HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2247029
ΤΟ...ΝΤΙΛΙ,ΝΤΙΛΙ,ΝΤΙΛΙ,ΤΙ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΑΝΤΗΛΙ...
Γράφει ο/η paris   
21.01.10

 

 Δημοσιεύτηκε στον τύπο  η παρακάτω «είδηση»:  

"Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, αναλαμβάνει την προεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2010. Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, ο Κ. Σβολόπουλος θα μιλήσει σήμερα το βράδυ στις 7.00 στην κεντρική αίθουσα της Ακαδημίας με θέμα «Ένας αιώνας από το Κίνημα στο Γουδή». Ομιλία που θεωρεί το Κίνημα στο Γουδή ως αφετηρία για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ρηξικέλευθης μεταβολής στον πολιτικό και κοινωνικό βίο της Ελλάδας» (ΤΑ ΝΕΑ,19-1-2010).

  Διαβάζοντας ένας αναγνώστης την παραπάνω «είδηση» στα ΜΜΕ, συλλέγει  τις εξής πληροφορίες: 1. ο κ. Κ.Σβολόπουλος είναι ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (άρα είναι «ιστορικός»).2.Αναλαμβάνει για το έτος 2010 την ΠΡΟΕΔΡΙΑ της Ακαδημίας Αθηνών. 3.Είναι ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ του ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής".4.ΑΝΑΠΤΥΞΕ  στις 19-1-2010 στην Ακαδημία το θέμα «΄Ενας αιώνας από το κίνημα στο Γουδί».Σύνολο «τίτλων» 4  ( πιθανολογούμενων και άλλων,μη γνωστοποιηθέντων στην είδηση).

Ο δέκτης των πληροφοριών αυτών, αν έχει έστω  στοιχειώδεις, σχολικές  ιστορικές γνώσεις ή είναι ένας «μέσος άνθρωπος» (με τη νομική έννοια) και απροκατάληπτος παρατηρητής των πολιτικών πραγμάτων αυτής της  χώρας, συνειρμικά άγεται σε διαπιστώσεις που αυτόματα στο σύνολό τους  γεννούν ερωτήσεις:

 

 1.ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ: α. Ο κ. Σβολόπουλος είναι ιστορικός και μάλιστα Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας –Αρχαιολογίας. Ως ιστορικός,  είναι αυτονόητο πως από τη δεοντολογία της επιστήμης του δεσμεύεται να υπηρετεί ΠΑΝΤΑ και ΚΑΘ ΄ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ  την ιστορική αλήθεια. β. Είναι Διευθυντής του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής" και επομένως από αυτή τη θέση  εργάζεται για να (απο)καταστήσει στο ιστορικό πάνθεο, και μάλιστα του «Εθνάρχη», τον επί συναπτά έτη  αρχηγό της ελληνικής Δεξιάς, πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. γ. Ο Κ.Καραμανλής  υπήρξε μια από τις σκληρότερες μορφές της ελληνικής Δεξιάς. Η πολιτική του πορεία εν πολλοίς είναι σκοτεινή, όπως επίσης περίεργη είναι και «ρόζ» η είσοδός του σε αυτή και η ανέλιξή του σχετικά εύκολα σε ανώτατα αξιώματα. Το έργο του στο σύνολό του είναι  αρνητικό. Να σκεφτεί κανείς και μόνο ότι  με τη λήξη του «ανταρτοπόλεμου»(τον οποίο οι καθεστωτικοί ιστορικοί αποκαλούν εμφύλιο(!!)), η παράταξη της Δεξιάς διέπραξε ακόμα πιο μεγάλα εγκλήματα και από εκείνα του πολέμου: Πέταξε στις ανθρωπο-αποθήκες των ξερονησιών και ανάγκασε σε εξορία στην «κόλαση» εκατοντάδες χιλιάδες ΄Ελληνες, που πλήρωσαν με βασανιστήρια, σωματικό και ψυχικό πόνο (από τους χειρότερους), με αρρώστιες, θανάτους, σακατεμούς την απόφασή τους, όχι απλά να κάνουν τον κόσμο καλύτερο, αλλά να τον αλλάξουν ριζηδόν.  Ο Καραμανλής έχει από τα μεγαλύτερα μερίδια ευθύνης για τον αφανισμό  αυτού του μεγάλου, και σε σθένος και σε αριθμό, κομματιού του ελληνικού λαού. δ. Η Ακαδημία Αθηνών (το κουκουβαγείο, όπως το έλεγε ο καλός  Χαλκιδέος λογοτέχνης και διανοούμενος μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας), σύγκειται από συντηρητικά  εν πολλοίς μέλη, που υποτίθεται πως είναι (αλλά ποσώς είναι) η «αφρόκρεμα» των επιστημών και των τεχνών της χώρας. ε. Ο Κ.Σβολόπουλος μίλησε ,ως ιστορικός, για το κίνημα στο Γουδί το 1909, που ήταν κυριολεκτικά, αν μιλάμε σε ιστορική και νομική γλώσσα, ένα πραξικόπημα, μια στρατιωτική δικτατορία, που επέβαλε η ανερχόμενη τότε αστική τάξη δια των στρατιωτικών όπλων. (Δεν είναι της παρούσης να εκφράσουμε τη θετική ή αρνητική άποψή μας για αυτό το κίνημα-πραξικόπημα. Αν ήταν επανάσταση (άρα αναγκαία, λαϊκή εξέγερση) ή όχι, είναι κι αυτό μια «άλλη» ιστορία, που δε θα αναλυθεί εδώ. Να θυμίσουμε μόνο πως και οι συνταγματάρχες της Χούντας το 1967, κίνημα-επανάσταση λέγανε πως κάνανε και το επιχείρημά τους ήταν, όπως και των κινηματιών του 1909,πως εδράζεται επί του λαού, έχει τη λαϊκή στήριξη). Οι στρατιωτικοί το 1909 στο Γουδί, λοιπόν, ανέτρεψαν το Δ.Ράλλη, νόμιμο πρωθυπουργό τότε της χώρας ( Ο Δ.Ράλης είναι παππούς του Γ.Ράλλη, αρχηγού επίσης της Δεξιάς, πρωθυπουργού της Ελλάδας και από τους «παρακοιμώμενους» του Κ.Καραμανλή).

