HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2011178
H "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ",12/6-18/6/2011
12.06.11

 

 

***ΝΑ ΜΗ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  Ε.Ε ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟ ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΝΟΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ …ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ (ΤΕΩΣ ΚΑΙ ΝΥΝ) ΟΠΑΔΟΙ.

 

***ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε

          (ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ)

 

1....ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

                                                               18-6-2011

 

 

  "O Θεόδωρος Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι γράφει βιβλίο με τον τίτλο «Μαζί τα Φάγαμε: Ποιοι, πότε και γιατί». (ΜΜΕ)βιβλίο με τον τίτλο «Μαζί τα Φάγαμε: Ποιοι, πότε και γιατί» γράφει

Σιγά που περιμέναμε να μας αποκαλύψει ο επίδοξος συγγραφέας "ποιοι και γιατί τα φάγανε". ΄Ολοι αυτοί (οπαδοί χτες- Αγανακτισμένοι σήμερα και πολιτικοί) τα χλαπακιάσανε. Γιατί;  Μα, για να κάνουν ...μπάκες. Γιατί άλλο;

 

 

 

 

                                                                         17-6-2011 

 

 

 

           " Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση
           Σε λίγο το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο"(ΜΜΕ)


   

 Καλά,αυτός δεν είναι ανασχηματισμός,είναι ...ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ.

 Ποιον κοροϊδεύει,αλήθεια, ο πρωθυπουργός; Μήπως τον εαυτό του;Γιατί σίγουρα τον κόσμο όχι.

Καληνύχτα Ελλάδα!

_________________________________________________

1."Ο ανασχηματισμός θα κριθεί από το αν θα πετύχει ο Βενιζέλος. Αν πετύχει μπορεί να πλησιάσει το όνειρό του να ηγηθεί της χώρας", δήλωσε o ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Γιώργος Λιάνης, μιλώντας στον Real Fm."(ΜΜΕ)

Ο ανασχηματισμός θα κριθεί από το αν θα πετύχει ο Βενιζέλος, εκτιμά ο ανεξάρτητος πλεόν βουλευτής, Γιώργος Λιάνης.

 

 

 Ο...επαναστάτης Γιώργος Λιάνης ήταν ένας δημοσιογράφος της "αρπακτής", ο οποίος ,αν και "ανύπαρκτος" πολιτικά,  έγινε βουλευτής ελέω Λαμπράκη και εξαδέλφης τους Δήμητρας. Αυτά είναι γνωστά. Γνωστά επίσης είναι πως για τη «συντήρησή» του στο …σταρ σύστεμ (το μόνο που το ενδιαφέρει πραγματικά) είναι αδίστακτος («υποκατακλινόμενος του Μίκη Θεοδωράκη, Μικρασιατολάγνος, ελληνο-παραδοσιομανής, Ελληνάρας γενικώς). Στους περισσότερους ήταν «ορατά» αυτά και γνωστά .  Σήμερα τον γνωρίζουν πολύ καλά και εκείνοι που τους ξεγελούσε. Και μόνο από την παραπάνω φράση –«κακιούλα» για το Βενιζέλο ,δείχνει πόσο «μικρός» είναι.

Και κάτι άλλο ακόμα .Επειδή το άτομο αυτό ανέκαθεν εσεμνύνετο πως ανήκει στη μεγάλη…δημοκρατική παράταξη, να θυμίσουμε ότι αυτή η παράταξη έχει δώσει τους περισσότερους «αποστάτες» στη νεότερη ιστορία της. Η «παράδοση» Μητσοτάκη συνεχίζεται και  πάντα…θερινά.

 

2."Σοκ από τις παραιτήσεις Φλωρίδη και Νασιώκα" (ΜΜΕ)


Γιώργος Φλωρίδης (αριστερά) και Εκτορας Νασιώκας (δεξιά) διακρίθηκαν την εποχή του εκσυγχρονισμού, στήριξαν Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια Βαγγέλη Βενιζέλο, έως ότου χθες παραιτήθηκαν από τη βουλευτική τους έδρα

 ΜΜΜΜ...υψηλού πολιτικού αναστήματος ΄Ανδρες!

Τί θα απογίνει η ...Ελλάς χωρίς την πολιτική παρουσία τοιούτων ανδρών;

Κανένας ψυχολόγος να μας εξηγήσει τί παθαίνουν οι "αποστάτες" και ...αποστατούν πάντα τέτοια εποχή θέρους; Μήπως επειδή τα όνειρα "θερινής νυκτός" που κάνουν δεν τους βγαίνουν και τα "παίρνουν κρανίο";

  ______________________________________________________________________________________________

 

                   "Ανασχηματισμός: Νέος τσάρος στην οικονομια ο Ευάγγελος" (ΜΜΕ)

 

 

sxoli_pezikoy

.

 

 

_____________________________________________________________________________

Μπορεί να έχουμε ισχνή οικονομία, αλλά διαθέτουμε... ευτραφή υπουργό οικονομίας. Ισο-σκελίζεται κάπως η κατάσταση.

 

 

______________

«Η Ελλάδα τρομάζει την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στην Αθήνα»: αυτός ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Ρεπούμπλικα», μαζί με μια φωτογραφία όπου άνδρες των ΜΑΤ σέρνουν έναν διαδηλωτή, είναι ίσως ο πιο ενδεικτικός του τρόπου με τον οποίο ο ξένος Τύπος αντιμετωπίζει τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα(ΜΜΕ).

 

Η "Ρεπούμπλικα" είναι η ...βαριά βιομηχανία της ιταλικής "ενημέρωσης", που πέρα από τη σοβαροφάνεια, "διατρέφει-εκτρέφει" και  γνωστές φασιστικές "γραφίδες" ρατσισμού, εθνικισμού και ποικίλων -ισμων. Φυσικά, πρωτοστατεί κι αυτή στην ανιστόρητη δημοσιογραφία.  Ενδεικτικό το παραπάνω απόσπασμα.

 

 

                                                                                                                                   15-6-2011

 

 

 

 "Σκληρή γραµµή στο εσωτερικό και χαµηλούς τόνουςεκτός συνόρων επιλέγει να ακολουθήσει ο Αντώνης Σαµαράς έως την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, το οποίο στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν πλέον ότι αποτελεί κοµβικό σηµείο, που µπορεί να οδηγήσει σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις."(ΜΜΕ)


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαµαράς έχει αποφασίσει να εµφανιστεί µε ήπιο προφίλ στην Ευρώπη, επιµένοντας όµως να θέτει σε κάθε συνοµιλητή του ως µονόδροµο την επαναδιαπραγµάτευση του Μνηµονίου. Και αυτό παρά τις νέες πιέσεις για συναίνεση, που είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, την προσεχή εβδοµάδα στις Βρυξέλλες

 

 Ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικά, ως γνωστόν, είναι"ανύπαρκτος". Η ΔΕΞΙΑ, που βαρύνεται με εγκλήματα "καθοσίωσης", θα αποκαθαρθεί τελικά στη συνείδηση του "λαού", παραδίδοντας αργότερα στην "πυρά" κάποιους Σαμαράδες, για να διασώσει την υστεροφημία των ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΔΩΝ ("σύμβολα"), που είναι οι ...αρχιτέκτονες της καταστροφής της χώρας.

Θα εξιλεωθούν στη συνείδηση του "λαού". Αλλά η Ιστορία, τους έχει προ πολλού στείλει στο "απόσπασμα".

 

 

_______________________________________________________________________________________________                            

"Βουλευτές στα πρόθυρα αγανάκτησης

Ποιοι θεωρούνται ύποπτοι ανταρσίας µετά τους Λιάνη και Αθανασιάδη Σε κατάσταση αναβρασµού βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκαλεί στην κυβέρνηση έντονη ανησυχία για νέες αντιδράσεις δυσαρέσκειας ανάλογες µε αυτές των Γιώργου Λιάνη και Αλέκου Αθανασιάδη.(ΜΜΕ).

 

ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ.


 

 

 

 

Οι "πλανήτες" του Ανδρέα Παπανδρέου, μεταξύ των οποίων και ο ...πολύς Γιώργος Λιάνης που έγινε βουλευτής ελέω συγκροτήματος Λαμπράκη και ξαδέλφης του Δήμητρας Λιάνη, σπεύδουν ως γνήσιοι αρουραίοι που είναι, να εγκαταλείψουν το βυθιζόμενο σκάφος ."Ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

Είπαμε:ΑΘΛΙΑ και ΑΔΙΣΤΑΚΤΑ ΑΤΟΜΑ. Παντελώς ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.   

 

                                                

 

                                                                       

 

 

 

 

                                                                                                      14-6-2011

                               "Ο πρ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε ο πρ. Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γεώργιος Ρωμαίος στο Φανάρι. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης.

Μετά το τέλος της συνομιλίας, που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Ρωμαίος δήλωσε σχετικά:
«Οι εντυπώσεις είναι εξαιρετικές. Χάρηκα πάρα πολύ γιατί είδα τον Πατριάρχη υγιή και μαχητικό, προσηλωμένο στις αρχές όχι μόνο της Ορθοδοξίας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος, στοιχείο που πρέπει να του αναγνωρισθεί. Θυμούμαι τη σημαντική ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρξε πράγματι πρωτοπόρος και σήμερα βλέπουμε πάρα πολλούς ηγέτες να ακολουθούν τα βήματά του. (ΜΜΕ,18/10/2010)

 

 

  

 Τα σχολιανά του κυρίου τέως υπουργού και δημοσιογράφου της "αρπαχτής" παρακάτω (ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΛΛΟΙ).

 

________________________________________________________________________________________________

 

                  

"Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα λόγω της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

 

Με την αυριανή 24ωρη γενική πανεργατική απεργία, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αποτέλεσμα να παραλύσει αύριο ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε όλη τη χώρα." (ΜΜΕ).


Μαθημένοι οι αρουραίοι (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) να ροκανίζουν το δανεικό χρήμα, σήμερα που στέρεψε ο κρουνός τα κάνουν όλα λίμπα. Επικεφαλής της… κατεδάφισης αυτό το αηδιαστικό, αλλά και επικίνδυνο  είδος «εργαζόμενων» που ακούει στο όνομα «΄Ελληνας συνδικαλιστής" (π.χ  Φωτόπουλος ΔΕΗ και παλιότερα Πρωτόπαπας, Κανελλόπουλος και λοιποί  καρεκλοκένταυροι ).

Άλλες εποχές, άλλο κλίμα. «Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω»,όμως παλιανθρωπίσκοι.

 

 

                                                     

 

 

 

 

 

                                                                                            Β  13-6-2011

 

Όταν ο Ψωμιάδης φίλησε το χέρι του Μ. Θεοδωράκη!

 

Ούτε πρωτάκουστο ούτε παράξενο είναι. Ο πάλαι ποτέ αρχηγός των Λαμπράκηδων ούτε καν τα προσχήματα κράτησε από τη "Μεταπολίτευση" και μετά. Από το "Καραμανλής ή τάνκς" και τα προσκηνύματα στα "εικονίσματα" της Δεξιάς, έφτασε το 1992 στο Τόκιο να αγκαλιάσει ακόμα και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο ,δηλώνοντας πως "σήμερα κάψαμε μαζί τους φακέλους μας" (Νίκος Αδαμόπουλος,"...΄Οταν ήμουν δάσκαλος των παιδιών του Γλύξμπουργκ",εκδόσεις Dreyfus,Αθήνα,1994)

 O απόλυτος ιδεολογικός εξευτελισμός  του ατόμου.

________________________________________________________________

"Μπαμπινιώτης: «Οι νέοι θα πληρώσουν ακριβά τα greeklish»

Τον κίνδυνο της «αποξένωσης» από την εικόνα των ελληνικών λέξεων επισήμανε ο καθηγητής της Γλωσσολογίας"(ΜΜΕ).Ο καθηγητής της Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Ο " έμπορος λεξικών" τρέμει στην ιδέα πως αργά αλλά σταθερά και η χώρα μας θα περάσει στο "κλαμπ των... λατινογράφων". ΄Οσο πιο γρήγορα,τόσο το καλύτερο .Εχουμε γράψει γι΄αυτό το ζήτημα εδώ (ΔΡΩΜΕΝΑ). Οι μόνοι που θα έχουν ζημιά από τη στροφή στο λατινικό αλφάβητο,θα είναι οι Μπαμπινιώτηδες.

Υ.Γ Με την ευκαιρία. Ακόμα περιμένουμε απάντηση (και δε θα πάρουμε φυσικά). Ο υιός Μπαμπινιώτης που διδάσκει στη Νομική Θράκης (Κομοτηνή), πότε και πώς κατάφερε και "χώθηκε" εκεί; Ανάμεσα στους χιλιάδες ΄Ελληνες επιστήμονες πώς γίνεται οι μόνοι άξιοι για να στελεχώνουν τις θέσεις στα πανεπιστήμια να είναι οι  "γιοί-θυγατέρες,γαμπροί και κολλητοί" των νυν και τέως "καθηγητάδων";

 _________________________________________________________________________________________________

 

                                 ΟΙ...ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ (ΤΕΩΣ ΟΠΑΔΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ)

Για 19η ημέρα συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα οι «Αγανακτισμένοι»
 
 
 

Αυτή η ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΖΑ είναι χειρότερη απ΄όλες τις άλλες. Ο ελεύθερος συνειδητοποιημένος ΠΟΛΙΤΗΣ δε γίνεται "κιμάς". 

_____________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

2. "ΔΡΩΜΕΝΑ" ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ

     ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΥΛΗ

 

 

                                                                                          18-6-2011

***" "Ηγετική εµφάνιση έκανε ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος, αναλαµβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονοµικών. Ο νέος «τσάρος», αφού εξοµολογήθηκε ότι ήταν πολύ διστακτικός να καθήσει στην ηλεκτρική καρέκλα της οικονοµίας, έδωσε τα πρώτα δείγµατα γραφής µε έµφαση στην ανάγκη συνεννόησης µεταξύ των πολιτικών δυνάµεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επεξέτεινε την αναφορά του στην αναζήτηση συναινέσεων και στους «Αγανακτισµένους». Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει διάλογο µε την κοινωνία ακόµα και µε τις πλατείες, είπε χαρακτηριστικά" (ΜΜΕ)

 

Ο Βενιζέλος ,έχουμε ξαναγράψει ,πέρα από την άκρατη φιλοδοξία ("σοβαρό" προσόν στην πολιτική), δε διαθέτει κάτι άλλο ιδιαίτερα ξεχωριστό, για να συναρπάζει, ας πούμε τις "μάζες". Είναι όμως περισσότερο "θορυβώδης" συγκριτικά με το Γιώργο Παπανδρέου κι αυτό το εκτιμά η "ανθρωπόμαζα", ειδικά αυτή των "Αγανακτισμένων".

Ο υπουργός Οικονομίας γνωρίζει πως αυτό το έξαλλο πλήθος που …κάνει επανάσταση με τα αντίσκηνα και τις κατσαρόλες στις πλατείες, δεν έχει καμιά πολιτική συνοχή, κανένα ιδεολογικό προσανατολισμό και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η "κουτάλα".Αν τους τάξει γεμάτη "μπάκα" και τα καταφέρει και τους πείσει , γρήγορα θα πάνε σπίτια τους, έτσι όπως γρήγορα εγκατέλειψαν πρόσκαιρα τον κοντρόλ της τηλεόρασης.

Γι΄αυτό και ήταν αναμενόμενο πως θα επιχειρήσει να τους προσεγγίσει και ίσως αργότερα αυτό το πλήθος αποτελέσει την προσωπική του δεξαμενή οπαδών, αν τα καταφέρει και τους "ταϊσει" έστω και με υποσχέσεις.

 

 

***" "Το παρασκήνιοτων πιέσεων που άσκησε τοΔιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο στη Γερµανία για να δεσµευτεί υπέρ της χορήγησης νέας βοήθειαςστην Ελλάδα αρχίζει τώρα να αποκαλύπτεται, καθώς ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, από την Ευρώπη έωςτις ΗΠΑ και την Κίνα,αναζητά λύση στο ελληνικό πρόβληµα που απειλεί µε ντόµινο τηνπαγκόσµια οικονοµία"(ΜΜΕ).

 

Ε,ναι. Αν δε γινόταν αυτό,τα ημικουρελόχαρτα των ελληνικών ομολόγων στα χρηματοκιβώτια της Γερμανίας,θα γίνονταν καθαρά κουρελόχαρτα.Γι αυτό και η πρεμούρα της...΄Ανγκελας για τη νέα βοήθεια στην Ελλάδα από το ΔΝΤ.

Καλά, λένε πως "μαζί με το βασιλικό,ποτίζεται και η γλάστρα"

 

 

 

                                                          17-6-2011

 

***"Ετοιμος να ανακοινωθεί ο νέος νόμος-πλαίσιο λειτουργίας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που φέρνει τα πάνω - κάτω

Ηχούν ξανά τα τύμπανα του πολέμου για τα πανεπιστήμια"(ΜΜΕ)


 Ο Γιάννης Πανάρετος ,ως πανεπιστημιακός,  ξέρει άριστα τί σόι λαμόγια και αδίστακτη (μαφιόζικη) συντεχνία έχουν στήσει οι συνάδελφοί του (σκέτη "παράγκα"). Και τώρα που πάει να τους ξεδοντιάσει, το βρώμικο αυτό ελληνικό,πανεπιστημιακό κατεστημένο της "έδρας-προίκας" τρίζει τις υπό ...εξαγωγήν κουφάλες τους.

Θα τολμήσει να περάσει το νόμο ο Πανάρετος και να αναγορευτεί τύποις και ουσία και σε... πανάρετο;

 

 

 

 

 

"...Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση..." (Αντώνης Σαμαράς).

Με άλλα λόγια: ΄Η παραδέχεσαι πως όσα έλεγε ο Αντώνης τόσο καιρό βγήκαν αληθινά ή δεν τα παραδέχεσαι, οπότε δεν έχει συνεργασία και άρα...φταις εσύ που δε...συνεργαστήκαμε.

"Μονά- ζυγά" δικά του ο Αντώνης. Είπαμε,πολιτικά "ανύπαρκτος". Αλλά και οι συμβουλάτορές του δεν πάνε πίσω ...

 

 

 

                                                        15-6-2011

 

            

***1." ...Πίσω τους οι πολιτικοί, σαστισμένοι σήμερα, σα σχολιαρόπαιδα, που κάναν ζαβολιά («τι έγινε ,ρε παιδιά;») τρέχουν και δε φτάνουν, αναζητώντας πατέντες, για να τινάξουν από πάνω τους την ευθύνη, ψελλίζοντας αστείες δικαιολογίες «μα, οι άλλοι φταίνε, εμείς ιδέα δεν είχαμε, δεν είδαμε, δεν υποψιαστήκαμε το μέγεθος της καταστροφής!). Φαιδροί, αναξιόπιστοι, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.

΄Ηταν, άραγε, παντελώς ανίκανοι να διακρίνουν τον κίνδυνο όλοι αυτοί λίγο καιρό πριν την καταστροφή; Είχαν συμφέροντα να τον αποσιωπήσουν; Μαζί και τα δύο. Αυτή η συνομοταξία των ανθρώπων είναι και ανεγκέφαλοι και θρασείς. Το ένα βοηθάει το άλλο.

  Και ο αρουραίος της διπλανής πόρτας; Που κόλλαγε τις  αφίσες του κόμματος εν πλήρει ιδεολογική συγχύσει και αφασία; Ο άλλος  μπαγαπόντης που έτρεχε στις προεκλογικές ομιλίες των κομματικών αρχηγών και των βουλευτάδων, για να δώσει «παρόν», να τον δουν πως είναι στην πλατεία, με την ελπίδα και την απαίτηση να τον ταϊσουν με κανένα  «ρουσφέτι» σαν πάρουν οι δικοί του την εξουσία; ΑΥΤΟΣ Ο ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, τι απέγινε; Είναι εκεί στη γωνία, στριμωγμένος, πανικόβλητος, αγωνιών για τα επερχόμενα δεινά. Πασκίζει να βρει τρόπο να τη σκαπουλάρει, ΑΥΤΟΣ προσωπικά, να εγκαταλείψει το πλοίο τώρα που βυθίζεται, σαν βέρος ποντικός που είναι. Ψάχνει να βρει και  να «γαντζωθεί» πάνω σε όποιον δείχνει για σωτήρας, να «φιλήσει κατουρημένες ποδιές», να αποσυντεθεί σε (περισσότερα) μόρια έσχατης εξαθλίωσης. ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ, ΑΡΚΕΊ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΣΩΘΕΊ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ ΤΟΥ!"

2."...Τα πράγματα θα γίνονται ακόμα χειρότερα, όταν πολύ σύντομα θα πρέπει, για να χορηγηθούν αυτά τα δάνεια, να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα οι όροι που θέτουν οι δανειστές μας για να εκταμιευτεί μέρος αυτού  του δανείου (κατάργηση δώρων-επιδομάτων, μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, απελευθέρωση των απολύσεων κ.α).Τότε, η κατάσταση μάλλον θα ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης, δοθέντος ότι οι  ΄Ελληνες, οπαδοί των κομμάτων, δεν είναι ούτε Βρετανοί, ούτε Ιρλανδοί. Tι θα γίνει για παράδειγμα με τους «αγρότες»- τρακτεράδες, που θα κληθούν σε λίγο να επιστρέψουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ, όπως απαίτησε η Ε.Ε, που τους χάρισε πέρυσι ο τ. υπουργός Χατζηγάκης ; Θα τα γυρίσουν ή θα κατεβάσουν τα πάλι στους δρόμους τα «τανκς»; Και αν γίνει αυτό, με τι «μούτρα» η  κυβέρνηση θα ζητήσει εκταμίευση νέων δανείων από το ΔΝΤ;  

Τέλος, όταν οι οπαδοί-πελάτες των κομμάτων  αισθανθούν στο «πετσί» τους την πραγαματική κρίση, που δεν άρχισε ακόμα,όταν πια θα καταλάβουν πως οι πολιτικοί που έστελναν στη βουλή για να τους εξυπηρετούν με δανεικά τα προσωπικά τους μικροσυμφέροντα, δεν έχουν πια «ζεστό» χρήμα να τους ταϊσουν, θα ξεχάσουν εν ριπή οφθαλμού τα ιδεολογήματα των κομμάτων τους και… «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω». Το πιθανότερο είναι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο, αν μέχρι τότε  έχει μείνει κάτι όρθιο".

 

 

 

 

Τα αποσπάσματα αυτά είναι από κείμενά μας που ανέβηκαν στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ στις 24-1-2010 και 24-4-2010 . ΄Εχουμε άπειρες φορές αναφέρει πως  η πραγματική Ιστορία καταγράφει-κρίνει-αξιολογεί  το ΠΑΡΕΛΘΟΝ και το ΠΑΡΟΝ, για να προσφέρει εργαλεία στον  άνθρωπο να δημιουργήσει ένα καλύτερο ΜΕΛΛΟΝ.

Ο ιστορικός δεν είναι  προφήτης . Οι χαζομάρες των προχειρολόγων λαθρεπιβατών της Ιστορίας πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται  είναι φαιδρή και ανιστόρητη ρήση. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές ατόφια, αν έχει "ιστορικά" μάτια για να το διαπιστώσεις. Οι αιτίες-αφορμές  ΠΑΝΤΑ παράγουν ίδια αποτελέσματα, επειδή οι φυσικοί νόμοι είναι  σταθεροί και απαρασάλευτοι  .

Και για να επανέλθουμε στα αποσπάσματα που παραθέσαμε, δε χρειαζόταν μαγική ικανότητα για να διαπιστώσει κανείς   πού θα κατέληγε η "ιστορία" με τους ΟΠΑΔΟΥΣ. ΄Οταν έχασαν την "κουτάλα"…μεταλλάχτηκαν σε εξαγριωμένους- Αγανακτισμένους ...επαναστάτες. ΄Οπως και στο γήπεδο. Οι  οπαδοί της "θύρας τάδε", δε διστάζουν να προπηλακίσουν (αλλά και να χειροδικήσουν) παράγοντες και παίκτες, αν δεν  "τραβάει" η ομάδα.

Στο Σύνταγμα ΣΗΜΕΡΑ βιώνουμε την απόλυτη ποδοσφαιροποίηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Η ΟΜΑΔΑ "τα έφτυσε" και οι ΟΠΑΔΟΙ πετροβολούν τους παίκτες.

ΑΘΛΙΟΙ  ΟΙ ΜΕΝ, ΑΘΛΙΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΔΕ.

 

 

 

***                          "Παπαρήγα: «Κυβέρνηση λυκοσυμμαχίας»

Τώρα πρέπει να παρέμβει ο λαός, με την πάλή του, την οργάνωσή του, με εκλογές, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχετικά με τα σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας.


 

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατική εκτροπή η συγκυβέρνηση

Ωμή δημοκρατική εκτροπή θεωρεί "οποιαδήποτε κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας που στόχο θα έχει να προστατέψει το μνημόνιο" ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

Μόνη επιλογή δημοκρατίας θεωρεί τις εκλογές ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας". (MME)

 Το 1989  επικαλούμενος (ανύπαρκτους) εθνικούς κινδύνους  ο  τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ  (Φλωράκης, Κωνσταντόπουλος ,ο σημερινός υπηρέτης των Βαρδινογιάννηδων κ.α)  συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον Κωνστ. Μητσοτάκη με μοναδικό σκοπό να πάρουν τη «ρεβάνς» από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα που η κατάσταση είναι όντως σοβαρή και η χώρα «πνέει τα λοίσθια» (όχι μόνο οικονομικά), τα δύο «μικροσκοπικά»-συρρικνωμένα από τα λάθη τους  κόμματα της ελληνικής Αριστεράς ,συνεχίζουν να υπηρετούν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα  με πρόσχημα τα…λαϊκά  συμφέροντα.

 

Ανέντιμοι, καιροσκόποι, μικρόνοες, ΥΠΟΔΙΚΟΙ.  Στην Ιστορία είναι ήδη καταδικασμένοι.

 

 

 

 

 

 

 


***«GREEK lessons by experienced teacher ,perfect Athenian accent. Τel… (Αγγελία στη «ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»/15-6-10)

 Μάτι μ΄, δεν ξέρουτε πως η …αθηναϊκή είναι η καλαματιανή γλώσσα? Ο θείο μου ο Πολυχρόνης που είναι από την Κυπαρισσία και ξέρει και λιγούλια εγγλέζικα μπορεί να τον προσλάβουτε πουθενά να βγάλει κανα φράγκο τώρα που σφίξανε οι πείνες;

 

 

 

                                                                      13-6-2011

***"Τουρκία: Πρώτο με 49,9% το κυβερνών κόμμα 

                 Μήνυμα συναίνεσης έστειλε ο Ερντογάν

                  μετά τη νίκη του στις εκλογές"(ΜΜΕ)

 

 

 Αλματώδης  η εξέλιξη (οικονομική και πολιτιστική) της γείτονας.

Εμείς χαιρόμαστε γι΄αυτό και δηλώνουμε σταθερά φίλοι και αλληλέγγυοι των Τούρκων εκείνων που έχουν την ιδιότητα του ΠΟΛΙΤΗ .

 

3.  ΕΤΣΙ ΤΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΑΛΛΟΙ

 

                                                             18-6-2011

 

                             «∆εν ευθύνονται οι θεσµοί για την κρίση»

   ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΣΤΑ ΝΕΑ,Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 (σ΄αυτή  τη μορφή, που το παραθέτουμε. Διορθωτή επιμελητή κειμένων δε διαθέτει το Συγκρότημα;)

 

 

Μιαεξαιρετικήσυζήτησηµεταξύκαθηγητών στηνεκποµπή «Ανιχνεύσεις» (ΕΤ3)των Μανιτάκη (φωτογραφίααριστερά), Κοντογιώργη, Αλιβιζάτου,Γιανναρά, µε αντικείµενοτους θεσµούςτης δηµοκρατίας,τηνποιότητακαι τηδύναµήτουςνααντιµετωπίσουν τουςκρίσιµους καιρούς, έµοιαζε να αντιστέκεται σεαυτό τοκύµα καθηγητικών αυθεντιών πουέχουν κατακλύσει τα τηλεπαράθυρα του τηλεοπτικού λαϊκισµού θέτοντας την επιστήµη τους στην υπηρεσία πολιτικών σκοπιµοτήτων.

 

∆εν ευθύνονται οι θεσµοί της δηµοκρατίας για την κρίση που προκάλεσε ο τρόπος της διαχείρισής τους, ήταν τοβασικό συµπέρασµα της κουβέντας καιη απάντησησε εκείνουςπου ορέγονται µια τέτοιου είδους κρίση, που θα θέσει σε αµφισβήτηση τοδηµοκρατικό πολίτευµα. «∆ενευθύνονται οι θεσµοί ανη πολιτική γενιά των ηµερών µας αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων», ήταν η σαφής θέση του Νίκου Αλιβιζάτου. Για θεσµούς - πρότυπα µίλησε ο Αντώνης Μανιτάκης, που µπορεί να προέρχονται από την εµπειρία δυτικών δηµοκρατιών, αλλά παραµένουν ισχυρά πρότυπα δηµοκρατικής λειτουργίας και σε ώρες κρίσης, µόνον η συσπείρωση των δηµοκρατικών δυνάµεων γύρω τους και η αξιοποίησή τους στο εσωτερικό της χώραςκαι σε ευρωπαϊκόεπίπεδο προσφέρει λύσεις.

 

Την απουσία ελέγχου της κοµµατικής λειτουργίας, πουοδήγησε στοπελατειακό σύστηµα επισήµανε ο Χρ. Γιανναράς. Και για τη διευρυνόµενη απόσταση,τη «διαρραγείσασχέση», µεταξύ της κοινωνίας και ενός πολιτικού προσωπικού, που η ίδια µεν τροφοδοτούσε, αλλά διά των κοµµατικών µηχανισµών, οι οποίοι περιόριζαν διαρκώς τον ρόλο της, µίλησε ο κ. Κοντογιώργης. Στονπυκνό λόγο καιτον πλούσιο προβληµατισµό που ξεδιπλωνόταν για περίπου ένα δίωρο, βρίσκονταν τα «κλειδιά» µιας σύγχρονης δηµοκρατικής σκέψης,που µπορεί έξω από τους όρους και τους χρόνους της τηλεόρασης να δηµιουργήσει τους όρους του πολιτικού µέλλοντος.

 

 

Φυσικά και δεν ευθύνονται οι θεσμοί (αυτοί καθ’ αυτοί), αλλά οι φορείς τους. Ως παράδειγμα, οι Γιαναράδες, οι Μανιτάκηδες, οι Αλιβιζάτοι , οι Κοντογιώργηδες. Πανεπιστημιακοί και οι τέσσερεις,  εκλεγμένοι με την πασίγνωστη (και στο εξωτερικό) μέθοδο  του «γλειψίματος» και της «αλλαξοκωλιάς», όπως τα λένε στη γλώσσα του….λαϊκισμού (που  δεν την… καταδέχονται οι εν λόγω) ή, αλλιώς, «υποκατακλινόμενοι υμίν αυτοίςκαι δια του  “δούναι και λαβείν" στον αρχαίο λαϊκισμό. Αυτοί που τσεπώνουν τους παχυλούς μισθούς-συντάξεις και τα κονδύλια της ανύπαρκτης έρευνας και των «αμαρτωλών» πανεπιστημιακών  συγγραμμάτων. Που, ως συνταγματολόγοι και νομικοί οι τρεις των ανωτέρω, δε φαίνεται να ενοχλείται και να επαναστατεί η συνείδησή τους για τις αλλεπάλληλες στη χώρα μας καταπατήσεις βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων ,για τις «διατεταγμένες» αποφάσεις  της δικαιοσύνης και τις λοιπές προκλήσεις του συγκεκριμένου θεσμού. Όλα οι πολιτικοί τα φταίνε. Οι «άλλοι» γενικώς ευθύνονται. Αυτοί, ακρογωνιαίοι λίθοι του Συστήματος και πρωτοκλασάτοι φορείς των θεσμών, ανακηρύσσουν εαυτούς «αθώους του αίματος». Οι ένοχοι, οι «αφύσικοι» έχουν την εντύπωση πως με το «μπλα-μπλά» και το "μελάνι" που αμολούν αποσείουν κιόλας τις ευθύνες τους και αποκαθαίρονται .Όπως οι τέως οπαδοί που βγήκαν με τα αντίσκηνα και τις κατσαρόλες στις πλατείες και πίστεψαν πως ξαφνικά έγιναν …Τσε Γκεβάρα.

 

Δεν τα αφήνετε αυτά, πρωτίστως εσείς, κύριε…ΝΕΟ-ΟΡΟΔΟΞΕ Γιανναρά;  Γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ». Γι΄αυτό, κρατήστε τον …πυκνό σας λόγο, για να σας θαυμάζει το πόπολο και οι αφελείς. Αλλά τώρα πια ,ούτε αυτούς πείθετε (ευτυχώς).

 

 

 

 

 

 

 

                                                   17-6-2011

 

              Τρία σενάρια για την Ελλάδα από τους Financial Times

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη, αλλά και τα σενάρια για το μέλλον της χώρας μονοπωλούν το σημερινό πρωτοσέλιδο των Financial Times.

Σε άρθρο - ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της εφημερίδας διαπιστώνεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Η προσοχή στρέφεται στον έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και στη δυνατότητα που έχει να σχηματίσει μια συναινετική κυβέρνηση υπό το βάρος κομματικών αποσχίσεων και έντονων διαδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Πρώτο σενάριο 

Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και κερδίζει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

«Για τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας της οποίας θα προΐσταται ο Παπανδρέου, είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά για την Γερμανία», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

 

Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.

Δεύτερο σενάριο

 Στο δεύτερο σενάριο, ο Παπανδρέου δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο και η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα.

 

Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο πρωθυπουργός της χώρας καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές.

 

«Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.


Τρίτο σενάριο

 Στο τρίτο και δυσμενέστερο σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει.

 

Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.

 

Το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας απαιτεί την επαλήθευση του τρίτου σεναρίου. Αλλά αυτό, ένας λαός "παρτάκιας", που στο σύνολό του κοιτάζει μόνο το "σήμερα" και ..."γαία πυρί μειχθήτω" για τις γενιές που έρχονται, δε θα μπορέσει ποτέ να το αντιληφθεί.

Οι ΄Ελληνες δεν είναι Πορτογάλλοι ή Ιρλανδοί. Είναι ...ανάδελφοι!

 

 

 

                                                                                   

 

 

 

 

                                                                                                 16-6-2011

 

    

 

                                                                        1. ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

Η χώρα διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε με αίσθημα εθνικής ευθύνης το μέλλον της πατρίδας, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα την παρούσα πολύμορφη κρίση. Ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής και της χρεοκοπίας. Πήραμε στους ώμους μας τις αμαρτίες άλλων. Με αφοσίωση η Κυβέρνησή μας δίνει 20 μήνες τώρα τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Και έχει μείνει η χώρα όρθια ανοίγοντας και προοπτικές μεγάλων αλλαγών. Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας. Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Έκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σήμερα επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα. Παρά τη δική μου στάση, η αξιωματική αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης. Πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους. Έχω μάθει στη ζωή μου να δίνω μάχες για την πατρίδα, για την οικονομία, για τους πολίτες, για αξίες. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες των πράξεών μας απέναντι στη χώρα. Εγώ θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο, το δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον Ελληνικό λαό. Αύριο θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης.

 

 

 

 

                                           2. ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

 

 

«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια… Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση. Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε! Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει. Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία! Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια… Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει. Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές. Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα. Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό. Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας. Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό. Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του. Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε… Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα. Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του. Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής… Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει… Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού… Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».

 

"Επομένως, αν υπάρχει, όπως ακούγεται, τέτοια μυστική «πίεση» από τη μεριά της Ε.Ε στην πολιτική ηγεσία της χώρας, έστω και κομψά εκφρασμένη προς το παρόν, τα ελληνικά κόμματα οφείλουν, αν διαθέτουν ίχνη «πατριωτισμού» και αξιοπρέπειας (προσωπικά  πιστεύουμε πως δε διαθέτουν, αφού έχουν υποστεί  αθεράπευτο «αβδηριτισμό» και προέχει πάντα το κομματικό τους κέρδος) να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλάνο κοινής δράσης ".(Απόσπασμα από κείμενό μας στα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ με τίτλο ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΗΔΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε)

 Δεν πρόφτασε να"στεγνώσει το μελάνι" στο παραπάνω κείμενο που ανεβάσαμε λίγες ημέρες πριν  και οι πολιτικοί αρχηγοί ΟΛΩΝ των ελληνικών κομμάτων έσπευσαν να επιβεβαιώσουν αυτό ακριβώς που λέγαμε,πως αποδεικνύονται ΠΑΝΤΑ, ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ.

ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  και ...ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ   (νυν και πρώην) ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ  ΟΠΑΔΟΙ) είναι η κατάρα αυτής της χώρας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.  

 

 

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΘΕΣ

Η Ελλάδα των δανείων

, ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΜΑΙΟΥ*

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Τρίτη 14 Ιουνίου 2011Για 187 χρόνια η Ελλάδα ζειµεξένα δάνεια καιµε χρεοκοπίες. Πριναπό 80 χρόνιαο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεάδης έγραφε: «Η ιστορία της δηµόσιας οικονοµίαςτου νεώτερου ελληνικού κράτους είναι εν πολλοίς η ιστορία του δηµόσιου χρέους».

Η ιστορία του δανεισµού άρχισε πριν από τη συγκρότηση του νεώτερου ελληνικού κράτους.

Συγκεκριµένα το 1824, όταν ο απελευθερωτικός αγώνας βρισκόταν σε κρίσιµη φάση. Ηταν άµεση η ανάγκηεξοπλισµών και κυρίως η ενίσχυση του στόλου. Ο τότε πρόεδρος του Εκτελεστικού, ο αγγλόφιλος Γεώργιος Κουντουριώτης, προσέφυγε στους «προστάτες» Αγγλους, οι οποίοι πρόθυµα χορήγησαν δύο δάνεια, µε το αζηµίωτο βέβαια. ∆εν τα έδωσαν για να ενισχύσουν τον αγώνα εναντίον των Τούρκων, διότι τότε η Αγγλία υποστήριζε το δόγµα της ακεραιότητας της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Στόχευε όµως να εκτοπίσει από την «προστασία» τη Γαλλία και τη Ρωσία,όπως και τελικά πέτυχε!

Ληστρικοί βέβαια ήτανκαι οι όροι του δανείου.

*Ο Γιώργος Ρωµαίος είναι δηµοσιογράφος και ιστορικός (πρόσφατα εκδόθηκαν και κυκλοφορούν οι δύο πρώτοι τόµοι της «Περιπέτειας του Κοινοβουλευτισµού στην Ελλλάδα 1844-1940»)

∆άνεια και χρέη: η Ιστορία επαναλαµβάνεται


Κέρδιζαν όλοι εκτός από την Ελλάδα!

Τ ο πρώτο δάνειο πουπήρε η Ελλάδα από τους Αγγλους ήταν ονοµαστικής αξίας 800.000 λιρών, αλλά µόνο 308.000 λίρες και εφόδια αξίας11.900 λιρών δόθηκαν στην Ελλάδα. Από το δεύτερο δάνειο, το 1825, ονοµαστικής αξίας 2.000.000 λιρών,εισπράχθηκαν µόνο 1.100.000. Κρατήθηκαν για προηγούµενα δάνεια 529.000 λίρες και τα υπόλοιπα για τόκους, µεσιτικά και έξοδα!

Αξίωσαν όµως οι δανειστές µαςκαι εγγυήσεις. ∆εν ζήτησαν εκποίηση δηµόσιας περιουσίας,διότι ουδείς θα αγόραζε από µια σε επανάσταση τουρκοκρατούµενη χώρα. Σατανικά ευφυές το «παιχνίδι» των Αγγλων! Ζήτησαν και τους παραχωρήθηκε εγγύηση «επί της γης και των φθαρτών κτηµάτων του Εθνους». Εάν δεν έφθανε στην ολοκλήρωσή της η ελληνική επανάσταση, θα «τα βρίσκαν» µε τους Τούρκους. Εάν απελευθερώνονταν η Ελλάδα, θα εµφανίζονταν ως οι «µεγάλοι ευεργέτες» και οι µόνοι «προστάτες».

Ατυχώς από τα πρώτα αυτά δάνεια καταγράφεται η ανικανότητα τίµιας και επωφελούς διαχείρισης των δανείων. Απόαυτά ταδάνεια 156.000 λίρες εστάλησαν στην Αµερική για την κατασκευή δύο ατµοκίνητων φρεγατών.

Συνωµοσία
Τραπεζίτες και ναυπηγοί συνωµότησαν, κατά τους «Τάιµς της Νέας Υόρκης», µε τον Μεχµέτ Αλή της Αιγύπτου να καθυστερήσει η ναυπήγηση. Τελικά, έπειτα από προσφυγή της Ελλάδας και στο Κογκρέσο, παραδόθηκε µια κορβέτα, η «ΕΛΛΑ∆Α», την οποία πυρπόλησε ο Μιαούλης όταν ξέσπασε το κίνηµα κατά του Καποδίστρια!

Από τα έξι πλοία που επρόκειτο να ναυπηγηθούν στην Αγγλία, το «Καρτερία» έφθασε στην Ελλάδα «εις κακήν κατάστασιν» ύστερα13 µήνες, τον Σεπτέµβρη του 1926, το «Ακαταµάχητος» κάηκε στον Τάµεση και το «Επιχείρησις», όταν ανοίχτηκε στη θάλασσα, κινδύνευσε να βουλιάξει γιατί έσκασαν τα καζάνια. Από τα τρία µικρότερα έφθασε µόνο το «Ερµής» µε χαλασµένη µηχανή. Τυχαίο;

Ο,τι έµεινε από τα δύο δάνεια διατέθηκαν στον «εσωτερικό αγώνα» για τον έλεγχο της εξουσίας. Ο Ανδρέας Ζαΐµης είχε αντιληφθεί τις προθέσεις των Κουντουριώτηδων και έγραφε στον Λόντο: «Το δάνειο οσονούπω εµβαίνει εις χείρας της διοικήσεως, ώστε δεν πρέπει να πάρωµεν τα πράγµατα εν αργοπορία… Ο καιρός είναι κρίσιµος, ο πρόεδρος (Κουντουριώτης)

οποίων φρονηµάτων έγινε γνωστός, οι νησιώτες διά τα ίδια τα τέλη, ότι θέλουν τον µηδενισµόν των εχόντων λόγον Πελοποννησίων… Επειδή µόνο εµάς στοχάζονται, µας θέλουν και διά τα πρώτα θύµατα».

Ο ιστορικός Κ.Παπαρρηγόπουλος γράφει «…η αγγελίατης αλληλοδιαδόχου αφίξεως των δόσεων αυτού (του δανείου) ηύξανεν τον περί της κατοχής της εξουσίαςπόθον και ο πόθος ούτος απέληξε βαθµηδόν εις τον δεύτερον εµφύλιον πόλεµον!».

O Καποδίστριας
Οταν ο Καποδίστριας έφθασεστο Ναύπλιο, τον Ιανουάριο του 1828, είχε ήδη σηµειωθεί (1827) η πρώτη χρεοκοπία λόγω αδυναµίας καταβολής των τοκοχρεολυσίων. Ο κυβερνήτης εγνώριζε την κατάσταση. Προσπάθησε να πετύχει ένα νέο δάνειο, αλλά όλες οι πόρτες ήταν κλειστές και για πολιτικούς λόγους. Αγγλοι και Γάλλοι τον θεωρούσαν «άνθρωπο του τσάρου».

Ο αρµόδιος για τα οικονοµικά Π. Λιδωρίκης τον ενηµέρωσε ότι «όχι µόνο χρήµατα δεν υπάρχουν εις το Τα µείο, αλλά ούτε και Ταµείο υπάρχει, διότι δεν υπήρξε ποτέ!». Το «Ταµείο» άνοιξε µε 50.000 γαλλικά φράγκα, κατά το µεγαλύτερο µέρος από την προσωπική εισφορά του κυβερνήτη καισυνδροµή οµογενών και φιλελλήνων… Με τον ερχοµό του νεαρού βαυαρού βασιλιά Οθωνα το 1833, οι «προστάτες» αποφάσισαν να στηρίξουν τον «εκλεκτό» τους και πρόσφεραν δάνειο 60 εκατ. γαλλικών φράγκων. Τα 33 κρατήθηκαν για την αποπληρωµή των «δανείων της Ανεξαρτησίας», τα 12,5 εκατ. δόθηκαν στην Τουρκία για την «εξαγορά» (!) επαρχιών της Αττικής, της Εύβοιας και µέρους της Φθιώτιδος. Οι πιστωτές οδήγησανγια δεύτερη φορά την Ελλάδα, το 1843, σε χρεοκοπία.
«Θέλει την τέχνη της και η χρεοκοπία»

Η ιστορία των δανείων θα συνεχιστεί µε κύριους πιστωτές τη Hambro του Λονδίνου, την Banque de Paris, την Brleishrober του Βερολίνου και την Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης του Ανδρέα Συγγρού. Εχουµε δώσει το όνοµά του στη γνωστή λεωφόρο. Ευεργέτης, αλλά δεν κέρδισε και λίγα από το παιχνίδι των πιστωτών µας. Εξελέγη και βουλευτής την περίοδο Τρικούπη, στον οποίο, µετά την πτώχευση, είπε το αµίµητο«και η χρεοκοπία θέλει την τέχνη της». Στα χέρια ελλήνων κεφαλαιούχων βρισκόταν το 15% µε 30% των τίτλων.

Από το 1879 µέχρι και το 1893 συνήφθησαν 9 δάνεια (τα 8 επίΤρικούπη) ύψους 643.00

0.000

χρυσών φράγκων. Εισπράχθηκαν µόνο 463εκατοµµύρια και καταβλήθηκαν 455 εκατοµµύρια για τοκοχρεολύσια. Γεγονός όµως είναι ότι τα δάνεια επί Τρικούπη αξιοποιήθηκαν και δεν σπαταλήθηκαν. Ολοκληρώθηκε η διώρυγα της Κορίνθου. Κατασκευάστηκαν 907 χιλιόµετρα σιδηροδροµικών γραµµών και 1.446 αµαξιτών δρόµων. Αυξήθηκαν οι επενδύσεις και διευρύνθηκε η οικονοµία, αυξήθηκαν οι εξαγωγές, συγκροτήθηκαν αστικά κέντρα και µετατράπηκε η Αθήνα σε σύγχρονη πόλη. Το Ναυτικό ενισχύθηκε µε τα σύγχρονα σκάφη «Υδρα»,«Σπέτσες» και «Ψαρά». ∆εν πρόλαβε να πραγµατοποιήσει το όραµά τουγια τη ζεύξη του Ρίου µε τον Αντίρριο. Θα υλοποιηθεί ύστερα από 110 χρόνια και η γέφυραθα φέρει το όνοµά του.


Από το «∆υστυχώς επτωχεύσαµεν», στην επικράτηση του Γουλιµή

Τ ο 1885 διαδέχθηκε τον Τρικούπη (1882-85) ο Θεόδωρος ∆ηλιγιάννης, ο οποίος δεν µπόρεσε να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων από τα δάνεια του Τρικούπη, διότι οι πόρτες για νέο δάνειο ήταν κλειστές. Τις εκλογές του 1892 ο Τρικούπης επανέρχεται στην εξουσία και αναζητεί νέο δάνειο. Ταυτόχρονα θα επιβάλλει νέους φόρους σε πολλά είδη και το πετρέλαιο. Η αντιπολίτευση και ο φιλικός της Τύπος θα εκµεταλλευτούν τη νέα φορολογία και θα «κοσµήσουν» τον Τρικούπη µε σχετικά προσωνύµια «Φοροµπήχτης», «Πετρέλαιος» και ανάλογες γελοιογραφίες… Επιτυγχάνειόµως απότην Αγγλίαδάνειο 3.500.000 λιρών, ικανό να στηρίξει τα ελληνικά οµόλογα και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η συµφωνία προέβλεπε την κύρωσή της µε βασιλικό διάταγµα σε οκτώ µέρες. Η αντιπολίτευση αντέδρασε και ζήτησε κύρωση από τη Βουλή.

Οι Αγγλοι αρνήθηκαν, αλλά και ο βασιλιάς Γεώργιος αρνήθηκε να υπογράψει το σχετικό διάταγµα. Κρατούσε η «βεντέτα» από τότε που ο βασιλιάς υποχρεώθηκε να υιοθετήσει την «αρχή της δεδηλωµένης» για τον διορισµό κυβέρνησης. Ο Τρικούπης απέφευγε τη σύγκρουση ακόµη και για τη σπάταλη ζωή της βασιλικής οικογένειας και τις συχνές επισκέψεις του βασιλιά στα καµαρίνια της διάσηµης ηθοποιού Σάρας Μπερνάρ. Είχε όµως και επενδύσει σε ελληνικά χρεόγραφα ο Γεώργιος και έπαιζε παρέα µε τους άλλους κερδοσκόπους.

Ο κουµπάρος
Τη διαχείριση είχε αναλάβει ο κουµπάρος του Συγγρού, Νικόλαος Θων, ο οποίος είχε τεράστια έκταση στη συµβολή Αλεξάνδρας και Βασιλίσσης Σοφίας. Εγραψε τότε ο κορυφαίος δηµοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης «Απελπισθέντες (ανακτορικοί και αντιπολίτευση) να καταστρέψουν έναν άνδρα, ενόµισαν ευκολότερον να καταστρέψουν το Εθνος».

Η άρνηση του βασιλιά να εγκρίνει το δάνειο οδηγεί τον Τρικούπη σε παραίτηση τον Μάιο 1892. Τον διαδέχεται κυβέρνηση Ράλλη και Σωτηρόπουλου, η οποία έπειτα από λίγους µήνες θα παραιτηθεί. Θα κληθεί και πάλι ο Τρικούπης για να «διαχειριστεί» τη χρεοκοπία. Τον ∆εκέµβριο 1893 θα δηλώσει στη Βουλή ότι το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τα εξωτερικά δάνεια και ότι τα τοκοµερίδια θα πληρωθούν κατά 30%. Στη συνεδρίαση εκείνη αποδίδεται και η ιστορική φράση «Κύ ριοι, δυστυχώς… επτωχεύσαµεν». Στα πρακτικά δεν υπάρχει. Κατά µια εκδοχή η φράση ελέχθη εκτός Βουλής και απευθυνόταν στους δανειστές. Ο Συγγρός, ο οποίος µετείχε στη συνεδρίαση ως βουλευτής, υποστηρίζει στα «Αποµνηµονεύµατά» του ότι την «άκουσε µε τα ίδια του τα αυτιά». Ανεξάρτητα εάν ειπώθηκε στη Βουλή ή όχι, η φράση αυτή έµεινε στην Ιστορία. Οι οµολογιούχοι, µε πρωτοπόρους τους Γερµανούς, αξιώνουν αύξηση του ποσοστού. Αρχίζουν επίπονες διαπραγµατεύσεις µε αντιπροσώπους των οµολογιούχων, οι οποίες καταλήγουν σε έναν συµβιβασµό, ο οποίος απορρίπτεται από τα κοµιτάτα των οµολογιούχων.

Παρεµβαίνουν οι κυβερνήσεις και ζητούν επανάληψη των διαπραγµατεύσεων µε πρόσθετο αίτηµα τον έλεγχο όλων των κρατικών εσόδων. Ο Τρικούπης αρνείται και επιµένει στην εφαρµογή της απόφασης που είχαν συµφωνήσει οι εκπρόσωποι των οµολογιούχων. Θεωρεί ότι ακόµη και η συζήτηση τέτοιων όρων οδηγεί σε υποθήκευση της ανεξαρτησίας της χώρας.

Υπήρχαν, όµως, οι «πρόθυµοι», τα Ανάκτορα και η αντιπολίτευση µε ηγέτη τον ∆ηλιγιάννη.

Το 1885 και το 1890 ανέτρεψαν τον Τρικούπη µε συνθήµατα «Κάτω οι φόροι» και «Κάτω ο τύραννος». Στις 8 Ιανουαρίου 1895 οι αντικυβερνητικοί οργάνωσαν συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο Πεδίον του Αρεως, µε αφορµή την επιβολή φόρου στα ακίνητα, και οι φιλοκυβερνητικοί στο κέντρο της Αθήνας. Στη συγκέντρωση των αντικυβερνητικών εµφανίστηκε έφιππος ο διάδοχος Κωνσταντίνος, ακολουθούµενος από τον φρούραρχο και πλήθος αξιωµατικών. Προκλητική η παρέµβαση των Ανακτόρων. Ο Τρικούπης δεν µπορούσε να ανεχθεί αυτή την πρόκληση. Αποφάσισε να ζητήσει διευκρινίσεις από τον βασιλιά. Πριν ανέβει όµως στα Ανάκτορα, συγκάλεσε τη Βουλή. Η αντιπολίτευση δεν µετείχε, µε την ελπίδα ότι δεν θα είχε απαρτία και ο Τρικούπης θα παραιτείτο. Οι ελπίδες της διαψεύστηκαν. Και απαρτία υπήρξε και επιβεβαιώθηκε ότι η πλειοψηφία στηρίζει τον Τρικούπη. Η συνάντηση µε τον βασιλιά απέδειξε ότι η παρουσία του διαδόχου στην αντικυβερνητική συγκέντρωση ήταν προσχεδιασµένη. Ο Τρικούπης έθεσε θέµα λειτουργίας των θεσµών. Αλλά ο Γεώργιος Α΄ κάλυψε απόλυτα τον διάδοχο. Ουσιαστικά υποδεικνυόταν στον Τρικούπη να παραιτηθεί. Ο βασιλιάς δεν τόλµησε να ορίσει διάδοχο τον ∆ηλιγιάννη. Απευθύνθηκε στον γηραιό ναύαρχο Κανάρη, ο οποίος έθεσε ως όρο τη διεξαγωγή εκλογών για Εθνοσυνέλευση για αλλαγή του Συντάγµατος. Ο Γεώργιος δεν δέχθηκε και έδωσε την εντολή σε έναν άλλο ∆ηλιγιάννη, τον Νικόλαο, εξάδελφο του Θεόδωρου, ο οποίος υπηρετούσε πρεσβευτής στο Παρίσι.

Οι εκλογές
Τον Απρίλιο του 1895διεξήχθησαν εκλογές που χαρακτηρίστηκαν από τροµοκρατία, βία και εξαγορές ψηφοφόρων. Νικητής αναδείχθηκε ο Θ. ∆ηλιγιάννης. Στο Μεσολόγγι µε τρεις ψήφους ο περίφηµος Γουλιµής απέκλεισε τον Τρικούπη από τη Βουλή. Εµεινε στην Ιστορία η πικρόχολη φράση του«Ανθ’ηµών, λοιπόν, βουλευτής ο κύριος Γουλιµής. Καληνύχτα σας». Ο Χαρίλαος Τρικούπης, ένας από τους λίγους µεγάλους και δηµιουργικούς πολιτικούς ηγέ
Η αντιπολίτευση και ο φιλικός προς αυτήν Τύπος θα εκµεταλλευτούν τη νέα φορολογία και θα «κοσµήσουν» τον Τρικούπη µε σχετικά προσωνύµια «Φοροµπήχτης», «Πετρέλαιος» και ανάλογες γελοιογραφίες
τες από την ίδρυση του νεώτερουελληνικού κράτους, στη µακρά διαδροµή του «στολίστηκε» µε πλήθος υβριστικών ή ειρωνικών χαρακτηρισµών: Τύραννος, Φοροµπήχτης, Μογγόλος. Ξένος, Αγγλος, Εγγλέζικο Κεφάλι,Μιλόρδος και άλλα. Μετά τις εκλογές έφυγε στη Γαλλία, όπου πέθανε έπειτα από έναν χρόνο. Λίγα χρόνια αργότερα στη Γαλλίαθα πεθάνει και ο µέγας εθνικός ηγέτης Ελευθέριος Βενιζέλος… Για τη συµπεριφορά των Ανακτόρων και των πολιτικών αντιπάλων έναντι του Τρικούπη στην κρίσιµη εκείνη περίοδο είναι χαρακτηριστικό το ειρωνικό σχόλιοτης γαλλικής εφηµερίδας «Temps»: «Η διαγωγήµερικών πολιτικών κύκλων και της Αυλής θυµίζει τη µερίδα εκείνη των Αθηναίων που έδινε σήµατα από την κορυφή του Υµηττού στους Πέρσες γιανα τους καθοδηγήσει πού ήταν καταλληλότερο µέρος για την απόβασή τους!».

∆ιεθνής Οικονοµικός Ελεγχος
Η ήττα της Ελλάδος στον πόλεµο µε την Τουρκία το 1897 άνοιξε τον δρόµο για την επιβολή του ∆ιεθνούςΟικονοµικού Ελέγχου. Ο∆ηλιγιάννης ζήτησε από τις Μεγάλες ∆υνάµεις (Αγγλία, Γαλλία,Ρωσία, Γερµανία,Ιταλία και Αυστρία) να µεσολαβήσουν για τη σύναψη ανακωχής µε τηνΤουρκία. Αµεση ηανταπόκριση στο αίτηµα και µε προθυµία δέχθηκαν να προσφέρουν και νέο δάνειο µε τον όρο τον απόλυτο έλεγχο της οικονοµίας.

Στην προκαταρκτική συνθήκη ειρήνης αναφέρονταν τα εξής: «Ο σχετικός διά την διευκόλυνσιν της ταχείας πληρωµής της αποζηµιώσεως (στην Τουρκία) διακανονισµός θέλει να γίνη συναινέσει των ∆υνάµεων κατά τρόπον µη θίγοντα κεκτηµένα δικαιώµατα των παλιών δανειστών της Ελλάδος, κατόχων οµολογιών του ελληνικού δηµοσίου χρέους. Προς τον σκοπόν τούτον θέλει ιδρυθή εν Αθήναις ∆ιεθνής Επιτροπή εξ αντιπροσώπων των µεσολαβησασών ∆υνάµεων».

Ο νόµος για τα έσοδα
Τον Οκτώβριο του 1897 ψηφίστηκε ο σχετικός νόµος, ο οποίος όριζε και τις πηγές εσόδων που θα ήλεγχε ο ∆ΟΕ. Συγκεκριµένα: τα µονοπώλια άλατος, πετρελαίου, σπίρτων, παιγνιόχαρτων. σιγαρόχαρτου και ναξίας σµυρίδος. Εάν δεν επαρκούσαν τα έσοδα από αυτές τις πηγές, θα παραχωρούνταν τα έσοδα από τους δασµούς στα Τελωνεία Λαυρίου, Πατρών, Βόλου και Κερκύρας. Με τον ίδιο νόµο παραχωρούνταν στον∆ΟΕ η εποπτεία των υπηρεσιών που ήταναρµόδιες για την είσπραξη αυτών των εσόδων µε δικαίωµα απολύσεων, προσλήψεων, µεταθέσεων και προαγωγών των υπαλλήλων.

Μετά την ψήφιση του νόµου εγκρίθηκε η παροχή δανείου 170 εκατοµµυρίων φράγκων, το οποίο αναλώθηκε για τις αποζηµιώσεις προς την Τουρκία, την κάλυψη του ελλείµµατος της χώρας και την εξόφληση κυµαινόµενου χρέους σε χρυσό. Με τηνεκροή του δανείου άρχισε και ο ∆ιεθνής Οικονοµικός Ελεγχος. Η αρχική ονοµασία του οργανισµού ελέγχουήταν ∆ιεθνής Επιτροπή Ελέγχου και ύστερα από έναν χρόνο µετονοµάστηκε σε ∆ιεθνήΟικονοµικό Ελεγχο (∆ΟΕ).

Επικεφαλής της Επιτροπής είχε οριστεί ο Βρετανός Εδουάρδος Λο. ∆ικαιολογηµένα προκαλεί ερωτηµατικά η θέα του ονόµατός του στην οδό µεταξύ της Τραπέζης της Ελλάδος και της Αγροτικής Τράπεζας, από την Πανεπιστηµίου µέχρι τη Σταδίου. Υπάρχει όµως µια εξήγηση.

Η Επιτροπή συνέβαλε στην εξυγίανση των δηµοσιονοµικών της χώρας, προστάτευσε τη χώρα από την κλεπτοκρατία της εποχής, µε αποτέλεσµα οι επόµενοι επτά προϋπολογισµοί να ισοσκελιστούν και να δηµιουργηθεί πρωτοφανής ανάπτυξη, που άνοιξε τον δρόµο στην πολιτική µεταρρύθµιση του 1909 µετον ερχοµό του Βενιζέλου και τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέµους.

Ο Εδουάρδος Λο παντρεύτηκε την αδελφή του αρχιστράτηγου της ήττας στη Μικρά Ασία Χατζηανέστη και παρέµεινε στην Ελλάδα. Αλλωστε και ο ∆ιεθνής Οικονοµικός Ελεγχος κράτησε σχεδόν µισό αιώνα, ώς τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο … Η στάση πληρωµών
Η παγκόσµια οικονοµική κρίση του 1929 βρήκε την Ελλάδασε σχετικά καλή οικονοµική και δηµοσιονοµική κατάσταση. Τελούσε όµως υπό την «εποπτεία» της Κοινωνίας των Εθνών, η οποία είχε εγγυηθεί ταδάνεια του ∆ηµοσίου. Πρωθυπουργός ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος µετά τη βαριά ήττα του 1920, επανήλθε πανηγυρικά στην εξουσία µετά τις εκλογές του 1928. Επέπρωτο όµως να κλείσει η ιστορική πολιτική πορεία του µε στάσηπληρωµών. Το κράτος δεν είχε δυνατότητα να εξοφλεί τα τοκοχρεολύσια στους δανειστές του… Οπως και στην περίπτωση του Τρικούπη ο βα σιλιάς, ο Κωνσταντίνος τότε θα είναι ο υπαίτιος να χαθεί πίστωση από την Αµερική 33 εκατοµµυρίων δολαρίων, η οποία πιθανόν να απέτρεπε τη στάση πληρωµών. Είναι προφανές ότι ο Κωνσταντίνος ήθελε να πάρει «εκδίκηση» για την αποµάκρυνσή του από τον θρόνο από τον Βενιζέλο µετά το κίνηµα της Θεσσαλονίκης το 1917.

Η δραχµή τότε ήταν συνδεδεµένηµε τη λίρα Αγγλίας. Τον Σεπτέµβριο του 1931 η Αγγλία, λόγω συνεχών υποτιµήσεων και διαρροής µεγάλων ποσοτήτων χρυσού στις ΗΠΑ, αποφάσισε να αποδεσµεύσει τη λίρα από τον «κανόνα χρυσού». Ο Βενιζέλος δεν ακολούθησε την Αγγλία, επιβάλλοντας την αναγκαστική κυκλοφορία της δραχµής. Περιόρισε µόνο την αγορά και πώληση συναλλάγµατος και έκλεισε προσωρινά το Χρηµατιστήριο.

Το συνάλλαγµα
Παρά την «προσωπικήν διαβεβαίωσιν προς τον ελληνικόν λαόν» ότι θαδιατηρηθεί «η ακεραιότητα τουεθνικού νοµίσµατος»,σε οκτώ µήνες τοσυνάλλαγµα τηςΤραπέζης της Ελλάδος ύψους 85 εκατοµµυρίων δολαρίων εξανεµίστηκε. Μόνη λύση ο δανεισµός. Τον Ιανουάριο του 1932 ο Βενιζέλος µετέβη στη Ρώµη, το Παρίσι και το Λονδίνο σε αναζήτηση δανείου. Επέστρεψε µε άδεια χέρια. Οι κυβερνήσεις τηςΓαλλίας και της Αγγλίας συνέχιζαν τη «βεντέτα» µε τον Κωνσταντίνο. Είχαν δηλώσειότι εάν ο Κωνσταντίνος θα επέστρεφε στον θρόνο θα διέκοπταν την οικονοµική ενίσχυση… Μετά την επιστροφή του ο Βενιζέλος συνειδητοποίησε το αδιέξοδο. Ζήτησε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, προς τους οποίους πρότεινε τη συγκρότηση οικουµενικής κυβέρνησης. ∆ιαφώνησε ο αρχηγόςτου Λαϊκού Κόµµατος Π. Τσαλδάρης µε το επιχείρηµα ότι η οικουµενική «θα έφθειρεν όλον τον πολιτικόν κόσµον προς όφελος των πολεµίων του κοινωνικού καθεστώτος». Η αναφορά όµως στο παρελθόν και στην εκτέλεση των Εξι αποκάλυπτε την απόφαση του Τσαλδάρη να αποφύγει κάθε µορφής συνεργασίας µε τους Φιλελευθέρους.

Θα ακολουθήσει συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία Βενιζέλος και Τσαλδάρης θα «αναµοχλεύσουν» µε αλληλοκατηγορίες το παρελθόν. Ο Βενιζέλος θα αναφερθεί στο ιστορικό της απώλειας των αµερικανικών πιστώσεων µε ευθύνη του βασιλιά Κωνσταντίνου. Η αµερικανική κυβέρνηση διεµήνυσε στην ελληνική ότι η συµφωνία υπογράφηκε το1918 µε βασιλιά τον Αλέξανδρο. Για νααποδεσµευθούν οι πιστώσεις, πρέπει να σταλεί επίσηµη ανακοίνωση ότι ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επανήλθε στον θρόνο του. Ο Κωνσταντίνος αρνήθηκε µε το αιτιολογικό ότι και το 1918 αυτός ήταν βασιλιάς και ότι ο Αλέξανδρος ήταν εκπρόσωπός του! Οταν το 1922ανήλθε στον θρόνο ο Γεώργιος, δέχθηκε να σταλεί στην αµερικανική κυβέρνηση η σχετική ανακοίνωση. Ηταν πλέον αργά. Κατά τον Βενιζέλο «οι ατυχείς υπουργοίετοίµαζαν σακούλαν να βάλωµεν εξ και ήµισυ εκατοµµύρια χρυσάς λίρας ή33,5 εκατοµµύρια δολλάρια χρυσά». Η απάντηση όµως των Αµερικανών ήταν ότι ο σχετικός νόµος είχε λήξει! Η αντιπαράθεση µε «αναµόχλευση» του παρελθόντος συνεχιζότανµε συµµετοχή και του Τύπου. Αλλά και η οικονοµική κατάσταση έπαιρνε την κατηφόρα. Τον Απρίλιο 1932 ο Βενιζέλος παρέστη προσωπικά σε έκτακτη συνεδρίαση του Συµβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών. Εξήγησε ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα εθνικά περιθώρια γιααντιµετώπιση της κρίσης και ζήτησε δάνειο 50 εκατ. δολαρίων και τετραετή ή πενταετή αναστολή της εξυπηρέτησης των παλαιών δανείων. Το Συµβούλιο δέχθηκε µόνο την αναστολή πληρωµής των τοκοχρεολυσίων για έναν χρόνο µε τον όρο ότι το ισόποσο σε δραχµές θα παρέµενε δεσµευµένο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κήρυξη προσωρινού χρεοστασίου ήταν αναπόφευκτη όπως και η αναγκαστική κυκλοφορία της δραχµής. ∆ιαφώνησε όµως ο υπουργός Οικονοµικών, προσωπικός φίλος του Βενιζέλου Γ. Μαρής. Οπως και άλλοι υπουργοί πίεζαν τον Βενιζέλο να προσφύγει σε εκλογές, ώστε το χρεοστάσιο και η άρση της σταθεροποίησης να µη βαρύνουν προεκλογικά το Κόµµα των Φιλελευθέρων (τακτική που ακολούθησε ο Κ. Καραµανλής το 2009). Ο Βενιζέλος επέµενε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όπως διακηρύσσει σήµερα ο Γεώργιος Παπανδρέου.

20.000 σταυροί!
Αντικαταστάτης του Γ. Μαρή ορίστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και τότε σύµβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος Κυριάκος Βαρβαρέσος, ο οποίος κατέθεσε νοµοσχέδιο για τη νοµισµατική πολιτική, η οποία εφαρµόστηκε µέχρι το1940 αλλά και µετά τον πόλεµο. Η αναστολή πληρωµής του τοκοχρεολυσίου, η αναγκαστική κυκλοφορία της δραχµής, οι µειώσειςµισθών και αµοιβών και η µείωσητων δαπανών του ∆ηµοσίου δεν απέτρεψαντην καθοδική πορεία της οικονοµίας.

Στις εκλογέςτης 25ης Σεπτεµβρίου 1932 η αντιβενιζελική παράταξη δεν εισέπραξε και πολλά απότην έντονη πολεµική κατά του Βενιζέλου για την οικονοµική κρίση. Το 33,03% του 1928 έγινε 35,39%. Ελαφράαυξηµένο το ποσοστό του Κόµµατος των Φιλελευθέρων από το 31,63% στο 33,42%. Ο Βενιζέλος ήταν στόχος και των οκτώ κοµµάτων που µετείχαν στις εκλογές, από το Λαϊκό µέχρι το ΚΚΕ. Στον Πειραιά ο Βενιζέλος εξελέγη µε 20.000 σταυρούς, ενώ οι 10 συνυποψήφιοί του συγκέντρωσαν µόλις 2.000 σταυρούς! Η δηµοκρατική παράταξη είχε διασπασθεί.

Το Κόµµα των Φιλελευθέρων είχε 99 βουλευτές και ο κύριος αντίπαλος, το Λαϊκό, 95. Ο Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για οικουµενική κυβέρνηση «για να καταπαύση ο πολιτικός ανταγωνισµός και να δηµιουργηθή η ατµόσφαιρα εκείνη εντός της οποίας δύναται να ληφθή κάθε ριζικόν µέτρον, οιονδήποτε αντιδηµοτικόν, το οποίον επιβάλλουν οι περιστάσεις, χωρίς να διαβληθή εκ κοµµατικού ανταγωνισµού».

Ο Τσαλδάρης απέρριψε την πρόταση χαρακτηρίζοντας την οικουµενική «εντελώς ανώµαλον διά το κοινοβουλευτικόν ηµών πολίτευµα». Επειτα από διαβουλεύσεις 15 ηµερών και δύο συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών µε τον πρόεδρο Ζαΐµη συµφώνησαν όλοι να στηρίξουν κυβέρνηση υπό τον Π. Τσαλδάρη. Ο Βενιζέλος είχε και ιδιαίτερη συνάντηση µε τον Τσαλδάρη, προς τον οποίο δήλωσε ότι οι Φιλελεύθεροι θα έδιναν ψήφο εµπιστοσύνης και θα ψήφιζαν την επιβολή νέων φόρων και περικοπή δαπανών!

Το συµφέρον της χώρας πάνωαπό το κοµµατικό. Και µάλιστα σε µια χρονική περίοδο που δεν είχε κλείσει τοχάσµα του εθνικού διχασµού και το πολιτειακό.

Οι προτάσεις
Οπως και σήµερα και στην περίοδο Τρικούπη ακούγονταν προτάσεις για στάση πληρωµών, έχει, νοµίζω, ενδιαφέρον ένα µικρό απόσπασµα από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή τον Ιανουάριο 1893. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης στον Τρικούπη Αθανάσιος Ευταξίας αντιδρά έντονα όταν κάποιος βουλευτής προτείνει στάση πληρωµών: «Εις την χρεοκοπίαν περιέπεσαν µέχρι τούδε έθνη, άνευ εθνικών παραδόσεων, άνευ εθνικής αποστολής, άνευ µέλλοντος… Θέλετε να εξοµοιωθή προς αυτάς η Ελλάς, η έχουσα τόσον ευκλεείς εθνικάς παραδόσεις; Ελπίζω, κύριοι, ότι αν τολµήση τις πάλι να προβάλη ενταύθα µε το απαίσιον τούτο πρόγραµµα, η Βουλή σύσσωµος θα εξεγερθή και θ’αποστοµώση τον ασεβή, τον βέβηλον εκείνον, όστις θα εξέφραζε εκ νέου την τοιαύτην κατά της Πατρίδος ύβριν».

Κάποιος βουλευτής τον διακόπτει και τον κατηγορεί για «ελληνοκοπία». Ο Ευταξίας απαντά: «Ελληνοκοπία του χειρίστου είδους είναι όταν έρχεται τις και θέλη να εξεγείρη και υποθάλψη τα ταπεινότατα και αγενέστατα των ενστίκτων του λαού, όταν λέγη προς αυτόν: Εδανείσθης τα χρήµατα των άλλων, καταχράσθητι αυτά, γενού επιλήσµων των υποχρεώσεών σου προς τους δανειστάς, γενού επιλήσµων του καθήκοντός σου».

Και αντίλογος από την εφηµερίδα «Παλιγγενεσία». Γράφει: «Σεις οι µονοπωλιακοί πατριώται φωνάζετε κατά της χρεοκοπίας… Ουδέν ευκολότερον του να κάµνει κανείς τον µεγαλοπρεπή και τον υπερήφανον και να κραυγάζη άνευ δανείου και χρεοκοπίας… Αφήστε τας πατριωτικάς εξάρσεις και την ατίµωσιν της πατρίδος και την άτιµον χρεοκοπία και τους προδότας χρεοκόπους και άλλα κενολογήµατα… Τοιούτοι προδόται ωφελούν την πατρίδα παρά η αερώδης φιλοπατρία». 

 
 

 

                                                       ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΠΟΝΗΜΑ:

                                              ....ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ "ΑΛΛΟΙ" 

                                          (Υπό Γεωργίου Ρωμαίου ,αναλυτού Ιστορίας)

 

..Βαθυστόχαστη "ιστορική"(διάβαζε ανιστόρητη) ανάλυση περί των ελληνικών χρεών από τον τέως υπουργό και δημοσιογράφο της "αρπαχτής" κύριο Γεώργιο Ρωμαίο.

΄Ετσι έμαθαν να "χειρίζονται" την Ιστορία οι λογής "Ρωμαίοι" .Χωρίς ειδίκευση, «προσόντα", σεβασμό στην επιστήμη, αναίσχυντοι προχειρολόγοι, πιάνουν και γράφουν ("γλείφουν" το πόπολο-πελάτη), παριστάνοντας τους …ειδήμονες Ιστορικούς, ενώ δεν είναι παρά «πληρωμένοι κονδυλοφόροι», που εξαργυρώνουν τα γραμμάτια τους ενίοτε και με υψηλούς θώκους εντός κι εκτός της χώρας.

Με τέτοιους …ταγούς, μην αναρωτιέστε, γιατί έφτασε η χώρα στο "μη παρέκει".

 

 

 

 

 

 

Στίγμα Καµία αλληλεγγύη για τεµπέληδες και φοροκλέφτες

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, 11 Ιουνίου 2011


Δεν έχω θέµα να δηλώσω ότι αισθάνοµαι αλληλέγγυος µε τους πραγµατικά «Αγανακτισµένους» από την κυβερνητική πολιτική (πώς τα ‘κανανέτσι, δεν µπορώ να καταλάβω...). Και αλληλέγγυος αισθάνοµαι, και τους καταλαβαίνω, και πραγµατικά θα ήθελανα ληφθεί µια µέριµνα για τους ανθρώπους που όντως υποφέρουν από τα µέτρα της κυβέρνησης. Ποιους όµως; Τους χαµηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τους χαµηλόµισθους, όλους γενικά τους κοινωνικά ασθενέστερους. Αλλά µόνο γι’ αυτούς. Για τον συνταξιούχο του ΟΤΕ ή της ΔΕΗ, για παράδειγµα, που έφυγε από την υπηρεσία στα 48και παίρνει 2.500 και 3.000 σύνταξη, δεν αισθάνοµαι την ανάγκη να δείξω καµιάαλληλεγγύη.

 

Ούτε και για τον τεµπέλη δηµόσιουπάλληλο αισθάνοµαι τίποτε, ούτε για τον φοροκλέφτη, ούτε για εκείνον που λαδώνεται καθ’ έξιν και κατ’ επάγγελµα. Και λυπάµαι που θα το πω, αλλά αυτό το ανόµοιο πλήθος που µαζεύεται κάθε βράδυ στιςπλατειές, έχει πολλούς τέτοιους, όπως έχει και πολλούς καφενόβιους, χαβαλέδες, απολίτικους, αλλά και πονηρούς... κοµµατικοποιηµένους, που µυρίστηκαν φρέσκο κρέας και σπεύδουν να τσιµπολογήσουν.


Κάθε καρυδιάς καρύδι στις πλατείες

Υπάρχουν κι άλλοι στις πλατείες. Διάφορα «νούµερα» που υποδύονται τους οικονοµολόγους, τους συνταγµατολόγους, τους ειδικούς εν γένει, και διασπείρουν του κόσµου τις µπαρούφες, σε µια προφανή προσπάθεια να εκµεταλλευθούν την οργή του κόσµου. Δεν µου αρέσει όλο αυτό που γίνεται, αλήθεια. Και δεν µου αρέσει, γιατί παρά τον αρχικό αυθόρµητο χαρακτήρα του, τώρα έχει καπελωθεί άσχηµα. Και µακάρι να βγω ψεύτης, δεν θα έχει καλή κατάληξη. Αν είναι «να καεί το µπουρδέλο η Βουλή», για να φτιάξουν τα πράγµατα, να βοηθήσω κι εγώ που ξέρω τα κατατόπια από µέσα και θα έχουµε σίγουρο αποτέλεσµα.

 

Αλλά εµένα, βλέποντας αυτόν τον συρφετό ακροδεξιών, νεοταξιτών, χρυσαυγιτών και κάθε καρυδιάς δεξιό καρύδι που µαζεύεται στο πάνω µέρος της πλατείας και ζητάει, συνήθως, απεγνωσµένα, «έναν Παπαδόπουλο να µας σώσει», όλο αυτό µου φαντάζει σαν µια απόπειρα να πάρουν τη ρεβάνς από τη Δηµοκρατία. Κι όσο για το κάτω µέρος της πλατείας, εκεί να δεις ρεβανσισµό: πότε θα γίνει η Ελλάδα Σοβιετία να λυθούν όλα της τα προβλήµατα!

 

Κι αφήνω κατά µέρος τους άλλους, κάτι κατεστραµµένους τύπους που ονειρεύονται τη διαρκή επανάσταση και ψέλνουν από το πρωί ώς το βράδυ το «παιδιά σηκωθείτε να βγούµε στους δρόµους». Να βγούµε, αλλά δεν ξέρω ένα κράτος στον κόσµο που να ζει από την επανάσταση – όλοι µε δανεικά ζουν. Κι επειδή είδα και κάτι αφίσες του µακαρίτη του Τσε να κυκλοφορούν εδώ κι εκεί, θα συνιστούσα στα παλικάρια που τις διακινούν, να ρίξουν µια µατιά τι γίνεται στην Κούβα – την οποία µακαρίζουν ως Μέκκα της αιώνιας επανάστασης. Και µε τά να µας µεταφέρουν τις απόψεις τους...

 

Κι ο Μίκης, άλλη περίπτωση κι αυτή. Είναι να τρελαίνεσαι, να βλέπεις τον Μίκη να σηκώνει το λάβαρο της... επανάστασης και να λέει όσα τροµακτικά λέει. Ποιος τον σέρνει από δω κι από κει σ’ αυτή την ηλικία, και τον εξευτελίζει κατ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο; Δεν τον σέβονται καθόλου; Προφανώς όχι. Και δίνουν έτσι δικαίωµα στον καθένα να σκέφτεται, ποιον Μίκη τελικά ακούει; Τον βάρδο της «Ρωµιοσύνης» ή τον οµοτράπεζο του Μητσοτάκη που του πέταξε το κόκαλο του υπουργού Επικρατείας και τσακίστηκε να το αρπάξει...


Διαµαρτυρόµαστε κι από πάνω!

Τέλος πάντων, δεν θέλω να γίνωκακός, αλλά αν φταίνε οι πολιτικοί – που φταίνε, δεν το συζητάµε – για το πώς φτάσαµε ώς εδώ, δεν θα σταµατήσω να το λέω, φταίµε κι εµείς! Ολοι. Γιατί εµείς εκλέξαµε αυτούς που στείλαµε στη Βουλή – τους συγκεκριµένους, και όχι άλλους. Γιατί εµείς αναδείξαµε αυτή την κυβέρνηση και αυτή την αντιπολίτευση. Γιατί εµείς, ναι εµείς, συµβάλλουµε στην κατάσταση. Προσέξτε στοιχεία να φρικάρετε: στο πρωτοφανές 39% έφτασαν εκείνοι που φέτος θα πάρουν επιστροφή φόρου, γιατί κυρίως εκµεταλλεύθηκαν τη βλακώδη κυβερνητική απόφαση για το αφορολόγητο των αποδείξεων. Ενα άλλο 41% έχει µεν µηδενική επιστροφή φόρου, αλλά και µηδενική καταβολή. Και ποιος πληρώνει επιπλέον; Ενα 18,55% για όλους!!! Και µετά διαµαρτυρόµαστε γιατί η κυβέρνηση παίρνει µέτρα και φορολογεί έµµεσα. Δηλαδή, τι άλλο να κάνει; Διερωτώµαι. Πώς θα ζήσει αυτό το κράτος αν δεν πληρώνει κανένας; Αν κάνουµε ό,τι µπορούµε για να φοροδιαφύγουµε; Συνέχεια µε δανεικά; Ας µας πει κάποιος – εξ όλων αυτών των «ειδικών» της πλάκας που µιλάνε στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισµένων»...


Θλίψη και απογοήτευση

Να, διάφορα τέτοια ακούς και αναρωτιέσαι µήπως τελικά έχουν δίκιο κάτι αστοί που γυρίζουν στο Κολωνάκι και λένε ότι «το πρόβληµα της Ελλάδας δεν είναι ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι επιχειρηµατίες, ούτε οι θεσµοί, είναι ο λαός της». Ξέρω, δεν ακούγονται και πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά µήπως να ρωτήσουµε και τον... Τσακ Νόρις τι λέει για την περίπτωσή µας; Ο Δανίκας πάντως, µου έλεγε προχθές ότι «η Ελλάδα είναι µια κατηγορία µόνη της». Οτι «δεν υπάρχει χώρα στον κόσµο µε τα δικά της χαρακτηριστικά» – και εννοούσε µε όλα αυτά που κάνουµε ο καθένας χωριστά και όλοι µαζί.

 

Υπάρχει, δεν υπάρχει, εδώ ζούµε, εδώ µεγαλώνουµε, εδώ ζουν τα παιδιά µας, οι δικοί µας, οι φίλοι µας. Κι αυτή την πατρίδα ρε γαµώτο, πρέπει κάτι να κάνουµε να τη φτιάξουµε. Ας µην τους αφήσουµε να την καταστρέψουν. Κι όπως θα τραγουδούσε κι ο Μίκης, «αυτό το χώµα είναι δικό τους και δικό µας» (α, ρε Μίκη, πόση απογοήτευση σκόρπισες, και πόση θλίψη. Μία εσύ και µία ο Ακης – άλλη τραγωδία αυτή)... 

 

Ο "άρρωστος" Πασόκος Γ. Παπαχρήστου τα λέει καλά εδώ. Τόσο καιρό ,όμως, τον "κράζαμε"να συνέλθει και να πετάξει το "καταπράσινο" στυλό του. Τα κατάφερε σήμερα. "Κάλλιο αργά παρά ποτέ".

 

Τελευταία ανανέωση ( 19.06.11 )
 
< Προηγ.
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2022 HOMO NATURALIS