HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2502626
KOYBΑ:ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ.
Γράφει ο/η paris   
27.02.10

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ:ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή, 26-2-2010 

Πέθανε στη φυλακή επειδή διαφωνούσε με τον Κάστρο

Κούβα: αγανάκτηση για τον θάνατο 42χρονου από απεργία πείνας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη

«Προμελετημένο έγκλημα». Έτσι χαρακτηρίζουν οι Κουβανοί διαφωνούντες τον θάνατο του 42χρονου πολιτικού κρατούμενου Ορλάντο Σαπάτα, έπειτα από 85ήμερη απεργία πείνας. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ο Ραούλ Κάστρο εξέφρασε θλίψη για το συμβάν, επέρριψε όμως την ευθύνη στις ΗΠΑ λέγοντας παράλληλα το αμίμητο: «Τον στείλαμε στα καλύτερα νοσοκομεία κι αυτός πέθανε».

O θάνατος του Ορλάντο Σαπάτα, ο πρώτος θάνατος πολιτικού κρατουμένου στην Κούβα από απεργία πείνας εδώ και 38 χρόνια, προκάλεσε αγανάκτηση σε όλους τους αντιφρονούντες, μετριοπαθείς και σκληροπυρηνικούς. Ο 42χρονος Σαπάτα, οικοδόμος στο επάγγελμα, είχε συλληφθεί το 2003 κατά τη διάρκεια ευρείας επιχείρησης των κουβανικών αρχών που αργότερα έγινε γνωστή ως «Μαύρη Άνοιξη». Συμμετείχε τότε σε απεργία πείνας με αίτημα την απελευθέρωση του αντιφρονούντος γιατρού Όσκαρ Ελίας Μπίσκετ. Καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για «ασέβεια», «αντίσταση» και «διατάραξη δημόσιας τάξης». Στη φυλακή όμως συγκέντρωσε επιπλέον 33 χρόνια κάθειρξης για «ανυπακοή» και «διατάραξη της τάξης σε σωφρονιστικό ίδρυμα».
Στην κλινική
Την απεργία πείνας την άρχισε στις 3 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενος για τους «συνεχείς ξυλοδαρμούς» που υφίστατο από τους δεσμοφύλακες στις φυλακές του Ολγκίν. Από εκεί μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή στην επαρχία Καμάγκεϊ. Την περασμένη εβδομάδα, καθώς η κατάστασή του χειροτέρευε, εισήχθη στην κλινική των φυλακών Κομπινάδο δελ Έστε στην Αβάνα. Πέθανε την Τρίτη, λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Ερμάνος Αμεϊχέιρας. «Ο θάνατος του γιου μου ήταν φόνος εκ προμελέτης» δήλωσε από το νεκροτομείο η μητέρα του, η Ρέινα Λουίσα Ταμάγιο, στην μπλόγκερ Γιοάνι Σάντσες που κατάφερε να ξεγελάσει τον κλοιό ασφαλείας και να βρεθεί κοντά της.

Οι διαφωνούντες
Σύμφωνα με την Κουβανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εθνική Συμφιλίωση, στις φυλακές της Κούβας υπάρχουν 201 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο Ραούλ Κάστρο όμως και πριν από αυτόν ο Φιντέλ Κάστρο (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα που τον συνάντησε στην Αβάνα είναι «εξαιρετικά καλά στην υγεία του») αρνείται ότι υπάρχει έστω και ένας πολιτικός κρατούμενος. Για το καθεστώς οι διαφωνούντες δεν είναι παρά «πληρωμένοι αχυράνθρωποι των ΗΠΑ». Το σχόλιο λοιπόν του Ραούλ Κάστρο, η λύπη που εξέφρασε για τον θάνατο του Σαπάτα, αιφνιδίασε. Ο Κουβανός ηγέτης πάντως ξεκαθάρισε πως το μόνο μέρος στο νησί όπου γίνονται βασανιστήρια είναι το Γκουαντάναμο και επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο του Σαπάτα στην πολιτική εχθρότητας που ακολουθούν οι ΗΠΑ έναντι της Κούβας.
Καταγγέλλουν δεκάδες συλλήψεις

ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ο μηχανισμός καταστολής της Κούβας τέθηκε με τον θάνατο του 42χρονου πολιτικού κρατουμένου σε εντατική λειτουργία: δεκάδες συλλήψεις και άλλους τόσους κατ΄ οίκον περιορισμούς καταγγέλλουν οι διαφωνούντες, τόσο στην Αβάνα όσο και στις κεντρικές και τις ανατολικές επαρχίες του νησιού, ώστε να μη μετατραπεί η κηδεία του Σαπάτα στη γενέτειρά του, στην πόλη Μπάνες, 830 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας σε διαδήλωση διαμαρτυρίας. ΗΠΑ και Ευρώπη καταδίκασαν τον θάνατο του 42χρονου και κάλεσαν την Κούβα να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατουμένους.

Αίσθηση και επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας του προκάλεσε το γεγονός πως ο Ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δεν αναφέρθηκε καθόλου στο θέμα την Τετάρτη, οπότε και μίλησε σε ένα φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Γενεύη. Επί Θαπατέρο, η Ισπανία έχει υιοθετήσει μια πολιτική προσέγγισης με το κουβανικό καθεστώς. Χθες πάντως μιλώντας στο ισπανικό Κοινοβούλιο ο Θαπατέρο αξίωσε από την Κούβα να αφήσει ελεύθερους όλους τους κρατούμενους συνείδησης και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τελευταία ανανέωση ( 27.02.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2025 HOMO NATURALIS