HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2320373
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ,ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
14.04.13

 

                      ( ΑΠΟ ΤΗΝ ISTORIKI DIMOSIOGRAFIA (12/4/2013)

 

Μ. Γλέζος: Μπορούμε να κερδίσουμε τις Γερμανικές αποζημιώσεις σε 15-20 μέρες." (ΜΜΕ).


                                                       ***

O Μανώλης Γλέζος είναι ο άνθρωπος που μαζί με το Λάκη  Σάντα κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη στην "Κατοχή". Γι΄αυτό, κατέστη σύμβολο για όλους τους ΄Ελληνες, τους Ελεύθερους Συνειδητοποιημένους Πολίτες και τους αντιφασίστες απανταχού της γής.   Δεν εκπροσωπεί μόνο 1 εκατομμύριο εκατό...τόσους ΄Ελληνες που είναι όλοι κι  όλοι (σήμερα λιγότεροι) οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εμείς, που δεν ανήκουμε σε κανένα κομματικό σχηματισμό, αλλά  και  η συντριπιτκή πλειοψηφία του ελληνικού λαού  θεωρούμε το Γλέζο  πρόσωπο-σύμβολο. Γι΄αυτό το λόγο δεν επιτρέπεται να "κονταίνει" το ηρωικό του ανάστημα ο ίδιος  με τέτοιες ανεπίκαιρες και "πονηρές"  (αυτή την ώρα) κουβέντες  περί  γερμανικών,πολεμικών αποζημιώσεων ,που υποβιβάζουν τον πολιτικό λόγο σε επίπεδο  "Μαυρογυαλούρου".


Πού  ήταν  τόσα χρόνια ο αριστερός,παραγματικά ακτιβιστής πρόεδρος "τ΄ Απεράθου"; Στην Ελλάδα ζούσε και ανάπτυσσε πολιτική και κομματική δραστηριότητα. Τότε δεν υπήρχε ζήτημα με τις πολεμικές αποζημιώσεις και  το δάνειο των  Γερμανών; Γιατί δε μιλούσε την εποχή εκείνη, που ήταν πολύ πιο "ζεστό" και επίκαιρο το θέμα; Και τότε οι οικονομικές ανάγκες της χώρας ήταν τεράστιες, χειρότερες και από τις σημερινές.   Μήπως, γιατί θα γελούσε και το "παρδαλό κατσίκι",αν έβγαινε κάποιος πολιτικός το 1964, ας πούμε, και έθετε ως πολιτική προτεραιότητα της χώρας τις γερμανικές πολεμικές αποζημειώσεις,όταν λίγα χρόνια πριν η Δεξιά είχε εισπράξει (μαζί με τα δολάρια από το σχέδιο Μάρσαλ) και τα μάρκα των Γερμανικών αποζημιώσεων , που δόθηκαν στη χώρα μας ως αποζημίωση με κοινή συμφωνία  της  τότε ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης ; Και δια τίνος χειρός υπεγράφη η καταστροφική αυτή συμφωνία;   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,φυσικά!


Αυτό το ποσό της αποζημίωσης των Γερμανών (ελαχιστότατο, πράγματι, για το αναγκαστικό δάνειο και τις τρομερές καταστροφές των Ναζί στη χώρα μας), μαζί με τα δολάρια των Αμερικανών, τα μοίρασε ο ...Εθνάρχης (αναγορευθείς πρόσφατα  ως τοιούτος και και δια... φωνής Τσίπρα!) στους νικητές του Ανταρτοπόλεμου ,δηλαδή στους δωσίλογους,τους γερμανοτσολιάδες,στους μάηδες και σε όλο το λοιπό  ακροδεξιό συρφετό, που  απομύζησαν το μεδούλι της χώρας επί συναπτές δεκαετίες.


Με βάση, λοιπόν, τη διεθνή νομιμότητα (επομένως και τη σύμβαση μεταξύ των τότε κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας) ,οι Γερμανοί  δε χωστάνε  "δεκάρα τσακιστή" στη χώρα μας. ΄Ετσι, αποφάσισαν ο Καραμανλής και το τότε κράτος της Δεξιάς ( που αποκατέστησε, όπως είπαμε, "ιστορικά" ο ανήθικος, κομματισμός "αχταρμάς" του ΣΥΡΙΖΑ). Και σήμερα,αν κάποιο νόμιμα θεσμοθετημένο εθνικό ή παγκόσμιο "όργανο", αποφάσιζε πως  οι Γερμανοί μας οφείλουν αποζημιώσεις ,θα έπρεπε την ιδια στιγμή να καταργήσουν τη  συγεκριμένη συμφωνία,ως   παράνομη και άκυρη.  Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε  πως κάθε συνθήκη και συμφωνία που σύναψαν στο παρελθόν  νόμιμες, εθνικές κυβερνήσεις μεταξύ τους, θα κινδύνευαν ανά απάσα στιγμή να καταργηθούν-ακυρωθούν, αν  κάποια από τις συμβαλλόμενες  χώρες...θυμόταν πως δεν την ικανοποιούσαν οι όροι εκείνης της συμφωνίας και προσέφευγε στα δικαστήρια.


 ΄Αρα: Δοθέντος πως το καραμανλικό κράτος, για να ταϊσει τους...νικητές-οπαδούς του συνήψε τότε μια εντελώς ασύμφορη συμφωνία με τους Γερμανούς, αν  κάποιοι πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις στη χώρα, είναι  αυτή η εγκληματική παράταξη της Δεξιάς και η οικογένεια  Καραμανλή που υπέγραψε την προδοτική συμφωνία με τους Γερμανούς. Αυτοί,λοιπόν, οφείλουν  να πληρώσουν σήμερα,αυτοί ξεπούλησαν τα "δίκια" της χώρας και όχι οι Γερμανοί.


Αλλά, δεν είναι μόνο αυτό.  Η απάνθρωπη  παράταξη της Δεξιάς οφείλει να αποζημιώσει επίσης  και τους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες, που εξόρισε στα "πέρατα της γης" ,τους πήρε τις περιουσίες τους, τα υπάρχοντά τους ,  τις  ζωές των ίδιων και των οικογενειών τους, αφού για δεκαετίες δεν τους επέτρεπαν τον επαναπατρισμό και το αυτονόητο δικαίωμά τους να γυρίσουν και να πεθάνουν στην πατρίδα τους. Αυτά τα εγκλήματα γιατί δεν είναι το ίδιο επαίσχυντα,όσο και των Ναζί;

 

΄Οσο για το Σόιμπλε , τη δουλειά του κάνει ο άνθρωπος, τη χώρα του κοιτάζει, όπως θα έκανε ο καθένας και δεν έχει άδικο να ισχυρίζεται πως δεν χρωστάνε οι Γερμανοί τίποτα στην Ελλάδα,  βάσει των συμφωνιών μεταξύ  νόμιμων κυβερνήσεων στο παρελθόν. Και όχι μόνο αυτό. Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η χώρα μας,που διέτρεξε τον έσχατο κίνδυνο της "άτακτης χρεοκοπίας", σώθηκε την τελευταία στιγμή από τις ισχυρές  ΚΑΙ ΜΟΝΟ οικονομικες "ενέσεις" των Γερμανών,που δεν είχαν καμιά υποχρέωση να το κάνουν. Και φοβάμαι πως, αν οι Γερμανοί ήταν στη δική μας θέση,  "σιγά" που οι ΄Ελληνες θα τρέχαμε να ανοίξουμε τα πορτοφόλια μας για εκείνους. ΄Οσο για το άλλο, που ισχυρίζονται οι άσχετοι και οι δημαγωγοί ,ότι  η βοήθεια,δηλαδή, μας δόθηκε με το "αζημίωτο", είναι κι αυτό μέγα ψεύδος. Τα νούμερα άλλα λένε αφ΄ενός και αφ΄ετέρου κανένας δε δανείζει σε φαληριμένο και μπαχτατζή  ΚΑΙ ΑΛΛΑ  λεφτά. Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΤΑΚΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.Γιατί δε μας δάνεισαν και οι ΄Αγγλοι ή οι Αμερικανοί;  Οι Γερμανοί έπαιξαν "κορώνα γράμματα" και τα προηγούμενα δάνειά τους στη χώρα και τα καινουρια που δόθηκαν με τη μορφή βοηθειας. Αυτη είναι η αλήθεια.Τα άλλα είναι "κραυγές" ανεύθυνες και  ρατσιστικές. 


Συμπέρασμα: Ποιο ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο δικαστήριο θα τολμούσε να ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" , να ακυρώσει την τότε συμφωνία των πολεμικών αποζημιώσεων που υπέγραψε ο Καραμανλής με τους Γερμανούς; Μια τέτοια απόφαση,ένα τέτοιο "δεδικασμένο"  θα ανέτρεπε  εν ριπή οφθαλμού την παγκόσμια έννομη πράξη. ΄Οποια παλιότερη συμφωνία -συνθήκη  κρινόταν εκ των υστέρων  ασύμφορη για ένα συμβαλλόμενο,θα διέτρεχε τον κίνδυνο να ακυρωθεί με την προσφυγή σε δικαστήριο του ζημιούμενου από όρο ή όρους της σύμβασης. Δε γίνονται σήμερα τέτοια πράγματα. Μην είμαστε αφελείς.


ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ:  Αργότερα, όταν κοπάσει αυτό το “τσουνάμι” που έπνιξε τη χώρα,να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ και ΜΕΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ και ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ. Να συζητηθεί και να αναλυθεί το θέμα με ντοκουμέντα από την Ιστορία, πως δηλαδή : 1. Η τότε συμφωνία Kαραμανλή για τις πολεμικές αποζημιώσεις και για το δάνειο,που έδωσε αναγκαστικά η χώρα μας στους Ναζί, έγινε υπό καθετώς πίεσης των συμμάχων και διεκπεραιώθηκε από έναν άκρατα φιλόδοξο και απάνθρωπο  πολιτικό στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός αυτός  περισσότερο νοιαζόταν για τη στερέωση της νεοπαγούς τότε εξουσίας του, μέσω της εξαγοράς  με τα χρήματα αυτά  της  δεξιάς-ακροδεξιάς παράταξης που τον στήριζε,παρά για το εθνικό συμφέρον. 2. Η χώρα υπέστη σοβαρές καταστροφές σε έμψυχο και άψυχο υλικό από τους εισβολείς Ναζί. Βεβαίως, οι σημερινοί Γερμανοί δεν ευθύνονται ,ως άτομα για τις εγκληματικές πράξεις των πατεράδων και των παππούδων τους. Με βάση όμως το διεθνές δίκαιο  των κρατών "επωμίζονται" ως κράτος-έθνος την ευθύνη για εκείνα τα εγκλήματα, τα οποία, μάλιστα,ως  εγκλήματα πολέμου, δεν παραγράφονται. Θα ήταν ,επομένως, μια ηθική αναγνώριση των θυσιών της χώρας μας, αν παραδεχόταν η σημερινή γερμανική κυβέρνηση  πως εκείνη η συμφωνία Καραμανλή  ήταν άδικη για την Ελλάδα και το ποσό της αποζημίωσης των Γερμανών ήταν ασήμαντο και εντελώς δυσανάλογο για την "εξαγορά" των ζημιών και την εξόφληση του αναγκαστικού δανείου. Συμπέρασμα:  Μια  χειρονομία ηθική και σε ένδειξη αναγνώρισης των δεινών καταστροφών που υπέστη η χώρα μας απο τους Ναζί ,   θα ήταν η  καγκελάριος Μέρκελ με την κυβέρνησή της να προχωρήσει σε ένα νέο, γενναίο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ,αντί  για άλλη καταβολή αποζημίωσης. Από τη μεριά της, η χώρα μας θα δευσμευόταν πως ουδέποτε στο μέλλον θα ήγειρε ζήτημα άλλης αποζημίωσης και το θέμα θα εθεωρείτο λήξαν μετά από αυτή την απόσβεση του υπόλοιπου ελληνικού χρέους.


Μόνο μια τέτοια εξέλιξη θα μπορουσε να έχει τύχη για τη χώρα μας. Οποιοσδήποτε δικαστικός  αγώνας , δε θα δικαίωνε τη χώρα μας. Απο την άλλη, με τσαμπουκάδες, ύβρεις και  "τζάμπα μαγκιές" , χρακτηριστικά του ανόητου και του θερμοκέφαλου, γινόμαστε γραφικοί, ως λαός. (Να σημειώσουμε πως με κάτι τέτοιες "κραυγές"  της Μελίνας Μερκούρη ,όπως  "φέρτε πίσω τα μαρμάρά μου,ρε...", χάσαμε και την υπόθεση της επιστροφής των "μαρμάρων" στη χώρα).


Να είμαστε, λοιπόν, δίκαιοι ,ρεαλιστές και ειλικρινείς Ο Μανώλης  Γλέζος  δεν έχει κανένα δίκιο να υποστηρίζει  πως σε... λίγες εβδομάδες μέσα θα κέρδιζε η Ελλάδα τις αποζημιώσεις! Μιλάει με τερτίπια δημαγωγού.  Και αυτός, ένας  Γλέζος,  σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να κατεβαίνει σε επίπεδο Τσίπρα.


Ας το σκεφτεί αυτό καλά ο ηρωικός ΄Ελληνας της Κατοχής, που στο πρόσωπό του  τιμάμε ΟΛΗ την εθνική Αντίσταση.  

Τελευταία ανανέωση ( 14.04.13 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS