HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2246344
H "ISTORIKH DIMOSIOGRAFIA TIS EVDOMADAS",11/3- 17/3/2012
11.03.12

 

 

        Νίκος Αδαμόπουλος  δρ. Ιστορίας (Hist.D)

 

           Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                                        ΜΕΣΑ ΑΠΟ

1. ΤΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ

2. ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ   ΗΟΜΟ-NATURALIS.GR (2007-2012)

                                                                         &&&&

* ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2012

* ΔΕ ΘΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. ΘΑ ΔΙΑΤIΘΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΣΕ “ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ”TIMH

 

 

1. " MIA FOTOGRAFIA, HILIES LEXIS"

                                                    17-3-2012                

 κ. Γ. Παπανδρέου, η Ιστορία αργεί, αλλά δε λησμονεί (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ) .

 _________________________________________________________________________________________________

"Η Κατσέλη "καρφώνει" τον Προβόπουλο για το έλλειμμα

Σχετικά με τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου ανέφερε ότι "ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2009 ήταν γνωστός...Προκάλεσε, ωστόσο, τον Γιώργο Προβόπουλο να απαντήσει πότε αντιλήφθηκε ότι θα κλείσουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανεισθεί και τι συμβουλή έδωσε τότε στην κυβέρνηση όσον αφορά στη χρηματοδότηση της χώρας. "Ποιος ήταν ο ρόλος του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος;", συμπλήρωσε."(MME)

 

 Δεν υπάρχει χειρότερος τύπος ανθρώπου από εκείνον που όχι μόνο προσπαθεί να αποσείσει  τις ευθύνες από πάνω του ,αλλά την ίδια στιγμή επιρρίπτει τις δικές του ευθύνες σε άλλους. Ο Γιώργος Προβόπουλος είναι ένας απ΄αυτούς. Η Κατσέλη ορθά δε του τη χάρισε και τον έβαλε  στη... θέση του. "Ποιός ήταν ο ρόλος του ως διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος;" Αν, όπως λέει ο ίδιος, αντελήφθη έγκαιρα πως θα κλείσουν οι αγορές χρήματος για τη χώρα,  δεν όφειλε να σημάνει συναγερμό, να προτείνει μέτρα και στη συνέχεια, αν οι πολιτικοί τον αγνοούσαν, να προχωρήσει σε παραίτηση; ΄Εκανε τίποτα απ΄όλα αυτά; ΄Οχι,βέβαια,γιατί απλούστατα τίποτα δεν είχε πάρει είδηση, "πιάστηκε ( κι αυτός) στον ύπνο" ή ,αν όντως είχε ψιλιαστεί το κακό που ερχόταν, το αποσιώπησε γιατί δεν ήθελε να ρισκάρει την καρέκλα του.

Τα άλλα που λέει, είναι παραμύθια για παιδάκια.

Η Ιστορία είναι παρούσα, κύριε τέως, και σας παρακαλουθεί με αγανάκτηση και οργή  για την υποκρισία και το θράσος σας .Για την...αιδήμονα σιωπή έχετε ακούσει ποτέ σας κάτι;

 

 

 

 ________________________________________________________________________________________________

 

                                                   16-3-2012       

 

"Mπαμπινιώτης: Κανείς να μην αμαυρώσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου

 «Οτιδήποτε αμαυρώνει «χωρίς περίσκεψιν» αυτή την ιστορική μνήμη και την οφειλόμενη από όλους μας τιμή δεν προσβάλλει μόνο τη μνήμη των ηρώων, αλλά απαξιώνει πρωτίστως εμάς που αποδεικνυόμαστε ανάξιοι της θυσίας τους. Η αίσθηση ορίων είναι το λιγότερο που μπορεί να ζητήσει κανείς στη στάση όλων μας απέναντι σε τέτοιες ιστορικές επετείους και απέναντι στις μεγάλες ηρωικές μορφές του ελληνικού λαού».

Το μήνυμα του κ. Μπαμπινιώτη καταλήγει: «Δάσκαλοι, γονείς, συγγενείς, φίλοι, απλοί πολίτες προσερχόμαστε σε τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις να καμαρώσουμε τα νέα παιδιά, συμμετέχοντας και οι ίδιοι ψυχικά στον εορτασμό και –παρ’ όλη τη συσσωρευμένη πικρία που έχει πλημμυρίσει τις ψυχές μας σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που περνά η χώρα μας– δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα ούτε τη νομιμοποίηση να πληγώσει το δημόσιο αίσθημα και να τραυματίσει μια εθνική επέτειο μνήμης».(MME)

 


 

 Γύρισε την Εκπαίδευση δεκάδες χρόνια πίσω ο ανεκδιήγτος Μπαμπινιώτης. Εδώ, εκφωνεί "δεκάρικο", ως Γυμνασιάρχης επαρχιακού σχολείου της δεκαετίας του ΄50 και ΄60. ΄Αμοιρη και χιλιοταλαιπωρημένη ελληνική παιδεία, που στον αιώνα του "επιταχυντή σωματιδίων" και του "΄Αβαταρ" εσένα σου έλαχε πολιτικός προϊστάμενος ο ρασοφορεμένος ψάλτης της Μητρόπολης Αθηνών.

 

                       

_________________________________________________________________________________________________

  "Εγκρίθηκε παρέλαση βετεράνων των SS

 Η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο κέντρο της πρωτεύουσας της Λετονίας,  ενώ είχε απαγορευθεί προηγουμένως από την δημαρχία της Ρίγας για λόγους ασφαλείας.

Το δικαστήριο ενέκρινε τη διοργάνωση αντιδιαδήλωσης εκ μέρους μίας αντιναζιστικής οργάνωσης, όπως επίσης και για μία άλλη εκδήλωση που οργανώνεται κατόπιν καλέσματος ενός ακροδεξιού στελέχους.

Τα Waffen SS ήταν επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες της ναζιστικής Γερμανίας, οι οποίες λογοδοτούσαν κατευθείαν στον Χίτλερ και στον Χίμλερ, ενώ κατηγορήθηκαν για πολλά εγκλήματα, σε όλα τα στρατιωτικά μέτωπα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου" .(ΜΜΕ)

 

 Αμετανόητα τα ναζιστικά σκουλήκια ακόμα και στο χείλος του τάφου τους.

Τους παραδίνουμε στην περιφρόνηση,αφού η  "χτεσινή" ανθρωπότητα τούς ανέχθηκε να ζουν μέχρι σήμερα.

Αίσχος!

 

 

                                                     15-3-2012                               

 

[Κύριο Άρθρο]
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ!
undefined
[Εμπιστευτικά]
Ιερή αγελάδα
Του Ι.Κ. Πρετεντέρη
undefined
[Αγιογραφίες]
Ριμέικ
Του Δημήτρη Μητρόπουλου
[Γνώμες]
[Ματιές] Η γειτονιά
Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου
[Προεκτάσεις]
Μεταφυσική
Του Γιώργου Λακόπουλου
[Γνώμες]
[Τρίτη άποψη] Μισθοί και κρίση
Του Σάββα Γ. Ρομπόλη
[Γνώμες]
Κριτική στην Αριστερά
Του Μίμη Σουλιώτη
[Γνώμες]
[Προβολείς] Φουστανελίτσα κολλαριστή
Της Ρούλας Γεωργακοπούλου
[Γνώμες]
[Ανορθόδοξα] H σωτηρία της ψυχής
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

Πάλι (όπως κάθε μέρα) μπήκα στα ΝΕΑ. Πάλι, αυτές οι φάτσες μπροστά μου να έχουν απλώσει τις πραμάτειες τους κατά μήκος και πλάτος  των σελίδων της εφημερίδας και με πηχυαίους τίτλους να διαφημίζουν τους "πάγκους" τους. Κι αν κάνεις το λάθος και ρίξεις μια ματιά, θα την αποσύρεις στο άψε σβήσε, γιατί συνειδητοποιείς πόσο μπαρουφολόγα κείμενα γράφουν, πέρα από το γεγονός πως επί χρόνια τώρα αναμηρυκάζουν τα ίδια και τα ίδια.΄Οπως τους "βαράει" η επικαιρότητα..."χορεύουν". Ας τολμήσουν να κάνουν κι αλλιώς. Θα χάσουν εν ριπή οφθαλμού  το ψωμάκι τους (διάβαζε "παντεσπάνι"). Για  κείνο κάνουν κωλοτούμπες και γράφουν ό,τι τους ζητάνε τα αφεντικά. Και δεν είναι μόνο αυτό.Το γράφουν και τόσο άνευρα, βαρετά, "ξύλινα".

Σκέφτομαι πως αν ποτέ μου δίνανε χρήματα για να γράψω,έστω και πέντε σειρές, για συγκεκριμένο (καθορισμένο) θέμα, θα έλεγα "ΟΧΙ". Κι ας ήταν πολλά τα λεφτά...΄Αρη!

 _________________________________________________________________________________________________

 

                                                                

          

"Κραουνάκης: "Χαίρομαι που διακόπτονται οι συναυλίες του Νταλάρα"

 

"Οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να διατίθενται δωρεάν"

Την άποψή του για την επίθεση που δέχτηκε ο Γιώργος Νταλάρας κατά τη διάρκεια συναυλίας του, εξέφρασε σήμερα στο "Πρωινό mou", ο Σταμάτης Κραουνάκης. Ο γνωστός δημιουργός, σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Λιάγκα, ανέφερε: "Χαίρομαι που διακόπτονται (οι συναυλίες), γιατί δεν θέλω ο άνθρωπος αυτός να ταλαιπωρηθεί άλλο. Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες δεν πρέπει να διατίθενται δωρεάν. Πρέπει να παίξουμε με χαμηλή τιμή, αλλά όχι δωρεάν. Το δωρεάν επιτρέπει μια προσβασιμότητα που δεν ελέγχεται. Πρέπει να αφήνουμε στο κοινό το αίσθημα να επιλέγει γιατί πρέπει να ακούσει και γιατί θέλει να ακούσει έναν καλλιτέχνη. Αισθάνομαι ότι σημαίνει το τέλος της μεταπολίτευσης. Ας το πάρουμε απόφαση και ας πάμε με καινούρια φτερά". (MME)

 

 


Aστείος (με την έννοια "φαιδρός") ,αλλά και χρησιμοθήρας και απολίτικος ο τύπος που μας ταλαιπωρεί με την μπουρδολογία και την εμφάνισή του  εδώ και χρόνια.Τώρα, τα βάζει με τον Νταλάρα και τον μέμφεται γιατί δίνει...δωρεάν συναυλίες. Ποιος τα λέει αυτά; Αυτός που δηλώνει υπερηφάνως και ευθαρσώς πως ανήκει στο...ΚΚΕ.

΄Ερμο (ιστορικό) ΚΚΕ τί σου έμελλε να πάθεις στα "στερνά" σου. Να σε χρηματοδοτούν...εφοπλιστές και βιομήχανοι, να σε εκπροσωπεί στη Βουλή μια ανεκδιήγητη ,αμετροεπής και βωμολόχος Λιάνα, να εκφράζεις "ιδεολογικά" τύπους σαν τον Κραουνάκη .Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανά σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                              14-3-2012

 

 

 "Ιερώνυμοςγια Μπαμπινιώτη: "Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση"

 

Συνάντηση σε θερμό κλίμα, είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο νέους υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

"Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση" είπε ο Αρχιεπίσκοπος υποδεχόμενος το νέο Υπουργό Παιδείας.

Ο κ. Μπαμπινιώτης από την πλευρά του επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στη στήριξη του Γένους και δήλωσε τη βούλησή του να στηρίξει το έργο της."(ΜΜΕ)

 

 

Αίσχος. Δεν πρόκειται ποτέ αυτή η χώρα να γίνει Ευρώπη.

 

___________________________________________________________________________________________

 "Ώστε οι κύριοι Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς, Βενιζέλος, Νταλάρας και Παπουτσής είναι οι σημερινοί Μπελογιάννης, Σαράφης, Λαμπράκης και Πέτρουλας και όλο αυτό το 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, οι δεκάδες χιλιάδες που έχασαν τις δουλειές τους κι άλλοι τόσοι... "(ΜΜΕ)

 

Μίκης: Περί «τραμπούκων», «προβοκατόρων» και 25ης Μαρτίου

 Ο εν ιδεολογική συγχύσει  διατελών Μίκης, ο  εθνικιστής, ακροδεξιός, πάλαι ποτέ Λαμπράκης, ας σεβαστεί τουλάχιστον  τη μνήμη των Μπελογιάννη, Σαράφη, Λαμπράκη , Πέτρουλα. Δεν είναι "ίσια κι όμοια". Εκείνοι ήταν αγωνιστές, παλικάρια.Πλήρωσαν με τη ζωή τους τις ιδέες τους. Ο Θεοδωράκης είναι  μανιώδης θηρευτής δημοσιότητας και ιδεολογικός ανεμόμυλος.  Δεν έχει πλέον ιερό και όσιο.

 

                                            13-3-2012

"Ανάγκασαν ελληνίδα να περάσει από τεστ ελληνικών και αγγλικών για να την αφήσουν να ταξιδέψει!

Βίωσε το ρατσισμό γιατί είναι Ελληνίδα...

Σε έναν απίστευτο εξευτελισμό καταγγέλει ότι υποβλήθηκε ελληνίδα που ζει στην Ιρλανδία από την αεροπορική εταιρεία Aer Lingus.

Η Δρ Χρύσα Δισλή, που ζει στο Κόρκ της Ιρλανδίας από το 1998, επέστρεφε στην Ιρλανδία στις 6/01 από την Βαρκελώνη. Είχε πάει για λίγες ημέρες εκεί με τον σύζυγο και την 10χρονη κόρη τους.

Όταν πήγαν για να κάνουν check in οι πράκτορες της Aer Lingus επέμεναν να συμπληρώσει 2 τεστ. Το ένα ήταν τεστ ελληνικών και το άλλο αγγλικών!

Όταν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι δεν είχαν όλα αυτά καμία νομική βάση για το πόσο καλά μιλάει και τις 2 γλώσσες η εταιρεία κατέβασε τις αποσκευές της από το αεροπλάνο!

Όταν ζήτησε εξηγήσεις η απάντηση ηταν: “Αυτό το κάνουμε γιατί πολλοί άνθρωποι από την χώρα σας (Ελλάδα) έχουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα!"(MME)

 

 

             ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

                                      ΤΩΝ

              ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΗΠΕ)

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΗΣ "ΡΑΤΣΑΣ"

ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ 

                

                            ΄Εχω γίνει μάρτυρας ενός παρόμοιου εξευτελισμού μιας Ρουμάνας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από ΄Ελληνες τελωνειακούς το 1998. Παραμονές Χριστουγέννων, ερχόμαστε από Βουκουρέστι με το λεωφορείο. Προορισμός η Αθήνα. Τελωνείο Προμαχώνα. Μεσάνυχτα. Κάτι... μαγκάκια τελειωνιακοί μας αναγκάζουν να κατεβάσουμε ΟΛΑ τα πράγματά μας από το λεωφορείο και να τα...εκθέσουμε μπροστά τους ανοιχτά για έλεγχο. Βαλίτσες, κούτες, τσάντες, να μεταφερθούν από το λεωφορείο σε απόσταση 20 μέτρων, μέσα στη νύχτα, με ένα βρωμόκρυο να περονιάζει κόκαλα και να τα παρατάξουμε το ένα δίπλα στο άλλο. Μια απερίγραπτη, βάρβαρη σκηνή, που κράτησε 2 ολόκληρες ώρες και με τους...κρατούμενους του Νταχάου να τουρτουρίζουμε στο κρύο, στημένοι καθένας πάνω στα μπαγάζια του απο τα οποία χάσκανε σώβρακα, φανέλες, οδοντόπαστες. Μια γυφτιά, μια καταρράκωση της προσωπικότητας. Και έτσι, χωρίς κανένα λόγο, ταλαιπωρία χωρίς νόημα, χωρίς ουσία. Να μη μείνω σ΄αυτό, όμως. Να σας περιγράψω τον εξευτελισμό που λέγαμε. Η Ρουμάνα παντρεμένη με ΄Ελληνα,είχανε κι ένα παιδί. Είχε πάει να δουν οι γονείς της  το εγγόνι τους και γύριζαν στη Βέροια,που μένανε. Δείχνει τα “χαρτιά” της (διαβατήριο, άδεια παραμονής ,πιστοποιητικά γέννησης του παιδού) στον ξευτίλα τελειωνακό ( ο ίδιος που μας έκανε το καψώνι με τα μπαγάζια) κι εκείνος, με ξυνισμένη τη μούρη, να κάνει τάχα μου τον υπηρεσιακό,να παίζει μαζί της “γάτα με ποντίκι".(΄Ασχετο, αλλά..σχετικό: Πεντάμορφη η κοπέλα!). Μια στιγμή, τελειώνει η...επιθεώρηση της απλωμένης πραμάτειας μας, τα μαζεύουμε, άντε πάλι να τα κουβαλήσουμε στο λεωφορείο, άντε να μας δώσουν πίσω τα διαβατήρια,να ξεκινήσουμε καμιά φορά ,μετά από 2 ολόκληρες ώρες, να φύγουμε. ΄Οντως, παίρνουμε όλοι τα χαρτιά μας, πλην... της μάνας και του παιδιού. '' ΄Εχω υποψίες”,ακούμε να της λέει ο καραγκιόζης, "πως τα χαρτιά σου είναι πλαστά και μέχρι να γίνει εξακρίβωση από Θεσσαλονίκη ,εσείς θα μείνετε εδώ,δε θα φύγετε με το λεωφορείο”. Βάζει τα κλάματα η γυναίκα,το παιδί να κλαίει κι αυτό στην αγκαλιά της ,να τον θερμοπαρακαλεί, τίποτα το καθίκι.΄Επαιζε με τον πόνο,με την αγωνία της δυστυχισμένης γυναίκας. Βγήκαμε και μεις δυο τρεις έξω, βάλαμε τις φωνές στον τύπο και “είσαι στα καλά σου που θα κρατήσεις μάνα και παιδί μέσα στο κρύο...τί πράματα είναι αυτά;” Δεν άκουγε τίποτα. Μας απειλούσε κιόλας “τραβάτε στο λεωφορείο, γιατί θα σας...συλλλάβω και σας...” να ωρύεται. Χαμός. Μας παίρνει σπρώχνοντας και μας πετάει στο λεωφορείο. Ο οδηγός φοβισμένος ,βάζει μπροστά και “οπου φύγει,φύγει”. Μάνα και παιδί μείνανε στα σύνορα, μέσα στη νύχτα, στο αγιάζι, έτσι, στα καλά καθούμενα, γιατί ένα κομπλεξικό ανθρωπάκι, με υπερλειτουργία...ψευτοαντρισμού, τάχα μου είχε υποψίες πως μια κοπέλα σαν τα "κρύα νερά" (αυτό πλήρωνε τελικά η καημένη), κυκλοφορούσε με ένα παιδί στην αγκαλιά και με ένα μάτσο χαρτιά στο χέρι, μεταμφιεσμένη σε... Μάτα Χάρι. Θυμάμαι ακόμα την έκφρασή της την ώρα που την αφήναμε πίσω και φεύγαμε, ταπεινωμένη, καταρρακωμένη, ταλαιπωρημένη μετά από 14 ώρες ταξίδι, να την κρατάει αιχμάλωτη μέσα στο πουθενά ένας γελοίος "γαλονάς"  για... εξακρίβωση στοιχείων τάχα μου.

Κάπως έτσι θα συνέβη και με τους πράκτορες της Aer Lingus (κι αυτοί ένστολοι) και τη συμπατριώτισσά μας. Η ζωή βλέπετε τιμωρεί .΄Εχει γυρίσματα. Κάποιοι Ελληνάρες ταλαιπώρησαν (και συνεχίζουν να το κάνουν) ανθρώπους, τους εξευτέλισαν,τους συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν σκουπίδια.Τώρα, που "γύρισε ο τροχός" και εισπράτουμε και εμείς σαν ράτσα,την ίδια απόρριψη,την ίδια ταπείνωση, όπως έκαναν πολλοί δικοί μας εδώ στους “ξένους”,μας ξυνοφαίνεται, μας πληγώνει.

Αλλά, ΟΛΑ εδώ πληρώνονται. Και πάνω από όλα η αλαζονεία, η υπεροψία, η βλαχιά και ο κομπλεξισμός.

 

 

 ___________________________________________________________________________________________

 

Την εισήγηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, σύμφωνα με την οποία «εκτός του μαντρώματος των λαθρομεταναστών, να έχουν νόμιμο δικαίωμα οι πολίτες αυτής της χώρας να προστατεύουν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους», υποστηρίζει ο γνωστός μουσικοσυνθέτης, Νίκος Καρβέλας.

Καρβέλας: Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και ακραίες λύσεις

               ΚΑΡΒΕΛΑ,ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥ ΚΑΘΙΚΙΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ:

"Να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον των αποθρασυμένων αλλοδαπών που κλέβουν, βιάζουν και δολοφονούν τις περισσότερες φορές ατιμωρητί".(Σημ. ΄Απειρες φορές ο τενεκές ούτος έχει βιάσει και δολοφονήσει την αισθητική μας, την ποιότητα της τέχνης και τη λογική μας. Μας λέει,δηλαδή,να έχουμε και εμείς δικαίωμα οι παθόντες να χρησιμοποιήσουμε όπλα κατά του  ημεδαπού δράστη Καρβέλα;)

 

"Βέβαια αυτή η χώρα έχει συνηθίσει στον βιασμό της από τα επίλεκτα τέκνα της" (Σημ. "Επίλεκτα τέκνα", διάβαζε Καρβέλα, Βίση και λοιπό σκυλαδικο-σκουπιδαριό)

 

"Η υφήλιος γνωρίζει τι είναι «έγκλημα και τιμωρία». Η Ελλάδα διδάσκει στον υπόλοιπο κόσμο τι είναι το «έγκλημα και ατιμωρησία». (Σημ. Διδάσκει επίσης πως εδώ είναι ο τόπος  που  οι φελλοί πάντα και μόνο επιπλέουν).

 

"Η άλλη μάστιγα είναι η ανηθικότητα, η ασυδοσία και η ανικανότητα των περισσότερων πολιτικών της". (Σημ. Και των περισσότερων καλλιτεχνών της).

 

"Δεν ασχολούμαι με τις ετικέτες που προσάπτει η κοινή γνώμη στους ανθρώπους. Το θεωρώ απόλυτα μικρονοϊκό."(Σημ.  Η έννοια αλλοδαπός, ας πούμε,δεν είναι ετικέτα; Φυσικά είναι, γι΄αυτό και τη χρησιμοποιούν οι μικρόνοες, ως ο γράφων).

 

"Ο δογματισμός είναι για τους ηλίθιους".(Σημ. Α, ναι, ουδέν σιγουρότερο.΄Εχουμε την απόδειξη μπροστά μας και τη διαβάζουμε).

 

"Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και ακραίες λύσεις. Ακραία πνεύματα". (Ακραία πνεύματα ναι,αλλά όχι ηλίθια).

 

"Δυστυχώς όμως δεν φτάνει μόνο ένας Καρατζαφέρης, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για να βρει η έννοια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και την πρακτική της σημασία" (Σημ.Τώρα με σένα και το γιο της Βουγιουκλάκη δε θα είναι μόνος, θα γίνετε ...τρεις και ο κούκος).

 

"Έστω όμως και σαν απλή εισήγηση που δεν θα βρει ποτέ της ευήκοα ώτα και θα θαφτεί για πάντα κάτω από την ισοπεδωτική ηλιθιότητα των ισχυρών και των πολλών, στα δικά μου τα αυτιά ακούστηκε σαν ήχος αναστάσιμος (Σημ. Στα δικά μας αυτιά σαν ήχος επιτάφιος,ή, καλύτερα ,επιτάφιος θρήνος).

  (Ολόκληρο το κατάπτυστο κeίμενο του ...κατάπτυστου καλλιτέχνη στη συνέχεια ETSI TA "VLEPOUN" ALLI)

 

 

___________________________________________________________________________________________

" Στον ΛΑΟΣ ο Γιάννης Παπαμιχαήλ

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ανακοίνωσε την προσχώρηση του Γιάννη Παπαμιχαήλ στο κόμμα.

"Τον Γιάννη τον γνωρίζω από μικρό παιδί, από την εποχή που έκανα παρέα με τους γονείς του. Είναι ένας αγωνιστής. Ένας άνθρωπος που μπορεί και αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής, ένας νέος άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει στα νέα παιδιά."

 

 Οι γονείς του Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημήτρης Παπαμιχαήλ με σωρό κινηματογραφικά σκουπίδια  κακοποίησαν το μυαλό και τα συναισθήματα γενεών Ελλήνων μέχρι σήμερα ακόμα. Λάνσαραν "αξίες" ψεύτικες, τεχνητές, παραπλανητικές. Καπέλωσαν επί συναπτά έτη την  "΄έβδομη" λεγόμενη Τέχνη και εμπόδισαν άξιους καλλιτέχνες (όσοι ήταν διαφορετικοί από εκείνους) να αναδειχτούν, να τους γνωρίσουμε, να διδαχτούμε απο κείνους.

Τώρα, ήρθε η σειρά του γιου ( δε δίστασε να "ασελγήσει" στη μνήμη του πατέρα του για δημοσιότητα και χρήμα) να...προσφέρει έργο στην Ελλάδα μέσω του ακροδεξιού ΛΑΟΣ τούτος.(Εδώ, γελάει ,φυσικά, κάθε πικραμένος).

Πώς λένε,"κατά μάνα κατά κύρη κατά γιος και θυγατέρα".

 

 ___________________________________________________________________________________________

                                                        12-3-2012

1.."Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον Π. Ψωμιάδη και στον αδελφό του

Με κακουργηματικού τύπου κατηγορίες βαρύνεται τόσο ο Παναγιώτης Ψωμιάδης όσο και ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση με τα λεγόμενα «45ρια» έργα τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σε εργολάβους. (MME)

 

 2."Η ΠΑΤΡΙ.ΔΑ. του Παναγιώτη Ψωμιάδη

Την ίδρυση του Πατριωτικού Δικτύου Αφύπνισης "ΠΑΤΡΙ.Δ.Α" ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. "

Παναγιώτης (Πανίκος) Ψωμιάδης:«Απόψε, 29 Φεβρουαρίου, σε ένα δίσεκτο έτος για την Ελλάδα μας, συγκροτούμε ένα εθνικό καταφύγιο απέναντι σε κείνους που επιβουλεύονται την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, τη Μακεδονία μας, την εθνική κυριαρχία μας" (MME)

 


Ψωμιάδης: «Κόμματα υπάρχουν πολλά. Πατρίδα όμως μία»

thumb

 

 

 

       Για να μην ξεχνούν οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Ανέκαθεν, όταν  οι ακροδεξιοί μιλούσαν για ΠΑΤΡΙΔΑ (με ή χωρίς τελίτσες), εννοούσαν  την «κουτάλα»,που τάιζε τους ίδιους, ως «άρχοντες» και τους οπαδούς, ως «ψηφοφόρους».Το ίδιο, όταν μιλούν για θρησκεία, οικογένεια και όλες εκείνες τις κούφιες «αξίες»,που επινόησαν μόνο και μόνο για να κρύβονται από πίσω τους και να κάνουν τις λαμογιές τους.

Ανεκδιήγητη, αδίστακτη φάρα αυτοί οι ακροδεξιοί, Και με πολύ αίμα βαμμένα τα χέρια τους!

 

 

 

 

                                             11-3-2012

 

" Η σύζυγος που πρόδωσε τον Μπιν Λάντεν

Μία από τις συζύγους του Λάντεν φέρεται να τον πρόδοσε, λόγω... ζήλιας" (ΜΜΕ)

 

 

 Πολύ φτηνή η προπαγάνδα των μυστικών υπηρεσιών των εμπλεκομένων κρατών για να ΜΗΝ αποκαλύψουν πώς και με ποια ανταλλάγματα οι Αμερικανοί εντόπισαν το κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και κατάφεραν να τον εκτελέσουν.

Η αλήθεια,λοιπόν, είναι πως ο αρχηγός της Αλ Κάιντα,προδόθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος της τρομοκρατικής οργάνωσης,που ανήκε στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" της Αιγύπτου ή τους φανατικούς της Λιβύης (συγκοινωνούντα δοχεία). Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο "προδότης" να ήταν ο ίδιος ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης, ο Αιγύπτιος γιατρός Αλ Ζαουάχρι ,ο οποίος φιλοδοξούσε να αντικαταστήσει κάποια στιγμή τον Μπιν Λάντεν.  Το στέλεχος αυτό της Αλ Κάιντα, όποιο κι αν ήταν,  φαίνεται πως λόγω κάποιας "ευαίσθητης" ιδιότητας που κατείχε στην οργάνωση, γνώριζε πολλά για τη διαμονή και τις κινήσεις του Μπιν Λάντεν. Παράλληλα,διατηρούσε στενούς δεσμούς με τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" και ανήκε και ο ίδιος στην πολυπληθή, φονταμενταλιστική αυτή οργάνωση. Το αντάλλαγμα για να "δώσει"  τον αρχηγό του στους  Αμερικανούς ήταν η εξασφάλιση υποστήριξης από το ΝΑΤΟ στους εξεγερμένους Μουσουλμάνους,  εναντίον των καθεστώτων της Αιγύπτου και Λιβύης.΄Οντως, οι Αμερικανοί τήρησαν την υπόσχεσή τους. Λειτούργησαν, όμως, ανιστόρητα,αφού, ναι μεν, απαλλάχτηκαν από έναν παρανοϊκό ηγέτη μιας σκληρής τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά "άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου" στη Μεσόγειο με την εγκατάσταση στη εξουσία σε Αίγυπτο και Λιβύη φανατικών Μουσουλμάνων,που συνεργάζονται και με το Ιράν και με την Αλ Κάιντα.

Οπότε, όχι μόνο δεν υπήρξε κέρδος για τους Αμερικανούς και τις χώρες του ΝΑΤΟ από το αλισβερίσι αυτό,αλλά αντίθετα, έχασαν το Ισραήλ και  οι παραπάνω χώρες, δύο μετριοπαθείς ηγέτες στην περιοχή, τον Μουμπάρακ και τον Καντάφι και παράδωσαν την εξουσία στους συμμάχους της Αλ Κάιντα,που και μετά το θάνατο του Μπιν Λάντεν ΖΕΙ και ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ.

_______________________________________________________________________________________________

 

 "Ελένη Ράντου: «Ζούμε την εποχή της τρομοκρατίαs"

Η ηθοποιός δηλώνει στο περιοδικό Elle: «Αυτό που νιώθω είναι πέρα από την αγανάκτηση. Είναι κάτι πιο βαθύ. Σήμερα ο εχθρός δεν είναι ορατός, δεν είναι Τούρκος ή Γερμανός. Είναι έλλειμμα, χρέος, spreads, CDS, PSI, EFSF, πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε. Όταν δεν ξέρεις τον εχθρό σου, φοβάσαι περισσότερο. Γι' αυτό ζούμε την εποχή της τρομοκρατίας».(MME)

 

 Η "τρομοκράτις" του σκουπιδαριού της ελληνικής τηλεόρασης ("παιδί" κι αυτή του ανεκδιήγητου Νίκου Μαστοράκη στον ΑΝΤ1, να θυμηθούμε "όχι τα νεα του ΑΝΤ1" κ,α), φυσικά υπεύθυνη κι αυτή (στο μέτρο που της αναλογεί) για το κατάντημα της χώρας, μιλάει για τρομοκρατία.

Μα, τι θράσος η άθλια!

 _________________________________________________________________________________________________

                 "Τα «τάγματα ασφαλείας» ξανάρχονται

 

Αυτόκλητοι πολιτοφύλακες στρατολογούν και εκπαιδεύουν πολίτες με σκοπό να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της εγκληματικότητας

Τον νόμο στα χέρια τους επιχειρούν να πάρουν ομάδες αυτόκλητων πολιτοφυλάκων, η λειτουργία και ο σκοπός των οποίων θυμίζουν έντονα παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οργανωμένες ομάδες που ρέπουν προς την ακροδεξιά στρατολογούν πολίτες και τους εκπαιδεύουν. Τα επικίνδυνα αυτά φαινόμενα εξαπλώνονται θυμίζοντας παλαιότερες εποχές.

Με καθαρή ακροδεξιά ρητορική τα μέλη των ομάδων αυτών επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας και να αναδείξουν τον δικό τους ρόλο ως «συμπαραστάτη» στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις. Ο εθνικιστικός λόγος κυριαρχεί, καθώς επισείεται ο κίνδυνος εξ Ανατολών, ενώ οι ομάδες αυτές παραπέμπουν σαφώς σε «τάγματα εφόδου». (MME)

 

 Ακροδεξιός δε φαιδρόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον (βόθρον) πεσούνται".


__________________________________________________________________________________________________

 "Ιατρικός Σύλλογος: "Γιατί λέμε όχι στα γενόσημα του τρίτου κόσμου;" (MME)


 

 (Ο ευρών κερδίζει... χρυσούν ωρολόγιον).

Γιατί η συντεχνία σας χάνει την "κουτάλα", το "μεγάλο φαγοπότι" που είχατε στήσει εδώ και χρόνια. Τα... υποδέλοιπα να τα λέτε για να ταϊζετε κουτόχορτο τους αφελείς και για να προμηθεύεται πρώτες ύλες η "βιομηχανία ενημέρωσης".

 

 

2. " DROMENA" EDO KE PARAPERA

      OLOS O KOSMOS MIA AVLI

 

                                                          17-3-2012                

 κ. Γ. Παπανδρέου, η Ιστορία αργεί, αλλά δε λησμονεί (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ) .

 

 

 

 

 

Οι Atenistas σου βρίσκουν συγκάτοικo

"Αρκετές από τις πρωτοβουλίες τους έχουν στόχο τον εξωραϊσμό αναξιοποίητων δημόσιων χώρων, αλλά και την βελτιστοποίηση της αισθητικής μιας γκρίζας πια... Αθήνας.

Ο λόγος για τους Atenistas που αυτή τη φορά ξαναχτυπούν και μάλιστα... με μία εθελοντική δράση, τόσο ανατρεπτική, όσο ποτέ...

Και αφού έβγαλαν τις σκούπες και καθάρισαν το κέντρο της Αθήνας, αφού έδωσαν ρούχα σε άστεγους και βοήθησαν τους Γιατρούς του Κόσμου, τώρα η ομάδα των Atenistas έρχεται για βρει συγκάτοικο σε όποιον θέλει να μοιραστεί τα έξοδα του σπιτιού του, στον απόηχο της κρίσης που γονατίζει εκατοντάδες νοικοκυριά.

 

Την Κυριακή, από τις 13:00 έως τις 16:00 οι Atenistas (Αθηναίοι στην Πράξη) καλούν στο Camp (Απέλλου 2, 1ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά) όσους έχουν σπίτι και ψάχνουν για συγκάτοικο, όσους δεν έχουν και ψάχνουν κάποιον να νοικιάσουν μαζί, όσους θέλουν να μοιραστούν τα έξοδα του γραφείου τους και να συστεγαστούν με άλλους.

Το πρόγραμμα έχει τίτλο: "Συγκατοικώ – Συστεγάζομαι" και μέσω της ιστοσελίδας των εθελοντών, το μήνυμα που προωθείται είναι το εξής:

* Έχεις σπίτι και ψάχνεις συγκάτοικο;

* Δεν έχεις και ψάχνεις κάποιον να νοικιάσετε μαζί;

* Θες να μοιράσεις τα έξοδα του γραφείου και να συστεγαστείς με άλλον επαγγελματία;

Να μια ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο που ψάχνει το ίδιο με σένα, εύκολα, απλά, χωρίς κόπο!"

 Αξιόλογες πρωτοβουλίες. Κάτι με την απευθείας διάθεση γεωργικών προϊόντων στους καταναλωτές, κάτι με αυτές τις ενέργειες των "ατενίστας",όλο και πληθαίνουν οι "κινηματικές" δραστηριότητες,που μπορούν κάλλιστα να ανατρέψουν πολλές κατεστημένες (αρνητικές) συμπεριφορές  και να γεννήσουν νέες μορφές ζωής και καινούργια οπτική γωνία απ΄όπου θα βλέπουν οι άνθρωποι τα "πράγματα".

Μακάρι να πληθαίνουν και να τις αγκαλιάζουν οι άνθρωποι.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                    15-3-2012

Το θήρευσα χτες σε καφετέρια ως ωτακουστής παρέας στο διπλανό τραπέζι.


Μια κοπέλα: -Τί τα θες τώρα; Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα.

΄Ενας άντρας (μάλλον ο διανοούμενος της παρέας).- Δεν έχεις άδικο. Μόνο που αυτό το αντιλαμβάνονται οι άντρες και οι γυναίκες που σκέφτονται με το...κάτω κεφάλι.΄Οσοι σκέφτονται με το ...πάνω, δεν νιώθουν να υπάρχει κανένα χάσμα.

Γεια στο στόμα σου,ΑΝΘΡΩΠΕ.

 

 

 

                                           

                                                 14-3-2012

 

"Αναλυτικά, ο υφυπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής  είπε ότι εντός βουλευτικών γραφείων συντάσσονταν πορίσματα "μαϊμού" για δήθεν καταστροφές σε αγροτικές παραγωγές προκειμένου οι αγρότες να εισπράξουν παρανόμως αποζημιώσεις από τον οργανισμό αγροτικών ασφαλίσεων.

Ο κ.Δριβελέγκας εξηγώντας τους λόγους που στον ΕΛΓΑ δημιουργήθηκαν ελλείμματα ύψους 4,5 δις. ευρώ είπε μεταξύ άλλων ότι "έβγαιναν πορίσματα σε γραφεία βουλευτών. Πήγαιναν δηλαδή οι βουλευτές και έβγαζαν πορίσματα και τα μοίραζαν στον κόσμο", για να συμπληρώσει με έμφαση ότι ο ΕΛΓΑ έχει διενεργήσει ήδη ΕΔΕ και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Επιπλέον σημείωσε πως σταμάτησαν να δίνονται κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι 1.000 με 1.500 άτομα έλαβαν  έκαστος έως 750.000 ευρώ  σε μια τριετία."MME)

 

Από παντού τα έπαιρνε αυτή η μαφιόζικη συνομοταξία των τάχα μου αγροτών-αγυρτών. Και από πού δεν κλέβανε. Εκβιαστές του κοινού ποινικού δικαίου με τα τρακτέρ-τανκς να κλείνουν τους δρόμους και να ζητάνε λύτρα για να αποχωρήσουν, πλαστογράφοι με τα πορίσματα "μαϊμού" για αποζημιώσεις,  απατεώνες με τα διπλοζύγια στα μπαμπάκια για επιδοτήσεις. 750.000 ευρώ σε μια τριετία κλέψανε οι παλιάνθρωποι παραπάνω,δηλαδή 250.000 το χρόνο! Απίστευτο. Τώρα, αντί να είναι φυλακή και να έχει κατασχεθεί η περιουσία τους, μέχρι να γυρίσουν πίσω και το τελευταίο ευρώ που έκλεψαν,το παίζουν ...αγανακτισμένοι και τα βάζουν κιόλας με τους κακούς Ευρωπαίους, που τα σκάλισαν και ανακάλυψαν τις κομπίνες τους.

Τόσο βρώμικοι,τόσο Ελληνάρες μιλάμε. 

 

 

 

***       " Τραγωδία στην Ελβετία - 22 παιδιά νεκρά σε τροχαίο

 

 

Είκοσι οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στην πλειοψηφία τους μικρά παιδιά, όταν βελγικό τουριστικό λεωφορείο καρφώθηκε μετωπικά στα τοιχώματα τούνελ.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στην πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ της νότιας Ελβετίας, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.


Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει, πως οι νεκροί είναι 28, εκ των οποίων οι 22 είναι μαθητές, ηλικίας 12 ετών.

Μεταξύ των νεκρών είναι και οι δύο οδηγοί και οι συνοδοί των παιδιών.

Ακόμη 24 από τους μαθητές έχουν τραυματιστεί.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε νοσοκομεία της Λωζάνης, της Βέρνης και άλλων τεσσάρων πόλεων.

Συνολικά, στο λεωφορείο επέβαιναν 52 άτομα από δύο σχολικές τάξεις, που επέστρεφαν στο Βέλγιο από εκδρομή σε χειμερινό θέρετρο των ελβετικών Άλπεων. (ΜΜΕ)

 

Αυτές οι σχολικές εκδρομές ειδικά στην Ελλάδα, έχουν βαφτεί με πολύ αίμα (***1). Να θυμηθούμε τις δυο μεγαλύτερες τραγωδίες με τα 21 κορίτσια που πνίγηκαν στη Γεωργιούπολη στα Χανιά (1972 ***2) και τους 21 μαθητές που σκοτώθηκαν στα Τέμπη ,όταν φορτηγό έπεσε στο λεωφορείο τους (2003***3)

 

 Γενικά, αυτού του είδους οι εκδρομές, ειδικά οι πολυήμερες, με τον τρόπο που γίνονται,πέρα από το “ξεφάντωμα” (μερικών) μαθητών και των συνοδών τους, κάτι άλλο ουσιαστικό και ωφέλιμο δεν προσφέρουν. Το αντίθετο. Εκείνη μάλιστα η ...θρυλική “πενταήμερη” της Γ΄Λυκείου έχει καταντήσει εδώ και χρόνια, πέρα από εκδρομή-καρμανιόλα,  εκκολαπτήριο σεξισμού ,αλκοολισμού και "βάπτισμα πυρός" για πολλούς "άβγαλτους" μαθητές με τσιγάρα, μπάφους και άλλες "ουσίες". 

Το καλύτερο είναι να καταργηθούν ή, αν επιμένουν για λόγους   (χοντρής) αρπαχτής,τουριστικής εκμετάλλευσης (θησαυρίζουν στα νησιά τα ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, καφετέριες) να τις διατηρούν, ας τις σχεδιάσουν από την αρχή με συγκεκριμένο (πολιτιστικό) στόχο . ΄Οσο για τους συνοδούς των παιδιών, πέρα από το διευθυντή του σχολείου και της ομάδας των καθηγητών, να υπάρχουν κοντά και 2-3 σοβαροί γονείς από το σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων.

 

 

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 25-04-07

***1Από το 1972 μέχρι τον Μαλιακό

4/5/1972, Χανιά

Στη Γεωργιούπολη Χανίων 21 μαθήτριες, 14-15 χρόνων, πνίγηκαν όταν η χωρητικότητας δέκα ατόμων βάρκα τους αναποδογύρισε.

Απρίλιος 1985, Αμφιλοχία

Λεωφορείο με 50 μαθητές και μαθήτριες του 1ου Λυκείου Αγ. Αναργύρων Αττικής συγκρούστηκε με φορτηγό. Τραυματίστηκαν 32 μαθητές και μια καθηγήτρια.

29/3/1991, Αχελώος

Λεωφορείο με 55 μαθητές της Γ΄ Λυκείου Αγ. Δημητρίου Αττικής, πέφτει από ύψος 5 μ. από τη γέφυρα του Αχελώου. Σκοτώνονται 4 μαθητές, τραυματίζονται όλοι οι άλλοι.

14/10/1991, Μακρυνίτσα Πηλίου

Λεωφορείο πέφτει από γκρεμό 130 μέτρων, όταν ο 38χρονος οδηγός παθαίνει έμφραγμα. Μία καθηγήτρια νεκρή, τραυματίζονται δύο συνάδελφοί της και 5 μαθητές.

13/4/2003, Τέμπη

Τραγικό θάνατο βρίσκουν 21 από 49 μαθητές που επιστρέφουν στο Μακροχώρι Ημαθίας, όταν το λεωφορείο τους συγκρούεται με νταλίκα που μετέφερε νοβοπάν.

27/9/2004, πέταλο Μαλιακού

Επτά μαθητές νεκροί, τρεις σοβαρά και άλλοι 27 ελαφρά τραυματίες όταν λεωφορείο των ΚΤΕΛ που τους μετέφερε στην Αθήνα συγκρούστηκε με φορτηγό.

ΠΗΓΗ: "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ".

 

                                     

***2Πάνε 36 χρόνια από εκείνο το ζεστό μαγιάτικο πρωινό στα Χανιά της Κρήτης. Τελευταία εκδρομή του έτους για τις μαθήτριες του Γυμνασίου Σπήλιου, με συνθήκες ιδανικές για βαρκάδα στα ήρεμα νερά του Κόλπου.

Στην Γεωργιούπολη, κοντά στα Χανιά, βρισκόταν δεμένο ένα καΐκι, οι " Δύο Γιώργηδες ", που δεν χωρούσε καλά καλά ούτε δέκα άτομα και δεν είχε καν άδεια μεταφοράς ατόμων. Παρόλα αυτά, μαζί με τους δύο βαρκάρηδες, επιβιβάστηκαν είκοσι εφτά κορίτσια των δεκατριών ως δεκαπέντε χρόνων. Δεν απομακρύνθηκαν ούτε ογδόντα μέτρα από την ακτή, όταν δέχθηκαν ένα μικρό κύμα από την αριστερή πλευρά. Το καΐκι έγειρε προς τα δεξιά και βαρυφορτωμένο όπως ήταν πήρε νερά. Τα κορίτσια, μετακινήθηκαν προς την αντίθετη πλευρά για να γλιτώσουν το βρέξιμο. Όμως, η μετακίνηση αυτή αποδείχθηκε μοιραία. Το καΐκι μπατάρισε και οι μαθήτριες βρέθηκαν στη θάλασσα. Κολύμπι ήξεραν λίγες από αυτές, αλλά μπερδεύτηκαν οι περισσότερες στα δίχτυα του καϊκιού, που με την ανατροπή έπεσαν πάνω τους. Ο απολογισμός ήταν τραγικός. 21 κορίτσια πνίγηκαν, πιασμένα στα δίχτυα σαν τα ψάρια. (Κείμενο  : Δημήτρης Καραγεωργίου)

 

 ***3Το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 21 μαθητές της πρώτης τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας, τον Απρίλιο του 2003, αναβιώνει στη δικαστική αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) της Θεσσαλονίκης.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται συνολικά επτά άτομα, στους οποίους καταλογίζονται κατηγορίες που συνδέονται με την επικινδυνότητα από πλευράς οδικής ασφάλειας του μοιραίου λεωφορείου και το ακατάλληλο της κυκλοφορίας του στους δρόμους. Πρόκειται για πέντε άτομα που κατά το παρελθόν διετέλεσαν μέλη της διοίκησης των ΚΤΕΛ Ημαθίας, έναν υπάλληλο του ΚΤΕΟ Ημαθίας κι έναν συνάδελφό του στο Τμήμα Συγκοινωνιών του νομού.Οι λεωφορειούχοι κατηγορούνται ότι προέβησαν σε εξω-εργοστασιακές επεμβάσεις στο μοιραίο λεωφορείο, αλλοιώνοντας, παράλληλα, τον αριθμό πλαισίου του οχήματος, με σκοπό να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ΤέπηΘεσσαλονίκης, ενώ το έτος κατασκευής του οχήματος ήταν 1979, εμφανιζόταν να έχει κατασκευαστεί το 1987. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, έπρεπε να είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία από τις αρχές του Γενάρη του 2003.Επιπλέον, στο βούλευμα γίνεται αναφορά στην έκθεση των πραγματογνωμόνων, όπου τονίζεται ότι η παλαιότητα του λεωφορείου, τα τεχνικά και μηχανικά του ελαττώματα, αλλά και η κακή του συντήρηση, το καθιστούσαν επικίνδυνο για την οδική ασφάλεια.Σε ό,τι αφορά τους δύο υπαλλήλους, κατηγορούνται ότι ως μέλη της επιτροπής επιθεώρησης οχήματος της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Ημαθίας, όφειλαν να αφαιρέσουν την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες του οχήματος.
ΠΗΓΗ Ο ΕΠΙΣΗΜΟ BLOG ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ" ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΟΔΗΓΩΝ

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 25-04-07
 
 
 

 

 

                                                        12-3-2012

 

              Ελληνικές λεπτομέρειες... ουσίας (συνέχεια )

 

Είχα χρόνια να τη δω  την κυρά Σουλτάνα στο Περιστέρι. Προχτές που εδέησε να κατέβω "στης θειάς μου”, την είδα και τα λέγαμε στο “πόδι” . ΄Οπως τότε, στυλωμένη στην μαντρούλα της αυλής της να βλαστημάει την τύχη της την “π..τάνα” που την έχει στο κυνήγι από τη μέρα που γεννήθηκε. Τώρα, το νέο της μαρτύριο είναι "οι τρεις καμαρούλες που μείνανε ξενοίκιαστες με την κρίση.Τις νοίκιαζα εδώ και κάτι χρόνια σε Πακιστανούς .450 ευρά το μήνα μ΄ αφήνανε και 450 η σύνταξη του μακαρίτη του Ζαχαρία, τα φερνα βόλτα. Τώρα, δε βγαίνω πουθενά, πανάθεμα των γονιών τους, που τα κάνανε έτσι”.΄Ελεγε, έλεγε, έβριζε, όπως πάντα, σα ναύτης λιμανιού. Κίνησα να φύγω και σκεφτόμουνα πως δεν είχε νόημα να της εξηγήσω τίποτα. Αλλά, την άκουσα να λέει για τον Καρατζαφέρη και “... που κάνανε την Ελλάδα μπάχαλο, που δεν κοτάς μέρα μεσημέρι να βγεις στο δρόμο μη σε σε ξεκοιλιάσουνε οι...αλεδαποί και "γεια στο στόμα" του που τους τα ψέλνει...”. -Τί είπες κυρά Σουλτάνα; Τα παίρνω κρανίο εγώ. Ο Πακιστανοφάγος ο Καρατζαφέρης σου είναι ο “ γειά στο στόμα” του; Μα, αυτός δεν είναι που θέλει να ανοίξει στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους ξένους μετανάστες ; Κι αν πάνε στο στρατόπεδο οι Πακιστανοί πώς θα νοικιάσουνε τις δικές σου κάμαρες; Μου λες ; Αυτός δεν τους κυνηγάει να “ξεκουμπιστούν να φύγουνε να πάνε απο κει που ρθανε”; Φύγανε, λοιπόν, οι Πακιστανοί που σ΄άφηναν τα 450 ευρά, άδειασε το Περιστέρι, έτσι όπως το ήθελε ο...Πρόεδρος και σεις οι Ελληνάρες οπαδοί του. Τώρα, γιατί μυξοκλαίς; Καλά,να πάθεις. Τί ήθελες,δηλαδή; “Και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο;” Γίνεται; Δε γίνεται. Ξεπάγιαζε,όπως λες,τώρα τα βράδυα με την κουβέρα στην πλάτη, αφού δε βγαίνεις να βάλεις πετρέλαιο στη σόμπα και τράβα μεθαύριο στις εκλογές να το ρίξεις δαγκωτό Καρατζαφέρη... .

Γι΄αυτό δε σε λυπάμαι, μουρμούριζα φεύγοντας. Κι ούτε “καλημέρα” θα σου ξαναπώ την επόμενη φορά που θα σε δω,αν κι όποτε κατέβω πάλι “στης θειά μου” στο Περιστέρι. Κάποτε πρέπει να σταματήσουμε τους συναισθηματισμούς. Να γίνουμε σκληροί και δίκαιοι με τους άδικους, τους παράλογους, τους ρατσιστές ,τους παλιανθρώπους.

 

 

...1. "Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η δικηγόρος Ελισσάβετ Πούλιου,που είναι προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η κα Πούλιου κατηγορείται για συμμετοχή στο «συνδικάτο του εγκλήματος». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήπιε χλωρίνη και νοσηλευεται στο Θριάσιο."(ΜΜΕ)

2."Έξι ένοχοι για την απαγωγή Παναγόπουλου, 18 για το "συνδικάτο του εγκλήματος"

Μετά από 1,5 χρόνο ακροαματικής διαδικασίας, 18 από τους 20 κατηγορούμενους για συμμετοχή του «συνδικάτου του εγκλήματος» καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. "Το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλων των κατηγοριών τη δικηγόρο Ελισσάβετ Πούλιου και τον Εμμανουήλ Λασιθιωτάκη.

Μεταξύ τους και έξι που εμπλέκονται στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009.(ΜΜΕ)

 

 Τους ταλαιπώρησαν χωρίς λόγο, έχασαν την ελευθερία τους, τη δουλειά τους, τις σχέσεις τους. Η Πούλιου λίγο έλειψε να χάσει και τη ζωή της με την απόπειρα αυτοκτονίας. Τελικά, αποδείχτηκε πως άδικα πέρασαν αυτή την κόλαση. Ερώτηση: Κάποιοι δικαστές (ανακριτές ,εισαγγελείς κ.λπ) φαίνεται πως δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους και την πλήρωσαν δύο αθώοι συνάνθρωποί μας. "Κάλλιο να αθωωθούν χίλιοι ένοχοι,παρά να καταδικαστεί ένας αθώος" έλεγαν οι Ρωμαίοι. Στη σύγχρονη Ελλάδα,όμως, στη δικαιοσύνη τέτοιες αλήθειες τις χρησιμοποιούν μόνο ως εφέ και "τσιτάτο". Στην ουσία,οι δικαστές που φυλάκισαν δύο αθώους ανθρώπους θα συνεχίζουν ατιμώρητοι να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς , να...απονέμουν δικαιοσύνη  και να απολαμβάνουν τα δώρα της ελευθερίας και της ζωής που στέρησαν από δύο συναθρώπους μας. 

Τελικά, κάτι ήξερε το "ιερατείο" που επινόησε "κόλαση και παράδεισο" για κάποια τέτοια ατιμώρητα στη ζωή εγκλήματα. Να περιμένουμε, λοιπόν, την κάθαρση στον...άλλο κόσμο!

 

 

 

                                               11-3-2012

     " Νέα όπλα ,υψηλής τεχνολογίας αγοράζει το Ισραήλ από τις ΗΠΑ" (ΜΜΕ)

 

Σοβαρές (αξιόπιστες) πηγές υποστηρίζουν πως στο Ισραήλ ετοιμάζονται για επιδρομή στο Ιράν και μάλιστα πολύ σύντομα (ίσως αρχές του μεθεπόμενου μήνα). Οι ίδιες πηγές λένε πως η πολεμική μηχανή της χώρας είναι ισχυρή, περισσότερο από ποτέ, με νέας τεχνολογίας αμερικάνικο εξοπλισμό.

΄Ομως, αν θέλει το Ισραήλ να έχει τη συμπαράσταση άλλων χωρών και να αποφύγει την αιματοχυσία αμάχων, όπως έχει ηθική υποχρέωση, πρέπει εξ αρχής να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις των φονταμενταλιστών και σε καμιά περίπτωση να μην εξαπολύσει επίθεση επί παντός...κινούμενου στόχου. Από την άλλη, έστω κι αν στεφθεί από επιτυχία μια επίθεση στο Ιράν και επιτευχθεί το ζητούμενο,η καταστροφή των πυρηνικών των Αγιοταλάχ, κανείς δεν πρόκειται να ησυχάσει από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις άλλες τρομοκρατικές ενέργειες των "μαρτύρων", που θα κατευθύνονται από τους Μουλάδες του Ιράν,για να πάρουν εκδίκηση από την καταστροφή που θα υποστούν. Να λάβει, μάλιστα, κανείς υπόψη,πως οι νέες εξουσίες των "Αδελφών Μουσουλμάνων" στην Αίγυπτο,αλλά και στη Λιβύη, στηρίζουν μυστικά τη σημερινή κυβέρνηση του Ιράν. Το ίδιο θα συμβεί και με τη Συρία, αν και εδώ η αντιπολίτευση,που πολεμάει με τη βοήθεια των Ιρανών και της Αλ Κάιντα, επιτύχει να ανατρέψει το καθεστώς ΄Ασαντ.

Επομένως, η σταθερότητα της ειρήνης στην περιοχή, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, απαιτεί την κατάρρευση της φανατικής κυβέρνησης των θεοκρατών στο Ιράν και την ανάληψη της εξουσίας της χώρας από μια νέα μετριοπαθή κυβέρνηση και συνεργάσιμη με τον υπόλοιπο κόσμο.΄Ετσι μόνο η ειρήνη θα είναι ασφαλής και διαρκής στη Μεσόγειο.


 
 

 

 

3.   ETSI TA "VLEPOUN" ALLI

 

                                                             17-3-2012                

 κ. Γ. Παπανδρέου, η Ιστορία αργεί, αλλά δε λησμονεί (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ) .

 

 

Το τέλος της «ελλειμματικής και επιδοματικής δημοκρατίας»

Η οικονομική κρίση αλλιώς

Του Π.Κ. Ιωακειμίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: ΣΤΑ ΝΕΑ,Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012


Η ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας (υπογραφή δανειακής σύμβασης, απομείωση χρέους κ.λπ.) μπορεί δυνητικά να σηματοδοτήσει το τέλος ενός κύκλου στην ελληνική πολιτική και οικονομική πραγματικότητα και το άνοιγμα μιας νέας και (ελπίζεται) διαφορετικής περιόδου. Και τούτο όχι απλώς και μόνο λόγω της προοπτικής που διαφαίνεται η Ελλάδα να μπει στη διαδικασία η οποία θα την οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Αλλά κυρίως λόγω της εκδήλωσης των «ευεργετικών συνεπειών» της κρίσης. Γιατί η κρίση, πέρα από τις οδυνηρές συνέπειες που έχει για το κοινωνικό σύνολο, έχει και τις ιδιαίτερα ευεργετικές συνέπειες: οδηγεί εξαναγκαστικά στον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση του ελληνικού κρατικού μορφώματος και πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για μια διαδικασία βίαιου και εξαναγκαστικού εξευρωπαϊσμού, αφού η διαδικασία του εκούσιου εξευρωπαϊσμού δυστυχώς απέτυχε. Και ο εξευρωπαϊσμός αποτελεί τη συνέπεια της απόφασης της χώρας να παραμείνει και να καταστεί κανονικό μέλος της ευρωζώνης - μέλος που θα λειτουργεί σύμφωνα (λίγο - πολύ) με τους κανόνες του συστήματος, όπως λειτουργούν όλες οι άλλες χώρες-μέλη. Αποτελεί όμως και προϋπόθεση για την παραμονή στη νομισματική ένωση. Γιατί χωρίς τον εξευρωπαϊσμό και τη μεταρρύθμιση, η παραμονή θα είχε καταστεί αδύνατη και η έξοδος αναπόφευκτη. Ο εξευρωπαϊσμός συνιστά το κεντρικό στοιχείο του νέου «συμβολαίου» που η Ελλάδα συνήψε με τους εταίρους της μέσω της υπογραφής της δανειακής σύμβασης. Με άλλα λόγια, η δανειακή σύμβαση δεν προσφέρει μόνο τους χρηματικούς πόρους για την κάλυψη των ελλειμμάτων και την εξυπηρέτηση του χρέους, «προσφέρει» επίσης τον εκσυγχρονισμό/εξευρωπαϊσμό του ελληνικού μορφώματος έστω με βίαιο και εξαναγκαστικό τρόπο. Και αυτό ακριβώς συνιστά την κύρια ευεργετική συνέπεια της κρίσης.

Ο εκσυγχρονισμός έχει μια κεντρική παράμετρο για το κράτος, πολιτικό σύστημα και πολιτική τάξη της χώρας: θα πρέπει να λειτουργεί χωρίς να παράγει και να στηρίζεται στα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Μέχρι σήμερα το μεταπολιτευτικό μας πολιτικό σύστημα, η μεταπολιτευτική δημοκρατία δηλαδή, στηρίχτηκε εν πολλοίς στα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Από την άποψη αυτή είχαμε μια ιδιόμορφη «ελλειμματική δημοκρατία». Και τα ελλείμματα αυτά είχαν σαφώς πολιτικό περιεχόμενο και στόχους: χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτήσουν το πελατειακό σύστημα της διαφθοράς ή, για να το πούμε διαφορετικά, για να «δωροδοκήσουν» το εκλογικό σύστημα, τους πολίτες, να ανταλλάξουν ψήφους με θέσεις στον κρατικό, δημόσιο τομέα, με όλες τις συνέπειες που σήμερα πλέον γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Δεν υπήρξαν δηλαδή ελλείμματα κεϊνσιανής λογικής που χρησιμοποιήθηκαν για αναπτυξιακούς λόγους και επιδιώξεις. Η πολιτική τάξη και τελικά το δημοκρατικό σύστημα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί από εδώ και πέρα να λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά χωρίς τα ελλείμματα της διαφθοράς. Η πρόκληση είναι τεράστια αλλά και καθοριστική για το μέλλον της χώρας: δημοκρατία χωρίς ελλείμματα. Αν και βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα κεϊνσιανού τύπου ελλείμματα μπορεί να είναι ευεργετικά για μια οικονομία που λειτουργεί με σύγχρονους κανόνες και λογική. Αλλά, ως γνωστόν, η νέα Συνθήκη και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο απαγορεύουν και τα ελλείμματα αυτού του τύπου αφού επιβάλλουν σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης να θεσπίσουν με συνταγματική διάταξη τον λεγόμενο «χρυσό κανόνα» για ισοσκελισμένο ή πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Τώρα, το εάν η εκρίζωση της διαφθοράς στον δημόσιο, θεσμικό τομέα θα οδηγήσει και στην εκρίζωσή της σε επίπεδο ιδιωτών είναι ένα ζητούμενο (θα πάψουν π.χ. οι γιατροί να απαιτούν το φακελάκι για τις υπηρεσίες που οφείλουν να προσφέρουν;). Αλλά, είτε έτσι είτε αλλιώς, το τέλος της «ελλειμματικής δημοκρατίας» είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το τέλος όμως της «ελλειμματικής δημοκρατίας» θα πρέπει να σημάνει και το τέλος της «επιδοματικής δημοκρατίας». Δεν αναφέρομαι καθόλου στα επιδόματα κοινωνικού περιεχομένου και χαρακτήρα. Κάθε άλλο. Αναφέρομαι στα επιδόματα της «οικονομικής και κοινωνικής αδράνειας», όπως π.χ. αυτά που συνδέονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί σε ολοκληρωτικό σχεδόν βαθμό η αγροτική παραγωγή. Και γι' αυτό τεράστια ευθύνη φέρει η ΚΑΠ αλλά όχι με την έννοια που το εννοεί το ΚΚΕ. Αλλά μέσω των άφθονων εισοδηματικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, μέσω του δωρεάν χρήματος δηλαδή που οδήγησε τους περισσότερους αγρότες να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε αγροτική δραστηριότητα. Στο σημείο αυτό η ευθύνη (και) της ΕΕ είναι τεράστια, πέρα απ' αυτή του ελληνικού κράτους και της πολιτικής τάξης η οποία δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα (μεταξύ άλλων με τη φορολόγηση των παχυλών επιδοτήσεων). Αλλά αυτό το πρότυπο έφθασε στο τέλος του, όπως έφθασε και το τέλος «της ελλειμματικής και επιδοματικής δημοκρατίας». Ενα νέο πολιτικό κεφάλαιο ανοίγει...
O Π. Κ. Ιωακειμίδης είναι καθηγητής
του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος
του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ

 

 

 

Καλοδεχούμενος στο "σπίτι" μας ο οικονομολόγος καθηγητής, γιατί διαπιστώνουμε πως οι απόψεις του, όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας , είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις δικές μας εδώ .

 

 

 

 

Και οι Βαυαροί είχαν ζητήσει την επιστροφή των Ελγινείων

Της Μαίρης Αδαμοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ, Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012


Η πρώτη διεκδίκηση των κλεμμένων γλυπτών των μνημείων της Ακρόπολης από τον λόρδο Ελγιν χρονολογείται στα 1836, όπως αποκαλύπτουν 21 έγγραφα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που εκδίδονται για πρώτη φορά (σε ομοιόγραφα)

Ιούνιος του 1836. Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα ως ανεξάρτητο ευρωπαϊκό κράτος. Η Ακρόπολη εδώ και δύο χρόνια δεν είναι πλέον φρούριο αλλά αρχαιολογικός χώρος με ωράριο, εισιτήριο κι έξι απόμαχους ως αρχαιοφύλακες. Και ο Οθωνας είναι ο πρώτος - ενάμιση αιώνα σχεδόν πριν από τη Μελίνα Μερκούρη - που διεκδίκησε τα κλεμμένα από τον λόρδο Ελγιν γλυπτά του ναού της Αθηνάς Νίκης, που εκείνη την περίοδο αναστηλωνόταν, προσφέροντας μάλιστα ανταλλάγματα!
Την άγνωστη αυτή σελίδα της Ιστορίας - ακόμη και σε ειδικούς - αποκαλύπτει μια σειρά 223 εγγράφων της περιόδου 1834-1842, τα οποία ώς τώρα βρίσκονταν αθέατα για το ευρύ κοινό στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στον φάκελο «Ακρόπολις των Αθηνών».
Για πρώτη φορά τα 21 πλέον αντιπροσωπευτικά εξ αυτών έχουν αναπαραχθεί μέσω της ομοιογραφικής τεχνικής με τη φροντίδα των ειδικών σε τέτοιου είδους εκδόσεις Γιώργου Κονταδάκη και Νίκου Χατζηγεωργίου, διατηρώντας κάθε λεπτομέρεια των πρωτοτύπων, ακόμη και τη σφραγίδα των ΓΑΚ με ανεξίτηλη μελάνη που έχει αγοραστεί από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών. Και κυκλοφορούν, με χορηγό το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε ειδικό φάκελο μαζί με συνοδευτικό επεξηγηματικό τόμο 160 σελίδων που υπογράφουν ο πρόεδρος της Εφορείας των ΓΑΚ Νίκος Καραπιδάκης, η διευθύντρια Μαρία Μινώτου και η αναπληρώτρια διευθύντρια των ΓΑΚ Αμαλία Παππά.
«Εχει ολοκληρωθεί έως σήμερα η αποκατάσταση του ναού της Απτέρου Νίκης εκτός από τη νοτιοδυτική γωνία από την οποία λείπουν κάποια κομμάτια. Δεν απομένει παρά η επανατοποθέτηση της ζωφόρου της οποίας, ωστόσο, θα πρέπει να γίνουν πρώτα αντίγραφα. Δράττομαι της ευκαιρίας να επισημάνω στη Μεγαλειότητά Σας ότι τα τέσσερα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η σοφία της Μεγαλειότητάς Σας θα κρίνει για τον κατάλληλο χρόνο, αφού κατορθώσαμε να αναστηλώσουμε και να αποκαταστήσουμε το ναό, ώστε τα τμήματα που αποσπάστηκαν από τον ποτέ λόρδο Ελγιν να αποτελέσουν αντικείμενο επίσημης διεκδίκησης», γράφει σε επιστολή του ο Γραμματέας επί των Εκκλησιαστικών και Δημοσίου Εκπαιδεύσεως Ιάκωβος Ρίζος απευθυνόμενος στο παλάτι στις 8/20 Ιουνίου 1836.
Η έκκληση φαίνεται πως πιάνει τόπο καθώς σε επόμενο έγγραφο, λίγες ημέρες αργότερα, ο Ιάκωβος Ρίζος καλείται να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το αίτημα. «Τα τέσσερα τμήματα της ζωφόρου του Ναού της Απτέρου Νίκης φέρουν στον κατάλογο του Βρετανικού Μουσείου τους αριθμούς 158, 159, 160 και 161», εξηγεί.
Και έχει έτοιμη την πρόταση για ανταλλάγματα. «Ως προτεινόμενη ανταλλαγή στην αγγλική κυβέρνηση θα μπορούσαν να προσφερθούν αντίγραφα άλλων αναγλύφων της ζωφόρου τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Μιας τέτοιας μορφής δημοσιοποίηση θα πρέπει να εκληφθεί, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπισθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών μουσείων, ως μια εξαιρετικά μεγάλη χάρη. Ακόμη και αν τα αντίγραφα αυτά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα δίκαιο αντάλλαγμα για τα τέσσερα γνήσια τμήματα, θα περίμενε κανείς δικαιοσύνη και επίδειξη πνεύματος φιλελληνισμού από την αγγλική κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να προσφερθεί από μόνη της να αποκαταστήσει τα τέσσερα τμήματα που αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Ελγιν, από τη στιγμή που το οικοδόμημα στο οποίο ανήκουν έχει, παρά τις αντίθετες προσδοκίες, απολύτως αποκατασταθεί».
Μία εβδομάδα αργότερα η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο εντέλλεται να προωθήσει το αίτημα επιστροφής των γλυπτών από τη ζωφόρο της Αθηνάς Νίκης. «Εγκαινιάστηκε έτσι από το νεοπαγές κράτος μια πολιτική επιστροφής των Μαρμάρων που γνώρισε σπάνια μακροημέρευση, αφού συνιστά ακόμα και σήμερα μια ελληνική διεκδίκηση. Ηταν άραγε μια λάθος πολιτική, μια σωστή πολιτική; Το βέβαιο είναι ότι με τη μακροημέρευσή της αποδεικνύει πόσο ισχυροί είναι μέχρι σήμερα για όλους τους Ευρωπαίους οι συμβολισμοί της αρχαιότητας αλλά και η ακαταμάχητη έλξη της», επισημαίνει ο πρόεδρος των ΓΑΚ Νίκος Καραπιδάκης.

 

 

΄Οπως θα θυμούνται οι παλιότεροι φίλοι του Homo-Naturalis.gr ,ήταν Ιούλιος του 2009,όταν η κυρία Μαίρη Αδαμοπούλου δημοσίευσε ένα κείμενο για τον... κλέφτη λόρδο ΄Ελγιν, που μετέφερε παράνομα τα μάρμαρα στην Αγγλία. Εμείς απαντήσαμε στη δημοσιογράφο με την ιδιότητα του ιστορικού πως δεν είναι έτσι τα πράγματα κι εκείνη αντί “απάντησης” ξεκίνησε επίθεση εναντίον μας με σκληρές κουβέντες και, ξεχνώντας ακόμα και τη στοιχειώδη δημοσιογραφική δεοντολογία, αρνήθηκε να δημοσιεύσει την απαντητική μας επιστολή. Την επιστολή αυτή λίγο αργότερα, την κοινοποιήσαμε και στο Χρ. Λαμπράκη, πιστεύοντας πως αυτός τουλάχιστον θα αναγνώριζε το δίκιο μας και θα την δημοσίευε. Εμ,δε. Ο χρ. Λαμπράκης,ο εκπρόσωπος της σκληρής “βιομηχανίας ενημέρωσης” να κάνει τέτοιο πράμα...αστείο. (Παρακάτω δημοσιεύουμε αποσπάσματα από εκείνη την αλλληλογραφία με την κυρία Μαίρη Αδαμοπούλου και το μακαρίτη Χρήστο Λαμπράκη).


Σήμερα,πάλι η πολυπράγμων κυρία Αδαμοπούλου “ξαναχτύπησε” με τα Ελγίνεια. Μόνο που τώρα ξέχασε τί έλεγε τότε, πως- και καλά- ο λόρδος ΄Ελγιν ήταν ένας κοινός απατεώνας,που έκλεψε τα μάρμαρα και τέτοια. Και όταν εμείς τολμήσαμε την εποχή εκείνη να της πούμε πως αυτό που έγραφε σε εκείνο το...ξεχασμένο από την ίδια σήμερα κείμενό της δεν ήταν αλήθεια και πως η Πύλη έδωσε την άδεια στο λόρδο να αποσπάσει τα μάρμαρα και να τα μεταφέρει ΝΟΜΙΜΑ  στην Αγγλία, η κυρία έγινε “Τούρκα” από εθνικιστικό ντελίριο και μας ... “έκανε με τα κρεμμυδάκια”,όπως προαναφέραμε.

Να, όμως, σήμερα που αποκαθίσταται το δίκιο κι αυτό χάρη στην έλλειψη μνήμης της ίδιας. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, στο σημερινό της κείμενο στις απόψεις που παραθέτει πως ΚΑΘΑΡΑ και ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ φαίνεται ότι ουδείς, ακόμα και λίγα χρόνια μετά τη μεταφορά των μαρμάρων, αμφισβητούσε τη νόμιμη κατοχή τους από την Αγγλία . Δείτε αυτό το απόσπασμα από το σημερινό κείμενο της δημοσιογράφου:

«Ως προτεινόμενη ανταλλαγή στην αγγλική κυβέρνηση θα μπορούσαν να προσφερθούν αντίγραφα άλλων αναγλύφων της ζωφόρου τα οποία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Μιας τέτοιας μορφής δημοσιοποίηση θα πρέπει να εκληφθεί, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπισθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών μουσείων, ως μια εξαιρετικά μεγάλη χάρη. Ακόμη και αν τα αντίγραφα αυτά δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα δίκαιο αντάλλαγμα για τα τέσσερα γνήσια τμήματα, θα περίμενε κανείς δικαιοσύνη και επίδειξη πνεύματος φιλελληνισμού από την αγγλική κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να προσφερθεί από μόνη της να αποκαταστήσει τα τέσσερα τμήματα που αποσπάστηκαν από τον Λόρδο Ελγιν, από τη στιγμή που το οικοδόμημα στο οποίο ανήκουν έχει, παρά τις αντίθετες προσδοκίες, απολύτως αποκατασταθεί.”

Τί λέει, λοιπόν, ο Ιάκωβος  Ρίζος, Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στα 1836; “...Ακόμα και αν τα αντίγραφα αυτά δεν θα μπορούσαν  να θεωρηθούν ως ένα δίκαιο αντάλλαγμα για τα τέσσερα γνήσια τμήματα...που αποσπάστηκαν από το Λόρδο ΄Ελγιν...”. ΔΙΚΑΙΟ ΑΝΤΛΛΑΓΜΑ δε θα μπορούσε να γραφεί από κανέναν ΄Ελληνα υπεύθυνο,αν υπήρχε έστω και υποψία πως τα μάρμαρα ήταν κλεμμένα.

Να επαναλάβουμε, λοιπόν, πως λίγα χρόνια μετά τη μεταφορά των μαρμάρων στην Αγγλία,ο άνθρωπος που γράφει γι΄αυτά (΄Ελληνας) γνωρίζει πολύ καλά και δεν έχει καμιά αμφιβολία πως  νόμιμα βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και απλώς ζητάει να επιστραφούν στη θέση τους με άλλο αντάλλαγμα, έστω και μικρότερης αξίας.

Αυτά για την κυρία α-μνήμονα Αδαμοπούλου (Σιγά,που θα συγκινηθεί και θα ζητήσει συγγνώμη!)


 4/7/2009

Αγαπητά  "ΝΕΑ",

Η κυρία Μαίρη Αδαμοπούλου εκθέτει  στο "Βιβλιοδρόμιο" (4-5/7/09,σελ.14) τις απόψεις της για τη "βέβηλη κλοπή" των γλυπτών του Παρθενώνα από τον ΄Ελγιν, όπως λέει, σχολιάζει επικριτικότατα τον τρόπο συντήρησης-προστασίας τους από τους υπεύθυνους του Βρετανικού μουσείου και μέμφεται τη σθεναρή άρνησή του να τα επιστρέψει  στο χώρο απ' όπου τα αφαίρεσε ο λόρδος πρόγονός τους το 1801.
Επειδή,
α. στο άρθρο (;) αυτό υπάρχουν πολλές ανακρίβειες,αλλά και ευδιάκριτο σε όλο σχεδόν το κείμενο ένα εθνικιστικό παραλήρημα της αρθογράφου και εν ταυτώ μια απαξιωτική αναφορά και προσβλητική κριτική σε ένα λαό με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, όπως είναι οι Εγγλέζοι και
β.οι αναγνώστες σας θα πρέπει να ακούσουν και τη διαφορετική άποψη,ειδικά των  ειδημόνων,για  να μορφώσουν σωστές ιστορικές θέσεις  επί του εν λόγω θέματος και όχι εθνικιστικές,
                                 Σας παρακαλώ
να δημοσιεύσετε αυτήν την απάντηση προς την αρθρογράφο σας για την αποκατάσταση της ιστορικης αλήθειας.

Κατ΄αρχήν,οφείλω να παραδεχτώ πως δε γνωρίζω ούτε μπόρεσα να διασταυρώσω την ιδιότητα της... συνονόματής μου κυρίας, αν είναι ,δηλαδή, εκτός από δημοσιογράφος και ιστορικός , ειδικότητα που είναι και η μόνη "καθ΄ύλην αρμόδια" (να το πούμε έτσι),για να αποφαίνεται με απόλυτες κρίσεις και εφετμές για  ένα ιστορικό ζήτημα σαν αυτό της αφαίρεσης των μαρμάρων του Παρθενώνα από τον ΄Ελγιν το 1801.

Αν η κυρία Αδαμοπούλου είναι και ιστορικός, είναι βέβαιο πως, και μόνο εξ αυτής  της ιδιότητάς της, θα επισημάνει αμέσως την ορθότητα των  επιχειρημάτων που θα εκθέσουμε στη συνέχεια  και θα παραδεχτεί πως  βρίσκεται εν επιστημονικώ αδίκω για όσα γράφει. Θα δικαιολογήσει επίσης την επίκρισή μας  για τον τρόπο που διατυπώνει τις απόψεις της, σε απόλυτο,δηλαδή, λόγο, ο οποίος, αν μη τι άλλο, είναι αδόκιμος ειστημονικά,αφού δεν προσκομίζεται,πέρα από τις εθνικιστικές "κορώνες", έστω και επιστημονικοφανή επιχειρήματα, για να στηρίξει του λόγου της το αληθές.
Αν πάλι,δεν είναι ιστορικός,ακόμα χειρότερα για την ίδια, επειδή, ως δημοσιογράφος μόνο, δε δικαιούται ούτε εξουσιοδοτείται από κανέναν επιστημονικό φορέα να διατυπώνει απόψεις που δεν εδράζονται στην επιχειρηματολογία και την ιστορική δεοντολογία  και, πέραν τούτων,  "ακούγονται"και εθνικιστικές  για θέματα που χρήζουν σοβαρών χειρισμών από ειδικούς, όπως είναι αυτό της επιστροφής των μαρμάρων στη χώρα μας. Η κυρία Αδαμοπούλου,με μόνη την ιδιότητα της δημοσιογράφου, μπορεί και δικαιούται να κάνει ρεπορτάζ ή άλλη δημοσιογραφική εργασία-έρευνα,δε δικαιούται όμως να ασχολείται με την ιστορία,ως ειδικός και να διατυπώνει, μάλιστα, και ιστορικό λόγο.

 Σήμερα,στις συντεταγμένες πολιτείες και στις πολιτισμένες κοινωνίες, που οι ρόλοι είναι (ή πρέπει να είναι) βιωματικοί και διακριτοί και δεν επιτηδεύονται ούτε υποδύονται,πλην εκείνων στα θεατρικά δρώμενα, η αντιποίηση δεν είναι μόνο πράξη λοίδωρη, αλλά σε πολλές μορφές της και ποινικά κολάσιμη. Το ερασιτεχνικό και το αμέθοδο,πρωτίστως το φανατικό, δεν είναι απλώς αστεία, αλλά και επικίνδυνα. Ιδιαίτερα στην Επιστήμη.
 Στη συστηματοποιημένη γνώση,οι κανόνες κατάκτησής της είναι αυστηρά προσδιορισμένοι και οι όροι επιτήδευσής της δεσμευτικοί για τους φορείς της. Η λαθρεπίβαση σε επαγγελματική συντεχνία, εξειδικευμένης γνώσης, είναι απαγορευμένη. ''Ελεύθερη είσοδος επισκεπτών'' και κατάληψη γνωστικού χώρου, που '' de jure et ipso jure'' ανήκει  σε άλλους , δεν επιτρέπεται. Γιατί, ο κομπογιανιτισμός, ο πιθηκισμός, το δήθεν, δεν είναι μόνο κωμικές μεταμφιέσεις. ΄Εχουν πρωτίστως και επικίνδυνες παρενέργειες.(Δες και  homo-naturalis.gr, ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ,
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α΄).

 Εκτός,βέβαια, αν ως ΄Ελληνες, θεωρούμε όλα τα παραπάνω ως "ψιλά γράμματα",αφού, σύμφωνα με την ευφυέστατη ρήση του Γιάννη Τσαρούχη, "στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις". Μετά από αυτά τα...διδακτικά (και συγγνώμη!),ας δούμε τις ανακρίβειες του άρθρου,που αναφέραμε πιο πάνω πως υπάρχουν και είναι πολλές και ευδιάκριτες.
   ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

13.10.09

Απευθύνω σε σας προσωπικά αυτή την επιστολή, ως το αρμοδιότερο πρόσωπο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (ιδρυτής και πρόεδρος του Δ.Δ),επειδή φοβάμαι πως, αν την είχα αποστείλει σε άλλους “σχετικούς και υπεύθυνους” της εφημερίδας, ουδέποτε θα λαμβάνατε γνώση του περιεχομένου της. Και ευθύς αμέσως θα αποδείξω του λόγου μου το αληθές, εκθέτοντας τα ακόλουθα:

Στις 7/07/2009, απέστειλα επιστολή (συνημμένη) στη δημοσιογράφο της εφημερίδας σας κυρία Μαίρη Αδαμοπούλου ,ως απάντηση σε όσα εξέθεσε στο Βιβλιοδρόμιο ΤΩΝ ΝΕΩΝ (4-5/7/2009 σελ.14) αναφορικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα υπό τον πυχιαίο τίτλο “Η βέβηλη κλοπή...” Στην επιστολή-απάντησή μου, (στο τέλος της οποίας ανέγραφα το ονοματεπώνυμο,την ιδιότητα,το τηλέφωνο και την ταχυδρομική μου διεύθυνση), εξέθεσα τη διαφωνία μου σε όσα εκείνη υποστήριζε ,αναφερόμενη σε καθαρά ιστορικά ερωτήματα, όπως: Η αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον ΄Ελγιν και η μεταφορά τους στην Αγγλία ήταν κλοπή ή νόμιμη ενέργεια; Μήπως ήταν καλύτερα που μεταφέρθηκαν τα μάρμαρα σε ασφαλή θέση τα δύσκολα εκείνα χρόνια που τα αρχαία μνημεία ήταν εκτεθειμένα στην αρχαιοκαπηλία, και την καταστροφή από επιδρομές, αδιαφορία, αφέλεια,αλλά και από το φανατισμό των ντόπιων; “ 'Επλεναν” οι συντηρητές του μουσείου του Λονδίνου με “χλωρίνες” και αιχμηρά αντικείμενα απόξεσης τα γλυπτά ή όλα αυτά ήταν ελληνικές “διαδόσεις”για ευνόητους λόγους;

Εκτός από τα παραπάνω, στην επιστολή εκείνη γινόταν ιδιαίτερη μνεία της σημασίας της υπεύθυνης και αντικειμενικής -επιστημονικής ενημέρωσης των αναγνωστών της εφημερίδας Πράγματι,.στις απόψεις της κυρίας Αδαμοπούλου, διέκρινε κανείς την έλλειψη παράθεσης επιχειρημάτων και της άλλης πλευράς,που θα μπορούσαν να ανατρέψουν ή έστω να θέσουν υπό αμφισβήτηση τις απόψεις της δημοσιογράφου και να προκαλέσουν διάλογο. Ευδιάκριτα, επίσης, στο κείμενο εκείνο ήταν και τα στοιχεία ενός άκριτου εθνικισμού και μιας απαξιωτικής έως και προσβλητικής αναφοράς στην κουλτούρα ενός άλλου λαού,που “έσταζαν” από τη δημοσιογραφική πένα , όπως κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης μπορούσε να διαπιστώσει..

 

Στις 17/07/2009 στη στήλη “e-mail” της κυρίας Φοίβης Αθηναίου, δημοσιεύητηκε η παραπάνω επιστολή μου, αλλά “κολοβωμένη”,ειδικά στα “επίμαχα” σημεία της επί των οποίων στηρίζαμε τις διαφορετικές απόψεις μας σε σχέση με κείνα που υποστήριζε η δημοσιογράφος για το ιστορικό αυτό ζήτημα. Το αποτέλεσμα, βέβαια, αυτού του ακρωτηριασμού ήταν η επιστολή μου να καταστεί τελικά αποδεικτικά άτονη (που είναι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα της επιχείρησης “συρραφή κειμένου”) και σε μερικά σημεία ασαφής.

Στη συνέχεια αυτής της (λίαν επιεικώς χαρακτηριζόμενης) απρέπειας,της επιλεκτικής,δηλαδή,παράθεση των αποσπασμάτων της επιστολής, η υπεύθυνη της στήλης κυρία Φοίβη (όπως αυτοαποκαλείται),σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής μου, διαπράττει δημοσιογραφική αθλιότητα (και όχι απρέπεια τούτη τη φορά).Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει την παράθεση της ιστορικής μου άποψης όχι ως επστημονική θέση ενός ειδικού, αλλά ως “δουλικότητα προς τους ξένους”,όπως γράφει ακριβώς..

Παρακάτω,τραβώντας στα άκρα τα κακόβουλα σχόλιά της και ξεπερνώντας κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας.,αποφαίνεται,ούτε λίγο ούτε πολύ, πως αυτή η...δουλικότητά μου προς τους ξένους (εν προκειμένω προς τους Εγγλέζους) βαπτίζεται ως “επιστημονική αλήθεια,όπως τα οικονομικά συμφέροντα βαπτίζονται “πόλεμοι για την πίστη,τη θρησκεία,την επιστήμη”. Ο συνειρμός εδώ, πως πιθανότατα να υποκρύπτονται και οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή τη δουλικότητα,που τη βάπτισα “επιτημονική αλήθεια”, είναι πλέον ή εμφανής.. Σε απλά και λαϊκά ελληνικά,δηλαδή,η κυρία διατείνεται πως “τα παίρνω” κιόλας από τους Εγγλέζους. Πιθανόν να είμαι κανένας πράκτοράς τους (να, και η πανταχού παρούσα νεοελληνική αρρώστια της “πρακτολογίας”), για να τολμώ να λέω τέτοια πράγματα..

΄Ετσι, μόνο φαίνεται πως μπορεί να αντιληφθεί και να δικαιολογήσει η κυρία Φοίβη την εμμονή μου να υποστηρίζω την επιστημονική, αλλά....αντεθνική μου άποψη ότι η “κλοπή”των μαρμάρων ίσως ήταν “ένα κακό”, αλλά τελικά “ουδέν κακόν αμιγές καλού”,αφού διασώθηκαν και διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση στο μουσείο του Λονδίνου. Τέτοια,όμως,άποψη δε χωρεί σε ”εθνικά”ζητήματα. Για την αντίληψη της υπερεθνικόφρονος δημοσιογράφου “΄όστις δεν είναι υπέρ΄ημών, είναι καθ΄ημών”. Και τα τσεπώνει κιόλας, μας λέει η κυρία Φοίβη!

Αλλά, δε σταματά εδώ τον κατήφορό της η δημοσιογράφος.΄Εμπλεος οργής και απέχθειας για την επιστημονική μου... κατρακύλα, με “ανακαλεί στην τάξη” και συγκεκριμένα στο επιστημονικό “ερεύνα”,που ,κατά τα τα λεγόμενά της, δε διακρίνει την ιστορική μου άποψη.Η επιστημονική μου θέση είναι...”ταρατατζούμ”, όπως, ακριβώς, χαρακτηρίζει συλλήβδην το περιεχόμενο της επιστολής-απάντησής μου. Με τέτοιο αντεθνικό έγκλημα που διέπραξα, κατά την κυρία Φοίβη,“ας μη γεννιέμαν ντιπ”,όπως έλεγε ο oρεσίβιος ενωματάρχης στον αντάρτη,που δικαζόταν ως πράκτορας των Ρώσων κομμουνιστών: “Ρε, προδότη της πατρίδας,ας μη γεννιέσαν ντιπ,εσύ,ρε”!

Κι ενώ θα περίμενε κανείς,μετά από τέτοιες ύβρεις (με τη νεοελληνική σημασία του όρου), τουλάχιστον να σταματήσει η κυρία Φοίβη τη συκοφαντική της ολισθηρότητα, την Τρίτη,21 Ιουλίου 2009, στη στήλη της πάλι,επανέρχεται στο θέμα και παραθέτει επιστολή αναγνώστη της, (υπογράφει “Τάκης Συν”),ο οποίος παίρνει τη σκυτάλη και με τη σειρά του με “περνάει γενεές δεκατέσσερες” για όσα “αντεθνικά-αντιεπιστημονικά” παρέθεσα στην επιστολή μου. Με αποκαλεί στο γράμμα του (καμιά δεκαριά,ίσως και περισσότερες,φορές) “δόκτορα”(και δώστου “δόκτορα”),που θα έπρεπε να ντρέπομαι να υποστηρίζω, όντας ΄Ελληνας,τέτοια πράγματα και πως “ο δόκτορας τραβάει ζόρι”,όπως γράφει, γιατί υποστηρίζω πως η καταστροφική μανία των Ορθοδόξων ήταν μια από τις σοβαρότερες αιτίες της απώλειας τόσων αρχαίων μνημείων.Αυτό δεν έγινε ποτέ ,φαίνεται να πιστεύει ο επιστολογράφος,αφού “η Ακρόπολη στέκεται εκεί χιλιάδες χρόνια...”!

Λέει και τι δε λέει ο εν λόγω κύριος, πάντα σε ύφος ειρωνικό, απαξιωτικό, προσβλητικό,αλλά κάπου τελεώνει το γράμμα-ποταμός, και αναλαμβάνει να το κλείσει και να το σφραγίσει η ίδια η κυρία Φοίβη με την εξής...αοιδι(α)στική επωδό : “Να αφιερώσουμε απλώς το τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη αγαπητέ Τάκη .“Ντόκτορα,ντόκτορα δεν μπορώ/ντόκτορα σώσε μια καρδιά/που ναι τώρα πληγωμένη/κι άρρωστη βαριά”. (Αυτό δείχνει να είναι και το “κλου” της επιστολής. Μια καθαρή,δηλαδή, και ...επιστημονικότατη απάντηση της κυρίας Φοίβης με την υπογραφή του αείμνηστου χασισοστιχάκια Τσιτσάνη ,δια χειρός κυρίας Φοίβης τεθειμένης).

  

Στις 24/07/2009, στέλνω στην κυρία Φοίβη μια επιστολή -απάντηση (συνημμένη) για τους ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς και υπαινιγούς της στη στήλη της για το πρόσωπό μου και την ενημέρωνα πως όχι μόνο δεν ήμουν... πράκτορας των Εγγλέζων, επειδή εξέφρασα αυτές τις απόψεις μου για τα γλυπτά του Παρθενώνα,αλλά και πως οι ΄Αγγλοι στο παρελθόν, μου τα είχαν “μαζεμένα” και ετοίμαζαν την απέλασή μου από τη χώρα τους. Συγκεκριμένα, εξηγούσα πως, όταν υπηρετούσα, πριν χρόνια, ως αποσπασμένος εκπαιδευτικός του υπουργείου Παιδείας στο Hellenic Kollege of London (δημόσιο ελληνικό σχολείο στο Λονδίνο), όπου φοιτούσαν τα παιδιά του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, έγιναν σοβαρά επεισόδια στη διάρκεια της θητείας μου εκεί.. .Ο “βασιλιάς”και οι εφοπλιστές, προσπαθούσαν πάση θυσία τη εποχή εκείνη να πάρουν απολυτήρια οι “βασιλόπαιδες” από το δημόσιο ελληνικό σχολείο με τους τίτλους τους “Διάδοχος” και ¨Πρίγκιπες”. Με δύο άλλους εκπαιδευτικούς, ξεκινήσαμε πραγματικό “πόλεμο” τότε, για να μην μπορέσει να πραγματοποιήσει η “βασιλική οικογένεια” τα σχέδιά της. Με πολλούς αγώνες και κινδύνους (μεταξύ αυτών και η απειλή των βασιλοφρόνων ΄Αγγλων πως θα με απελάσουν, γιατί δημιουργούσα προβλήματα στη χώρα τους), τελικά καταφέραμε να μην έχουν σήμερα τέτοιους τίτλους στα χέρια τους οι”βασιλόπαιδες”.

Αυτά εξηγούσα στην επιστολή μου προς την κυρία Φοίβη σε απάντηση στις κατηγορίες και τους δυσφημιστικούς της χαρακτηρισμούς περί “δουλικότητας”, πρακτορολογίας και των άλλων συναφών κατηγοριών. Όμως,η δημοσιογράφος της εφημερίδας σας, πέρα από κάθε δεοντολογία και επιβαλόμενη επανόρθωση,μέχρι σήμερα δε δημοσίευσε την επιστολή μου αυτή,αρνούμεη να με αποκαταστήσει ηθικά στους αναγνώστες σας. ΄Αφησε να αιωρείτια η “ρετσινιά” του ξενόδουλου πράκτορα, που μπορεί και να έχει “διάφορο” ,αφού εκφράζει ιστορικές απόψεις, που παρεκκλίνουν της εθνικής γραμμής.

(Παρατήρηση:Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση της επιστολής μου, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις κομμένες σκηνές του φιλμ του Γαβρά από το μουσείο της Ακρόπολης για τις καταστροφές των μνημείων από τους ρασοφόρους, η κυρία Φοίβη, ξαφνικά μεταμορφώνεται σε “Ιουλιανό”, αυτοαναγορεύεται σε μέγα πολέμιο των ορθοδόξων Ελλήνων-καταστροφέων και εν ταυτώ “διαρρηγνύει τα ιμάτιά” της για το ανοσιούργημα και τη λογοκρισία, που πάει να επιβάλει η εκκλησία στο Γαβρά. Ξέχασε, βέβαια,πως λίγες ημέρες πριν, όχι μόνο άφηνε τον αγανακτισμένο της αναγνώστη να με υβρίζει πως “τραβάω ζόρι”, αφού τόλμησα και έγραψα πως οι ορθόδοξοι κατέστρεψαν τα μνημεία, ενώ αυτός πιστεύει πως δεν έγινε κάτι τέτοιο,αφού “η Ακρόπολη είναι ακόμα στη θέση της”.Η δημοσιογράφος μάλιστα,για να μη φανεί πως δεν ασπάζεται την ίδια με εκείνον άποψη, συνυπέγραψε τα λεγομενά του με το τσιτσάνειο άσμα,που παραθέσαμε παραπάνω. Αυτό,όμως, απαιτούσε η επικαιρότητα, με τις κομμένες σκηνές Γαβρά.. Να μείνει εκτός η κυρία Φοίβη; Δεν πάει και ξεσπαθώνει λάβρα κατά πάντων και πασών .΄Ομως,η κυρία Φοίβη και πάλι λησμονεί ότι η λογοκρισία , είτε προέρχεται από οποιοδήποτε καθεστωτικό “ιερατείο” είτε από την ίδια, όπως την επιβάλει μέσα από τη στήλη της, έχει ένα και το αυτό όνομα:ΛΟ-ΓΟ-ΚΡΙ-ΣΙ-Α. Κατά συνέπεια, “άλλων ιατρός, αυτός έλκεσι βρύων” ( “το να κάνει το γιατρό στους άλλους, ενώ η ίδια είναι γεμάτη πληγές”, ας γνωρίζει η κυρία Φοίβη πως,αν μη τι άλλο, δεν είναι και το εξυπνότερο. Αλλιώς, η υποκρισία (και ου μόνον) “πάει σύννεφο”,για να μην πούμε τίποτα χειρότερο (αν και δκαιούμεθα να πούμε.).

 


 

 

 

 

"Πως με εκβίαζαν και μου ζητούσαν μίζα 120.000 ευρώ"

Τι λέει στο Newsit ο ξενοδόχος από την Αργολίδα που αποκάλυψε τη δράση των δύο επίορκων υπαλλήλων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Και δε μιλάμε για δύο τυχαίους υπαλλήλους αλλά γι΄ αυτούς που απο τα χέρια τους περνούσαν όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα της χώρας.

Οπως δήλωσε στο Newsit o επιχειρηματίας Αριστείδης Μάρκου "με ταλαιπωρούσαν από τις 27/10/2005. Ενώ είχε υπάχθει η επένδυσή μου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν αποφασιζόταν τίποτα γιατί δεν ειχαμε ενδώσει στις πιέσεις της μίζας. Καταστραφήκαμε οικονομικά, είμαστε στο χείλος της καταστροφής οικογενειακά".

"ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΤΙΠΟΤΑ"

 Την τραγική αδιαφορία των αρμόδιων αρχών κατήγγειλε ο κύριος Μάρκου ο οποίος οπως ισχυριζεται πριν απευθυνθεί στην αστυνομία είχε ενημερώσει για τη δράση των επίορκων υπαλλήλων ακόμη και τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου. Οπως χαρακτηριστικά είπε "εκανα καταγγελία για χρηματισμό και την αγνοησαν και επι λεξη μου ειπαν "κοιτα να κάνεις τη δουλειά σου". Μόλις άλλαξε η κυβέρνηση μου ειπαν γιατί δε φώναζα τόσο καιρό που ήταν η ΝΔ και όλο χάνανε τον φάκελλο με την υπόθεσή μου λέγοντας πως δεν έχει ψωμί. Λέγανε οι προϊστάμενοι στου υφισταμένους "πετάχτε το φάκελο, δεν έχει ψωμί".

"ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΜΕ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΑΝΕ"

"Αν δεν υπήρχαν αυτοί οι τρεις άνθρωποι που κάνουν πολυ καλά τη δουλειά τους" λέει ο κύριος Μάρκου "αν δεν απευθυνόμουν σε αυτούς την ύστατη στιγμή αυτή η υποθεση δε θα είχε εμφανιστεί ποτέ και πουθενά οπως δεν εμφανίζονται πολλές αλλες τετοιες υποθεσεις γιατί οι καταγγελιες έχουν γίνει σε επίορκους δημόσιους λειτουργούς".

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΜΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

"Τη Δευτέρα το μεσημέρι στο σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό έφτασα εγώ οπου με περίμεναν οι δύο υπάλληλοι εκεί. Τους παρέδωδα τα λεφτά και αμέσως μετά η αστυνομία τους συνελαβε, τον έναν τον επιασαν την ώρα που πήγαινε στο αυτοκίνητό του και λίγο μετά επιασαν και τον άλλο".

Ο επιχειρηματίας εξέφρασε την αισιοδοξία του πως επιτέλους απο εδώ και πέρα η υποθεσή του θα προχωρήσει και θα μπει τέλος στην ταλαιπωρία του και έστειλε και ένα μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση " η Ελλάδα και ο Ελληνας ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο δια της νομίμου οδού και από συγκεκριμένους ανθρώπους όπως για παράδειγμα η κυρία Ράϊκου η εισαγγελέας θα βρουν το δίκιο τους".

 

Ακούστε τι δηλωσε στο Newsit o επιχειρηματίας Αριστείδης Μάρκου:

Στους "λαδιάρηδες" υπαλληλους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για δωροδοκία από κοινού και εκβίαση από κοινού και κατ' επάγγελμα. Στα σπίτια τους βρέθηκαν 145.000 ευρώ περίπου, τραπεζικά βιβλιάρια, τραπεζικές αποδείξεις και έγγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις δημοσίων λειτουργών γενικότερα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο τηλέφωνο 210 877 9700 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

 Εδώ, αγαπητέ, το 2006 δολοφόνησαν τον καθηγητή Γιώργο Τριάρχη,για να του "κλείσουν το στόμα",γιατί έκανε καταγγελίες για καραμπινάτη διασπάθιση δημοσίου χρήματος επί συναπτά έτη στο χώρο της εργασίας του. Κανένας υπεύθυνος δεν ενδιαφέρθηκε να διερευνήσει την υπόθεση και οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι. Εμείς,  με αναφορές, αγωγές προς τις "αρμόδιες αρχές", αλλά κι από εδώ με καταγγελίες,  προσπαθούμε τόσα χρόνια μήπως και...συγκινήσουμε κάποιον. Αλλά, τίποτα. Παντού σιωπή,"ομερτά", συγκάλυψη!

Επομένως ,να 'κάνεις το σταυρό" σου που δε σε "φάγανε" κιόλας. Και να φυλάγεσαι.

 

 

 

 

 

Τρίτη, 13/3/2012

 

 Ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Καρβέλα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα ofono.gr της Ανίτας Πάνια και έχει ως εξής:

Χθες ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που άκουσα από στόμα πολιτικού ανδρός κάτι που επιτέλους ξεφεύγει από τα στενά όρια της απόλυτης ηλιθιότητας και τιποτολογίας που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο των ανίκανων αυτών του κοινοβουλίου.

Μιλάω για τον Γιώργο Καρατζαφέρη και την εισήγησή του, εκτός του μαντρώματος των λαθρομεταναστών, να έχουν νόμιμο δικαίωμα οι πολίτες αυτής της χώρας να προστατεύουν τη ζωή τους και τα υπάρχοντά τους.

Να έχουν το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιούν όπλα εναντίον των αποθρασυμένων αλλοδαπών που κλέβουν, βιάζουν και δολοφονούν τις περισσότερες φορές ατιμωρητί.

Βέβαια αυτή η χώρα έχει συνηθίσει στον βιασμό της από τα επίλεκτα τέκνα της χρόνια τώρα, γιατί να ασχοληθεί με τους ανώνυμους αλλοδαπούς; Αυτοί είναι ένα απλό πταίσμα μπροστά στο παρατεταμένο έγκλημα που βιώνει η Ελλάδα τουλάχιστον επί τρεις δεκαετίες.

Η υφήλιος γνωρίζει τι είναι «έγκλημα και τιμωρία». Η Ελλάδα διδάσκει στον υπόλοιπο κόσμο τι είναι το «έγκλημα και ατιμωρησία».

Και επανέρχομαι στον Καρατζαφέρη που έθιξε το θέμα των λαθρομεταναστών που είναι μία από τις δύο μάστιγες της Ελλάδας είτε συμφωνείτε είτε όχι.

Η άλλη μάστιγα είναι η ανηθικότητα, η ασυδοσία και η ανικανότητα των περισσότερων πολιτικών της.

Δεν ασχολούμαι με τις ετικέτες που προσάπτει η κοινή γνώμη στους ανθρώπους. Το θεωρώ απόλυτα μικρονοϊκό.

Δεν με αφορά η ετικέτα «αριστερός», «δεξιός», «κεντρώος», «κεντροδεξιός», «ακροδεξιός». Δεν με νοιάζει αν ο κύριος Καρατζαφέρης είναι «εξωγήινος».

Ο δογματισμός είναι για τους ηλίθιους.

Ο κομματισμός είναι για τους ηλίθιους.

Ο ηλίθιος δογματισμός και ο κομματισμός έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Για μένα υπάρχει σωστό ή λάθος.

Ηθικό ή ανήθικο.

Δίκαιο ή άδικο.

Αλήθεια ή ψέμα.

Οι καιροί αλλάζουν.

Οι άνθρωποι αλλάζουν.

Το σύνταγμα και οι νόμοι θα έπρεπε να αλλάζουν και να αναπροσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών.

Η μετριοπαθής πολιτική και η εθελοτυφλία των ηλίθιων και ανίκανων αυτού του κοινοβουλίου, οδηγεί μόνο στην καταστροφή αυτής της χώρας και τη συνεχή ταπείνωσή της.

Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν και ακραίες λύσεις. Ακραία πνεύματα.

Δυστυχώς όμως δεν φτάνει μόνο ένας Καρατζαφέρης, χρειάζονται πολλοί περισσότεροι για να βρει η έννοια της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας και την πρακτική της σημασία…

Έστω όμως και σαν απλή εισήγηση που δεν θα βρει ποτέ της ευήκοα ώτα και θα θαφτεί για πάντα κάτω από την ισοπεδωτική ηλιθιότητα των ισχυρών και των πολλών, στα δικά μου τα αυτιά ακούστηκε σαν ήχος αναστάσιμος…

 Η αθλιότης σε προσωποποίηση Καρβέλα.

 

 

"Μίλησα για 300, αλλά δεν εννοούσα βουλευτές"

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε ξανά, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος με τις δηλώσεις του για το εκατομμύριο που μεταφέρθηκε στο εξωτερικό, είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό.

Συνεχίζοντας ο κ Νικολούδης είπε: "Δεν έχω κάνει ελέγχους που να καλύπτουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά έχω κάνει σε ένα αρκετά μεγάλο δείγμα που όμως είναι χαρακτηριστικό.

Ο κ. Νικολούδης ξεκαθάρισε ότι με τις προηγούμενες δηλώσεις του δεν εννοούσε τη Βουλή, όταν έλεγε ότι είναι ένας στους 300, σχετικά με το εκατομμύριο.

"Έχω διαμετρικά αντίθετη άποψη από τις υποψίες σας. Το 1/300 όχι μόνο δεν παραπέμπει ή δείχνει Βουλή, αλλά το αντίθετο κάνει. Εγώ μίλησα για δείγμα 300 ανθρώπων. Το δείγμα ήταν 310 άτομα (10 από καταγγελίες για ξέπλυμα). Ήταν δείγμα από όλους που ανήκουν στον πολιτικό κόσμο. Εγώ δεν ανέφερα ούτε καν τη λέξη βουλευτής" δήλωσε ο κ. Νικολούδης.

Μάλιστα συνέχισε λέγοντας ότι πολλά μέλη της επιτροπής με οξυδέρκεια αντελήφθησαν εκείνη την ώρα ποια είναι η ουσία του πράγματος και ρώτησαν εάν είναι νόμιμα.

"Απήντησα ότι είναι πλήρως νόμιμα", είπε ο κ. Νικολούδης.

"Πάνω μου έπεσαν πολλοί λίθοι που δεν αρμόζουν σε ένα δημόσιο λειτουργό και για μεγάλο διάστημα εγώ ήμουν φιμωμένος. Η Βουλή είναι ο μόνος χώρος που μου επιτρέπεται και μπορώ να μιλήσω. Νιώθω επίσης ότι εδώ μιλώ και με καταλαβαίνουν", είπε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης, εξηγώντας γιατί δεν είχε ξεκαθαρίσει το θέμα νωρίτερα.

Τόνισε ότι αν έλεγα ότι δεν είναι βουλευτής, θα είχε μπλέξει περισσότερο τα πράγματα, καθώς όλοι θα έλεγαν ότι επρόκειτο για υπουργό.

"Απόφευγα να δω ακόμα και δελτία ειδήσεων. Ακόμα και αν με βασάνιζαν δεν θα έλεγα ονόματα γιατί αντέχω στα βασανιστήρια" πρόσθεσε.

 Δηλαδή, εκεί είναι το πρόβλημα, στη σύγχυση; Η ουσία μας ενδιαφέρει και φαίνεται πως ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την έχει συλλάβει καλά. Μόνο όσοι θέλουν να δημιουργούν εντυπώσεις έχουν λόγο να τα βάζουν με τον Παναγιώτη Νικολούδη. Πολύ σωστά τα είπε και τα λέει ο άνθρωπος και μακάρι να τα "λέγανε" έτσι και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί του.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η "βιομηχανία ενημέρωσης" την "άγραν εντυπώσεων" με άσφαιρες βολές κατά του δικαστή.

 

 

 

ΣΙΜΟΝ ΚΟΡΝΤΟΝΣΚΙ

[Πρόσωπα] Η κοινωνική προσφορά της διαφθοράς

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012


«Η διαφθορά στη Ρωσία δεν είναι διαφθορά, είναι η κόλλα που κρατάει ενωμένη την κοινωνία, που συνδέει τις κοινωνικές ομάδες. Πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός όταν προσπαθεί να την εξαλείψει, κινδυνεύει να αποδιαρθρώσει την κοινωνία», λέει ο κοινωνιολόγος Σιμόν Κορντόνσκι.

Ο Κορντόνσκι είναι ένας από τους πιο διάσημους κοινωνιολόγους της Ρωσίας. Διδάσκει στην Ανώτερη Σχολή Οικονομίας της Μόσχας και έχει διατελέσει σύμβουλος και λογογράφος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Εχει μελετήσει εις βάθος τη ρωσική κοινωνία και παρουσιάζει το σύστημα της «οτκάτ», της «μίζας», ως μια νέα μορφή πολιτικής οικονομίας. «Η οικονομική δυναμική σ' αυτή τη χώρα δεν καθορίζεται από το ύψος των επιτοκίων, αλλά από το ποσοστό της μίζας, ή καλύτερα της διανομής των πόρων αναλόγως της ιεραρχίας», λέει ο κοινωνιολόγος στον Ντομένικο Κίρικο, τον απεσταλμένο της ιταλικής «Λα Στάμπα» στη Μόσχα. «Η μίζα μπορεί να φτάσει ώς και 70% και μέσω αυτής διανέμεται η εθνική τούρτα που τροφοδοτείται από το πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες. Το εμπόριο ουδέποτε λειτούργησε στη Ρωσία, εκτός από σύντομες περιόδους, και ο Πούτιν επανεθνικοποίησε τα πάντα: έτσι άρχισε και πάλι να λειτουργεί αυτό το αυταρχικό σύστημα αναδιανομής».

Σ' αυτή την παθολογική κατάσταση, η κοινωνία δεν αντιδρά επειδή δεν υπάρχουν οι τάξεις που δημιουργεί με φυσικό τρόπο το εμπόριο, αλλά «οι τάξεις που δημιουργούνται τεχνητά από το κράτος και των οποίων η ιεραρχική θέση εξαρτάται από το μερίδιο στις μίζες που δικαιούται», λέει ο Κορντόνσκι. Το μερίδιο αυτό δεν ρυθμίζεται από τον νόμο, αλλά «από τον Ανώτατο Αναδιανομέα, τον τσάρο, τον πρόεδρο. Σ' αυτόν απευθύνονται οι τάξεις με το ίδιο παράπονο: δίνουν πολλά και παίρνουν λίγα. Απ' αυτόν περιμένουν περισσότερη δικαιοσύνη, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερο μερίδιο στις μίζες». Για τον ρώσο κοινωνιολόγο, «το να συζητάς για τον ρωσικό προϋπολογισμό με δυτικούς όρους είναι για γέλια».

Το σύστημα αυτό μπορεί να παραγάγει επιμέρους εξεγέρσεις, αλλά όχι μια επανάσταση, λέει ο Κορντόνσκι. Οι νέοι που διαδηλώνουν «αισθάνονται δικαίως προσβεβλημένοι επειδή πίστευαν πως είχαν μια εκλογική διέξοδο και τους έδωσαν ξαφνικά να καταλάβουν πως δεν είναι έτσι. Εξεγείρονται εναντίον της αυθαιρεσίας, της αδικίας. Αλλά δεν είναι εναντίον του συστήματος, δεν είναι ένας παράγοντας αλλαγής», εκτιμά ο κοινωνιολόγος. Ετσι η Ρωσία παραμένει αιώνια και ανεπίδεκτη μεταρρυθμίσεων: «Το σύστημα λειτουργεί μόνο με τον μηχανισμό των εθνικοποιήσεων και της αναδιανομής. Μόλις το κράτος εξασθενήσει σ' αυτή τη λειτουργία, μπαίνει σε κρίση. Είναι μια λογική 300 ετών: αλλάζει μόνο η πρώτη ύλη, το σιτάρι στη δεκαετία του 1930, τώρα το πετρέλαιο, στο μέλλον κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είναι αυτοί που στο τέλος ξεζουμίζονται. Το σύστημα είναι αντικειμενικά ακίνητο, οι εκσυγχρονισμοί γίνονται μόνο με το ξεζούμισμα νέων φυσικών πόρων».

 
 

Η Ρωσία του Πούτιν δεν  είναι αυτή που  περιγράφει ο πρώην συνεργάτης του δικτάτορα ("παρατρεχάμενος") κοινωνιολόγος. Είναι ακόμα χειρότερη. Και φυσικά ασύγκριτα  εγκληματικότερη από τη παλιά, αμερικάνικη Μαφία στην οποία, αν και δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο, λίγοι άνθρωποι της κυβέρνησης (κράτους) ήταν ενεργά μέλη της. Στη Ρωσία η ίδια η κυβέρνηση είναι η Μαφία με αρχηγό της τον "πρόεδρο"  Πούτιν.

Η σύνθεση της ρώσικης κοινωνίας,αλλά και οι ισχυροί κατασταλτικοί μηχανισμοί του "κράτους", καθιστούν αδύνατη αυτή την ώρα μια μαζική εξέγερση,που θα ανέτρεπε τη μαφιόζικη δικτατορία της χώρας. Είναι ανάγκη πρώτα να ξεσηκωθούν οι ακτβιστές στις άλλες χώρες, καταλαμβάνοντας ρώσικες πρεσβείες, κάνοντας τη ζωή δύσκολη στους διπλωματικούς εγκάθετους του Ρώσου δικτάτορα.΄Ετσι μόνο υπάρχει ελπίδα κάποια στιγμή να φουντώσει ένα ισχυρό επαναστατικό κίνημα στην ταλαιπωρημένη από το έγκλημα και τη διαφθορά χώρα. 

 

 

Τελευταία ανανέωση ( 17.03.12 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS