HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2013008
KINEZΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ 2010.Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ!
Γράφει ο/η paris   
22.01.10
 
Γκάο Ζισένγκ. Οι αρχές ενημέρωσαν την οικογένεια του δικηγόρου ότι έχει εξαφανιστεί  από τον Σεπτέμβριο, όμως  βρισκόταν υπό κράτηση από  τον Φεβρουάριο του 2009

Ο Γκάο Ζισένγκ, ένας από τους κορυφαίους Κινέζους δικηγόρους που ασχολούνται με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξαφανίστηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχασε τη ζωή του από τα βασανιστήρια.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε κάποτε περιλάβει αυτόν τον 44χρονο αυτοδίδακτο δικηγόρο στους 10 κορυφαίους νομικούς της χώρας. Στα νιάτα του ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, όμως αργότερα ήρθε σε απ΄ ευθείας σύγκρουση με την εξουσία και τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει βάρβαρους τους Κινέζους ηγέτες και τους έχει παρομοιάσει με νονούς της Μαφίας. Υπερασπιζόταν μέλη της απαγορευμένης οργάνωσης Φαλούν Γκονγκ και χριστιανικές εκκλησιαστικές οργανώσεις που λειτουργούν παράνομα (ο Γκάο είναι ενεργό μέλος της χριστιανικής κοινότητας του Πεκίνου). Οι διώξεις του από τις κινεζικές αρχές τού έχουν προσδώσει αίγλη μεταξύ των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα και έξω από την Κίνα και το 2008 ήταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία ενημέρωσε τους συγγενείς του δικηγόρου πως ο Γκάο εξαφανίστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ έκανε ένα περίπατο... Όμως ο δικηγόρος βρισκόταν υπό κράτηση από τον περασμένο Φεβρουάριο και αμέσως εκφράστηκαν φόβοι για τη ζωή του, ότι μπορεί να τον «εξαφάνισαν» οι δυνάμεις ασφαλείας, καθώς είχε υποβληθεί επανειλημμένα σε βασανιστήρια όταν είχε συλληφθεί παλιότερα. Μια παγκόσμια διακήρυξη υπέρ της απελευθέρωσής του στον ιστότοπο www. freegao. com είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες σχεδόν 126.000 υπογραφές.

Η κυβέρνηση έκλεισε το δικηγορικό γραφείο τού Γκάο στο Πεκίνο το 2005, όταν ο δικηγόρος ζήτησε μέσω του Ίντερνετ να σταματήσουν να στέλνονται σε στρατόπεδα αναμόρφωσης τα μέλη της Φαλούν Γκονγκ. Επιχείρησαν να τον κάνουν να σωπάσει επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για ανατρεπτική δραστηριότητα σε μια δίκη που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2006 κεκλεισμένων των θυρών. Όμως εκείνος κυκλοφόρησε το 2007 την αγγλική μετάφραση του βιβλίου του «Μια πιο δίκαιη Κίνα» και το 2008, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, δημοσιοποίησε ανοικτή επιστολή στην οποία εφιστούσε την προσοχή του αμερικανικού Κογκρέσου στη «συνεχιζόμενη καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα». Τα τελευταία χρόνια είχε διαμαρτυρηθεί κατ΄ επανάληψη για τις διαρκείς παρενοχλήσεις από την αστυνομία του ιδίου και της οικογένειάς του. Στις 4 Φεβρουαρίου, πέρυσι, οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στο σπίτι του στο Σαανσί. Τον προηγούμενο μήνα η σύζυγός του, η Γκενγκ Χε, και τα δύο παιδιά τους είχαν καταφέρει να διαφύγουν στις ΗΠΑ. Η Γκενγκ Χε είπε ότι άνθρωποι στο Σαανσί είδαν τον Γκάο το περασμένο καλοκαίρι συνοδεία δώδεκα αστυνομικών. Τώρα οι αρχές τούς λένε ότι εξαφανίστηκε. «Ακόμη κι αν είχε διαπράξει κάποιο τρομερό έγκλημα», λέει ο αδελφός του, «και πάλι η οικογένειά του θα είχε δικαίωμα να ξέρει τι του συνέβη. Όμως ουδείς γνωρίζει κάτι, δεν μας μιλούν και δεν δέχονται να μας συναντήσουν».

                                                              (Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 21-1-2010)

Τελευταία ανανέωση ( 22.01.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2022 HOMO NATURALIS