 

2.ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ: α. Ποια ιδιότητα είναι η προεξάρχουσα από τις  4, μέχρι στιγμής,  που διαπιστώσαμε πως  έχει ο καθεστωτικός, ως τα μύχια (και ως εκ τούτου «μισθοφόρος»), καθηγητής της «ιστορίας» Κ.Σβορόπουλος ;  β. Αν υποθέσουμε πως υπερισχύει εκείνη του ιστορικού, πώς θα μπορέσει να συγκεράσει από τη φύση και την πραγματικότητα ανόμοια πράγματα, αντίρροπες δυνάμεις(ιδιότητες-μισθοδοτούμενες θέσεις κ.λπ) και να «συγγράψει»  Ιστορία, που αυτό, εξ ορισμού και δεοντολογίας, σημαίνει  ανεξάρτητη, καθαρή, αμερόληπτη, αστράτευτη κρίση; Παράδειγμα: Ως υπεύθυνος Διευθυντής του ιδρύματος "Κ.Καραμανλή΅" για τον εξωραϊσμό του «Εθνάρχη», αποκλείεται να τολμήσει (και να ήθελε) να μιλήσει για τα μεγάλα εγκλήματα ,σαν αυτά που περιγράψαμε, του μεταπολεμικού «άγριου» αρχηγού της Δεξιάς. (Εκτός αν θεωρεί κι αυτός πως ήταν απαραίτητο, για να αναμορφωθούν τα «μιάσματα», να περάσει από τα Μακρονήσια, τις Τασκένδες και τις φάμπρικες της Γερμανίας ο μισός και «καλύτερος» πληθυσμός της Ελλάδας).Αν τολμήσει και γράψει την αλήθεια, πάντως, «φίδι που τον έφαγε». Κλοτσηδόν θα εγκαταλείψει το ίδρυμα του Εθνάρχη (αυτόματα η εκδίωξή του θα σημαίνει για τον ίδιο απώλεια ικανού οικονομικού οφέλους)  γ.Αν, επίσης ,θελήσει να αναπτύξει και να κρίνει με ιστορική αντικειμενικότητα την ελληνική, αστική τάξη από το 1909  μέχρι σήμερα, πώς θα μπορούσε να εξιλεωθεί επαναστατικώ ή άλλο δικαίω, αυτή η τάξη, που είναι στην ουσία η τροφός του εθνικισμού, του μεγαλοϊδεατισμού, του ρατσισμού και των λοιπών δεινών της χώρας; Μοιραία  εδώ θα εμφανιστεί και άλλος μύθος του ΄Εθνους, ο έτερος «Καπαδόκης», ο «Εθνάρχης», Ε.Βενιζέλος. Πώς θα τον βολέψει ο Κ. Σβορόπουλος το Βενιζέλο κάτω από την ομπρέλα της αστικής τάξης, η οποία στην ουσία εξελίχτηκε σε βασικό "αιματοδότη" της μεταπολεμικής, εθνικόφρονος Δεξιάς; Και ακόμα. Σε ποιον θα ρίξει το ανάθεμα για την  καταστροφή του 22; Στο Βενιζέλο, στο Βασιλιά, στους (αδίκως) καταδικασμένους στη «δίκη των εξ» ή στη μοντέρνα, εύκολη «ιστορική» αντίληψη-ισοπέδωση  του «έλα ,μωρέ, όλοι φταίνε τελικά» το ένα, ή  «και οι δυο παρατάξεις στον «εμφύλιο τα ίδια εγκλήματα διέπραξαν» το άλλο, και το σαπισμένο πια κερασάκι «τι τα θες, για όλα φταίει ο ξένος δάκτυλος»   δ. Πώς θα φορτώσει ιστορικά, ο καθηγητής, με λάθη τον παππού Δ. Ράλλη, που ήταν... βυζαντινής γενιάς και αστός από τους λίγους, που ήταν πατέρας του «Γερμανοτσολιά» Ι. Ράλλη,  που ήταν πατέρας του Γ. Ράλλη, παρακοιμώμενου του Κ. Καραμανλή,   στο ίδρυμα του οποίου  προϊσταται ο «ιστορικός» και πρόεδρος από δω και πρόεδρος από κει και διευθυντής και ομιλητής και συγγραφέας και το… ντίλι ντίλι ντίλι το κόκκινο μαντήλι και…πάει λέοντας;

 

Υ.Γ  Κύριε Διευθυντά του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Καραμανλής", ο ελληνικός λαός, (που έχει 100 ελαττώματα και άλλες πενήντα αρετές), λέει για σας και τους ομοίους σας τα ακόλουθα σοφά: « Δυο καρπούζια (πόσο μάλλον 4 και πέντε) στην ίδια μασχάλη δεν κρατιούνται» και «ή ζευγάς, ζευγάς ή  παπάς,  παπάς».(Αχ, αυτός ο τραγικός και εν ταυτώ αξιαγάπητος μέσος ΄Ελληνας, τι σοφία έχει ώρες-ώρες!)

   

 

Τελευταία ανανέωση ( 21.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS