HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2247009
Η "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ",(18/4-24/4/2011
18.04.11

1."...ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ"

 

                                                                 24-4-2011

 

                          Τα τρία κακά της μοίρας σου!

 

 

                       

 

 

 

   

                      ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΛΑ.

                                   

 

  

  

  

21-4-2011                                                                          

 

        

 

 

Σήμερα γιορτάζει ολάκερη η ελληνική ανθρωπόμαζα εκείνης της εποχής, που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη δικατορία (αλλιώς τί γνήσια ανθρωπόμαζα θα ήταν),αλλά και χειροκτότησε την επικράτησή της και της έδωσε “ψήφο εμπιστοσύνης” για σχεδόν 7 χρόνια.

( Η ιστορική αλήθεια: Οι δικτάτορες έπεσαν εξαιτίας της αφροσύνης τους, όχι από την αντίσταση των Ελλήνων)

 

Σήμερα γιορτάζει ολάκερη η ελληνική ανθρωπόμαζα εκείνης της εποχής, που όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη δικατορία (αλλιώς τί γνήσια ανθρωπόμαζα θα ήταν),αλλά και χειροκρότησε την επικράτησή της και της έδωσε “ψήφο εμπιστοσύνης” για σχεδόν 7 χρόνια.

( Η ιστορική αλήθεια: Οι δικτάτορες έπεσαν εξαιτίας της αφροσύνης τους, όχι από την αντίσταση των Ελλήνων).

 

 

 

 

Tι λένε,ρε,οι...πουλημένοι;

  

                                    19-4-2011        

   Φιντέλ Κάστρο δεν είναι πλέον μέλος της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος. Έγινε δεκτός όμως με επευφημίες σήμερα, κατά την εμφάνισή του, την τελευταία μέρα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας.

"Και πώς να τον πεις παλιάνθρωπο,που έκανε 20 χρόνια φυλακή" (Μ.Αναγνωστάκης).

  

  

   

  Μ. Εβδομάδα και η "αγορά" την τιμά δεόντως.

  "Εδώ οι καλοί εσταυρωμένοι....Πάρτε κόσμε, τσάμπα πράμα".

  

  

  

                           Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία

                     διαδηλωτές στους δρόμους ζητούν με οργή την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.     

  Οι εικονιζόμενες μαντηλοφορούσες αποτελούν  εγγύηση της...δημοκρατίας που εγκαθιδρύεται και σ΄αυτή τη μουσουλμανική χώρα.              

  

  Ο Τίµο Σόινι, πρόσωπο των εκλογών στη Φινλανδία, ενηµερώνεται από τον Τύπο για τον θρίαµβό του Η "Καθαρή" (διάβαζε "στεγνή') κυρία Κίκε Ελοµάα, Μις Ολυµπία το 1981, ήταν ένα από τα πλέον προβεβληµένα πρόσωπα των Αληθινών Φιλανδών,που λέμε παρακάτω.

  

                                                             18-4-2011

" ΄Εφυγε" χτες και ο Νίκος Παπάζογλου (λίγο μετά το Μανώλη Ρασούλη). ΄Εσβησε  στα 63 του, στο κρεβάτι του, ύστερα από πολύµηνη µάχη µε τον καρκίνο.

 

 Ζήσαμε τους "μεγάλους" μας έρωτες  με την «Εκδίκηση της Γυφτιάς»  και τα «∆ήθεν» ( Ρασούλη και Ξυδάκη). Μας σημάδεψαν τα τραγούδια του Σαλονικιού.

  

Στο καλό,αλλιώτικο "αγόρι".

 

 

 

2. "ΔΡΩΜΕΝΑ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ

      ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΥΛΗ

                                                                                               23-4-2011

"Τα blogs είναι η δημοσιογραφία των εκβιαστών"

Κατά της ανωνυμίας των blogs τάσσεται με άρθρο του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Κάνει λόγο για τους χειρότερους βιαστές της ελληνικής γλώσσας. Τονίζει ότι ο τρόπος λειτουργίας τους καθαγιάζει την ρουφιανιά και ουσιαστικά ζητά νομοθετική παρέμβαση. Στείλτε μας την άποψή σας

 

 Τα ανώνυμα blogs είναι σαν να γράφεις νύχτα στους τοίχους ένα καινούργιο σύνθημα κάθε 10 λεπτά, χωρίς να σε βλέπει κανείς και χωρίς, φυσικά, να υπογράφεις. Αυτή, ακριβώς, η ανωνυμία μετέτρεψε τα blogs από έμβλημα της ελευθερίας της έκφρασης και αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, στο απόλυτο σύμβολο του πιο ακραίου λαϊκισμού" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάγκαλος στο άρθρο του μιλάει για καλλιέργεια της ρουφιανιάς και καθαγιασμό της μαύρης κουκούλας και προσθέτει ότι ο δημόσιος λόγος των blogs αποτελεί τον χειρότερο βιαστή της ελληνικής γλώσσας.

"Η ανωνυμία των blogs δικαιολογείται με το επιχείρημα του φόβου: ο απλός πολίτης γράφει ανώνυμα γιατί (υποτίθεται ότι) η εξουσία καραδοκεί για να τον κυνηγήσει. Ετσι καλλιεργείται η ρουφιανιά και καθαγιάζεται η μαύρη κουκούλα. Οποιοσδήποτε μπορεί ανώνυμα να γράφει ό,τι θέλει χωρίς να έχει καμία ευθύνη ούτε γι’ αυτό που γράφει ούτε για τον τρόπο που το γράφει. Ο δημόσιος λόγος των blogs είναι ο χειρότερος βιαστής της ελληνικής γλώσσας. Εξαντλείται, πολλές φορές, στα βασικά ρήματα (κατά προτίμηση όσα έχουν σχέση με σεξουαλικές πράξεις) και τις συνήθεις βρισιές" γράφει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συμφέροντα πίσω από την ανωνυμία

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναγνωρίζει ως πλεονέκτημά τους την αμεσότητα, τονίζοντας όμως ότι τα blogs τρέφονται από φήμες και οι διαχειριστές τους δεν έχουν την ικανότητα να αξιολογήσουν τα γεγονότα, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη απεργία του τύπου, όταν και οργίασαν οι φήμες για ανασχηματισμό ή εκλογές.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστηρίζει ότι η συνήθεια νεαρών δημοσιογράφων να χρησιμοποιούν ως πηγή πληροφόρησης τα blogs αποτελεί Δούρειο Ίππο που καταστρέφει τις εφημερίδες.

Σημειώνει ακόμα ότι τα blogs δεν είναι αθώα και πίσω από την ανωνυμία κρύβονται δημοσιογράφοι που εξυπηρετούν συμφέροντα.

"Τα ανώνυμα blogs ελάχιστη σχέση έχουν με την δημοσιογραφία των πολιτών. Συνήθως, πίσω τους κρύβονται συγκεκριμένοι «δημοσιογράφοι» που διακρίθηκαν και διακρίνονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δημοσιογραφία. Ηδη παράγουν μια ολόκληρη γενιά «δημοσιογράφων» που θεωρούν την ηθική και τη δεοντολογία κάτι κακό και εντελώς άχρηστο. Προτιμούν να πλουτίσουν εκβιάζοντας μέσω του γνωστού κύκλου: η είδηση πρώτα δημοσιεύεται στο δικό τους «δέντρο» ανώνυμων blogs (έτσι βλέπεις το ίδιο κείμενο σε 20 blogs), μετά περνά σε κάποια περιθωριακή εφημερίδα και μετά σε κάποιο παράνομο τηλεοπτικό σταθμό. Η επιτυχία τους είναι όταν τη δουν γραμμένη σε κάποια έγκυρη εφημερίδα" τονίζει χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι το καλύτερο δίκτυο blogs το συνθέτουν εκβιαστές και ακροδεξιοί που δεν αποδέχονται τα κοινοβουλευτικά πλαίσια.

Χαρακτηρίζει τα ανώνυμα blogs "δημοσιογραφία των εκβιαστών" και όχι "δημοσιογραφία των πολιτών" και προσθέτει ότι υπάρχει πλήρης ανομία στον χώρο της ενημέρωσης και νομοθετικό κενό στο διαδίκτυο που επιτρέπει στους διαχειριστές να μην γράφουν το όνομά τους, να πλήττουν τη δημοκρατία και να κατασπαράζουν ως λιοντάρια τον εκάστοτε στόχο τους.(MME);

 

 

 

Ο Πάγακαλος, το έχουμε ξαναγράψει, διατυπώνει κατά καιρούς  αυτονόητες αλήθειες, που προκαλούν τις περισσσότερες  φορές σάλο,επειδή ακριβώς η "ανθρωπόμαζα" έχει πάρει οριστικό διαζύγιο από τη στοιχειώδη αλήθεια (για το "φυσικό",άστο καλύτερα). Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης "ξαναχτύπησε" με τη λογική άποψη πως οι ανώνυμοι μπλόγκερ,δεν είναι και οι πιο αθώοι σε όλη αυτή την ιστορία της βιομηχανίας της "ενημέρωσης".

Απόλυτα σωστή η γνώμη του (το έχουμε κι εμείς επισημάνει εδώ), αφού είναι "ηλίου φαεινότερο" πως πίσω από τους ανωνυμογράφους, κρύβονται συνήθως οικονομικά ή προσωπικά συμφέροντα συγκεκριμένων "τύπων",που "κολυμπούν" στον απόπατο της (ούτως ή άλλως) βρώμικης δημοσιογραφίας. Τελευταία για το ίδιο θέμα ανεβάσαμε κείμενο που αφορούσε  την αγωγή του Mega κατά του μπλόγκ Fimotro ("ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ", 21/3-27/3-2001).

Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω.

 

 

 

                                                                   21-4-2011

 

***"ΕΠΙΘΕΣΗ µε σκληρούς και προσωπικούς χαρακτηρισµούς ειςβάρος του Γενικού Επιθεωρητή ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή απάντησαν χθες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ µιλώντας για «στηµένους εκπροσώπους των συµφερόντων που θέλουν να λεηλατήσουν τη ∆ΕΗ», χωρίς ωστόσο να απαντούν επί της ουσίας σε όσα αναφέρει το πόρισµα για πάρτι σπάταλης και αδιαφάνειας.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωσητης ΓΕΝΟΠ, «η απάντησή µας στον κ. Ρακιντζή και κυρίως σ’ αυτούς που τον καθοδηγούν για µια φορά ακόµα είναι, ότι το στόµα δεν θα µπορέσει να µας το κλείσει κανείς. Τα χρήµατα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ δεν είναι χορηγίες ούτε δωρεές», συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τα χρήµατα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ εδώ και 27 χρόνια είναι προϊόν διαπραγµάτευσης και κοινά υπογεγραµµένων όρων µε Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας. Τα χρήµατα που παίρνει η ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ είναι χρήµατα των συναδέλφων µας που αφαιρέθηκαν από την αύξηση του µισθού τους κατά τις διαπραγµατεύσεις για τις Συλλογικές Συµβάσεις Εργασίας που δίνονται εδώκαι 27 χρόνια µε όλες τις Κυβερνήσεις και µε όλες τις ∆ιοικήσεις.

