HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2014638
TI ΕΛΛΗΝΑΣ,ΤΙ ΝΟΡΒΗΓΟΣ,ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΛΟΣ
11.12.11

   

          (ΑΠΟ ΤΗΝ "ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" ΤΟΥ HOMO-NATURALIS.GR  /10-11-2011)

 

                                          "  ENET/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ/10-12-2100

                                                           Επωνύμως

                     Ellada, agapi mou - Vive la Grece!

 

«Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας, όταν μια εφημερίδα τολμά να βάλει τίτλο πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα ίσως λιγότερο 'ευρωπαϊκή' απ' ό,τι φαίνεται» κι όταν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι κακή σύνοψη μιας ιστορίας την οποία οι συντάκτες δεν έχουν ζήσει· νιώθω ταπεινωμένος, ως Γάλλος, που συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Ελληνα.

Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου; Περισσότερο ευρωπαϊκή η Αγγλία, που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη -και κυρίως όχι εκείνη που θα της κόστιζε χρήματα; Δεν είναι αυτή η χώρα που επανέφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας έναν κατακλυσμό που η Ελλάδα έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά, μια χώρα που μπορεί εντούτοις να υπερηφανεύεται για την αντίσταση την πιο υποδειγματική απέναντι στον Ναζί κατακτητή.

Η ιδέα της Ευρώπης δεν έχει και πολλά χρόνια ζωή, αμφιβάλλω αν μπορούμε να διανέμουμε διπλώματα ευρωπαϊκότητας. Τόσο η ιδέα όσο και το γεωγραφικό της περιεχόμενο είναι προς οικοδόμηση και όχι ένα ακέραιο δεδομένο. (...) Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα και γονιμοποίησε τις ελίτ του ίδιου αυτού αιώνα που συντάραξαν τον κόσμο.

Η θέση της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης, πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ζωντανές και τις πιο λαμπερές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας: με πρόσωπα αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην ποίηση, με μια πρωτότυπη σχολή ζωγραφικής που αρχίζει από τον Θεόφιλο και οδηγεί στον Τσαρούχη μέσω του Εγγονόπουλου, με φιλόσοφους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης. (...)

Ολοι λοιπόν ψεύτες και κλέφτες τους οποίους πρέπει να υπερασπιστούμε γιατί εφηύραν κάποτε τη λέξη "δημοκρατία"; Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να βάλουμε στη ζυγαριά: η φιλοσοφία (α λα δυτικά), η ιστορία, το θέατρο... Υπάρχουν σήμερα σε αυτή τη χώρα άνδρες και γυναίκες από τους πιο καλλιεργημένους και τους πιο πολιτισμένους που γνωρίζω· δεν δέχομαι να τους βάζουν "βάρβαροι" στον πάγκο της Ευρώπης. Οσο για τους αξιοθρήνητους κομπιναδόρους, σε ποια χώρα δεν υπάρχουν, έχοντας διασπαθίσει δεκάδες δισεκατομμύρια;

Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή: τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό. Να θυμίσουμε πως η Ευρώπη ήταν μια πριγκίπισσα από τη Φοινίκη που απήχθη από Κρήτες προκαλώντας μία από τις πρώτες διαμάχες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Ευρώπη έχει λοιπόν και ανατολίτικες ρίζες κι αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος μύθος σε αυτές τις εποχές διασταύρωσης των πληθυσμών. Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αλλά ένας πολιτισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν· αλίμονο, υπάρχουν τόσο λίγα!

Vive la Grece! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς».

ΕΤΙΕΝ ROLAND «LE MONDE» / «Νέα»

 

 Αγαπητέ, Ετιέν Ρολάντ. Τα περισσότερα απ΄ όσα λέτε είναι σωστά. Αλλά ως ΄Ελληνας (και ιστορικός) έχω να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

1. "... οι συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Ελληνα".

 Ο ΄Ελληνας, όχι επειδή είναι "΄Ελλην το γένος ", αλλά ως "υποπροϊόν" και αυτός ενός α-φύσικου "πολιτισμού" χιλιάδων (ίσως και εκατομμυρίων) χρόνων, είναι όντως πονηρός, όπως ο Νορβηγός,ο Πακιστανός και φυσικά και συ, ο Γάλλος. Ποιος λιγότερο ποιος περισσότερο,δεν έχει καμιά σημασία. Το βέβαιο είναι ότι όλες οι "φυλές" της γης στο "ίδιο καζάνι βράζουμε". Ο ανθρώπινος "πολιτισμός" (όπως η οικονομία της "αγοράς" που είναι κι αυτή επινόηση και συστατικό  του "πολιτισμού" ), αναπτύχτηκε-εξελίχτηκε ερήμην της φύσης και κόντρα σ΄αυτήν. Δημιούργησε, έτσι, έναν άνθρωπο αρπακτικό, σκληρό, υστερόβουλο, πονηρό, ατομιστή. 

 2. "Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; .Ο γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου; "

Ελάτε τώρα. Ας αφήσουμε αυτούς τους μύθους για... βάρβαρους Τούρκους (εν προκειμένω Γερμανούς) ,πολιτισμένους ΄Ελληνες και "πάει λέοντας". ΄Οπως οι περισσότεροι, είστε και σεις θύμα των στερεότυπων και των "αξιών"  που  σας δίδαξε η "εθνική" σας εκπαίδευση με μοχλό την "ιστορία". Αυτή η παραποιημένη "ιστορία" που συγγράφουν καθεστωτικές "πένες" κατ΄εντολή (συνειδητή ή ασυνείδητη) της εκάστοτε εξουσίας (διάβαζε "πολιτισμού",η εξουσία είναι κι αυτή ένα συστατικό του),  απέχει πόρρω από την πραγματική ιστορία. Να σας φέρω κάποια παραδείγματα: Αποκαλείτε τους Γερμανούς "Βαρβάρους". Δε διευκρινίζετε ,βέβαια, αν προσάπτετε αυτό το χαρακτηρισμό στους σημερινούς Γερμανούς, εξαιτίας της συμπεριφοράς των παλιών γερμανικών φύλων( Τεύτονες, Γότθοι, κ,α) ή των νεότερων Γερμανών Ναζί. Στις ιστορικές περιόδους που αναφερόμαστε, όντως η συμπεριφορά εκείνων των Γερμανών ήταν βάρβαρη (χειρότερη ήταν των Ναζί). Σε άλλες περιόδους ,όμως, άλλα "έθνη-φυλές" παρουσίασαν την ίδια ή και χειρότερη βαρβαρική συμπεριφορά (π.χ Μακεδόνες-΄Ελληνες στην εκστρατεία τους στην Ασία, οι Ισπανοί, Πορτογάλλοι,Γάλλοι στις κατακτήσεις τους, που η "εθνική ιστορία" τους τις αποκάλεσε...εξευρενήσεις, ειδικά εσείς οι Γάλλοι την περίοδο της Ναζιστικής κατοχής, που στείλατε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες Εβραίους και παιδιά-μωρά, οι Αμερικανοί και οι Βιετναμέζοι στην τελευταία μεταξύ τους σύγκρουση και πάμπολοι άλλοι). Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα,όπως και παραπάνω, πως οι  άνθρωποι,ως μονάδες και σύνολα, και ανεξάρτητα από εποχές, γεωγραφικές περιοχές, φυλετική καταγωγή, παρουσιάζουν άγριες, απάνθρωπες συμπεριφορές για χίλιους δυο λόγους (έλλειψη αναγκαίων για την επιβίωση, νοοτροπία- στερεότυπα -εκπαίδευση, εξουσία, παραπλάνηση κ.λπ). ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ. Σε καμιά περίπτωση η βαρβαρότητα δεν οφείλεται στο "αίμα" και την "καταγωγή".Η βασική αιτία της είναι η απομάκρυνηση του ανθρώπου  από τους φυσικούς νόμους. Η φύση προίκισε τον άνθρωπο με ΝΟΥ, ο οποίος στη φυσική του κατάσταση έχει τις προδιαγραφές να υπερνικά τις ζωώδεις-βάρβαρες συμπεριφορές και να καθιστά τον "έλλογο-νουνεχή" ικανό να κατακτά "υψηλές σφαίρες" και απεριόριστες αρετές. Η καταστρατήγηση της  φύσης (αφύσικη ζωή) είνα η αιτία αυτού που σεις ονομάζετε  "βαρβαρότητα" . ΄Ολοι, απανταχού της Γης, είμαστε  "Βάρβαροι Γερμανοί", κύριε... Ρολάνδε μου.

 3. "Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα και γονιμοποίησε τις ελίτ του ίδιου αυτού αιώνα που συντάραξαν τον κόσμο".

Κύριε καθηγητά μου,και πάλι να με συγχωρήσετε, αν επιμένω να λέω ότι είσαστε και σεις  θύμα της "εθνικής  ιστορίας"σας και της παράδοσης των "διανοουμένων" σας παλιότερα, που θέλουν τους νεότερους ΄Ελληνες απ΄ευθείας απόγονους των Αρχαίων, εκείνων που δημιούργησαν ένα αξιόλογο πολιτισμό, αλλά όχι αξιολογότερο από τον κινέζικο,τον Ανατολικών λαών κ.α. Δεν είναι εδώ η θέση, γα να αναπτύξουμε πως αυτός ο αρχαίος πολιτισμός των Ελλήνων ήταν,  εκτός από σπουδαίος, και  εν πολλοίς βάρβαρος. Π.χ, θα γνωρίζετε ότι ο Παρθενώνας (όπως παλιότερα και οι Πυραμίδες της Αιγύπτου) χτίστηκε πάνω στα "πτώματα"  των δούλων και με χρήματα, που κατέθεταν  με το "ζόρι" στο...κοινό ταμείο οι σύμμαχοι της Αθήνας. Σεις, οι λεγόμενοι φιλέλληνες στην Ευρώπη, τους τελευταίους αιώνες, έχετε "κόλλημα" με την Ελλάδα, ο πολιτισμός της είναι μύθος για σας τους "διανοούμενους ( παράδειγμα ο Λόρδος Μπάυρον που αναφέρατε). Δεν είναι, όμως,ούτε αυτό το θέμα πρόσφορο για ανάπτυξη εδώ. Οι Νεο-΄Ελληνες ζούμε στα ίδια χώματα που έζησαν και οι Αρχαίοι. Αυτό, ως ένα από τα συστατικά του "΄Εθνους", όπως ορίστηκαν τελευταία από τους καθεστωτικούς συγγραφείς και "φιλοσόφους", μαζί με τη γλώσσα ,"σφραγίζουν" καθοριστικά το "διαβατήριό" μας για την απόδειξη της ελληνικότητάς μας. Υπ΄αυτή την έννοια , είμαστε ΄Ελληνες από την απώτατη αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Να μην ξεχνάτε, όμως, πως και οι ΄Ελλληνες έχουν υποστεί αναρίθμητες επιμειξίες, όπως όλοι οι λαοί της Γης. Σλαύοι, ΄Αραβες, Γερμανοί-Γότθοι, Ενετοί, Τούρκοι, βόρειοι Λατινόφωνοι είναι μερικά μόνο από τα φύλα με τα οποία οι ΄Ελληνες είχαν ισχυρή επιμειξία. Πιστεύω πως θα έχετε μελετήσει το φαινόμενο του "μη όμαιμου"των λαών,  που ισχύει και  για το γαλλικό "΄Εθνος" το οποίο υπέστη συνεχείς και καταλυτικές επιμειξίες. Δεν υπάρχουν, επομένως ,"καθαροί" λαοί. Δεν είναι οι κάτοικοι μιας χώρας με τους προγόνους τους απαραίτητα "συγγενείς" με α΄ βαθμό συγγένειας ("εξ αίματος"). ΄Οσο, τώρα, γι΄αυτό που λέτε ότι "ο ελλληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση", δε θα διαφωνήσουμε. Απλώς θα διευκρινίσουμε πως αυτός ο ελληνικός πολιτισμός ήταν του Θουκυδίδη, του Πλάτωνα,του Σοφοκλή,των Ρητόρων ("θρησκευτικός" πολισμός στην ουσία του) και όχι των Σοφιστών και των άλλων Συγγραφέων, των οποίων το έργο μαζί με το όνομα φρόντισαν να εξαφανίσουν  οι ίδιοι οι  Αρχαίοι,όσο  και ο Μεαίωνας.

 

 4.Η θέση της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης, πρόκειται άλλωστε για μία από τις πιο ζωντανές και τις πιο λαμπερές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας: με πρόσωπα αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην ποίηση, με μια πρωτότυπη σχολή ζωγραφικής που αρχίζει από τον Θεόφιλο και οδηγεί στον Τσαρούχη μέσω του Εγγονόπουλου, με φιλόσοφους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης. (...)

 

 Ασαφαλώς, η θέση της Ελλάδας είναι στις ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ και μάλιστα (τιμής ένεκεν γι΄αυτόν τον πολιτισμό που σας παρέδωσε) "πρώτη πολιτεία των ΗΠΕ". Να σημειώσουμε μάλιστα πως η Ελλάδα ,εξαιτίας της δεινής οικονομικής κατάστασης  στην οποία την  οδήγησαν η κακή νοοτροπία του λαού της, η απάνθρωπη φιλοσοφία της οικονομίας της "αγοράς" και φυσικά η χρησιμοθηρία και η αλαζονεία των  περισσοτέρων από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε (μεταξύ αυτών και η χώρα σας η Γαλλία) ,υπήρξε η αφορμή για να αντιληφθεί όλη η Ευρώπη τη χρόνια υπόδειξη-αναγκαιότητα-απαίτηση της Ιστορίας για ένωση ΟΛΩΝ των χωρών της Ευρώπης (φυσικά συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, ακόμα και της μακρινής Ρωσίας). Κι αν δε δικαιούται, λοιπόν, η χώρα μου καλύτερης μεταχείρισης,όμως δικαιούται τουλάχιστον ίσης με άλλες. Γι΄αυτούς τους λόγους και για εκατοντάδες άλλους, οφείλετε να ξεκινήσετε μια "φιλελληνική εκστρατεία" στις πατρίδες σας, για να διδάξετε σε πολλούς ανιστόρητους, ημιμαθείς και απολίτιστους συμπατριώτες σας, πως εμείς εδώ κάτω, είτε  νότιοι Ιταλοί ,είτε Βαλκάνιοι, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μας "φορτώνει" η ίδια η γεωγραφική μας θέση (μεσογειακοί λαοί), αλλά και η "πολύπαθη" ιστορία μας, άλλες διαφορές ή ιδιαιτερότητες δεν έχουμε ούτε με την κεντρική ούτε με η Βόρεια Ευρώπη. Διαφορές εφευρίσκουν μόνο Νεο-Ναζί ή χούλιγκανς.  Από την άλλη, πώς φαίνεστε,αλήθεια, ότι είστε "θεωρητικός" και μάλιστα... Γάλλος. Πιστεύετε πως η "διανόηση" και ο "πολιτισμός" εκπροσωπούνται πρωτίστως από τα "γράμματα και τις τέχνες". ΄Ελληνες, εκτός από τον Τσαρούχη και τον Εγγονόπουλο, διέπρεψαν και διαπρέπουν  ως επιστήμονες πάμπολλοι, όπως ο γιατρός Παπανικολάου, ο αστροφυσικός Νανόπουλος και εκατοντάδες άλλοι, οι περισσότεροι διεσπαρμένοι στα πέρατα της γης.

Καταλήγοντας, αγαπητέ μου (κατά δήλωσή σας) "φιλέλληνα", και για να πούμε και τα "σύκα-σύκα και τη σκάφη- σκάφη",μη σε νοιάζει και τόσο για μας εδώ. Είναι ιστορικά διαπιστωμένο πως η "αναγακαιότητα" (αδήριτος ανάγκη) στέλνει  κάθε "κατεργάρη στον πάγκο" του και η ζωή πληρώνει τους πάντες με το "ίδιο νόμισμα". Τόσο καιρό, είχατε να λέτε για την Ελλάδα,όλοι με "υψωμένο το δάχτυλο" στο Νότο. ΄Αλλοτε δίκαια,άλλοτε εντελώς άδικα, κατακρίνατε τους ΄Ελληνες πως είναι τα μοναδικά "μαύρα πρόβατα" στην Ε.Ε "΄Εχει  ο καιρός γυρίσματα", όμως.Τώρα ,η "ανάγκη", ο φόβος για το αύριο, η "ανατροπή", χτύπησαν και τη δικιά σας πόρτα. Σε πολλούς έκανε και... ποδαρικό. Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία ταλανίζονται κι αυτές από την οικονομική ανισορροπία,που δεν έχει να κάνει μόνο με τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα, την οκνηρία, την πονηρία των λαών, αλλά οφείλεται κυρίως στη μορφή της οικονομίας που έχει επιβληθεί-επικρατήσει και είναι εντελώς αντίθετη προς τη φύση και τους νόμους της.΄Οσο επιμένουν οι άνθρωποι και οι λαοί να συμπεριφέρονται αφύσικα-ανήθικα, θα εισπράττουν και το κόστος αυτής της αφροσύνης.  Η οικονομική κατάρρευση είναι μόνο μια από τις παραμέτρους της. 

 

                                                      

Τελευταία ανανέωση ( 11.12.11 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2022 HOMO NATURALIS