HOME
| Home | English version English version | Links | Contact Us | New Site |
Main Menu
ΑΡΧΙΚΗ
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΘ/ΤΩΝ
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Βήμα Πρωταγωνιστών
ΔΡΩΜΕΝΑ
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΑΡΧΕΙΟ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ADMIN
Statistics
Επισκέπτες: 2320420
..."ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ, ΡΕΜΑΛΙΑ", ΤΗΝ ...ΕΛΛΑΔΑΡΑ!
17.04.14

 

"Χώρες για να ζεις...

Το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τις δέκα χώρες με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους στον κόσμο. Μην ψάξετε σε κάποια θέση την Ελλάδα καθώς στην κορυφή βρίσκονται οι σκανδιναβικές χώρες.

 

Δείτε τη λίστα:


1. Η Νορβηγία
2. Η Δανία
3. Η Σουηδία
4. Η Αυστραλία
5. Η Νέα Ζηλανδία
6. Ο Καναδάς
7. Η Φινλανδία
8. Η Ολλανδία
9. Η Ελβετία
10. Η Ιρλανδία" 


Μη σας "πιάνουνε κότσους" και τα πιστεύετε αυτά. Στατιστικές, έρευνες ,κατατάξεις της "πλάκας" είναι (με βάση το...στομάχι οι περισσότερες), χωρίς καμιά επιστημονική βάση.  Και μόνο  η εμπειρία και η παρατήρηση τις ανταρέπουν.

Ζω στη Σουηδία εδώ και πολλούς μήνες και έχω ταξιδέψει στις περισσότερες από αυτές τις χώρες που αναφέρονται στη λίστα της...ευτυχίας . "Παραμύθια της Χαλιμάς” είναι αυτά πως οι Σουηδοί ,για παράδειγμα, είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ΄Ελληνες ,ας πούμε. Και να εξηγηθώ γιατί.

Πριν λίγα χρόνια, καλά, δεν το συζητάμε. Η Ελλάδα ήταν ένας παράδεισος και οι ΄Ελληνες οι τυχεροί που τον είχαν κατακτήσει (Βέβαια, όχι με τον κόπο τους και τον μόχθο τους, είναι η αλήθεια. Αλλά, ας μη λέμε αυτά τώρα εδώ, τα έχουμε γράψει χίλεις φορές, άλλωστε).


Η Ελλάδα, λοιπόν, κατά την άποψή μας, είναι πρώτη στην κατάταξη από πλευράς ομορφιάς, κλίματος, αλλά και επικοινωνιακών σχέσεων των ανθρώπων (που είναι και τα βασικά στην τελική). Ο τρόπος ζωής ,είναι καλύτερος "νότια". Δεν το συζητάω. ΄Ενας ΄Ελληνας (Βαλκάνιος γενικότερα) είναι δύσκολο να περνάει καλά στη Σουηδία. Μπορεί να έχει δουλειά ,να βγάζει 2 χιλιάρικα και παραπάνω το μήνα, αλλά οι συνθήκες ζωής εδώ δεν είναι καλές. Πρώτα απ όλα οι κλιματολογικές, αυτή η “μουντάδα”, 8 μήνες το χρόνο σχεδόν (εξαίρεση η φετινή χρονιά, λένε). Η υγρασία να... "σκάβει" τα κόκαλα, να βλέπεις στο δρόμο, νέους, γέρους με  ένα και δυο μπαστούνια ή με Πι στο χέρι, σκατεμένοι. Λείπει η ποιότητα από πολλά πράγματα . Τα σπίτια να πιάσουμε, ,πέρα από το ότι θες για να νοικιάσεις ένα δυάρι (της "συμφοράς") 900 ευρώ-πουλα στον αέρα, δεν σου παρέχει η “κατοικία” την άνεση του σπιτιού της Ελλάδας. Πολλά ξύλινα ή με τοίχους από γυψοσανίδα, "προχειράτζα” κατασκευή, απλά να ...βγαίνει η νύχτα ,να κοιμάσαι και να σηκώνεσαι να πηγαίνεις δουλειά.

Μετά,οι χώροι διασκέδασης. Δράμα. Στο “πόδι” όλα! Αν εξαιρέσεις τα “Εσπρέσσο Χάουζ” στο κέντρο της Στοκχόλμης  και κανένα ρέστοραντ πολυτελείας, τα άλλα, πέρα από πανάκριβα, δεν έχουν ούτε καφέ της προκοπής (πού να πιεις εδώ "φρέντο καπουτσίνο παγωμένο"), ούτε νόστιμα φαγιά, ούτε επιλογές πολλές. Στα Μπαρ πάνε όσοι πίνουνε "του σκασμού" (κυρίως Παρασκευή και Σάββατο) και γίνονται "πίτα","κουνουπίδι". Τι να κάνεις εκεί μέσα, αν δεν εισαι μπεκρής και αλκοολικός; ΄Εξω, στο δρόμο, στο τρένο, στο πάρκο, στο μαγαζί,όλοι με δυο ακουστικά στα αυτιά, να ακούνε μουσική, να παίζουν παιχνίδια ,να κάνουν τσατ στο νετ. Επικοινωνία, ερωτικό παιχνίδι- "μαχαιριές"  σερνικού -θηλυκού ,ένα... στρογγυλό ΜΗΔΕΝ!

Από την άλλη, πανάκριβη και η ζωή. (΄Αγριος καπιταλισμός πια κι εδώ). Ενοίκια στα ύψη , όπως είπαμε, το “καλάθι της νοικοκυράς" δε γεμίζει με τίποτα στο σούπερ μάρκετ.΄Ενας καφές (της “πλάκας) 30-40 κορώνες(σχεδον 5 ευρώ). Καλύτερα να παίρνεις στην Ελλάδα 700 ευρώ το μήνα, παρά εδώ 2 και 2μιση χιλιάρικα. "Μία η άλλη".

Οπότε, γιατί να είναι πιο ευτυχισμένοι οι Σουηδοί από τους ΄Ελληνες? Μη λέμε παλαβά. Δεν είναι όλα "στομάχι και οινόπνευμα".

Βέβαια, η Σουηδία είναι παράδεισος συνύπαρξης ανθρώπων με "διαφορετικότητα", δεν υπάρχει ρατσισμός, ναζισμός, “χρυσαυγιτισμός”. Είναι άνθρωποι απλοί, καταδεκτικοί, ,σώφρονες, ευγενικοί, χαμογελαστοί, έχουν πολιτισμό, τρόπους και κανόνες συμπεριφοράς. Και προπαντός είναι ήσυχοι, ήρεμοι, όχι τσαπουκάδες και ψευτομαγκιές. Είναι επίσης πεντάμορφοι οι Σουηδοί, άντρες και γυναίκες (αλλά..ανέραστοι!).

Το κράτος επίσης  δουλεύει για σένα (όταν, βέβαια, δεν το..."δουλεύεις”,αλλιώς σου "αλλάζει τα φώτα"). Δεν υπάρχει αστυνομοκρατία, βία,  άτεγκτη γραφειοκρατία, αναξιοκρατία,  κομματικές πελατειακές σχέσεις, νεποτισμός, "δημοσιοϋπαλληλισμός. Σε αντιμετωπίζει η Πολιτεία ως Πολίτη, χωρίς διάκριση σε α ή β κατηγορία, αν είσαι φτωχός, πλούσιος, άσπρος, μαύρος. Υπάρχει κοινωνική πρόνοια, επιδόματα γερά, δεν πεινάς, αν θες δουλειά και δεν κοροϊδεύεις,αν δεν είσαι "αεριτζής".  Αυτά είναι τα καλά τους, ομολογουμένως, που στην Ελλάδα δεν τα έχουμε. Σου "σπάζει τα νεύρα" ο ΄Ελληνας με τη χοντροκοπιά του, τον εθνικισμό-τοπικισμό του, τον τρόπο που μιλάει, που οδηγεί, που καπνίζει στη μούρη σου. Δε σέβεται τίποτα. ΄Οπως και κράτος. 'Μια από τα ίδια", σαν τους...υπηκόους του. Αλλά, ως γνωστόν, "κάθε λαός έχει το κράτος που του αξίζει". Τί να λέμε τώρα; Γνωστά αυτά.

Και για να κλείσουμε . Προσωπικά την Ελλάδα δεν την αλλάζω με τίποτα. Εκεί είμαι ευτυχισμένος, προσαρμοσμένος, άνετος . Εδώ όχι.  Αρκεί να με αφήνουν ήσυχο να ζήσω οι συν-΄Ελληνες, που "χώνουν την μύτη" τους παντού ή σου σπάζουν τα νευρα με τα φερσίματα και τη συμπεριφορά τους.

Τί τα θες ,τί τα γυρεύεις; Μια είναι η Ελλαδίτσα, τελικά.Η ... Ελλαδάρα!

Πώς το έλεγε ο Κωσταντάρας σε μια  παλιά  κινηματογραφική ατάκα; "Το νου σας ,ρεμάλια", κει κάτω,  μην την ξεκάνετε!


Τελευταία ανανέωση ( 18.04.14 )
 
Επόμ. >
ENGLISH MENU
Front Page
Our id
Teaching lectures
Historical events
Historical pages
Facts
Newspaper
Blog
Search
E-mail


© 2005 – 2024 HOMO NATURALIS