HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2012990
Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ "ΕΚΤΕΛΕΙ" ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Γράφει ο/η paris   
16.05.10

"Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΕΞI" ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ-ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΡΗΜΗΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.


Με  μια εντελώς  απαράδεκτη ιστορικά και νομικά διαδιακασία,  εκδικάζεται αυτές τις ημέρες στον ΄Αρειο Πάγο η υπόθεση των "έξι ", που καταδικάστηκαν από  έκτακτο στρατοδικείο το 1922 στην ποινή του θανάτου και εκτελέστηκαν στις 15 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς  για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας. Η αναβίωση της δίκης έγινε εφικτή μετά από αίτηση του εγγονού του καταδικασθέντος σε εκείνη τη δίκη Π.Πρωτοπαπαδάκη . Στο μεταξύ, με δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής 185 (!) προσφυγικών σωματείων στο δικαστήριο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους δήλωσε πως οι πελάτες του θεωρούν τους εκτελεσθέντες ως υπεύθυνους για τη...διαχείριση της ήττας που είχε ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό 2 εκατομμυρίων Ελλήνων από τη Μ.Ασία και επομένως ορθώς καταδικάστηκαν.

Η Μικρασιατική καταστροφή είναι μια από της μελανότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας ακόμα και σε ό,τι αφορά τον τρόπο συγγραφής της. Δεν είναι, όμως, εδώ ο κατάλληλος χώρος και χρόνος, για να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα διεξοδικά. Σήμερα, με αφορμή αυτή τη δίκη, θέλουμε μόνο  να επισημάνουμε την ιστορική αυθαιρεσία που διαπράττει ο ΄Αρειος Πάγος, ο οποίος, εκδικάζοντας μετά από  88 χρόνια τη "μαύρη" αυτή  εθνική και δικαστική υπόθεση, υποκαθιστά την ιστορία και ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για παρόμοια εγχειρήματα.

Κύριοι Αεροπαγίτες,
Η "Δίκη των έξι",αν δεν το γνωρίζετε, είναι υπόθεση των ιστορικών πια και όχι δική σας. Σεις, αν έχετε  κάποια δικαιοδοσία και υποχρέωση είναι να επισημάνετε και να καταδικάσετε την εγκληματική διαδικασία που ακολούθησαν οι στρατοδίκες συνάδελφοί σας τότε. Οι επίορκοι δικαστές "εν διατετεγμένη υπηρεσία", εκδίκασαν και καταδίκασαν σε θάνατο μέσα σε ελάχιστα λεπτά έξι ανθρώπους, οι οποίοι, ναι μεν είχαν σοβαρές ευθύνες για το έγκλημα του ξεριζωμού των προσφύγων της Μ.Ασίας και των υπόλοιπων συνεπειών εκείνης της καταστροφής, αλλά δεν ήταν οι μόνοι ένοχοι.
 Τέτοιας σπουδαιότητας δίκες  ,δε γίνονται έτσι, όπως έγινε η δίκη του 22  γι΄αυτό και αποτελεί όνειδος και κόλαφο στο νομικό πολιτισμό της χώρας μας. Βέβαια,δεν είναι η πρώτη φορά από την εποχή ακόμα του Κολοκοτρώνη,που η εξαρτημένη από πολιτικά και άλλα συμφέροντα ελληνική δικαιοσύνη είναι υπόλογη για τον τρόπο που λειτουργεί και "απονέμει" το δίκαιο. Επομένως,όπως είπαμε,αν πρέπει να επιμένετε να δικάσετε κάποιους από τους πρωταγωνιστές εκείνων των γεγονότων,δικάστε τους συναδέλφους σας  της δίκης του '22 και αφήστε ήσυχη την Ιστορία να απονείμει την πραγματική ιστορική δικαιοσύνη,όπως εκείνη ξέρει να το κάνει.΄Αλλη αρμοδιότητα ή ειδικότητα, εμείς λέμε πως δεν έχετε για να διεξάγετε τέτοιου είδους ιστορικές δίκες,έστω και αν από τυπικής νομικής άποψης φαίνεστε καλυμμένοι.
 Καταλάβετε,επιτέλους, πως ποσώς ενδιαφέρει την Ιστορία ούτε η διαδικασία της διεξαγωγής αυτής  της δίκης ούτε η απόφαση που θα εκδώσετε.Αυτά αφορούν μόνο την καθεστωτική "ιστορία". Ούτως ή άλλως, η Ιστορία δεν παρίσταται στην αίθουσά σας, αφού μοναδικός σκοπός σας είναι να την εκτελέσετε και όχι να την υπηρετήσετε.Διεκπεραιώστε, λοιπόν,τη δίκη σας,όπως εσείς θέλετε και βγάλτε όποια απόφαση σεις νομίζετε. Επί της ουσίας ,όμως, τίποτα δεν μπορείτε να αλλάξετε. Και η ιστορική ουσία, εν ολίγοις, εκείνης της "δίκης των έξι" είναι η ακόλουθη.
Στήθηκε τότε ένα έκτακτο στρατιωτικό δικαστήριο σκοπιμότητας με εντολή να δικάσει και να καταδικάσει κάποιους ανθρώπους για εκτόνωση της λαϊκής οργής και του πληγωμένου εθνικού εγωισμού, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής του ΄22 στη Μ.Ασία. Οι κατηγορούμενοι είχαν μεν σχέση με τα εγκλήματα που τους καταλόγιζε το κατηγορητήριο, αλλά όχι ακριβώς όπως ήταν διατυπωμένα εκεί και δεν ήταν ούτε οι μόνοι ούτε οι αποκλειστικοί ένοχοι. Από το εδώλιο έλειπαν (και δε φρόντισαν  ο εισαγγελέας της εποχής και το έκτατο στρατοδικείο να τους οδηγήσουν εκεί) οι παρακάτω ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ:
Βασιλιάς Κωνσταντίνος, Ελευθέριος Βενιζέλος,εθνικιστικές,πολιτικές και θρησκευτικές κεφαλές του ελληνισμού της Μ.Ασίας. Αυτοί είναι οι απολύτως ιστορικά ευδιάκριτοι και υπεύθυνοι για εκείνη την καταστροφή και δε χρειάζεται κανένας ιστορικά  αναρμόδιος να αποφασίσει γι΄αυτό.  Ευθύνη, ασφαλώς, έχουν και  οι λεγόμενοι "έξη",που καταδικάστηκαν:
Π.Πρωτοπαπαδάκης,
Δ.Γούναρης,
Ν.Στράτος,
Γ.Μπαλτατζής,
Ν.Θεοτόκης
(πολιτικοί)
και
 Γ.Χατζηανέστης
( στρατηγός).

Τέλος, στους μεγάλους υπεύθυνους του δράματος της Μ.Ασίας, εκτός των παραπάνω, πρωταγωνιστεί και μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, η οποία, όταν λειτουργεί με τη μορφή  "μάζας",  (π.χ ελληνοτουρκικός πόλεμος 1897, σύγχρονο "μακεδονικό"), "βγάζει" έναν επικίνδυνο καί υστερικό εθνικιστικο μεγαλοϊδεατισμό,ικανό να οδηγήσει τη χώρα στο "μη παρέκει". Αυτή η λαϊκή μάζα,ένθεν και εντεύθεν του Αιγαίου, έβαλε το ΄22 την υπογραφή της σε μια "προαναγγελεθείσα" καταστροφή,αφού η εκστρατεία που επιζητούσε μετά φανατισμού,δεν έπρεπε  να διεξαχθεί.Αλλά ,έστω και αν διεξήχθη, είχε τόσα λάθη και έγιναν τέτοιες παραλείψεις που ήταν μαθηματικά επιβεβαιωμενο πως μόνο με καταστροφή θα μπορούσε να τελειώσει.

Κύριοι Αεροπαγίτες,
αυτή είναι η δίκαιη ιστορική κρίση για εκείνα τα ιστορικά πλέον πρόσωπα. Η δική σας ετυμηγορία αφορά περισσότερο το θέατρο εντυπώσεων και όχι την αυτή την ίδια, την πραγματική Ιστορία.

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 16.05.10 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2022 HOMO NATURALIS