Εάν κάποιος είναι παράνοµος τότε είναι οι Κυβερνήσεις και οι ∆ιοικήσεις που τα ενέκριναν και ο κ. Ρακιντζής οφείλει να διατάξει έρευνα ενάντια σε όλους τους υπουργούς Βιοµηχανίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας εδώ και 30 χρόνια!», συνεχίζει η ανακοίνωση. Μάλιστα κατηγορώντας ευθέως τον κ. Ρακιντζή, η ΓΕΝΟΠ ρωτά «πόσο αξιόπιστος µπορεί να είναι ο κ. Ρακιντζής που ενώ του κοινοποιήθηκε από την αρµόδια διεύθυνση της ∆ΕΗ µε αριθµό πρωτοκόλλου ∆. Ε 1289/13-3-08 αρνητική απάντηση στο αίτηµά του για χορηγία στο σύλλογό του αυτός προφανώς επανήλθε δυσαρεστηµένοςκαι άγνωστο µε ποιον τρόπο πίεσε,απείλησε, παζάρεψε, 15 µέρες και κατάφερε να αποσπάσει τη χορηγία. Αλήθεια γιατί είναι αντικείµενο ελέγχου και έρευνας οι νόµιµες παροχές της ∆ΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ και όχιοι χορηγίες των εταιρειών προς τον σύλλογο του οποίου γραµµατέας είναι ο κ. Ρακιντζής; Πόσο αξιόπιστος µπορεί να είναι ο κ. Ρακιτζής που σύµφωνα µε δηµοσίευµα της εφηµερίδας “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” έκρυβε καµουφλαρισµένη κεραία κινητής τηλεφωνίας στην ταράτσα του σπιτιού του από την οποία όπως οµολόγησε εισπράττει 15.000 ευρώ τον χρόνο;!» (MME).

  

Για την ταμπακιέρα μας λες, κύριε (και κεριά!), Φωτόπουλε; Τα λεφτά μου πού και γιατί τα φάγατε; Ονοματεπώνυμα θέλουμε.΄Οχι παρλαπίπες και κουτοπονηριές του Ελληνάρα. Τα λοιπά συνδικαλιστικοτσαμπουκαλίδικα τα καταπίνουν μόνο λαμόγια σαν ελόγου σας.

Ο Ρακιντζής σας φταίει τώρα και η κεραία του.

Αλλά, ποιος έχασε την τσίπα του για να την βρείτε εσείς;

  

                                                                                                                                       20-4-2011

 Παπακωνσταντίνου: «Βιώσιμο το ελληνικό χρέος"

 

Απόλυτα βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το αργότερο στις αρχές του 2012.

 

Χρέος  βιώσιμο και βίος ...αβίωτος.

 

 

                                              19-4-2011

*** "Συνειδητά και µεθοδικά επιχειρείται τα τελευταία χρόνια η υποβάθµιση της ∆ικαιοσύνης έναντι των άλλων συνταγµατικών εξουσιών του κράτους», επισηµαίνει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος µε αφορµή την άρνηση της ηγεσίας του Αρείου πάγου να αποδεχθεί την πρόσκληση της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής. «∆ικαίωµα και υποχρέωση κάθε δικαστικού λειτουργού, πολύ δε περισσότερο του προέδρου ή του εισαγγελέα του Αρείου πάγου, όταν διαπιστώνει προσπάθειες υποβάθµισης ή χειραγώγησης της ∆ικαιοσύνης, από όπου και αν αυτές προέρχονται, είναι να ερµηνεύει και να εφαρµόζει τις σχετικές διατάξεις µε γνώµονα τη συνταγµατική νοµιµότητα και την ανεξαρτησία της ∆ικαιοσύνης», αναφέρουν οι εισαγγελείς στην πρώτη δηµόσια τοποθέτησή τους µετά την κόντρα µεταξύ δικαστών και κυβέρνησης. Επιχειρώντας όµως να κρατήσουν ισορροπίες, συµπληρώνουν ότι «ο διάλογος µεταξύ εκπροσώπων της νοµοθετικής και της δικαστικής λειτουργίας είναι ιδιαίτερα χρήσιµος, πρέπει όµως να στηρίζεται στον σεβασµό της διάκρισης των εξουσιών». (ΜΜΕ)

"Όταν τα βουβάλια τσακώνονται στη λίμνη, την πληρώνουν τα βατράχια".

  

 

 

 

                                          18-4-2011

***«Aρνητική» είναι σύμφωνα με την Standard & Poor's η προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ. Ο διεθνής Οίκος εξέφρασε ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υπέρογκα ελλείμματα. Για πολιτική απόφαση έκανε λόγο ο Λευκός Οίκος.

 O οίκος προσθέτει επίσης ότι η υποβάθμιση οφείλεται στα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το διογκούμενο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε σχέση με άλλες χώρες με αντίστοιχη αξιολόγηση, καθώς και στο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά". (ΜΜΕ)

Γκρεμίδια και το αμερικάνικο όνειρο, όπως και το ελληνικό. Και τα δυο τρέφονταν με αυταπάτες.(Αλλιώς, τί όνειρα θα ήταν;)


Η Ιστορία έχει προειδοποιήσει: ΄Ολες οι μορφές της "Οικονομίας" και ειδικά αυτή της "Αγοράς",που δε στηρίζονται στη ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (παράγεις ο ίδιος ό,τι καταναλώνεις), είναι καταδικασμένες να κατακρημνιστούν μαζί με όσους τις εμπιστεύτηκαν.

 

 

***"Οι Αληθινοί Φινλανδοί, ένα ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόµµα διαµαρτυρίας που µόλις και µετά βίας είχε αποσπάσει το 4% των ψήφων στις προηγούµενες εκλογές, είδε χθες τα ποσοστά του να εκτοξεύονται στο 19% και να καταλαµβάνει τις 39 από τις 200 έδρες της βουλής – µόλις πέντε λιγότερες από την κεντροδεξιά Εθνική Συµµαχία που αναδεικνύεται πρώτο κόµµα µε 20,4%."(ΜΜΕ)

΄Αντε,και στα...Καρατζαφερικά μας!

 

"Καθαρόαιμοι" Γερμανοί, Γάλλοι,Φιλανδοί,Ολλανδοί.΄Ελληνες... Να δούμε τί θα κάνουμε εμείς οι...ημίαιμοι.

(Ο φασισμός επιστρέφει στην Ευρώπη με ίδιο πρόσωπο και (προς το παρόν) "παραλλαγμένες"μεθόδους).

Επιφυλακή!

                        3. ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΛΛΟΙ

                                                             21-4-2011

 

 

Τον Κωστή Παπαϊωάννου δεν τον γνωρίζουμε. ' Ο,τι διαβάζουμε στα ΝΕΑ ( συμφωνώντας ή διαφωνώντας) και ό,τι ακούμε από άλλους που τον ξέρουν προσωπικά. Γενικώς, έχουμε σχηματίσει την εντύπωση πως δε μασάει τα λόγια του. Δείχνει να έχει “τσαγανό”. ...Γενικώς, επίσης, είναι δύσκολο την σήμερον ημέρα και μάλιστα με τίγκα μετανάστες στη χώρα, να είσαι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου. Αυτά πάλι ...γενικώς.

Ειδκώς τώρα: Δε θα διατυπώσουμε άποψη επί του περιεχομένου του άρθρου του “Κωστή” που παραθέτουμε στη συνέχεια, αλλά θα μιλήσουμε για το...ύφος του κειμένου.

 

Πριν 4 περίπου χρόνια, όταν ανεβάσαμε εδώ την εισαγωγή για την Ιστορία (ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ) ένας επισκέπτης (καλής μόρφωσης, όπως έδειχνε η επιστολή του) μας κατηγορούσε πως ενώ υποστηρίζουμε ότι ακόμα και τα επιστημονικά κείμενα πρέπει να είναι απλά και γραμμένα σε καταληπτό λόγο, στην πραγματικότητα  κι εμείς γράφαμε δυσνόητα και "διανοουμενέ".  Ως παράδειγμα έφερε το παρακάτω απόσπασμα από εκείνο το κείμενο:

 

 

Στη συστηματοποιημενη γνωση,οι κανονες κατακτησης της ειναι αυστηρα προσδιορισμενοι και οι οροι επιτηδευσης της δεσμευτικοι για τους φορεις της. Η λαθρεπιβαση σε επαγγελματικη συντεχνια, εξειδικευμενης γνωσης, ειναι απαγορευμενη. ''Ελευθερη εισοδος επισκεπτων'' και καταληψη γνωστικου χωρου, που '' de jure et ipso jure'' ανηκει  σε αλλους , δεν επιτρεπεται. Γιατι ο κομπογιανιτισμος, ο πιθηκισμος, το δηθεν, δεν ειναι απλως κωμικες μεταμφιεσεις. Εχουν πρωτιστως και επικινδυνες παρενεργειες.

 

 

 

Διαβάζουμε και σήμερα αυτό το απόσπασμα και ναι μεν αναγνωρίζουμε κάποια στοιχεία αλήθειας στην άποψη του επιστολογράφου, αλλά παρηγορούμαστε από το γεγονός ότι πολύ παλιότερα, σε εκατοντάδες άλλα κείμενά μας, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα

Σς πολλά ήταν οφθαλμοφανής η προσπάθεια θήρευσης εντυπώσεων από τον αναγνώστη. Επιτηδευμένο το ύφος. Λεξιθηρική η γραφή. Διανοουμενίστικη η διατύπωση. Πέρασαν χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε την “απάτη” και να αδειάσουμε απ΄ αυτό το "διανοουμενισμό". Δύσκολα και με μεγάλη άσκηση περάσαμε στο απλό, καταληπτό και ανεπιτήδευτο ύφος (αλλά, ακόμα και σήμερα, ώρες-ώρες, αναγνωρίζουμε πως το “πέρασμα” δεν είναι οριστικό, όπως θα θέλαμε. Υπάρχουν όντως πισωγυρίσματα. ΄Ατιμο πράγμα η συνήθεια και περισσότερο η κακή. ("Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι", δε λένε;

Ο “Κωστής” σε πολλά κείμενά του ,“μάς” θυμίζει την αφεντιά μας, εκείνο το "ξεφουσκωμένο" συγγραφέα- παγώνι. Φανερές οι αρρώστιες της διανοουμενίστηκης παρουσίας του και επιβολής των απόψεών του μέσω της...ακαταληψίας τους. Διαβάστε κείμενά του στα ΝΕΑ (και όχι μόνο το παρακάτω) και θα το διατυπώσετε εξόφθαλμα.


Ο διανοουμενισμός είναι χείριστος ρατσισμός ,Κωστή Παπαϊωάνου. Χειρότερος και από τον ρατσισμό της ...επιδερμίδας. Πίστεψέ με. Κι αν δεν ήσουν πρόεδρος για τα δικαιώματα του ανθρώπου,ούτε καν θα μας είχε απασχολήσει το ύφος σου.΄Ομως, στον κατάλογο με τα βασικά δικαιώματα του ανθρώπου συμπεριλαμβάνεται κι εκείνο που αναγνωρίζει σε κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη γνώση γραφής και ανάγνωσης να αντιλαμβάνεται εκείνα που διαβάζει.

΄Η μήπως διαφωνείς;

                                                                             

 

        ΤΡΙΤΗ ΑΠΟΨΗ Λαθρεπιβάτες της απείθειας

                                             Η µεταµφίεση της ανοµίας σε πολιτική ανυπακοή

                                          ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ  ΣΤΑ ΝΕΑΠέμπτη 21 Απ ριλίου 2011

Καθώς η χώρα βυθίζεται ταχύτατα στη δίνη της πολυεπίπεδης κρίσης, η επιµονή στην ακριβολογία φαντάζει ίσως περιττή πολυτέλεια ή εθελοτυφλία. Κι όµως, τώρα είναι πουοι λέξεις βαραίνουν περισσότερο.

Μια έννοια που «ελαφραίνει επικίνδυνα» τον τελευταίο καιρό είναι η πολιτική ανυπακοή. Ο γεννήτοράς της, ο Χένρι Ντέιβιντ Θορό (δείτε το βιβλίο του «Περί πολιτικής ανυπακοής», που πρωτοκυκλοφόρησε το 1849), υποστήριζε πως ο πολίτης που δεν εκχωρεί τη συνείδησή του στον νοµοθέτη µπορεί να παραβιάζει έναν άδικο νόµο µε σκοπό να καταργηθεί. Και ο Τζον Ρολς (κορυφαίο του βιβλίο, η «Θεωρία της δικαιοσύνης», ελληνική έκδοση Πόλις, 2001) υποστήριζε πωςη πολιτική ανυπακοή εµπνέεται από τις αρχές της δικαιοσύνης οι οποίες διαπνέουν το Σύνταγµα και τους κοινωνικούς θεσµούς. Τελείται µη βίαια, δηµόσια, ανοιχτά και έπειτα από κατάλληλη προειδοποίηση.

Αυτή η ανυπακοή λοιπόν µπορεί να καταξιώσει εκείνον που µε τις πράξεις του επιβεβαιώνει και ολοκληρώνει την ιδιότητατου πολίτη. Εκείνον που δρα ωςεπώνυµο πρόσωπο και αναλαµβάνει τις ευθύνες των πράξεών του όταν – και µόνο όταν – τα νόµιµα µέσα κατά µιας ουσιώδους και σαφούς αδικίας αποδεικνύονται άχρηστα. Αυτού του είδους η ανυπακοή, έλεγε ο Μάρτιν ΛούθερΚινγκ, εκφράζει σεβασµό προς τοννόµο. Ο Κινγκ δεν επαγγελλόταν οποιαδήποτε ανυπακοή ή αντίσταση στον άδικο νόµο αλλά εκείνη που γίνεται δηµόσια, αποφεύγει τη βία και είναι έτοιµη να αποδεχθεί την ενδεχόµενη κύρωση για την παράβαση του νόµου.

Προϋπόθεση επίσης είναι ο ίδιος ο πολίτης να περιφρουρεί τη σοβαρότητα των µέσων και των σκοπών του, τηρώντας την αρχή της αναλογικότητας και την προφανή ανάγκη για αυτοπεριορισµό. Αντίθετα, η διάχυτη ανυπακοή οδηγεί στην κατάρρευση του σεβασµού προς τους νόµους και το Σύνταγµα, επιφέροντας δεινές συνέπειες για όλους. Υπάρχει άλλωστε ένα όριο στην ικανότητα της δηµόσιας σκηνής να χειρίζεται τέτοιου είδους εντάσεις. Περισσότερες απλώς «δεν χωράνε».

Οποιος λοιπόν σπάταλα ασκεί πολιτική ανυπακοή, παραγνωρίζει ότι πρόκειταιγια µια σηµειακήεξαίρεση, για µια παρέκβαση από τηγενική αρχή τήρησης του νόµου που διεκδικεί τη δικαίωσή της µε την επίκληση υπέρτερου νόµου. Η άλογη ανυπακοή καταντάει µια γκροτέσκα απείθεια η οποία επιτρέπει στη βία να καταλάβει την κεντρική σκηνή εκτοπίζοντας και τον πολίτη και το δίκαιο. Στις περιπτώσεις αυτές, η ασαφής επίκληση κάποιου ανώτερου νόµου γίνεται πάγιο µέσο πολιτικής δράσης, ενώ ταυτόχρονα διεκδικεί να αντιµετωπίζεται µε επιείκεια σαν ύστατη αντίδραση. Οι θιασώτες της φαντασιώνονται ότι είναι Ζαπατίστας στην Κερατέα καιΜαχάτµα Γκάντι στους σταθµούς των διοδίων.

Η παράδοση των κινηµάτων ανυπακοήςείναι πλούσια. Χτίστηκαν µεαρχές και κανόνες. Οσοι λοιπόν συναισθάνονταιτην πεµπτουσία του πιο «ακριβού» ίσως µέσου που διαθέτει ο ενεργός πολίτης, έχει αξία να εµµείνουν στην εξάντληση της νοητήςαλυσίδας της ανυπακοής.

Ηαλυσίδα αυτή αρχίζειµε την ψήφιση ενός άδικου νόµου.Συνεχίζεται µε την επώνυµη καιαιτιολογηµένη προαναγγελία της παραβίασής του. Ακολουθεί η συντεταγµένη παραβίαση και, στη συνέχεια έπονται οι προβλεπόµενες κυρώσεις. Ισως, στην καλύτερη περίπτωση, επισυµβεί και η αλλαγή του νόµου.

Κορυφαίος κρίκος της αλυσίδας είναι βέβαια η ακροαµατική διαδικασία στοδικαστήριο. Εκεί, η σύγκρουση της κρατικής κυριαρχίας µε την ανυπάκουη συνείδηση ανεβαίνει στο δηµόσιο βήµα και ο πολίτης καλείται να αναδείξει την ένστασή του. Επιδιώκει δηλαδή να αναγάγει την ουσία µιας άψυχης συνταγµατικής διάταξης σε ύψιστο διακύβευµα.

Η αλυσίδα αυτή καταξιώνει τόσο τον πολίτη όσο και τη δηµοκρατία. Γι’ αυτό δεν χωράνε απειλές ή πράξεις βίας, καλυµµένα πρόσωπα, αποφυγή ευθυνών. Οποιαδήποτε έκπτωση από την πορεία αυτή, έκπτωση στα µέσα ή στους σκοπούς, θυµίζει κακοµαθηµένους ζαβολιάρηδες και όχι υπεύθυνους πολίτες.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου

Η άλογη ανυπακοή καταντάει µια γκροτέσκα απείθεια που επιτρέπει στη βία να καταλάβει την κεντρική σκηνή εκτοπίζοντας τον πολίτη και το δίκαιο. Οι θιασώτες της φαντασιώνονται Ζαπατίστας στην Κερατέα και Μαχάτµα Γκάντι στους σταθµούς των διοδίων

 

 

 

 

 

               Ο πόλεµος των «επτά αδελφών»

Η βρετανική κυβέρνηση συνοµιλούσε µε πετρελαϊκές εταιρείες που είχαν βάλει στο µάτι το πετρέλαιο του Ιράκ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ STA NEA,Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Βρετανός στρατιώτης στην κόλαση του Νότιου Ιράκ (φωτογραφία αρχείου). Οι συνάδελφοί του, χωρίς να το ξέρουν, θυσιάστηκαν στον βωµό του κέρδους

Πέντε µήνες προτού εισβάλλει µαζί µε τις ΗΠΑ στο Ιράκ, η Βρετανία είχε καθήσει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων µε µερικές από τις µεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσµο. Αντικείµενο των συζητήσεων, σύµφωνα µε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα τα οποία αποκάλυψε χθες η βρετανική εφηµερίδα «Ιντιπέντεντ», ήταν η εκµετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεµάτων του Ιράκ.

Τα ντοκουµέντα πουβλέπουν για πρώτη φορά το φως της δηµοσιότητας, εγείρουν νέα ερωτήµατα όσον αφορά τον ηγετικό ρόλο της Βρετανία ςκατά τηνεισβολή στο Ιράκ· έναζήτηµα που δίχασε το υπουργικό συµβούλιο του Τόνι Μπλερ και µία απόφαση που ελήφθη µετά τους ισχυρισµούς του βρετανού πρωθυπουργού ότι ο Σαντάµ Χουσεΐν είχε στην κατοχή του όπλα µαζικής καταστροφής.

Τον Μάρτιο του 2003, λίγο πριν αρχίσει η επιχείρηση, η εταιρεία Shell χαρακτήριζε ανακριβείς τις πληροφορίες που την ήθελαν ναβρίσκεται σε συζητήσεις µε την Ντάουνινγκ Στριτ για το πετρέλαιο του Ιράκ. Σε ανάλογο µήκος κύµατος, ηBP αρνιόταν κάθε «στρατηγικό ενδιαφέρον» στο Ιράκ και ο Τόνι Μπλερ χαρακτήριζε τη θεωρία περί συνωµοσίας για το πετρέλαιο ως την «πλέον ανόητη».

Ωστόσο, τα τουλάχιστον 1.000 απόρρητα έγγραφα, τα οποία η εφηµερίδα απέκτησε έπειτα από αίτηµα του ακτιβιστή και συγγραφέα Γκρεγκ Μάτιτ, βασισµένο στοννόµο περί ελευθερίας τηςενηµέρωσης, δηµιουργούν µία εντελώς διαφορετική εικόνα.

Χαρακτηριστική είναι µίασυνοµιλία που φέρεται ναείχε η βαρόνη Σάιµονς, τότε υπουργός Εµπορίου, µε αξιωµατούχους της BP. Σύµφωνα µε τα στοιχεία πουπροέκυψαν, η Σάιµονς τους διαβίβασε την άποψη της κυβέρνησης ότι οι βρετανικές εταιρείες ενέργειας θα έπρεπε να µοιραστούν τα τεράστια αποθέµατα πετρελαίου και αερίου του Ιράκ ως ανταµοιβή για τη στρατιωτική δέσµευση του Μπλερ στα αµερικανικά σχέδια για ανατροπή του καθεστώτος.

άπο τά άπορρητά έγγραφα προκύπτει επίσης ότι η Σάιµονς συµφώνησε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Μπους εκ µέρους της BP. Και αυτό διότι, ο πετρελαϊκός γίγαντας φαίνεται πως φοβόταν ότι η Ουάσιγκτον τον είχε αποκλείσει από µυστικές διαπραγµατεύσεις που είχε µε τις κυβερνήσειςΓαλλίας και Ρωσίας, καθώς και µε τις εταιρείες ενέργειας των χωρών αυτών.Στις 6 Νοεµβρίου 2002, σύµφωνα µε το δηµοσίευµα της «Ιντιπέντεντ», το Φόρεϊν Οφις κάλεσε εκπροσώπους της BP να µιλήσουν για τις ευκαιρίες στο Ιράκ, «µετά τηναλλαγή του καθεστώτος».

«Στο Ιράκ βρίσκεται το µέλλον του πετρελαίου. Η BP επιθυµεί απεγνωσµένα να βρεθεί εκεί και ανησυχεί µήπως πολιτικές συµφωνίες της στερήσουν αυτήν την ευκαιρία»,αναφέρεται στα πρακτικά της συζήτησης. Σε άλλη συνάντηση του πρώην διευθυντή του Φόρεϊν Οφις, υπεύθυνου για τη Μέση Ανατολή, µε πετρελαϊκούς οµίλους, στις 2 Οκτωβρίου 2002, ο Εντουαρντ Τσάπλινφέρεται να προχώρησε στην εξής δήλωση: «∆εν γίνεται η Shell και η BP να µην έχουν µερίδιο στοΙράκ για το καλό του µέλλοντός τους.Είµαστε αποφασισµένοι να πάρουµε ένα δίκαιο κοµµάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ µετά τον Σαντάµ».

Τα 20ετή συµβόλαια που υπογράφτηκαν ακριβώς µετά την εισβολή θεωρούνται από τα µεγαλύτερα και πλέον σηµαντικά στην ιστορία της πετρελαϊκής βιοµηχανίας, δεδοµένου ότι καλύπτουν περίπου τα µισά αποθέµατα του Ιράκ: 60 εκατοµµύρια βαρέλια, τα οποία εξαγόρασαν όµιλοι όπως η BP και η Εθνική Πετρελαϊκή Εταιρεία της Κίνας (CNPC). Το ετήσιο κέρδος της συγκεκριµένης κοινοπραξίας ανέρχεται σήµερα σε τουλάχιστον 460 εκατ. ευρώ.

Η Shell και η BP πίεζαν την Ντάουνινγκ Στριτ για «µερίδιο» στη µετά Σαντάµ εποχή


Μπλερ: «Δεν είναι το πετρέλαιο το θέµα...»

«άφήστε εµένα να κάνω τις διαπραγµατεύσεις για το πετρέλαιο γιατί… η θεωρία συνωµοσίας είναι, ειλικρινά, η πιο ανόητη αν την αναλύσεις. Εάν το πετρέλαιο του Ιράκ ήταν το βασικό µας ενδιαφέρον, θα µπορούσαµε να κλείσουµε µία σχετική συµφωνία µε τον Σαντάµ αύριο. ∆εν είναι το πετρέλαιο το θέµα, αλλά τα όπλα», υποστήριζε µε έµφαση στις 6 Φεβρουαρίου 2003 – παραµονές της εισβολής στο Ιράκ – ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Τα απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα όµως που αποκαλύπτονται σήµερα αποδεικνύουν ότι η Βρετανία είχε όντως στρατηγικό ενδιαφέρον στο Ιράκ.

  

  

 

 

 

                     Ελευθεροτυπία, Τρίτη 19 Απριλίου 2011                        

  "WikiLeaks: Ο Λ. Οίκος, μέγας χορηγός και ιδρυτής καναλιού της συριακής αντιπολίτευσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρηματοδοτούσε κρυφά ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπως αποκαλύπτουν απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο WikiLeaks και δημοσιεύτηκαν στην «Ουάσιγκτον Ποστ».

Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2006 είχε χρηματοδοτήσει με περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ ομάδα Σύρων εξόριστων, με σκοπό να λειτουργούν ένα τηλεοπτικό δορυφορικό κανάλι με έδρα το Λονδίνο, το «Barada TV», αλλά και να χρηματοδοτούν αντικαθεστωτικές δραστηριότητες εντός της Συρίας.

Το «Barada TV» άρχισε να εκπέμπει τον Απρίλιο του 2009 και συνδέεται με το κίνημα Movement for Justice and Development, το οποίο συγκροτείται από Σύρους αντιφρονούντες. Τα διπλωματικά τηλεγραφήματα περιγράφουν τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης «φιλελεύθερους, μετριοπαθείς ισλαμιστές». Το τηλεοπτικό δίκτυο μετονομάστηκε αργότερα σε Barada River και άρχισε να καλύπτει τις μαζικές διαδηλώσεις -μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές- που ξεκίνησαν στη Συρία τον περασμένο μήνα με στόχο την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η ροή των αμερικανικών δολαρίων προς τη συριακή αντιπολίτευση άρχισε να υλοποιείται για πρώτη φορά επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, αμέσως μετά το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον - Δαμασκού. Η οικονομική ενίσχυση συνεχίστηκε και επί προεδρίας Ομπάμα τουλάχιστον μέχρι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος διέψευσε τις διαρροές τού WikiLeaks, έχει επιχειρήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Ασαντ διορίζοντας πρέσβη από τις αρχές Ιανουαρίου στη Δαμασκό, για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια.

Το 2009, σύμφωνα με τα διπλωματικά τηλεγραφήματα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό άρχισαν να ανησυχούν όταν πληροφορήθηκαν ότι η συριακή αντικατασκοπία άρχισε να ερευνά τα αμερικανικά προγράμματα χρηματοδότησης. Τον Απρίλιο του 2009, ένα έγγραφο, που υπογραφόταν από κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη στη Δαμασκό εκείνη την εποχή, έγραφε ότι «οι συριακές αρχές αναμφίβολα θα θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε αμερικανική χρηματοδότηση παράνομων πολιτικών ομάδων θα ισοδυναμούσε με υποστήριξη αλλαγής του καθεστώτος. Μια επανεκτίμηση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοδότησης που στηρίζει αντικυβερνητικές ομάδες, μέσα και έξω από τη Συρία, μπορεί να αποδειχτεί παραγωγική».

 

  

  

  

                                      Η Θέµις έχει νεύρα

                                                       Στο ναδίρ οι σχέσεις δικαστών - κυβέρνησης

                                                    ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ Λ. ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΣΤΑ ΝΕΑ,Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο πρόεδρος της Ενωσης ∆ικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαµπος Αθανασίου (στο κέντρο), κατά τη συγκέντρωση διαµαρτυρίας των δικαστών τον Μάρτιο έξω από τον Αρειο Πάγο

Χλώµιασαν τα πρόσωπα των κυβερνητικών αξιωµατούχων όταν έµαθαν την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη µονιµοποίηση των δύο συµβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ. Μια απόφαση που βάζει βόµβα στα θεµέλια της πολιτικής της κυβέρνησης για δραστική µείωση των δηµοσίων υπαλλήλων, καθώς ενδεχοµένως να ανοίγει τον δρόµο για δικαίωση δεκάδων χιλιάδων παλαιών και νέων συµβασιούχων που προσφεύγουν σε δικαστήρια όλης της χώρας ζητώντας τη µονιµοποίησή τους.

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για όσους παρακολουθούν εδώ και καιρό τις σχέσεις οργής κυβέρνησης - ∆ικαιοσύνης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι σύντοµα θα ξεσπούσε θύελλα, µε τους δικαστές να θέλουν να υπενθυµίζουν στην κυβέρνηση τον διακριτό τους ρόλο και να στέλνουν ξεκάθαρο µήνυµα ότι είναι παρόντες και έχουν λόγο – όπως υποστηρίζουν δικαστικοί και νοµικοί κύκλοι – σε ό,τι αφορά τα δικαιώµατα των εργαζοµένων σε αυτήν την κρίσιµη συγκυρία για τη χώρα.

ΑΠΟ ΤΟ 2009. Τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις των δικαστών µε την κυβέρνηση φάνηκαν λίγο µετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Οι λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις βολές που δέχθηκαν προεκλογικά και µετεκλογικά από στελέχη του κυβερνώντος κόµµατος για την αδράνεια σε σκανδαλώδεις πράξεις της κυβέρνησης της Ν.∆. «∆εν γίνεται να είµαστε εµείς ο σάκος του µποξ» είχε πει τότε γνωστός δικαστής σε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Συνέχισε δε λέγοντας: «Φροντίστε να περιορίσετε αυτές τις δηλώσεις γιατί προκαλούν ενόχληση στην πλειονότητα των δικαστών. Εάν έχετε κάτι µε κάποιον συγκεκριµένο δικαστή να λέτε το όνοµά του και µη βάζετε όλη τη ∆ικαιοσύνη σε ένα τσουβάλι».

Ο δικαστής, όπως εξοµολογείται τώρα ο υπουργός που είχε συνοµιλήσει µαζί του, έβλεπε το καζάνι να βράζει και προέβλεπε µε ακρίβεια τι επρόκειτο να συµβεί. «Οι δικαστές επιδιώκουν πάντα να είναι ξεκάθαρη η διάκριση των τριών εξουσιών» λέει παλαιός δικαστικός λειτουργός και προσθέτει: «Βεβαίως αντιλαµβανόµαστε ότι σε µια δηµοκρατία, η νοµοθετική εξουσία έχει προβάδισµα, όµως αυτό δεν πρέπει να το χρησιµοποιεί µε εξουσιαστική διάθεση».

Τα πράγµατα άρχισαν να γίνονται ακόµη πιο δύσκολα µε την εφαρµογή του Μνηµονίου. Οι δικαστές – όπως λένε συνδικαλιστές του χώρου – υπέστησαν µαζί µε τους υπόλοιπους δηµοσίους υπαλλήλους σηµαντική περικοπή στις αµοιβές τους. Κατανοούν ωστόσο ότι ήταν αδύνατο να εξαιρεθούν. Εκείνο που δεν κατανοούν – λένε οι ίδιες πηγές – και τους εξοργίζει είναι η υπαγωγή τους στο ΙΚΑ. Πιστεύουν ακράδαντα µάλιστα ότι µπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Ο τρίτος και σηµαντικός – για τους γνωρίζοντες – λόγος είναι η πίεση που δέχονται αυτήν την περίοδο οι λειτουργοί της ∆ικαιοσύνης από τον ευρύτερο κύκλο τους και τα µηνύµατα που παίρνουν από την κοινωνία µε τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας. «∆εν δείχνουν διατεθειµένοι να ταυτίζονται µε την εκτελεστική εξουσία, να βάζουν... πλάτη στη λήψη σκληρών µέτρων και να στοχοποιούνται ακόµη περισσότερο» λέει έµπειρος νοµικός και πανεπιστηµιακός που διατηρεί φιλικές σχέσεις µε πολλούς δικαστές.

ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Είναι αλήθεια ότι οι ανώτατοι δικαστές δεν βρήκαν από την αρχή κώδικα επικοινωνίας µε τον υπουργό ∆ικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Αλλωστε δεν το επεδίωξε ούτε ο υπουργός. Και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η επιστολή του κ. Καστανίδη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Σ. Τέντε, µετά την άρνηση των δικαστών να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής σχετικά µε θέµατα λειτουργίας της ∆ικαιοσύνης. Ο υπουργός αφού επέκρινε τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δικαστώνκαι τους χαρακτήρισε «πολιτικολογούντες» εξέφρασε ερωτηµατικά για τον τρόπο που αντέδρασε η ∆ικαιοσύνη σε σκανδαλώδεις υποθέσεις που συγκλόνισαν τη χώρα µας τα τελευταία χρόνια..."

  

 "Τ΄ άσπρα πουλήσαν το Χριστό,τ΄ΑΣΠΡΑ πουλούν και σένα". 

Τελευταία ανανέωση ( 24.04.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS