανόνες,   εξοντωτικό ανταγωνισμό και χτυπάει αμείλικτα όποιον δεν υπακούει, κάνει τον ξύπνιο ή δεν υποτάσσεται. ΄Ετσι, με... μαθηματική και ιστορική ακρίβεια έγιναν όσα έγιναν (και ευτυχώς).

 

Στο θέμα της Κύπρου οι Ευρωπαίοι (οι Γερμανοί,δηλαδη) έπραξαν "άγια". ΄Οπως και με την Ελλάδα επίσης. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να συνεχιστεί η ανάπτυξη μιας χώρας με τέτοιες μεθόδους απάτης και στηριγμένη σε τέτοια "αφύσικα" οικονομικά μοντέλα.Εκτός των άλλων , είναι και ανήθικα και προκλητικά.  Πόσο πια θα κλέβεις τις επιδοτήσεις της Ε.Ε, θα ζεις με λαμογιές ,κομπίνες και "τούβλα" από μωβ, μαφιόζικα πεντακοσάρικα ; Ποιος ΄Ελληνας αμειβόταν μέχρι σήμερα με χρήμα ανάλογο και αντίστοιχο της προσφοράς εργασίας του; Το ίδιο και ο Κύπριος. Αυτοί ακόμα χειρότερα, γιατί εδώ μπαίνει και το ηθικό θέμα. Εμείς, πάει στα κομμάτια, ξεκοκαλίζαμε δανεικό χρήμα , αυτοί...αιματοβαμμένο! Δεν μπορείς (και ας λες) να κάνεις πως δε βλέπεις ότι τα παιδιά σου μεγαλώνουν  με "παντεσπάνι"  βουτηγμένο σε αίμα και δάκρυ! Δε γίνονται αυτά, δεν επιτρέπονται αυτά.

 

"΄Αγια" ,λοιπόν ,όπως είπαμε ο "Γερμανός"  έβαλε τέλος σε τέτοια πρόκληση, σε τέτοιους είδους ΄Υβριν. (Σύντομα πιστεύουμε θα κάνουν το ίδιο και με το Λουξεμβούργο και αργότερα με την πολύ δύσκολη (και διαφορετική) περίπτωση της Ελβετίας). Ειδκά τώρα για μας τους "ανάδελφους" ΄Ελληνες (Ελλαδίτες και Κύπριους), πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν ήταν οι Γερμανοί εκείνοι που τους δίδαξαν την "κομπίνα" ,το εύκολο πλουτισμό και το οικονομικό  "vivere pericοlosamente". Oύτε ανάγκασαν Ιταλούς, Iσπανούς, ΄Ελληνες και λοιπoύς ανεπρόκοπους να δανείζονται ασύστολα και...θανατερά . Μήπως η "Μέρκελ" έστησε στην Κύπρο τα "γκισέ" είσπαρξης του βρώμικου χρήματος των Ρώσσων; Μη λέμε ανοησίες. "΄Οπως στρώνεις κοιμάσαι"

 

Ακόμα πιο σκληρή θα έπρεπε να είναι η Ευρώπη ειδικά με την Ελλάδα και για έναν άλο λόγο.  Τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν για τη χώρα μας (και ως φαίνεται σε ένα "καλάθι χωρίς πάτο"). Την ίδια ώρα σε χώρες, όπως η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία που "είχαν λαμβάνειν" από τον ευρωπαϊκό 'κορβανά”, οι πολίτες τους είδαν με πόνο και  οργή να τροχοπεδείται προκλητικά η ανάπτυξή τους, αφού οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να "σώσουν" την Ελλάδα και όχι μόνο για λόγους συμφέροντος, όπως μονοδιάστατα και ανόητα παραληρούν και λένε στους ανά τη χώρα "δεκάρικους" οι διάφοροι "Τσίπρες".

 

Να λέμε ευτυχώς που έγινε ό,τι έγινε. Να ευχαριστούμε τους Γερμανούς και ας φροντίσουμε να ξεμπροστιάσουμε τους ντόπιους "Μαυρογυαλούρους" που κομματικά αδίστακτοι, με ανεύθυνες, παρανοϊκές κραυγές και τον παραληρηματικό τους λόγο ,εξωθούν κάποιους θερμοκέφαλους ή απερίσκεπτους ΄Ελληνες να θεωρούν την Ευρώπη αντίπαλο,ενώ έπρεπε να την ευγνωμονούν.Το ίδιο και οι Κύπριοι. Οι δύο χώρες είναι υποχρεωμένες πλέον να μάθουν να "ψαρεύουν" μόνες τους. Αρκετό ψάρι έφαγε η "οικογένεια" χωρίς τα μέλη της να "βρέξουν κ@λο"! Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλούτο, μην τα ξαναλέμε. Εκείνο που τους κάνει φτωχούς είναι η νοοτροπία τους, η ...κακή τους ανατροφή. Είναι καιρός πια να συνειδητοποιήσουν τις κατανοητές και από μικρό παιδί αρχές πως 1. "καταναλώνεις, ό,τι παράγεις" 2.Στηρίζεσαι πρώτα στα δικά σου πόδια, στη δική σου περιφερειακή οικονομία και όχι στις πατερίτσες ,όσο γερές κι αν είναι, που μπορεί (και σκόπιμα) να  σου χάρισαν οι άλλοι.

 

Στο μεταξύ, οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν έχουν περιθώρια να ζουν υποβλέποντες ή εκμεταλλευόμενοι ο ένας τον άλλο. Κάπια στιτγμή, όλα αυτά πρέπει να γίνουν παρελθόν. Εθνικισμοί, ρατσιμσοί, αγκυλώσεις κάθε μορφής,. Μάθαμε τόσα πολλά από την κρίση. Αν σπουδάσαμε καλά μια αλήθεια είναι τούτη: ΄Ολοι είμαστε ή πρέπει να είμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας. Αν σπάσει ένας, διαλύεται ολόκαρη. Γι αυτό και η μόνη λύση είναι η δημιουργία μιας παραγματικά Ενωμένης Ευρώπης (πολιτικά,οικονομικά,πολτιστικά). Να γεννηθεί και στην Ευρώπη μια "Αμερική" (ΗΠΕ), όπου, όταν η πολιτεία Ελλάδα -"Καλιφόρνια" βρεθεί σε μια κρίση, μια περιπέτεια, ένα απρόβλεπτο δεινό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες θα σπεύσει να δώσει λύση στο πρόβλημα,γιατί η πολιτεία που πλήττεται είναι το πόδι,το χέρι, το δάχτυλο του ίδιου οργανισμού, του ίδου σώματος και κανένα από τα μέλη , ακόμα και εκείνα που φαίνονται να είναι ασήμαντα, δεν είναι τέτοιο.

 

Απλές, κατανοητές ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ αλήθειες. Η Ιστορία δεν ψεύδεται, δεν τρέφει αυταπάτες, δε χαρίζεται, δε φανατίζεται. Δουλειά της είναι να βλέπει μπροστά. Πρωτίστως να μάχεται με "νύχια και με δόντια" για την αλήθεια. Η Ιστορία δεν είναι η επιστήμη του παρελθόντος. Είναι του "σήμερα". Κι ακόμα περισσότερο, είναι το γνήσιο και μοναδικό "διαβατήριο" για το ασφαλές ταξίδι των γενεών στο ΜΕΛΛΟΝ. Γι΄αυτό δεν επιτελεί απλά ένα  έργο, αλλά αναντικατάστατη ΑΠΟΣΤΟΛΗ.


 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 28.03.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS